Home Duitse steden 15+ Tips voor een originele stedentrip Hannover

15+ Tips voor een originele stedentrip Hannover

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Laat je niks anders wijsmaken: een stedentrip Hannover geeft je keuze uit een berg bezienswaardigheden waar je u tegen zegt. En de meeste daarvan vind je gewoon gratis op straat. Tel daar restaurants, winkels, parken en theaters op en je hebt de ingrediënten voor een geslaagde en originele stedentrip Hannover.

Met deze tips help ik je op weg.

8 originele tips voor je stedentrip Hannover

1. Kunst kijken, gewoon op straat

In Hannover kun je zeker een dag lang kunst kijken zonder een voet in een museum te zetten. Als je het eenmaal weet, zie je overal kunst: beelden, fonteinen, reliëfs, street art en zelfs bushokjes.

Struin gewoon zelf door de stad of download de routes Kunst in der Stadt: Art in the City. Er zijn zes kunstroutes in Hannover, beschikbaar in het Engels en in het Duits. Hier is de eerste route: Art in the City, route #1.
De andere routes kun je hier: Art in the City (EN).

Als je met de auto of fiets tussen de Niedersächsicher Landtag en de Herrenhäuser Gärten rijdt, let dan op de beelden langs de weg: je rijdt over de Skulpturenmeile.

Lees voor meer kunst in Hannover: 15x Kunst in Hannover, waarin ik je meeneem langs mijn favoriete kunstwerken.

2. Bewonder bijzondere architectuur in Hannover

Kijk vooral ook omhoog als je door de stad loopt: Jugendstil, vakwerk, hypermodern en zelfs Backsteinbau in de stijl van het Hamburgse Chilehaus, Hannover heeft het.

Hannoveranen zeggen wel, meh, bijzondere architectuur, daar hebben we eigenlijk niet veel van, maar dat klopt niet! Kijk maar wat ik allemaal tegenkwam: 15x Architectuur in Hannover.

Kunst op straat: stedentrip Hannover

Stedentrip Hannover: architectuur bewonderen | Standort Hamburg

3. Verken Hannover op de fiets

Ik zit nu eenmaal graag op een fiets, juist tijdens een stedentrip. Hannover beschikt gelukkig over uitstekende fietspaden. Het is dus een prima idee om op de fiets door Hannover te toeren.

Een goede fiets kun je voor € 9,50 per dag huren bij Radstation Step, direct aan het Hauptbahnhof.

4. Of laat je rijden door een fietstaxi /stadsgids

Ik vond het eerst een beetje ongemakkelijk om iemand anders mij rond te laten rijden, maar de fietstaxitour met gids Hardy bleek een van de leukste dingen die ik deed in Hannover.

Je kúnt de Velix fietstaxi gebruiken om van a naar b te komen. Veel leuker is het om een stadstour te doen die eindigt op een door jou gekozen eindpunt. Ik heb veel mooie anekdotes over de stad gehoord en details gezien waaraan ik anders voorbijgelopen was.

Jugendstil Hannover: stedentrip plannen

Stedentrip Hannover: architectuur - Landesbank | Standort Hamburg

5. Even cultuursnuiven in het Kulturpavillon

Voor een avond theater, muziek, comedy, lezingen of cursus ga je naar het Kulturpavillon. Ook zijn er wisselende kleine tentoonstellingen. Ik zag bijvoorbeeld een kleine fototentoonstelling over straatmuzikanten in Hannover. Lekker eten of borrelen doe je bij het pavilloncafé, Café Mezzo.

Kulturpavillon, Lister Meile 4

6. Pauzeren met Kaffee & Kuchen tussen de fietsen

Ik zie hier een beetje een thema ontstaan, maar ik houd nu eenmaal erg van fietsen. En ook van taart. Het Fahrradcafé in de Nordstadt is een fietswinkel en -reparateur én café waar je op krachten komt met Kaffee & Kuchen.

Fahrradcafé, Asternstraße 2

Hannover, Maschsee - Stedentrip Hannover | Standort Hamburg

Stedentrip Hamburg, Neues Rathaus | Standort Hamburg

7. Relaxen op en aan de Maschsee

Toe aan een pauze? Op naar de Maschsee – wandelen, fietsen, varen, het kan allemaal aan de Maschsee. Gewoon lekker mensen kijken vanaf een van de gezellige terrassen aan het water kan natuurlijk ook! 

8. Street art spotten in Linden

Bewoners zijn het erover eens: Linden is geen wijk van Hannover, Hannover hangt aan Linden. Het was ooit een arme wijk, tegenwoordig is het een bonte studentenwijk die uitpuilt van gekke winkels en veel cafeetjes.

Het zal je vast ook niet verbazen dat Linden ook een wijk is waar je heel veel street art vindt. Je hoeft de wijk quasi alleen maar in te lopen om de mooiste kunstwerken tegen te komen.

De schoorstenen van Kulturzentrum Faust kun je niet missen als je door Linden loopt. Vroeger was dit een springverenfabriek, nu is het een zeer geliefd cultuurcentrum. Niet alleen een plek om street art in Hannover te spotten dus, maar ook om een concert bij te wonen of uit te rusten in de Biergarten.

Origineel Hannover | foto Unnamed Crewmember

Stedentrip Hannover: street art in Linden | Standort Hamburg

Bonustip: Leen een boek bij een van de Bücherschränke

In 2005 kreeg Hannover zijn eerste openbare boekenkast. Inmiddels staan er 30, verspreid over de stad. Je kiest een boek uit, leest het ter plaatse of neemt het mee naar huis. Als je het uit hebt, breng je het weer terug. Wil je het houden? Dan zet je er een ander boek voor terug in de kast. Meer over het project en een lijst met locaties vind je hier: Hannover Bücherschränke.

Top 5 bezienswaardigheden Hannover die je ook niet moet overslaan

1. Neues Rathaus

Loop het paleisachtige stadhuis (1901-1913) even in voor bijzondere lichtinval, en gratis tentoonstellingen. De buitenkant van het stadhuis wordt interessanter als je weet dat het gebouw in de oorlog flink beschadigd raakte. Na de oorlog zijn allerlei details hersteld, maar niet helemaal symmetrisch. Kun je op onderstaande foto een paar details spotten die er links anders uitzien dan rechts?

Dappere dodo’s kunnen met de lift naar het uitkijkplatform gaan. De lift is bijzonder, hij gaat in een boogje de koepel in. Hij is ook van glas… (Er zijn mensen die dit een aanbeveling vinden. Ik ben niet een van die mensen.) Hoogtevrees? Blijf in godsnaam beneden… (ik spreek uit ervaring, mijn knieën zijn nóg slap – de pijl op de foto geeft aan waar ik was…)

2. Vakwerkhuizen in de Altstadt

De binnenstad van Hannover staat vol vakwerkhuizen. Gek, eigenlijk, als je je bedenkt dat de stad na de oorlog grotendeels in puin lag. Als je beter om je heen kijkt, zie je dat de vakwerkhuizen een wat bij elkaar geraapte indruk wekken.

Dat komt doordat ze dat ook zijn: na de oorlog is besloten om alle vakwerkhuizen die in de hele stad nog overeind stonden uit elkaar te halen en in de binnenstad weer op te bouwen. Daarom staat de binnenstad vol oude gebouwen die niet bij elkaar passen en vind je buiten het centrum niets meer.

Vakwerkhuizen, Hannover | Stedentrip Hamburg

Bezienswaardigheden Hannover: Neues Rathaus | Standort Hamburg

3. Herrenhäuser Gärten

In de Herrenhäuser Gärten ten noorden van het centrum vind je een van de belangrijkste barokke tuinencomplexen van Europa en museum Schloss Herrenhausen. Perfect voor fans van baroktuinen en exotische planten. Er zijn er ook fraaie fonteinen, sculpturen, architectuur en een grot waar we het in de kunstblog over gaan hebben.

Bekijk hier mijn tips: Herrenhäuser Gärten Hannover

4. De Roter Faden: gratis door Hannover

Deze rode draad, op straat te zien als een rode streep, leidt je langs de 36 belangrijkste bezienswaardigheden van Hannover. De route is net iets meer dan 4 km lang en begint bij de Tourist Information tegenover het Hauptbahnhof. Daar kun je ook het boekje met alle info over de bezienswaardigheden op de route ophalen.

Hier vind je alle info over de Roter Faden.

5. Drie weken lang feest: Maschseefest

Het Maschseefest is hét festival van Hannover. Drie weken lang draait het rond de Maschsee om eten, borrelen, kleinkunst, bandjes, parades en chillen aan het water. En bij écht zomers weer ook ín het water. Dat had ik niet, dus ben ik blijven plakken aan de Nord-Ufer. De festivallocaties bevinden zich echter rondom de hele Maschsee.

Maschfest Hannover: festivaltip | standort hamburg

Musea in Hannover

Dat je niet denkt dat we er al zijn met de bezienswaardigheden van Hannover, hoor! Hannover heeft namelijk ook nog een paar steengoede musea.

 • Sprengel Museum
  In het Sprengel Museum zijn alle stromingen van de moderne kunst vertegenwoordigd. Je vindt er o.a. Picasso en Calder, en natuurlijk Niki de Saint Phalle.
 • Museum August Kestner
  6.000 jaar toegepaste kunst verzameld in één museum, van antieke Eygptische kunst tot modern design. Het gebouw zelf is trouwens ook vrij fascinerend!
 • Kestner Gesellschaft
  Het Kestner Gesellschaft is een van Duitslands grootste Kunstvereine, gevestigd in een voormalig jugendstil-zwembad (!). Het puilt uit van de spannende moderne kunstprojecten.

Tip: op vrijdagmiddag kun je de musea van Hannover gratis bezoeken.

Gezellige restaurants in Hannover

 • Teestübchen
  Staren naar gebloemde tafelkleedjes met een thee voor je neus die ‘Tante Tuli’ heet, ik word er blij van. Er zijn oneindig veel theesoorten, fijne Kuchen en dito quiches. Is niet voor niets al sinds de jaren ’70 een begrip in Hannover en kan dus best druk worden. Er is gelukkig ook een terras.
 • Bavarium
  Hier geen culinaire hoogstandjes en verfijnde servetten, maar bier, voetbal en een stevige Beierse kaart. Ik vond het eigenlijk best vermakelijk, en de Rippchen (spare ribs) smaakten prima.
 • Al Dar
  Heb je zin om eens iets anders te eten, reserveer dan een tafeltje in het Syrische A-Dar. De sfeer is gemütlich en het eten is ontzettend lekker.
 • The Harp (fb pagina)
  Een lekkere burger scoor je eveneens in Linden, bij The Harp. Ik heb verschillende locals al horen zeggen dat dit de beste burgers in town zijn.

Hannover, stedentrip

Restaurants in Hannover: tips | Standort Hamburg

 • Café Mezzo
  Het eetcafé in het Kulturpavillon is een goede plek om voor een voorstelling gezellig iets te eten, of om na afloop nog een drankje te nemen. Je kunt er trouwens ook lekker lunchen.
  Marktcafé
  Koffie + taart + mensen kijken aan de Lindener Marktplatz = mijn idee van een fijne Nachmittag 🙂
 • Soulkitchen
  Het concept van Soulkitchen is de ‘Guerilla Küche’, bij anderen ook wel ‘fusion cooking’ genoemd. De kaart is klein, maar fijn. Er is elke week een visgerecht, een vleesgerecht en twee vegetarische gerechten.
 • 6 Sinne
  Tijd voor een Perspektivwechsel! Om al je indrukken van Hannover laten bezinken en de stad nog eens vanuit een andere Blickwinckel bekijken ga je naar het dakterras van 6 Sinne.
 • Culinaire tour door Hannover
  Hannover leren kennen en lokale lekkernijen proeven? Ga mee met een culinaire rondleiding.

Restaurants Hannover | Standort Hamburg

Goede en betaalbare hotels in Hannover

Grand Hotel Mussmann
Op het eerste gezicht is dit een heel strak en zakelijk hotel. Het niet verschrikkelijk spannend, maar wel heel comfortabel en het ligt super handig bij het Hauptbahnhof. Onder de douche staat je een vrolijke verrassing te wachten. (OK, dit klinkt heel eng, maar het is echt leuk. :))

Prizeotel Hannover City
Een budgetvriendelijke en fijne logeerplek, met eigen bar. In dit kleurrijke hotel heb je voor een kleine prijs alles dat je nodig hebt.

Tips voor een originele stedentrip Hannover | Standort Hamburg

En dan gaan we nu een stedentrip Hannover plannen!

De beste reistijd voor een stedentrip Hannover

De beste reistijd naar Hannover bestaat niet: elk seizoen heeft iets bijzonders. Houd je bijvoorbeeld van Straßenfeste, dan is de zomer een goed moment voor een stedentrip Hannover. Maar de kerstmarkt van Hannover is ook heel gezellig!

Zo kom je in Hannover

Met de trein ben je vanaf Utrecht in ongeveer 4 uur in Hannover. Boek je treintickets zo’n drie maanden voor vertrek, dan ben je het voordeligst uit.

Openbaar vervoer in Hannover

Ik vond de Hannover Card een uitkomst – ook al vond ik het wat verwarrend dat de tram wordt aangegeven met het symbool dat ik enkel voor ‘U-Bahn’ ken. Als je dat eenmaal door hebt is het easy peasy je met het ov te verplaatsen: het ov van Hannover zit goed in elkaar.

Bekijk alle artikelen over Hannover

Powered by GetYourGuide

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid