In de winter in een hoekje met dikke Kuschelsocken en warme chocolademelk, in de zomer op een terras of op het strand met een koel drankje binnen handbereik: Lesen geht immer!
Nog leuker wordt het als het boek dat je leest onderdeel is van de voorpret voor je stedentrip Hamburg: een roman over Hamburg!
Het zal je niet verbazen dat ik inmiddels al een flink aantal boeken heb gelezen waarin Hamburg een hoofd- of bijrol heeft. Dit zijn mijn favoriete romans over Hamburg:
- Mijn favoriete romans die zich in Hamburg afspelen
- Meer Hamburgs leesvoer voor op je leeslijst
- Lezen in het Duits of Nederlands?
Mijn favoriete boeken die zich in Hamburg afspelen
Trümmerkind | Mechtild Borrmann
Trümmerkind (DE)
Oorlogskind (NL)
Ik begin graag met een van de mooiste boeken die ik vorig jaar gelezen heb: Trümmerkind. Het verhaal neemt je mee naar de ijskoude winter van 1947, waarin Hanno samen met zijn zusje Wiebke door de verwoeste stad struint. Ze zoeken dingen die ze kunnen verkopen, of eten. Wat ze vinden zijn een dode vrouw en een jochie van een jaar of 3.
Omdat hij alleen is, nemen ze het jongetje mee naar huis. Daar is eigenlijk geen plek voor hem, en ook geen geld, maar de familie Dietz neemt hem toch in huis, en geeft hem de naam Joost.
Jaren later ontdekt Joost toevallig dat hij geen biologische Dietz is, en gaat op zoek naar zijn familie. Daarbij stuit hij op een nooit opgeloste moordserie…
Verder zeg ik alleen: ga dit boek lezen. Het is heel clever, combineert geschiedenis met spanning en is ook erg ontroerend. De moorden zijn overigens in februari ’47 echt gepleegd en zijn tot de dag van vandaag niet opgelost.
Der Trümmermörder | Cay Rademacher
Diezelfde moordserie vormt ook het uitgangspunt voor Der Trümmermörder, waarin commissaris Frank Stave probeert de moorden op te lossen.
Dit is een heel ander boek, vanuit een heel ander perspectief geschreven. Ik kwam er wat lastig in, waarschijnlijk omdat ik het te snel na Trümmerkind las. Het is minder gelaagd en intens, maar wel erg spannend. Zo spannend dat ik het volgende boek in de Frank Stave-serie (Der Schieber) ook meteen gelezen heb.
The Aftermath | Rhidian Brook
The Aftermath (EN)
Het huis in Kreis Pinneberg (NL)
Opnieuw een boek over Hamburg net na de oorlog, een van de eerste boeken die ik na mijn verhuizing naar Hamburg las. In dit boek kijk je mee met een Engelse kolonel, Lewis Morgan. De stad ligt in puin. Iedereen is op zoek naar vermiste familieleden, probeert te overleven. Tijd om te rouwen heeft niemand.
Morgan moet Hamburg weer op de been helpen en toezien dat de nazi’s hun straf krijgen. Het is de bedoeling dat hij met gezin het huis van een weduwnaar en zijn dochter inneemt. Morgan gelooft echter in vergeving en een nieuwe wereld, en besluit het huis te delen. De dood van zijn eigen zoon verdringt hij.
Zijn vrouw Rachel kan aan niets anders denken en haat de Duitsers. Lubert, die zijn vrouw verloor bij de bombardementen, probeert om te gaan met de bezetter van zijn huis. Zijn relatie met zijn dochter wordt ondertussen echter steeds slechter.
Een verhaal over verlies, inleving in een ander, confrontatie en vergeving. Het is gebaseerd op het verhaal van de opa van Brook.
Die Entdeckung der Currywurst | Uwe Timm
Die Entdeckung der Currywurst (DE)
De ontdekking van de curryworst (NL)
Dit boek vind ik zó fantastisch. Uwe Timm herinnert zich dat de buurvrouw van zijn tante, Lena Brückner, die een Imbiss heeft, vlak na de oorlog de currywurst heeft uitgevonden. Omdat hij wil weten hoe dat precies zit, gaat hij naar haar op zoek.
Hij vindt haar in een bejaardentehuis, inmiddels hoogbejaard en bijna blind. Lena vertelt hem dat ze inderdaad destijds de currywurst uitgevonden heeft en neemt hem mee naar de laatste dagen van de oorlog, in een grotendeels verwoest Hamburg.
Prachtig verhaal, leest vlot en is zo beeldend dat je het idee hebt zelf door een kapot Hamburg te wandelen.
Altes Land | Dörte Hansen
Altes Land (DE)
Het oude land (NL)
Vera vluchtte in 1945 met haar moeder naar het Altes Land. Ze heeft zich er nooit thuisgevoeld, toch wil ze er ook nooit meer weg. Zestig jaar later staat opeens haar nichtje Anne met zoontje Leon voor de deur, op haar beurt ‘gevlucht’ uit Ottensen, waar alleen nog maar hippe types lopen. En waar haar man vreemdgaat. De vrouwen zijn aan elkaar verwant, maar worden pas gaandeweg familie. Een mooi boek over ’thuis’ en over hoe ‘familie van elkaar zijn‘ niet per se betekent dat je ook een familie bent of voelt.
Na dit boek behoefte om zelf even het land op te vluchten? Geht doch: bezoek das alte Land.
Mörder mögen keine Matjes | Krischan Koch
Dit is het nieuwste deel in een van mijn favoriete Krimiseries. In het (fictieve) Nord-Friese Fredenbüll, gebeurt normaal gesproken zo weinig dat de regionale politie het bureau van Dorfspolizist Thies Detlefsen het liefst zou opheffen. Normaal gesproken, want nu spoelt er opeens een container aan in Fredenbüll. Met daarin een lijk. En alles duidt erop dat de moord in Hamburg gepleegd is. Dus verplaatsen de stamgasten van Steh-Imbiss de Hidde Kist zich naar Hamburg om de moord op te helderen.
Gewoon heerlijk. Midsomer Murders aan de Noordzee, maar dan met humor. De boeken in de serie zijn goed los van elkaar te lezen.
Check mijn Krimi-favorieten voor nog meer fijne Duitse Krimis. En poets hier je politiejargon wat op om je inner-Kommissar op weg te helpen.
Die rote Katze | Virginia Doyle
Als je dacht dat het gebied rond de Reeperbahn nu één en al sex, drugs en rock’n’roll is, dan had je er in 1903 bij moeten zijn… Dat was ik natuurlijk zelf ook niet, maar Virginia Doyle (pseudoniem van Robert Brack) geeft je een beeld.
De moord op een danseres van “Die rote Katze” is de eerste zaak van Heinrich Hansen, matroos-die-Polizist werd. Hij duikt under cover het wilde leven van St. Pauli in om te achterhalen wat er gebeurd is.
Die rote Katze was de eerste roman die ik in het Duits las na mijn verhuizing. Ik moest er echt inkomen, maar vond hem uiteindelijk spannend! (En ik was heel trots op mezelf. Dat ook.)
Het is deel 1 van de St. Pauli-Trilogie.
Inspektor Takeda und die Toten von Altona | Henrik Siebold
Inspektor Takeda und die Toten von Altona
Jawel, gewoon nóg een Regional-Krimi, die lees ik nu eenmaal heel graag. In dit boek ben ik net begonnen, maar ik vind het nu al geweldig en verheug me al op de rest van de serie (4 delen tot nu toe). De Japanse Kommissar Ken Takeda is net in Hamburg aangekomen en valt meteen met zijn neus in een dubbele moord, in Altona nog wel! (Niet heel ver van waar ik vroeger woonde).
Samen met Hauptkommissarin Claudia Harms gaat hij op onderzoek uit. De cultuurverschillen zijn nu al heerlijk vermakelijk, en het is leuk om Hamburg te zien door de ogen van iemand voor wie de stad een groot mysterie is. Het leest bovendien als een trein.
Update na twee weken: ik heb inmiddels alle delen uit de serie gebinged. Dat zegt genoeg, lijkt me. Deze serie is wat spannender en gelaagder dan de echte Regionalkrimis, maar bevatten nog steeds een goede dosis Hamburg en humor. Aanrader!
Die Bertinis | Ralph Giordano
We keren nog een keer terug naar de oorlogstijd: Hamburg, 1933. De Bertini’s wonen in Barmbek. Ze zijn arm, maar doen hun best er iets van te maken. Dat moeder Lea Joods is, bemoeilijkt maakt dat niet makkelijker. Ze gaat nooit naar de synagoge en eet niet koosjer, maar volgens de nieuwe rassenwetten is zij Joods en haar zoons halfjoden. Geld om te vluchten is er niet, en beetje bij beetje wordt het leven onmogelijk. Angst pakt je op elke pagina stevig vast. Angst bij het vluchten, angst om verraden te worden, angst om anderen in de problemen te brengen en, veel later, angst om weer een leven op te bouwen.
Ik ben nog niet helemaal bekomen van dit boek. Je moet er echt even voor gaan zitten, niet alleen omdat het bijna 800 pagina’s telt.
Bonusboek: Inferno | Keith Lowe
Inferno is geen roman, maar ik wil het boek toch noemen, want het is niet zomaar een boek over Hamburg. Het is fascinerend, maar ook heftig – ik ben er inmiddels al een paar jaar (!) in aan het lezen. Ik geloof dat ik nog nooit zo lang over een boek gedaan heb… (Hoewel, The Hobbit was ook een etappenverhaal, maar dat had een andere reden.) (update: ik heb ‘m inmiddels uit, zie hier mijn artikel over Inferno!)
Hamburg is in de zomer van 1943 zwaar getroffen door luchtaanvallen waarbij in 10 dagen tijd meer bommen op Hamburg neerkwamen dan in 5 jaar oorlog op Londen. Door het droge zomerweer ontstonden er zware vuurstormen waardoor grote delen van de stad dagenlang bleven branden.
Inferno is bijzonder omdat er eigenlijk niet heel veel over deze bombardementen geschreven is, en omdat het aan de hand van interviews, archieven, etc. verslag doet van beide kanten van het verhaal (wat niet eerder gedaan was). Je kijkt dus mee met de vliegers die vanuit Londen beladen met bommen naar Hamburg vliegen, maar ook met de bewoners van Hamburg die al snel niet meer weten waar ze het moeten zoeken.
Meer boeken over Hamburg voor op je leeslijst
Dit waren mijn persoonlijke favorieten (tot nu toe). Ik geef toe, de mooiste romans over Hamburg zijn voor mij verhalen vol geschiedenis en spannende puzzels… Maar er is meer!
- Revolverherz van Simone Buchholz. Dit boek, over een coole Staatsanwältin op de Kiez, wordt me echt aan alle kanten getipt. (Ja, inderdaad, nóg een Krimi, het houdt niet op 😉 )
- Wat doe je als je dringend geld nodig hebt (want je vrouw is bijna jarig), en je uitkering is op? Dan word je privédetective: Onno Viets und der Irre vom Kiez, (Frank Schulz).
- Uit de categorie niet-Krimi: Die Villa an der Elbchaussee (Lena Johannson), bijvoorbeeld, over het reilen en zeilen van een chocoladedynastie rond 1919.
- Of Die Hexe von Hamburg (Antje Windgassen), over een jonge vrouw die in 1622 beschuldigd wordt van hekserij.
- Ik twijfel nog steeds of ik dit wil lezen: Teufelsbrück (Brigitte Kronauer). Het liefdesverhaal lijkt me niet heel boeiend, maar het wordt getipt als ‘sprookjesachtig’ en ‘heel bijzonder’…
- Liever iets heel luchtigs? Taxi (Karin Duve), over Alex, die met haar studie stopt en taxichauffeuse in Hamburg wordt. Ook al heeft ze geen oriëntatiegevoel en kan ze geen straatnamen onthouden.
- Romantische boeken over Hamburg hebben we ook: Sternschanze van Ildiko von Kürthy.
En omdat niet alle boeken over Hamburg romans hoeven te zijn: dit zijn goede reisgidsen over de stad.
Lezen in het Nederlands? Of in het Duits?
Niet al deze boeken zijn beschikbaar in het Nederlands (of Engels). Oefening baart echter zeker kunst bij het lezen van Duitse romans.
Om die kunst een handje te helpen is mijn tip: lees luisterboeken. Dat heeft als voordeel dat je altijd en overal kunt lezen, ook als je in de rij staat bij de supermarkt, én het doet echt wonderen voor je Duits. Ik gebruik zelf Storytel voor mijn luisterboeken en vind het echt een uitkomst.
Om écht in Hamburgse sferen te geraken plan je natuurlijk vast een stedentrip. 🙂
Zin in nog meer lees- en luistervoer? Kein Problem!
- Op reis met de beste Duitse Krimis – ondanks al die moorden toch mooie reisinspiratie voor je volgende vakantie!
- Te lui om zelf te lezen: Duitse luisterboeken – want voorgelezen worden is toch een van de fijnste dingen die bestaan, bovendien is het super goed voor je Duits 🙂
- 9x de beste podcasts uit Hamburg – beetje gemütlich gebabbel in de buurt kan ook nooit kwaad!
- Zet voor de zekerheid ook mijn Duitse podcast-collectie in je playlist!