Home Emigratie Operatie Paspoort: je paspoort verlengen vanuit Duitsland

Operatie Paspoort: je paspoort verlengen vanuit Duitsland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een nieuw paspoort aanvragen als je in het buitenland woont heeft de nodige voeten in aarde. En de nodige euri’s, ook. Maar omdat je zo’n ding nu eenmaal nodig hebt en mijn paspoort aan verlenging toe was, zocht ik voor je uit hoe je je paspoort verlengt vanuit Duitsland.

Een paspoort verlengen vanuit Duitsland: waar?

Nu er in Duitsland geen consulaten meer zijn waar je een paspoort kunt aanvragen, moet je voor een nieuw paspoort op reis (tenzij je in Berlijn woont). Je hebt keuze uit de volgende spannende stedentripjes:

  • Nederlandse Ambassade in Berlijn
  • Schiphol (gemeente Haarlemmermeer)
  • Grensgemeente in Nederland, namelijk: Bergeijk, Bergen op Zoom, Breda, Den Haag, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland, Oldambt, Sluis, of Venlo

Berlijn was voor mij het dichtste bij, maar daar is een paspoort ook duur, en de ambassade doet er lang over om een pas te voorschijn te toveren. Schiphol was ook een optie, maar kwam met vluchttijden niet handig uit. Mijn keuze viel dus op Enschede.

Paspoort aanvragen buitenland

Mooie gelegenheid om het boek van Sonja Barend aan te schaffen (aanrader) en eindelijk weer eens een pecannotenbroodje te eten (smaakte vroeger beter, maar dat terzijde), en Rivella, natuurlijk!!

Wat moet er mee voor de pasaanvraag?

Waar je je paspoort ook aanvraagt en wat je situatie ook is, dit moet in ieder geval mee:

Je huidige paspoort en/of ID-kaart

Ook als ze allebei nog gewoon geldig zijn moet je ze meebrengen.

Een pasfoto die aan een lange lijst met eisen voldoet

Let op: deze eisen zijn anders dan die voor pasfoto’s op Duitse identiteitsbewijzen. Mocht je het aandurven om de foto in Duitsland te laten maken, dan is hier een Duits lijstje met de Nederlandse eisen: Reisepaß für Niederlande.

Ik heb mijn foto bij een fotograaf in Niendorf laten maken, met het lijstje op zak. Hij beweerde dat hij het kon. Maar voor de zekerheid had ik ook voldoende tijd ingepland om in geval van nood nog naar de fotograaf op het Stadskantoor van Enschede te gaan.

En gelukkig maar, want mijn foto werd mooi afgekeurd en kon ik ter plaatse nieuwe foto’s laten maken. Het probleem was dat mijn hoofd te groot werd afgebeeld: op Duitse passen mag je hoofd groter in beeld zijn dan op Nederlandse.

Een bewijs dat je woont waar je zegt te wonen, en legaal ook

Hiervoor heb je een ‘erweiterte Meldebestätigung‘ nodig, waarop behalve je naam, adres en stempel van de gemeente ook je nationaliteit en burgerlijke staat vermeld worden. In Altona kun je zonder afspraak naar het Einwohnermeldeamt gaan en voor € 12 zo’n prachtpapiertje bemachtigen.

Soms moet je aanvullend papierwerk meebrengen

Vraag je (waar dan ook) voor het eerst een Nederlands paspoort aan, moeten er kinderen of partners in het paspoort bijgeschreven worden of vraag je een paspoort voor een kind aan, dan moet je nog aanvullende paperassen meebrengen. Het wensenlijstje van de overheid daarvoor vind je op de websites van ambassade en grensgemeenten (links hieronder).

Vraag je je paspoort in Berlijn aan, dan moet je een aanvraagformulier invullen.

paspoort aanvragen buitenland

Voor de terugreis ook maar een boek gekocht (tevens aanrader), en een brownie om op krachten te geraken…

Wat kost een nieuw paspoort?

Berlijn rekent € 130 voor een nieuw paspoort, op Schiphol en in Enschede kost het € 99,55. Daarnaast heb je natuurlijk reiskosten en moet je een foto en uitgebreide Meldebestätigung hebben.

Mijn paspoort kostte in totaal:

Reiskosten: € 115
Aanvraag paspoort: € 99
Pasfoto: € 14 (en nog een keer € 12 omdat de foto uit Niendorf werd afgekeurd)
Meldebestätigung € 12
———-
totaal € 240 (€ 252)

Ik combineerde het ophalen van mijn paspoort met de verjaardag van mijn oma en heb hier alleen de treinreis naar/van Enschede meegerekend. Je kunt natuurlijk ook met de bus gaan, maar dan ben je nog langer onderweg.

Bewijsvoering…

Hoelang duurt het voor het paspoort klaar is?

Ook dit verschilt per aanvraaglocatie: Berlijn doet er vijf weken over, tot maximaal acht, als er twijfel over je identiteit bestaat. Je kunt het paspoort dan wel laten opsturen, maar als je dat wilt moet je of meteen je huidige paspoort inleveren (en dan zit je dus vijf weken zonder paspoort). Of je stuurt het op. Zodra het oude paspoort dan bij de ambassade aangekomen is, kan het nieuwe opgestuurd worden. (Maar dan ben je dus afhankelijk van bezorgdiensten, en nog twee keer ook – mij te riskant.)

Schiphol heeft drie werkdagen nodig, Enschede vijf. Tenzij je vergeet dat er allerhande feestdagen tussen het moment van aanvragen en ophalen zitten, zoals ik…

Op Schiphol en in Enschede moet je zelf het paspoort ophalen. Je kúnt het laten opsturen naar een adres in Nederland, maar dan moet je het zelf in ontvangst nemen, en dat is niet handig, want je woont niet in Nederland.

Enschede stuurt bij wijze van proef ook paspoorten op naar grensregio’s in Duitsland. Hamburg valt daar uiteraard niet onder. (Super onlogisch, want als je aan de grens woont, is het makkelijker om naar Enschede te gaan, en als je niet aan de grens woont, is de mogelijkheid het op te laten sturen juist handig.) (Dat vond de mevrouw bij de balie overigens ook.)

Via een spoedaanvraag kan een paspoort overal in twee dagen geregeld worden (en is dan duurder).

Paspoort aanvragen buitenland

Een bezoek aan de Hema mocht natuurlijk niet ontbreken – stroopwafels ingeslagen voor het thuisfront…

Dus ik ging naar Enschede voor een nieuwe pas

Ik heb mijn pas aangevraagd in Enschede en heb nu dus een paspoort dat is uitgegeven door de burgemeester van Enschede. In mijn keuze speelden mee: prijs, relatief korte leveringsduur, afstand tot mijn huis (al vind ik vier uur treinen nog steeds een pokke-end voor het organiseren van een paspoort), aanwezigheid van een Hema (!) en de mogelijkheid het ophalen van mijn paspoort te combineren met de verjarie van mijn oma.

Dat was een geluk, want ik vond de treinritten (en vertragingen) dusdanig nervig en anstrengend dat ik overweeg weer auto te gaan rijden.

Gelukkig kan ik met mijn nieuwe paspoort tien jaar vooruit…

Meer info over het aanvragen van een paspoort als je niet in Nederland woont

Nieuwsgierig naar mijn belevenissen als Dutchie in Hamburg? Lees hier verder. 🙂

Mijn rijbewijs heb ik inmiddels ook verlengd trouwens. Of liever, omgezet naar een Duits rijbewijs, maar dat maakte de hele onderneming niet minder avontuurlijk!

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

Edwin 13 juni 2017 - 10:33

Ik maak al sinds 2000 mijn eigen pasfoto’s voor 3 cent per stuk: er passen er 8 op een 10×15 foto, die kost 24 cent.
Hier staan de eisen beschreven van de NL overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/inhoud/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart
Zelf wonen we gelukkig in de buurt van Enschede, maar ik moest ooit eens naar Hamburg (Konsul) omdat mijn paspoort verloren was.

Antwoorden
Fem 13 juni 2017 - 11:18

Dat kan natuurlijk ook, maar omdat ik niet zo heel handig ben, laat ik het zekerheidshalve maar doen bij een fotograaf van wie ik zeker weet dat de foto’s door de staat worden goedgekeurd. 😉

Antwoorden
Madelon 13 juni 2017 - 14:51

Hoi Fem,

Wat grappig om te lezen. Ik heb ook net een paspoort aangevraagd bij de gemeente Oldambt. Ik dacht even slim te zijn en de richtlijnen voor de Nederlandse pasfoto’s mee te nemen naar een Duitse fotograaf. Was geen probleem zei hij- maar de foto’s werden dus mooi afgekeurd in NL. Gelukkig was de dame in Oldambt zo aardig dat ik snel andere foto’s mocht maken. Ben daarna terug gegaan naar de fotograaf in HH en heb mijn geld teruggekregen 🙂
Mooi dat er de mogelijkheid is om in Nederland een paspoort aan te vragen (i.p.v.Berlijn wat nog duurder is), het is echter mega omslachtig en kost gruwelijk veel geld!!!!

Antwoorden
Fem 14 juni 2017 - 17:09

Ha, dat is wel netjes, misschien moet ik ook nog even terug naar Niendorf. Het verschil tussen beide foto’s is ook echt wel aanzienlijk (uitsnede is gewoon heel anders in Duitsland). Ik had ook de NL eisenlijst mee, nota bene in het Duits, maar bij afmetingen van het hoofd heb ik dus niet opgelet. Die man zei ook dat dat standaard was in Europa en ik was niet assertief genoeg om zelf met een lineaaltje te gaan frutten…

Antwoorden
Sabine 13 juni 2017 - 15:24

Interessant! Ik hoef nog geen nieuw paspoort maar ben benieuwd hoe dat dan zal gaan. Ik neem aan dat het vanuit Colombia ook kan. Anders wordt het wel heel duur, even naar Nederland vliegen voor een nieuw paspoort haha 😛 Wél heel belangrijk trouwens dit op tijd te doen, het schijnt dat je je paspoort kwijt bent als je te laat bent. Misschien moet ik het vast in mijn agenda zetten… 🙂

Antwoorden
Fem 14 juni 2017 - 17:06

Volgens Google kun je terecht bij de NL ambassade in Bogota 🙂 En inderdaad, het is al genoeg gedoe zonder dat je extra moet bewijzen dat je Nederlander bent of risico loopt je paspoort kwijt te raken, dus toch maar vast een vinkje zetten op de kalender 😉

Antwoorden
Marceo 13 juni 2017 - 16:41

Weer heel leuk om te lezen die avonturen van jou.

Antwoorden
Fem 14 juni 2017 - 17:06

Dankjewel! 🙂

Antwoorden
Andre kuin 15 juni 2017 - 15:44

Goede beschrijving van de hedendaagse odyssee om een paspoort te bemachtigen wanneer je in het buitenland woont. Door eigen toedoen cq. stommiteit heeft het bij mij nog iets langer geduurd dan “gewoonlijk”. Aan de andere kant ben ik, zoals je weet, veel in Nederland onderweg , dan is een of twee keer extra naar Den Haag rijden gelukkig geen probleem! 😄

Antwoorden
Fem 15 juni 2017 - 20:37

O, dat klinkt helemaal avontuurlijk en intrigerend… uitgebreid onderzoek tot aan de zwem- en veterstrikdiploma aan toe?

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid