Home Ontdek Hamburg De 11 fijnste reisgidsen over Hamburg

De 11 fijnste reisgidsen over Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elke stedentrip begint met voorpret en vooral voorlézen. Zo beginnen in elk geval mijn stedentrips! Om vast in de stemming te komen voor je stedentrip naar Hamburg heb ik 11 reisgidsen over Hamburg voor je op een rij gezet.

Ik heb gekozen voor de gidsen die een beetje anders dan de ‘standaardgidsjes’ zijn: geen tips over de grote bezienswaardigheden en de beste hotels, maar wandelingen langs de bijzonderste mooie dingen en de gekste winkeltjes. Voor iedereen die net even meer over de stad te weten wil komen. Ahoi, Leseratten, los jetzt!

Toller Ort

Dit boekje staat vol ‘shops & spots’ en beschrijft vooral aparte winkels en cafés. Of je nou op zoek bent naar stripboeken, tweedehands kleding, meubels, vis (!), muziek van Hamburger bandjes of kunst, je zult in dit boekje ontdekken dat er in Hamburg een winkel voor is. Alle adressen zijn op wijk gesorteerd, en bij elke wijk zit een (zij het wat schematisch) een kaartje.

Handig: het is tweetalig – alle adresjes worden zowel in het Duits als in het Engels beschreven.

Toller Ort, Chris Campe

De leukste reisgidsen over Hamburg | Toller Ort | Standort Hamburg

Hamburg Lieblingsorte

De Lieblingsorte-serie van Insel Verlag heeft ook in Hamburg de mooiste plekken verzameld. Dankzij een goede mix van cultuur en natuur en een handige indeling per wijk kun je met dit boekje zelf een dag vullen met ongebruikelijke bezienswaardigheden. Hier stonden veel tips in die ik nog niet kende!

Lieblingsorte Hamburg, Birgit Haustedt

Reisgidsen over Hamburg | Lieblingsorte | standort Hamburg

Hamburg Styleguide

De Hamburg Styleguide van National Geographic is een prachtige gids propvol tips voor designliefhebbers. In deze gids vind je de mooiste en apartste winkels, maar ook een uitstekende selectie aan restaurants en belangrijke bezienswaardigheden van Hamburg.

National Geographic Hamburg Style Guide, Claudia Reshöft en Anne Eickenberg

111 Orte die man in Hamburg gesehen haben muss

Ook de 111 Orte-serie ken je misschien wel, ze zijn er voor verschillende steden. Onder de 111 Orte in Hamburg zijn grote monumenten, restaurants en musea, maar ook kleine, onopvallende details aan gebouwen, een bijzondere kamer in een bepaald gebouw, en zelfs bomen en stenen. Het is ook in het Engels te koop.

111 Places in Hamburg you shouldn’t miss, Rike Wolf

Reisgidsen over Hamburg | 111 Ort in Hamburg die man gesehen haben

99x Hamburg wie Sie es noch nicht kennen

Heb je de Lieblingsorte ontdekt en de 111 plekken in Hamburg gezien die je gezien moet hebben, dan ben je nog lang niet klaar met Hamburg. Dit boekje laat je Hamburg nog eens van een heel andere kant zien.

99x Hamburg wie Sie es noch nicht kennen, Christine Lendt en Annett Rensing

Altona & Ottensen Buch

Het Altona & Ottensen Buch was het eerste deel in een serie over de wijken van Hamburg. Inmiddels zijn ze bijna allemaal verschenen. Mijn exemplaar is een beetje verfomfaaid, want ik heb er vaak interessante feitjes over mijn wijk in opgezocht. De boekjes in deze serie bevatten wandelingen en vertellen heel compact over de geschiedenis van de wijk. Kleine maar overzichtelijke kaartjes wijzen je de weg. Achterin staan de leukste adressen van de wijk (restaurants, winkels, bars, hotels) en een literatuurlijst.

Altona & Ottensen Buch, Jörg Tietgen

Reisgidsen over Hamburg | Altona & Ottensen Buch | Standort Hamburg

Die beste Stadt der Welt: Hamburg

Van de Marco Polo gidsen ben ik eigenlijk meestal niet zo onder de indruk. Deze gids is een uitzondering! Hij staat vol met adressen om te borrelen, eten en uitgaan. Ga je met je ouders op stap? Mädelsabend? Of juist met de kinderen onderweg? Marco Polo heeft voor elk gezelschap tips.

Deze gids wordt elk jaar bijgewerkt en opnieuw uitgebracht, zodat je altijd de meest recente adressen hebt. (Maar mocht je de nieuwste gids nog niet kunnen krijgen, dan zijn de meeste tips uit recente eerdere gidsen ook nog actueel.)

Marco Polo – Beste Stadt der Welt Hamburg 2020, Dirk Willberg

Hamburg: 20 thematische Spaziergänge

Toegegeven, dit is wat zware kost. De routes zelf worden vrij summier aangegeven, en de beschrijvingen van de dingen die je onderweg ziet zijn erg lang. Het boek is ook eigenlijk te zwaar om mee uit wandelen te nemen.

MAAR: er zitten interessante thema’s tussen, en als je echt meer over Hamburg wilt weten, is dit een interessant boek. (Dat je misschien beter in je luie stoel leest, onder begeleiding van een dampende pot thee, dat wel.) Er is bijvoorbeeld een filmroute, een Hausfassadenroute, een wandeling door nationaal-socialistisch Hamburg, ook een door joods Hamburg, en een wandeling voor vogelliefhebbers.

Hamburg: 20 thematische Spaziergänge, Junius Verlag GmbH

Reisgidsen over Hamburg | Thematische Spaziergänge | Standort Hamburg

Hamburg, der Architekturführer

Hamburg staat vol bijzondere gebouwen, van Backsteinbauten tot Gründerzeithäuser en de hypermoderne torens in HafenCity. In deze architectuurgids wordt Hamburgs architectuur chronologisch onder de loep genomen. Niet echt een handzaam boek voor onderweg (gesatineerd papier, retezwaar), maar een fijn boek voor als je wilt weten wat er achter al die fassaden schuilgaat.

Hamburg, der Architekturführer, Dirk Meyhöfer

Reisgidsen over Hamburg | Architekturführer | Standort Hamburg

Outdoor-Microabenteuer Hamburg

Wie denkt dat een stedentrip niet avontuurlijk kan zijn, heeft het goed mis. Te voet of met de fiets, in de stadsjungle of juist in de natuur, er valt ontzettend veel te avonturieren. Er zijn verschillende secties, voor verder weg of juist dichtbij, en ook aan microavontuur met kinderen is gedacht.

Outdoor-Microabenteuer Hamburg, Daniel Wiechmann

Maar mijn favoriet is natuurlijk… Standort Hamburg

Wij van WC-Eend adviseren… WC-Eend ;) – mijn favoriete reisgids over Hamburg is natuurlijk mijn eigen reisgids, Standort Hamburg. De plek waar ik mijn leukste tips verzamel en waar ik probeer zoveel mogelijk bezienswaardigheden en hotspots te delen die je anders waarschijnlijk gemist zou hebben.

Een paar van mijn favoriete posts zijn bijvoorbeeld:

Bekijk ook deze blogs eens, als je nog niet uitgelezen bent:

Tot slot, om de planning van je stedentrip op weg te helpen:

En voor als je wilt weten wat er loos is wanneer je naar Hamburg komt: Evenementen in Hamburg.

Reisgidsen over Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid