Home Duits 9x de beste podcasts uit Hamburg

9x de beste podcasts uit Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We kunnen het niet schön reden, en waarom zouden we ook: de coronacrisis is gewoon ruk, voor iedereen. En een trip naar Hamburg, dat zit er nu ook gewoon even niet in.

Maar… we kunnen er alsnog iets van maken! Geloof mij, als beroepskluizenaar: er is nog genoeg te doen. Vandaag beginnen we bijvoorbeeld met 9 gave podcasts uit Hamburg.

Zet een pot thee en maak het je gemütlich, dan bekijken we wat er te beluisteren valt!

9x podcasts uit Hamburg om op je playlist te zetten

1. Der Tag an dem…

Historische podcast uit Hamburg

Duik je net zo graag de geschiedenis in als ik, dan is de geschiedenispodcast van Mopo een aanrader. (Ook in tijdschriftvorm te verkrijgen, overigens. Maar deze blog gaat ja over podcasts… ik dwaal zo makkelijk af…)

Fijn aan deze podcast vind ik dat er aandacht is voor Hamburgs grootste gebeurtenissen (Operation Gomorrah, de grote brand van Hamburg, de cholera-epidemie, enz.), maar ook voor gebeurtenissen waar nu (onterecht!) nog maar weinig mensen iets over weten. Wat weet jij bijvoorbeeld over de dag dat de grootvader van een zekere Donald J. Trump vanuit Hamburg aan boord ging van een schip naar Pennsylvania? Of over de dag dat Heinrich Himmler in concentratiekamp een bordeel opende?

Deze Hamburgse podcast brengt gemiddeld twee afleveringen per maand uit. Hij bestaat sinds de zomer van 2018, dus er is al een aardig archief.

2. Der Hamburger PodcastPodcasts uit Hamburg: der Hamburger

Der Hamburger gaat over wat Hamburg Hamburg maakt, en vooral over de mensen die Hamburg maken tot wat de stad is. Op de podcast, gestart in de zomer van 2019, vind je bijvoorbeeld interviews met Stefanie Hempel (die je moet kennen van de Beatles-rondleidingen!!) en Isabel Bogdan (die je moet kennen van het boek Der Pfau, vooral in de door Philipp Schepmann voorgelezen vorm, maar als ik daarover begin dwalen we helemáál weer zo af… Anyway, lezen, dus.)

Gemiddeld zijn er twee afleveringen per maand.

3. Next book pleaseNext book please: podcast uit Hamburg voor je playlist

Ik ben een groot voorstander van het hamsteren van boeken. Serieus: hamster boeken, geen bruine bonen. Aan boeken heb je nooit genoeg, geloof me, en het scheelt ook weer in het pleepapier. 😉 Dus, snel door naar de podcast van het Literaturhaus in samenwerking met het Hamburger Abendblatt, Next book, please! Zo blijf je op de hoogte van alle Neuerscheinungen.

Meer info: Next book, please

Elke maand een nieuwe aflevering.

4. Hummel, Hummel, Mord, Mord!Luisteren: podcast uit Hamburg - hummel hummel, mord mord!

Je hebt misschien al wel opgepikt dat ik een groot Krimi-fan ben. Een Krimi-podcast mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje met Hamburgs beste podcasts!

Stiekem is Hummel, Hummel, Mord, Mord! geen podcast maar een hoorspel, maar dat mag de pret niet drukken. Hauptkommissar Mentenberg en zijn team lossen elke aflevering een moord op, al dan niet met behulp van Hamburgse gasten. In de eerste aflevering duikt bijvoorbeeld Olivia Jones op…

Meer info: Radio Hamburg

HHMM publiceert elke maand een nieuwe aflevering.

5. Dem Tod auf der Spur

Meer Krimi, maar dan real life: in Dem Tod auf der Spur vertellen de bekendste forensische pathologen over hun werk. Gruselig, spannend en heel erg boeiend!

Meer info: Hamburger Abendblatt

Deze podcast verschijnt twee keer per maand met verse lijken afleveringen.

6. Hoaxilla, der skeptische Podcast aus Hamburg

Duik je graag in de wereld van urban legends?Hoaxilla, podcast uit Hamburg Dan is Hoaxilla je podcast, gemaakt door sceptische Hamburgers. Nuchter en informatief, ook al gaat het vaak om krasse zaken en theorieën, uit de geschiedenis en van nu. Check bijvoorbeeld de aflevering over het verhaal van Typhoid Mary (1869-1938).

Meer info: Hoaxilla

Hoaxilla publiceert twee keer per maand een nieuwe aflevering.

7. Elbphilharmonie Podcast

De Elbphilharmonie heeft (had?) een eigen podcast, te beluisteren op Spotify. Er zijn na 2018 geen nieuwe bijdragen meer verschenen, maar er zijn zo’n 20 afleveringen te beluisteren. Over het concertgebouw, alle mogelijke muzieksoorten, en de Hamburgse muziekscene.

Bekijk voor blogs & streams ook de Elbphilharmonie-blog.

Des te enthousiaster word je om de Elbphilharmonie te bezoeken!

8. HSV, wir müssen reden…HSV-podcast uit Hamburg

Nou, daar zeg je me wat… Ook in de 2. Liga doet HSV het op z’n best nogal, eh, wisselvallig. (Hoewel ze op de dag van schrijven zowaar gewonnen hebben.) Meepraten over de opstelling, de Augstiegsprognose van de club en meer, het gebeurt in de wekelijkse HSV-podcast van het Hamburger Abendblatt.

Overigens, hoe goed of ruk HSV ook speelt, zodra het weer kan is een rondleiding door het HSV-stadion echt een aanrader. (Ook als je zoals ik geen drol van voetbal weet!)

Meer info: Hamburger Abendblatt

HSV, wir müssen reden publiceert elke week een nieuwe aflevering.

9. Nachrichten op PlattPodcasts uit Hamburg: Nachrichten op Platt

In het nieuws heb je misschien nu (of überhaupt) helemaal geen zin. Snap ik. Maar het Hamburgse nieuws in het plattdeutsch is dan toch wel weer de moeite waard. Hoe prut het nieuws ook is, je leert er in elk geval weer een paar mooie Duitse woorden bij. (Ik vind dat echt een bonus!)

Meer info op de site van Nachrichten op Platt Nachrichten op Platt verschijnt in principe dagelijks.

Nog niet uitgeluisterd? Er is meer! Luister ook hier eens naar

Dat waren 9 boeiende podcasts uit Hamburg. Toch zeker goed voor vele uren luisterplezier!

Maar er is natuurlijk nog veel meer!

Veel luisterplezier!

Ik wens je heel veel luisterplezier, en hoop natuurlijk dat je niet in quarantaine hoeft en deze Hamburgse podcasts gewoon in goede gezondheid beluistert.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het virus in Hamburg, bekijk dan deze pagina: Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid