Home Emigratie Operatie rijbewijs

Operatie rijbewijs

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude, ik heb weer een soort van militaire operatie achter de rug, hoor. Dat zit zo, ik heb mijn Nederlandse rijbewijs omgeruild voor een Duitse versie.

Heb je een Nederlands rijbewijs, dan is dat gewoon geldig in Duitsland. Je kunt dus lekker rondkarren en hoeft je rijbewijs niet in te ruilen. Maar ja, in tegenstelling tot de ouderwetse Duitse rijbewijzen hebben Nederlandse rijbewijzen de neiging te verlopen.

Dan hoef je gelukkig niet naar Nederland af te reizen voor een nieuw rijbewijs, maar kun je je rijbewijs verlengen in Duitsland. Meer specifiek: je kunt het gewoon bij het Landesbetrieb Verkehr omruilen voor een Duits (Europees) Führerschein.

Gelet op de krukkige bereikbaarheid van de rijbewijzentoko heb ik de afspraak zo lang mogelijk uitgesteld, maar met een naderende deadline van eind september moest ik er echt aan geloven. Dus hop, zet je schrap voor Operatie Rijbewijs.

Waar kun je je Nederlandse rijbewijs verlengen in Duitsland?

Rijbewijzen worden gefixt bij het Landesbetrieb Verkehr of LBV. Daarvan zijn er in Hamburg meerdere vestigingen, maar er zijn er maar twee die ingewikkelde dingen doen zoals het omtoveren van buitenlandse rijbewijzen in Duitse rijbewijzen:

Net als in Nederland het CBR zich altijd op een godsonmogelijke locatie bevindt waar je eigenlijk alleen kunt komen met een auto, vind je ook het LBV op een obscuur industrieterrein op het punt waar je van de aarde dreigt te vallen. Dit was ook meteen een van de redenen dat ik deze afspraak, serieus, acht keer verzet heb…

Anyhow, je kunt hier online een afspraak boeken. (Kies voor de optie ‘Umschreibung ausländischer Führerschein’.) (Je kunt hier dus ook heel makkelijk de afspraak weer verzetten of afzeggen…)

Excursie naar de deprimerendste stukken van Hamburg…

Voor mij lag LBV Mitte het ‘dichtste bij’. Omdat je naar het dichtstbijzijnde S-Bahn station alsnog een stief kwartier moet lopen, ben ik toch maar gewoon op de fiets gegaan, ondanks de weinig inspirerende route. Het gebied rondom het Hauptbahnhof richting ‘Polen’ (de stad uit, want alles oostelijker dan Wandsbek heet hier Polen) is noch voor auto’s noch voor fietsers prettig rijden, want druk en chaotisch. (Plus eindeloos veel werkzaamheden.) Er zijn gelukkig wel overal fietspaden die goed van de weg gescheiden zijn, dus gevaarlijk is het voor fietsers niet. Maar hoe je ook reist, als je naar LBV Mitte gaat moet je rekening houden met een buitengewoon deprimerende rit door de lelijkste stukken van Hamburg.

Het LBV-gebouw zelf is overigens ook een helleput die je nooit op een ansichtkaart gaat aantreffen. Afijn… na een uurtje fietsen was ik ter plaatse.

Wat moet je meebrengen naar het Landesbetrieb Verkehr?

 • Een biometrische pasfoto. De regels voor foto’s op rijbewijzen en identiteitsbewijzen zijn in Duitsland anders dan in Nederland, dus laat je foto altijd in Duitsland maken.
  Tip: drogisterij DM maakt voor € 6,95 je pasfoto’s. Deze foto wordt gegarandeerd goedgekeurd door het LBV, maar is helaas ook gegarandeerd fokking lelijk. Bij Studioline (meerdere vestigingen in Hamburg) kun je voor € 19,95 foto’s laten maken. Duurder, maar daarvoor word je wel zodanig op de kiek gezet dat je geen mug shot op je rijbewijs hoeft te laten zetten. (Prijzen 2021)
 • Paspoort/identiteitsbewijs + Meldebestätigung. (Zie ook Operatie Paspoort.)
 • De uitgeprinte afspraakbevestiging (heel belangrijk, ook al staat er een friggin’ QR-code op dat ding – zonder print-out kun je weer gaan).
 • Je huidige rijbewijs. 🙂
 • Geld, en wel € 38,50. Dit kun je met pin betalen.

Meer info over het verloop van je aanvraag op de site van het LBV.

Nederlands rijbewijs verlengen in Duitsland: zo doe je dat

Kun je gewoon autorijden terwijl je wacht op je nieuwe rijbewijs?

Jazeker, want je krijgt een heel cool tijdelijk rijbewijs, een vorläufiger Nachweis der Fahrerlaubnis (VNF). Mij werd gevraagd of ik van plan was naar het buitenland te gaan de komende tijd. Toen mijn antwoord nee was, kreeg ik een tijdelijk rijbewijs mee en de mededeling dat mijn nieuwe rijbewijs met de post gaat komen.

Mocht je wel willen reizen met je tijdelijke rijbewijs, geef dit dan aan. (Ik neem aan dat er dan spoedopties zijn, maar vraag dit vooral na.)

Hoe lang duurt het voor je je nieuwe Duitse rijbewijs binnen hebt?

Dit is een heel goede vraag. Mijn nieuwe rijbewijs komt dus met de post en dat vind ik buitengewoon verontrustend, want de Deutsche Post heeft een hekel aan mij. Mijn Führerschein is in elk geval aangevraagd op 30 augustus, en mijn tijdelijke rijbewijs is geldig tot uiterlijk 30 oktober. Kortom, het wordt spannend. 😉

Google gaat uit van 2-4 weken.
[Update, zowaar, mijn rijbewijs was er al na 2 weken!]

Hoe lang is je nieuwe rijbewijs geldig?

15 jaar! Scheelt toch weer 5 jaar op het Nederlandse rijbewijs! Ook fijn: over 15 jaar kan ik gewoon naar het LBV in de buurt, want dan hoeft er geen grote wisseltruc meer plaats te vinden en verleng ik gewoon mijn Duitse rijbewijs.

Fun fact: vroeger waren Duitse rijbewijzen oneindig geldig. Veel Duitsers rijden dus nog rond met een rijbewijs waarop een foto staat van toen ze 18 waren, terwijl ze nu tegen de 60 lopen. De komende jaren moeten deze mensen echter ook allemaal een tochtje naar het LBV maken, want voor 2033 moeten alle rijbewijzen vernieuwd zijn, zodat de rijbewijzen herkenbaar zijn als EU-rijbewijzen.

Nederlands rijbewijs verlengen in Duitsland: zo zet je je rijbewijs om naar een Duits rijbewijs

De kleur valt een beetje weg, maar hij is echt heel fraai. Formaat is trouwens A5. Fijn dat de herinnering dat ik 2 jaar over mijn rijbewijs gedaan heb er ook op staat…

Wat kost je Duitse rijbewijs?

De prijs verschilt per land van uitgifte en de website van het LBV doet daar heel schimmig over. Op de site staat dat het tussen de € 38,50 en € 78,50 kost. Het omzetten van een Nederlands rijbewijs naar een Duits Führerschein kost € 38,50, zo blijkt.

Handig om te weten als je een Führerschein gaat regelen

Ik spreek hier voor het LBV Mitte, maar voor de meeste mensen is dat waarschijnlijk het handigst. (Waarbij ‘handig’ relatief is, want wie gesagt, je bent een flink eind op weg naar Timboektoe.)

 • Bij LBV Mitte moet je Haus D hebben, 2e verdieping.
 • Hoewel deze toko vrijwel alleen met de auto te bereiken is, is het aantal parkeerplaatsen beperkt. De dichtstbijzijnde S-Bahn stations zijn Berliner Tor en Hammerbrook. Er is een bushalte op spuugafstand, maar in deze uithoek krijg je toch allerlei gedoe met overstappen, en ik vind dat te veel moeite.
 • Ik vind dit zelf heel belangrijk, zeker als ik ruim drie kwartier ga fietsen: ja, er is een wc, op de begane grond.
 • Op het LBV is ook een fotoautomaat (in de wachtruimte op de 2e verdieping). Ik heb op verschillende fora gelezen dat deze automaat nogal een eigen wil heeft, dus wil je zeker zijn dat je een foto kunt inleveren, regel die dan voor je naar het LBV komt.
 • Neem entertainment mee. Het afsprakensysteem werkt goed, en ook redelijk snel, maar ik was desondanks pas een half uur ná mijn geplande afspraak aan de beurt. Zoals gezegd, uit de omgeving ga je weinig inspiratie halen en koffie heb ik ook niet gezien. Neem een fijn boek mee, of download een paar goede podcasts voor de zekerheid. 🙂

Vrrroemm!

Tips: zo kun je je Nederlandse rijbewijs verlengen in Duitsland

Heb je deze artikelen al gelezen?

5 reacties

Marcel 2 september 2021 - 11:37

Jij hebt ook altijd rare dingen. Wel jammer dat het Duitse rijbewijs niet meer levenslang geldig is dan had je tot 2033 geen acties meer hoeven ondernemen.

Antwoorden
Fem 4 september 2021 - 14:54

Ja, idd. Maar ik ben al blij dat ik over 15 jaar niet meer naar die buitenpost hoef. 😉

Antwoorden
Kyra 22 februari 2022 - 13:28

Hallo! Wat een mooi geschreven stuk:-) Ik heb een vraag. Ik woon in Wiesbaden en mijn rijbewijs loopt af, dus ik moet hem ook omwisselen. Nu vragen ze om een ´´Karteikartenabschrift (Auflistung der ausländischen Führerscheindaten)´´, waarvan ik na navraag te hebben gedaan nog steeds geen flauw benul heb wat ik nu eigenlijk waar in NL moet aanvragen. Ik weet dat ik bij het RDW wel een echtheidsverklaring kan aanvragen, maar daar kon de Duitse dame aan de telefoon niet zoveel mee. Ik ben naarstig aan het googlen, maar kom er zo snel nog niet uit. Is dit begrip Karteikartenabschrift bij jou ter sprake gekomen, of is er iemand die mij kan vertellen waar ik de juiste data vandaan moet halen…? Ik woon hier inmiddels ruim 6 jaar, maar voel me af en toe nog best verloren:-D!

Antwoorden
Fem 22 februari 2022 - 13:46

Hi Kyra, he, wat gek, nee, daar heb ik nog nooit van gehoord. Hoe oud is je huidige rijbewijs dan? Inmiddels zijn alle Nederlandse rijbewijzen toch Europese rijbewijzen, d.w.z. zo’n pinpasachtig kaartje i.p.v. dat dubbelgevouwen papiertje? Zo’n kaartje is een Europees rijbewijs en is dus in heel Europa geldig en moet dus ook probleemloos om te wisselen zijn, zonder echtheidsbewijzen enz. Heel erg vreemd. Misschien weet de Evangelische Auslandsberatung hoe dit zit. (Zij zijn gespecialiseerd in hulp aan mensen die vanuit andere EU-landen naar DE komen.) Volgens mij klopt het niet wat Wiesbaden van je wil. (Verschillen in Bundesland kan ik me hierin ook lastig voorstellen, omdat een Europees rijbewijs een Europees rijbewijs is.)

Antwoorden
Hermen Westerbeeke 28 augustus 2023 - 11:16

Hallo Fem,
Ik ben eind vorig jaar naar Hamburg verhuisd vanuit Engeland en heb recentelijk mijn Engelse rijbewijs omgezet in een Duitse. Dat had nogal wat voeten in de aarde omdat ik a) een andere achternaam had toen ik mijn B-rijbewijs (auto) in 1998 in Nederland haalde, en b) ik mijn A-rijbewijs (motor) in Zwitzerland heb gehaald. En dan was er natuurlijk de uitzonderlijke situatie dat toen ik in 2012 mijn Zwitserse rijbewijs omruilde in een Engelse rijbewijs, Groot-Britannie nog in de EU zat maar toen ik naar Hamburg verhuisde dat niet meer het geval was.
Nadat ik alle gevraagde verklaringen had ingedient kreeg ik een Duits rijbewijs waarop in kolom “10” (op de achterkant” die de datum van het verkrijgen van je rijbewijs voor een bepaalde categorie hoort te bevatten, overal “13.06.2023” stond ingevult! Aangezien met bij het omzetten van mijn Nederlandse rijbewijs in een Zwitserse en later in een Engelse die datums altijd gelijk bleven aan de datums dat ik mijn rijbewijs voor de betreffende categorie had ontvangen, heb ik mij beklaagd bij de LBV, maar die vonden niet dat ze een fout hadden gemaakt.
Enig idee wat voor mogelijkheden ik heb om hier verder bezwaar tegen te maken? Ik wordt nu door autoverhuurbedrijven beschouwt als iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald, terwijl ik al 25 jaar schadevrij rij!
Beste groeten,
Hermen

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid