Home Ontdek Hamburg 11x Handige reisgidsen over Hamburg

11x Handige reisgidsen over Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elke stedentrip begint met voorpret en vooral voorlézen. Zo beginnen in elk geval mijn stedentrips! Om vast in de stemming te komen voor je stedentrip naar Hamburg heb ik 11 reisgidsen over Hamburg voor je op een rij gezet.

Ik heb gekozen voor de gidsen die een beetje anders dan de ‘standaardgidsjes’ zijn: geen tips over de grote bezienswaardigheden en de beste hotels, maar wandelingen langs de bijzonderste mooie dingen en de gekste winkeltjes. Voor iedereen die net even meer over de stad te weten wil komen. Ahoi, Leseratten, los jetzt!

1. Toller Ort

Dit boekje staat vol ‘shops & spots’ en beschrijft vooral aparte winkels en cafés. Of je nou op zoek bent naar stripboeken, tweedehands kleding, meubels, vis (!), muziek van Hamburger bandjes of kunst, je zult in dit boekje ontdekken dat er in Hamburg een winkel voor is. Alle adressen zijn op wijk gesorteerd, en bij elke wijk zit een (zij het wat schematisch) een kaartje.

Handig: het is tweetalig – alle adresjes worden zowel in het Duits als in het Engels beschreven.

Toller Ort, Chris Campe

2. Hamburg Lieblingsorte

De Lieblingsorte-serie van Insel Verlag heeft ook in Hamburg de mooiste plekken verzameld. Dankzij een goede mix van cultuur en natuur en een handige indeling per wijk kun je met dit boekje zelf een dag vullen met ongebruikelijke bezienswaardigheden. Hier stonden veel tips in die ik nog niet kende!

Lieblingsorte Hamburg, Birgit Haustedt

3. Hamburg Styleguide

De Hamburg Styleguide van National Geographic is een prachtige gids propvol tips voor designliefhebbers. In deze gids vind je de mooiste en apartste winkels, maar ook een uitstekende selectie aan restaurants en belangrijke bezienswaardigheden van Hamburg.

National Geographic Hamburg Style Guide, Claudia Reshöft en Anne Eickenberg

Favoriete reisgidsen Hamburg: tips | Standort Hamburg

4. 52 kleine & große Eskapaden in und um Hamburg: Ab nach draußen!

Hamburg is met 2 miljoen inwoners een drukke stad. Maar het is ook een heel groene stad, waar je geweldig kunt buitenspelen. Parken, tuinen, natuurgebieden en strand – er zijn eindeloos veel opties om wandelend, fietsend of zelfs peddelend in alle rust van de natuur te genieten. (Kan overigens ook luierend, versteht sich.) 52 avonturen om een middag, een hele dag of zelfs een heel weekend te vullen met het mooiste groen van Hamburg en de omgeving.

52 kleine & große Eskapaden in und um Hamburg: Ab nach draußen! Stefanie Sohr

5. 111 Orte die man in Hamburg gesehen haben muss

Ook de 111 Orte-serie ken je misschien wel, ze zijn er voor verschillende steden. Onder de 111 Orte in Hamburg zijn grote monumenten, restaurants en musea, maar ook kleine, onopvallende details aan gebouwen, een bijzondere kamer in een bepaald gebouw, en zelfs bomen en stenen. Het is ook in het Engels te koop.

111 Places in Hamburg you shouldn’t miss, Rike Wolf

6. 99x Hamburg wie Sie es noch nicht kennen

Heb je de Lieblingsorte ontdekt en de 111 plekken in Hamburg gezien die je gezien moet hebben, dan ben je nog lang niet klaar met Hamburg. Dit boekje laat je Hamburg nog eens van een heel andere kant zien.

99x Hamburg wie Sie es noch nicht kennen, Christine Lendt en Annett Rensing

Hamburg avontuur: handige reisgidsen over hamburg | Standort Hamburg

7. Altona & Ottensen Buch

Het Altona & Ottensen Buch was het eerste deel in een serie over de wijken van Hamburg. Inmiddels zijn ze bijna allemaal verschenen. Mijn exemplaar is een beetje verfomfaaid, want ik heb er vaak interessante feitjes over mijn wijk in opgezocht. De boekjes in deze serie bevatten wandelingen en vertellen heel compact over de geschiedenis van de wijk. Kleine maar overzichtelijke kaartjes wijzen je de weg. Achterin staan de leukste adressen van de wijk (restaurants, winkels, bars, hotels) en een literatuurlijst.

Altona & Ottensen Buch, Jörg Tietgen

8. Die beste Stadt der Welt: Hamburg

Van de Marco Polo gidsen ben ik eigenlijk meestal niet zo onder de indruk. Deze gids is een uitzondering! Hij staat vol met adressen om te borrelen, eten en uitgaan. Ga je met je ouders op stap? Mädelsabend? Of juist met de kinderen onderweg? Marco Polo heeft voor elk gezelschap tips.

Deze gids wordt elk jaar bijgewerkt en opnieuw uitgebracht, zodat je altijd de meest recente adressen hebt. (Maar mocht je de nieuwste gids nog niet kunnen krijgen, dan zijn de meeste tips uit recente eerdere gidsen ook nog actueel.)

Marco Polo – Beste Stadt der Welt Hamburg 2020, Dirk Willberg

9. Hamburg, der Architekturführer

Hamburg staat vol bijzondere gebouwen, van Backsteinbauten tot Gründerzeithäuser en de hypermoderne torens in HafenCity. In deze architectuurgids wordt Hamburgs architectuur chronologisch onder de loep genomen. Niet echt een handzaam boek voor onderweg (gesatineerd papier, retezwaar), maar een fijn boek voor als je wilt weten wat er achter al die fassaden schuilgaat.

Hamburg, der Architekturführer, Dirk Meyhöfer

10. Outdoor-Microabenteuer Hamburg

Wie denkt dat een stedentrip niet avontuurlijk kan zijn, heeft het goed mis. Te voet of met de fiets, in de stadsjungle of juist in de natuur, er valt ontzettend veel te avonturieren. Er zijn verschillende secties, voor verder weg of juist dichtbij, en ook aan microavontuur met kinderen is gedacht.

Outdoor-Microabenteuer Hamburg, Daniel Wiechmann

11. En drie gidsen over de rafelrandjes van Hamburg

De gidsen hierboven brengen je naar de mooiste plekken van Hamburg. Maar wat nou als je meer een ‘dark tourist’ bent en wel nieuwsgierig bent naar de duistere plekken van Hamburg? Nou, geen zorgen, dan heb ik hier drie gidsen over het Hamburg dat meestal verborgen blijft.

Bonustip: Reiseführer des Zufalls

Wil je nu echt op ontdekkingsreis, zonder plan, dan ga je op pad met de “Reiseführer des Zufalls”, die meteen geschikt is voor álle reizen die je maakt. Het eerste deel is voor ‘voor de reis’ en gaat o.a over verwachtingen (klinkt saai en filosofisch, maar het is erg vlot geschreven). Bij het tweede deel, ‘Stadtexperimente’ wordt het spannend en vind je opdrachten voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan ‘maak een foto van een huis en laat een bericht achter voor de bewoner’ (toegegeven, potentieel een beetje creepy, maar het is weer eens wat anders) en ‘sla na 7 minuten lopen linksaf, waar je ook bent’, of ‘vind het lelijkste souvenir van de stad’.

Reiseführer des Zufalls, Lena Grossmüller

En blader ook eens door… Standort Hamburg 🙂

Wij van WC-Eend adviseren… WC-Eend 😉 – mijn favoriete reisgids over Hamburg is natuurlijk mijn eigen reisgids, Standort Hamburg. De plek waar ik mijn leukste tips verzamel en waar ik probeer zoveel mogelijk bezienswaardigheden en hotspots te delen die je anders waarschijnlijk gemist zou hebben.

Een paar van mijn favoriete posts zijn bijvoorbeeld:

Bekijk ook deze blogs eens, als je nog niet uitgelezen bent:

Tot slot, om de planning van je stedentrip op weg te helpen:

11x handige reisgidsen over Hamburg | Standort Hamburg

11x handige reisgidsen over Hamburg | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid