Home Duitse steden Sekt en strand: oud en nieuw vieren aan de Duitse kust

Sekt en strand: oud en nieuw vieren aan de Duitse kust

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Spektakel, vuurwerk en bubbels: als je oud en nieuw in Duitsland wilt vieren, dan denk je misschien eerst aan de feesten in Berlijn, Keulen, Dresden of natuurlijk Hamburg!

Maar wil je dit jaar eens echt iets anders doen, kijk dan gauw even of je het nieuwe jaar aan de Duitse kust kunt inluiden.

De Duitse kust, jawel! Voor mij, net als voor de meeste mensen, zijn bestemmingen als Rügen, Sylt en Warnemünde typisch goede bestemmingen voor een voorjaarstrip of zomervakantie. Maar het blijkt dat het strand ook een prachtige plek is om vuurwerk te kijken en te proosten op het nieuwe jaar.

Oud en nieuw in Duitsland: luidt het nieuwe jaar in op Sylt, Rügen of in Warnemünde

Rügen

Oud en nieuw op Rügen

Strandkorbsilvester: piraten en Vikingen in Göhren
Stel je voor, je zit in je strandkorb, je mijmert over het nieuwe jaar, neemt er een glaasje bij, en om je heen rennen de Vikingen. Dat is toch eens anders oud en nieuw vieren, oder? Goed, toegegeven, rond middernacht zijn de Vikingen er niet meer, maar dat mag de pret niet drukken.

Strandkorbsilvester duurt eigenlijk ook gewoon wat langer dan alleen oudjaarsavond: vanaf 28 t/m 31 december is er aan het strand van Göhren een middeleeuwse markt, middeleeuwse muziek, middeleeuwse humor (jawoll!) en vuurspugers. Het nieuwe jaar wordt geopend met een vuurwerkshow.

Höhenfeuerwerk am Kap Arkona
Hier vier je Silvester bij de vuurtoren, met een knusse wintermarkt, een lichtshow bij de vuurtoren, en natuurlijk de nodige Glühwein.

Verder doen op Rügen

  • Flaneren aan de boulevard van Binz – vroeger een vissersdeurp, sinds 1885 een kuuroord met een maritiem tintje. Vanuit Binz kun je de rest van Rügen ook vrij makkelijk bereiken.
  • Voel je een beetje Jules Vernes en stap in een Tauchgondel (bijvoorbeeld die bij de pier van Sellin). In een soort ei (bij gebrek aan een betere vergelijking) zak je het water in en zie je wat er in de zee allemaal gebeurt.
  • De pier van Sellin is trouwens sowieso een bezienswaardigheid en vooral ’s avonds een plaatje. Er zit tegenwoordig een restaurant: Seebrücke Sellin.
  • Wandelen door Jasmund Nationaal Park (niet zonder een bezoek aan het bezoekerscentrum). De bekende krijtrotsen zie je het best vanaf het water.
  • Het centrum van Stralsund, de laatste stad op het vasteland voor je Rügen op gaat, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Daarover kom je meer te weten op de werelderfgoedtentoonstelling in Stralsund.
  • Leesvoer voor in de trein op weg naar Rügen: de spannende Krimi Zeugin der Toten, van Elisabeth Herrmann. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk op Rügen af (in Sassnitz).

Logeren op Rügen

Hotel Forsthaus Sellin
Hotels blijken dus heel goed tegelijkertijd kneuterig en gemütlich én modern te kunnen zijn. Bovendien ligt het niet ver van het strand en de Seebrücke en toch lekker rustig.

Hotel Hanseatic Rügen und Villen
Zeezicht (incl. uitkijktoren!), een spa en een heel mooi restaurant in de serre. Het strand zelf vind je op een Katzensprung.

Silvester aan de Duitse kust

Oud en nieuw aan de Duitse kust: in een Strandkorb op Rügen

Oud en nieuw in Duitsland: Binz, Rügen

Warnemünde

Open het nieuwe jaar in Warnemünde

In Warnemünde doen ze het een beetje anders. Daar wordt het nieuwe jaar namelijk niet op 31 december, maar op de avond van 1 januari gevierd. En wel met een spectaculaire lichtshow, waarvan het thema een verrassing is. Overige ingrediënten voor het Warnemünder Turmleuchten: strand, boulevard, siervuurwerk en live muziek, en het uitgaansleven van Rostock in de buurt voor als je nog lang niet uit gefeest bent.

Warnemünder Turmleuchten” kan behoorlijk druk worden, maar is desondanks gemütlich. Krijg je honger, dan hoef je alleen maar langs de standjes aan de Promenade voorbij te wandelen.

Wil je de jaarwisseling zelf op het strand vieren, dan kan dat natuurlijk ook. Op 31 december loopt tout Warnemünde uit om het vuurwerk op het strand te bekijken.

Verder doen in Warnemünde

  • Eten in de Teepott – dat toch wat futuristische gebouw naast de vuurtoren, dat is restaurant Teepott. Een gebouw dat modern aan doet, maar een lange geschiedenis heeft en inmiddels ook een beschermd monument is.
  • Warnemünde is nu een wijk van Rostock, maar was vroeger een zelfstandig deurp, vol smalle straatjes. In de Alexandrinenstraße vind je bijvoorbeeld nog historische vakwerkhuisjes. Der alte Strom is het haventje van Warnemünde, tevens de ‘Flaniermeile’. Hier zitten ook gezellige restaurants en cafeetjes (want flaneren kan wat mij betreft ook vanuit stationaire positie).
  • Warnemünde kan ook bogen op het breedste strand van Duitsland (150 m). Langs het strand loopt een boulevard, heel geschikt voor een lange wandeling. De vuurtoren kun je trouwens beklimmen, mocht je daar zin in hebben. (Mij niet gezien, hoogtevrees…) (Kan trouwens alleen tussen april en oktober, dus voor Silvester heb je hier dan weer weinig aan…)

Logeren in Warnemünde

a-ja Warnemünde- Das Resort
Goed, niet de goedkoopste optie, maar ik vind het wel een fijne (en het is tenslotte feest, oder etwa nicht?): super comfi hotel, met zicht op het strand. Wat zeg ik, zelfs de spa heeft uitzicht op het strand.

Foto met dank aan Holger Martens / Warnemunder Turmleuchten

Oud en nieuw in Duitsland | foto door Marcel

Oud en nieuw in Warnemünde

Sylt

Oud en nieuw op Sylt

Open Air Silvesterparty in Westerland
Een strandfeest in de winter, waarom niet? Sjaal om, dansen maar! Op de Silvesterparty van NDR dans je op het strand het nieuwe jaar in.

Vuurwerk in de haven van Hörnum
Zelf vuurwerk afsteken, dat mag niet op Sylt (hoera!). Maar in de haven van Hörnum kun je toch een groots nieuwjaarsvuurwerk bewonderen. In de ene hand een Bratwurst, in de andere hand een glas Sekt, zelf vind ik dat een veel beter idee dan gehannes met vuurwerk! (Nu geef ik toe dat ik sowieso meer van het type Wunderkerzen ben ;))

Kliffmeile in Wenningstedt
Je kunt oud en nieuw ook gewoon vijf dagen vieren, waarom niet. De Kliffmeile in Wenningstedt doet precies dat. Met concerten, met een Fackelwanderung (en nog meer tochten), Glühwein, een Shanty-Chor en natuurlijk een Silvesterparty met Mitternachtspektakel en lasershow.

Silvesterlauf en nieuwjaarsduik
Wil je het jaar sportief afsluiten, dan is daar de Silvesterlauf van TV Westerland. Een sportieve start in het nieuwe jaar maak je met de nieuwjaarsduik. Ik sta echter in vakantiemodus, dus mij tref je daar niet aan. 😉

Verder doen op Sylt

  • Uitgebreid wandelen over de Braderuper Heide, tussen Braderup (mooie naam, toch) en Kampen, of in de duinen: Hörnum Odde.
  • Een bezoek brengen aan het Sylt Museum in een oud kapiteinshuis in Keitum. Iets verderop ligt het Altfriesische Haus, ook een oud kapiteinshuis (1739), dat in oorspronkelijke staat is teruggebracht.
  • Naar al dat prachtige Nordfriesisch luisteren!
  • Leesvoer voor in de trein: de avonturen van Mamma Carlotta, een Italiaanse mama die het niet kan laten zich bij elk bezoek aan Sylt te bemoeien met het werk van haar schoonzoon, Kommissar Wolf.

Logeren op Sylt

Hotel Sylter Blaumuschel
Al die feestelijkheden zijn natuurlijk, wel, feestelijk, maar een fijne slaapplek daarbij is wel essentieel. Geen poeha, wel veel comfort, strand in de buurt, en een zwembad en sauna.

Een appartement op Sylt is ook een goede optie, als je wat flexibeler wilt blijven en bijvoorbeeld wat langer blijft.

Oudjaar vieren op Sylt

Oudjaar aan de Duitse kust: Sylt

Andere ideeën voor oud en nieuw in Duitsland

  • Hannover is vast ook een stad die je nog niet had overwogen voor een nieuwjaarsreis. Toch maar even op je lijstje zetten, want Hannover is echt een leuke stad.
  • Over de combinatie van skyline + vuurwerk in Dresden hoor ik ook goede dingen, en niet te vergeten de feesten in Berlijn.
  • Het beste alternatief voor oud en nieuw in Noord-Duitsland is natuurlijk gewoon… Hamburg. Ja toch, niet dan.

Waar je het nieuwe jaar ook gaat inluiden: Guten Rutsch!

Pssst, verkeerde seizoen, maar wel zin om de Duitse kust te ontdekken? Bekijk dan mijn tips voor een fijne zomervakantie aan de Duitse kust!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid