Home Ontdek Hamburg Osdorfer Feldmark: verkansie om de hoek

Osdorfer Feldmark: verkansie om de hoek

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Mocht je nog op zoek zijn naar een best ultieme bestemming voor je zomervakantie, dan gooi ik graag even de Osdorfer Feldmark in Hamburg in de groep. Een natuurgebied midden in de stad (oké, in het westen van de stad) waar je makkelijk kunt komen met de bus, of natuurlijk gewoon met de fiets. Sinds kort ook wel bekend als mijn nieuwe favoriete bestemming voor de jaarlijke staycation.

Osdorfer Feldmark: Natur- en Kulturlandschaft in het westen van Hamburg

De Osdorfer Feldmark is een uitgestrekt natuur- en cultuurlandschap in het westen van Hamburg. De ‘gerenaturaliseerde’ Düpenau loopt dwars door het weidelandschap. Voor de renaturalisatie werden meerdere kleine watertjes aangelegd. Resultaat: een gevarieerd en echt wunderschön natuurgebied. Gewoon in de stad, want zo doen we dat in Hamburg. Het landschap van de Osdorfer Feldmark bestaat niet alleen uit zogenaamde wetlands – je vindt er ook de uitgestrekte zandlandschappen van de Borndiek. En maisvelden. Nog meer water. Peerden!

Afijn, de grond is hier niet bepaald rijk. Bummer, denk je wellicht, maar nee. Dit is juist reden voor allerhande zeldzame planten van deze plek hun woonstee te maken. Vergeet je verrekijker niet, want zeldzaam plantspul zorgt ook voor allerlei wildlife! Naast verschillende diersoorten, amfibieën en vogels zoals kieviten en ijsvogels, wonen er bijvoorbeeld ook heideschapen in dit groene landschap.

Bezienswaardigheden in de Osdorfer Feldmark

Vogels en bijzondere planten

“Zugang nur mit Federkleid!” Je moet een beetje inzoomen, maar op een van de foto’s in dit artikel staat het echt. Deze bordjes vind je op verschillende plekken, want de Osdorfer Feldmark is ook voor vogels een echte trekpleister. (Vrij letterlijk, overigens.) Hamburg NABU vertelt je precies welke vogels je voorbij kunt zien komen. Hier vind je meer over de planten.

Peerden!

Ik ben natuurlijk vooral met mijn stalen ros onderweg tegenwoordig, maar ooit (binnenkort?) ga ik weer eens met een peerd op pas. (Ik reed vroeger veel, maar de laatste keer was 2012, in Nieuw-Zeeland, toen ik heel Lord of the Rings aan het doen is. Hoe het ook zij, ik dwaal af…) Je zit hier dus ook goed als je de omgeving vanaf/met een peerd wilt ontdekken.
In het hele gebied staan er om te beginnen peerden in de wei. Dat is natuurlijk al fijn om naar te kijken (vind ik zelf), maar je kunt ook met je eigen peerd deze kant op komen en hier door het natuurgebied sjezen. Of even kijken bij Pensions- und Ausbildungsstall Düpenautal.

Chillen aan de Helmuth-Schack-See

Ja zeg, was ik dus al een paar keer wezen fietsen in de omgeving, bleek het gebied nog veel groter te zijn dan ik dacht en stuitte ik zomaar op de Helmuth-Schack-See. Mocht je willen vissen, dan mag dat alleen met een vergunning, maar lekker met een boek aan het water zitten kan overal aan dit water.
Ben zelf momenteel bezig met Einsame Entscheidung, het nieuwste deel in de Lost in Fuseta-serie van Gil Ribeiro, want verkansie, dat betekent (Regional)Krimis lezen, versteht sich.

In de buurt is trouwens een grote speeltuin, mochten de kinders ergens anders zin in hebben.

Zwemmen

Zin in een frisse duik? Dan zijn de Düpenau en de Helmuth-Schack-See niet zo geschikt, maar niet getreurd, het Sommerfreibad Osdorfer Born is je redding!

Volkstuintjes

De kans dat je er eentje bemachtigt is klein, maar een volkstuintje in/bij de Osdorfer Feldmark is een mooi item voor op je bucket list. Tot het zover is, is het gelukkig ook bepaald geen straf door het volkstuintjescomplex te struinen.

Fruit plukken

Goed, dit vergt nog wat nader onderzoek, maar niet ver voorbij de Pensions- und Ausbildungsstal Düpenautal zijn boomgaarden waar ik elke keer allerlei mensen fruitjes zie plukken. In elk geval zijn deze boomgaarden ook erg de moeite waard als ze allemaal in bloei staan! Ook als je niet gaat plukken, kun je er wandelen of fietsen.

De Osdorfer Feldmark verkennen

Je vindt de Osdorfer Feldmark achter de woonwijk Osdorfer Born, en het hele natuurgebied is uiteraard vrij toegankelijk. Je kunt alle paden zowel met de fiets als met de benewagen ontdekken.

Wil je wat meer houvast over het natuurschoon dat je hier kunt vinden, dan vertelt Hamburg NABU je alles over de flora en fauna die in de Osdorfer Feldmark wonen.

Mijn strategie is eigenlijk gewoon te gaan fietsen, maar er zijn ook routes, bijvoorbeeld deze van Outdooractive.

Osdofer Feldmark (Google Maps) (op de kaart ziet het er kleiner uit dan het is, de Osdorfer Feldmark en Landschaftsschutzgebiet Osdorfer Feldmark horen bij elkaar.)
Bus 3 – Böttcherkamp, of, aan de andere kant, bus 1 Heerbrook

Vakantie in de buurt van de Osdorfer Feldmark

De botanische tuin van Hamburg, de Loki-Schmidt-Garten, ligt niet ver van dit fijne natuurgebied. En min of meer tegenover de tuin vind je nog een beschermd vogelgebied, namelijk het Jenisch-Park.

En als je dáár eenmaal bent, dan kun je meteen even bij de duivel op bezoek gaan bij Teufelsbrück. Vandaan kun je of verdergaan op het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen (een DIY-rondleiding die ik je erg kan aanraden) of de andere kant op fietsen, in de richting van Blankenese en de Falkensteiner Ufer.

Stuit je op een hittegolf? (Kan tegenwoordig zomaar gebeuren…) Dan kun je hier een verfrissende duik nemen en lees je hier hoe je het hoofd koel houdt.

Logeren in de buurt

Voor het verkennen van deze omgeving is Landhaus Flottbek Boutique Hotel een perfect startpunt: een bijzonder 19e-eeuws gebouw, pal naast het Jenisch-Park, en met vier sterren super comfortabel. En ook niet onbelangrijk: een geweldig restaurant, waar de ingrediënten rechtstreeks van Hygge the farm komen.

Kampeer je liever? Zet dan je tent aan de Elbe op: ElbeCamp is je camping!

Landhaus Flottbek Boutique Hotel

Meer natuurgebieden in Hamburg

Hamburg bestaat voor maar liefst 8% uit beschermd natuurgebied. Bijkomen van het stadsgedruis kan dus vrijwel overal om de hoek. Niet geheel toevallig heb ik me daar in de afgelopen tien jaar best goed in verdiept. Bekijk hier de mooiste tuinen, parken en natuurgebieden in Hamburg.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om in Hamburg zomervakantie te vieren, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid