Home Ontdek Hamburg Kamer 100: even over openbare toiletten in Hamburg

Kamer 100: even over openbare toiletten in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ja, lieve mensen, we gaan het even over openbare toiletten in Hamburg hebben. Kamer 100, zoals mijn oma zegt.

Hier hoor je dus eigenlijk nooit iets over, maar ja, je zult maar hoge nood hebben! (Geloof me, I feel ya! Maar al te goed!)

Gelukkig weet ik daar iets van, want waar ik ook naartoe ga, ik check zodra ik ergens binnenkom altijd twee dingen, namelijk 1) waar de plee is en 2) waar de nooduitgang is. Of nee, eigenlijk doe ik dat al vóór ik ergens naartoe ga. Dat je een beeld hebt.

Nu zijn De Dingen als het om openbare toiletten in Hamburg gaat echt prima geregeld, als je weet waar je moet zoeken en waar je op moet letten.

Ga vandaag met me mee naar de openbare toiletten van Hamburg en #thankmelater.

Waar vind je openbare wc’s in Hamburg?

Om te beginnen: op aanzienlijk meer plekken dan in Nederland. Hoera! Wc’s zijn er bijvoorbeeld in elk geval hier:

 • Grote(re) stations, zoals het Hauptbahnhof, Altona, Schlump, Harburg, Feldstraße, Dammtor, Hagenbeck Tierpark en het grote busstation aan het Hauptbahnhof (ZOB);
 • Soms staat er bij U-Bahn stations dat er geen wc is, maar is er wel eentje aanwezig, ook al hoort de wc dan bij het busstation op dezelfde halte (voorbeelden: U-Bahn Niendorf Markt en Eidelstedt);
 • Winkelcentra (o.a. Mercado in Ottensen, Elbe Einkaufszentrum, Tibarg Center, Alster Einkaufszentrum, Rindermarkthalle, etc.);
 • Warenhuizen als Karstadt;
 • De meeste bakkers hebben een klein zitgedeelte en daarbij ook een gasten-wc (een paar voorbeelden: Bäckerei Knaack in Berne, Nur Hier aan de Eidelstedter Platz en Bäckerei Knaack aan de Jürgen-Töpfer-Straße) – als je een broodje koopt, kun je ook de sleutel van de wc vragen;
 • Tuincentra als Obi en Bauhaus;
 • Ohlsdorfer Friedhof (informatiecentrum, Café Fritz en alle kapellen op de begraafplaats), Hauptfriedhof Altona;
 • Uiteraard alle musea;
 • Cafés en restaurants;
 • Artsen, (fysio)therapeuten;
 • Overheidsgebouwen;
 • Ga je met het ov? In het ov binnen de stad (U, S en bussen) is er geen wc, maar in de Regionalbahn, Intercity en IC vind je wel wc’s. Op verschillende stations is er natuurlijk wel een wc, zie boven en te Toilettenfinder hieronder.

Bij artsen, therapeuten en overheidsgebouwen kun je over het algemeen alleen terecht als je een afspraak hebt, maar ook dat vind ik zelf zéér belangrijke info om te weten. (Want als je geen plee voor me hebt, dan wil ik eigenlijk niet afspreken, daar komt het wel op neer.)

Zo vind je een wc in Hamburg

Je kunt Google Maps gebruiken en dan concluderen dat er bijna geen openbare toiletten zijn in Hamburg. Beter gebruik je de Toilettenfinder van Stadtreinigung Hamburg (!), en dan zie je dat er véél meer opties zijn dan je dacht. Pfiew!

Twijfel je of er een wc te vinden is op de plek waar je naartoe gaat? Gewoon even bellen of mailen. Heb ik echt heel vaak gedaan en niemand vindt dat gek. En mocht iemand het wél gek vinden: dikke pech voor degene aan de andere kant van de lijn/mail. Het is volstrekt normaal om te willen weten of je ergens naar de wc kunt of niet.

Zijn de openbare toiletten in Hamburg schoon?

Ja, redelijk. Zo ranzig als ik ze in Nederland wel eens heb aangetroffen heb ik ze hier in elk geval nooit gezien. De automatische wc’s, waar niemand aanwezig is en waar je een muntje in een geheel geautomatiseerd systeem gooit om naar de wc te kunnen zijn niet per se super fijn, maar zeker niet per definitie goor. (Voorbeelden: de wc bij U-Bahn Schlump, U-Bahn Niendorf Markt en het busstation van Eidelstedt.)

Zijn de openbare wc’s van Hamburg rolstoeltoegankelijk?

In overheidsgebouwen en musea is er altijd ook een wc die ‘barrierefrei’ is en dus rolstoeltoegankelijk is. De toilettenfinder geeft ook altijd aan of er op een bepaalde locatie barrierefreie wc’s beschikbaar zijn, en op het toilet staan ook altijd de nodige symbolen.

(Urinoirs hebben we hier namelijk ook vrij veel, wat leuk is voor mensen die staand kunnen plassen, maar knudde voor mensen die dat niet kunnen.)

Ben je niet zeker? Gewoon (vooraf) informeren. Nogmaals: een toilet nodig hebben is de normaalste zaak van de wereld (!), en als er niks beschikbaar is, dan is dat een manco van de locatie en niet van jou. 

Moet je betalen voor de openbare wc’s?

Bij Rail & Fresh en bij automatische wc’s: ja. Rail & Fresh wc’s kosten € 1, maar daarbij krijg je wel een bonnetje dat je € 0,50 korting geeft op een aankoop bij bepaalde winkels op de stations.

Voor automatische wc’s betaal je € 0,50. In winkelcentra wisselt het. Meestal betaal je € 0,50, maar bijvoorbeeld in het Tibarg Center is je bijdrage vrijwillig.

Restaurants en bakkers zijn gratis voor mensen die ook iets te eten of drinken bestellen, of rekenen € 0,50 als je alleen naar de wc wilt.

Heb je een afspraak bij een overheidsinstantie of arts/therapeut, dan kun je (uiteraard) gratis naar de wc.

Welke wc’s in Hamburg zijn aanraders?

Ja, dit klinkt misschien gek, maar als je de keus hebt tussen wc’s in Hamburg, dan zijn er zeker wel aanraders.

Voor het label ‘aanrader’ heb ik als criteria 1) (relatief) schoon en 2) geen ‘automaat-wc’. Met automaatplees is op zich niets mis als er nood aan de m/v/d is, en ik ben ook nog nooit vast komen te zitten in een wc. (Ze hebben in principe ook allemaal een beveiliging die de deur na max. 15 min. opengooit, en een alarmknop.) Maar het idee dat dat gebeuren kán… nuja, dat is voor mij wel reden om deze wc’s te vermijden als ik de keuze heb…

 • Is er de optie van ‘Rail & Fresh‘ dan heeft dat wat mij betreft zeker de voorkeur boven een automaat-wc. Rail & Fresh zit in Hamburg op de volgende stations: Hauptbahnhof, Altona, Dammtor, Bergedorf en Harburg. Deze wc’s zijn meestal bemand, al dan niet door een pleemanager of een schoonmaakploeg.
 • De wc’s in winkelcentra zijn over het algemeen ook heel netjes. De wc’s in het Tibarg Center in Niendorf hebben bovendien zelfs wat kunst op de wc.
 • Verder: musea, restaurants en andere plekken die je sowieso al wilt bezoeken als je een stedentrip Hamburg plant. Mijn devies blijft: heb je op dit soort locaties de mogelijkheid, ga dan vast uit voorzorg even naar de wc. Je weet nooit…

Openbare toiletten in Hamburg: de Toilettenfinder

Zijn de wc’s ook geopend tijdens lockdowns en dergelijke?

Ja. De openbare toiletten ‘in het wild’ zijn gewoon geopend, of er nu een lockdown is of niet. Op stations, in winkelcentra, op het Ohlsdorfer Friedhof en bij bakkers die een wc hebben kun je gewoon terecht. Alle automatische wc’s zijn ook geopend.

Wc’s in openbare gebouwen als overheidsgebouwen en dergelijke zijn open, en ook bij de dokter of (fysio)therapeut kun je gewoon naar de wc. Bij de meeste kappers ook. Mocht er dus ooit nog onverhoopt weer een lockdown komen, kun je in elk geval nog plassen. 🙂

Zijn er in Hamburg nog andere dingen te doen op de plee?

Jazeker! 🙂 Als je naar een van deze voormalige wc-huisjes gaat wel. Hamburg heeft namelijk meerdere oude wc-huisjes die tegenwoordig een andere functie hebben, van bar tot kunstcentrum. Mijn favoriet is toch wel de Alsterperle, waar je in de winter erwtensoep kunt krijgen en in de zomer aperol sprizze.

Dat was het voor de hoge nood! Maar er is meer te beleven in Hamburg!

Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen. Mocht je nog op zoek zijn naar wat extra inspiratie voor een reisje naar Hamburg (en de openbare toiletten 😉 ), dan heb ik nog wel wat ideetjes:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid