Home Ontdek Hamburg Zwieren en zwaaien: schaatsen in Hamburg

Zwieren en zwaaien: schaatsen in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Schaatsen in Hamburg, daar is het hoog tijd voor, vind je ook niet? Jawel, want ook al is het op het moment van schrijven eind november, het heeft al gesneeuwd en overal zijn kerstmarkten. Dat betekent dat het winter is, en dan moeten de schaatsen ondergebonden worden! (Ook al werd ik de laatste keer dat ik op schaatsen stond door zowel kleuters als bejaarden voorbij gezoefd.)

Bekijk dus gauw de beste plekken om te schaatsen in Hamburg.

Buiten schaatsen in Hamburg

Buiten aan de zwier is natuurlijk het allerleukst. Daarvoor ga je in Hamburg naar Planten und Blomen, naar de kerstmarkt, of, als je echt geluk hebt, naar de Außenalster.

Eisarena Planten und Blomen

Met een grootte van drie hockeyvelden is de Indoo Eisarena is Hamburgs (en Duitslands) grootste buiten-ijsbaan. Hier kun je dus serieus aan de zwier.

De Eisarena opent in oktober en is dan de hele winter lang elke dag geopend. Elke vrijdag- en zaterdagavond komt een dj de Eisdisco van muziek voorzien. Elke donderdag is er van 16 tot 17 u ‘Eislauftraining für Jedermann’, elke eerste en derde donderdag van de maand is het Ladies Night.

Indoo Eisarena St. Pauli, in park Planten und Blomen, Holstenwall 30
Open vanaf oktober
Het best te bereiken via U3, halte St. Pauli, of U2, halte Messehallen.
Geen schaatsen bij je? Geen probleem, die kun je huren.

Schaatsen in Hamburg: Planten und Blomen

Winterzauber Wandsbek-Markt

De Wandsbeker Winterzauber op het marktplein van Wandsbek is een kerstmarkt/speciaal opgetuigd Winterdorf (volledig uitgevoerd in hout) en heeft een snoezig ijsbaantje om pirouettes op te draaien.

Houd je zelf niet heel erg van schaatsen, dan ga je gewoon met een dampende mok van ’t één of ’t ander aan de kant zitten en bekijk je hoe de schaatsers het er vanaf brengen.

Wandsbeker Winterzauber
Open van 3 november 2023 t/m 1 januari 2024.
U-Bahn halte Wandsbek-Markt ligt direct onder het plein. Je rijdt er met U1 naartoe.
Schaatsen kun je bij de ijsbaan huren.

Eisvergnügen für Engel und Bengel in HafenCity

De kerstmarkt van HafenCity, een van de charmantere kerstmarkten in Hamburg, heeft ook een ijsbaan van 240m2, waar je niet alleen kunt schaatsen, maar ook cursussen kunt volgen.

Een van die cursussen is ‘Eisstockschießen’, waarvan ik al helemaal enthousiast raakte omdat ik dacht aan groepjes mensen die in Victoriaanse kostuums met van die stokken over het ijs zwieren en zwaaien – hetgeen maar weer bewijst dat ik een hopeloze romantica ben, of gewoon blond, want Eisstockschießen is dus een soort jeu-de-boule op ijs, bijna net als curling. Nu, dat weten we dan ook weer…

Eisvergnügen für Engel & Bengel, Weihnachtsmarkt HafenCity, aan de Überseeboulevard. Tijdens het kerstmarktenseizoen dagelijks geopend tussen 12 u en 21 u. Eten en drinken kun je er tot ongeveer 23 uur. Gesloten op 24 en 25 december. Ook bij het Eisvergnügen in HafenCity kun je schaatsen huren.
Met U4 reis je naar U-Bahn halte Überseequartier.

Alstereisvergnügen

Ook wel: de Hamburger Elfstedentocht, omdat dit feest afhankelijk is van het dichtvriezen van de Außenalster en dus niet ieder jaar plaatsvindt. (De laatste keer was februari 2012 – maar in 1829 schijnt de Alster 100 dagen achtereen dichtgevroren geweest te zijn, dus je weet maar nooit.)

Tevens natuurlijk de aller- allergrootste openluchtijsbaan van Hamburg, en de aller- allermooiste. En dat zeg ik zonder het ooit live gezien te hebben (bevroren dan, hè, in vloeibare vorm natuurlijk wel).

Als de Alster dichtvriest en het ijs sterk genoeg is, kun je niet alleen om de Alster heen wandelen, maar heb je ook 1,6 vierkante kilometer Alster om overheen te wandelen. Of te schaatsen, natuurlijk. Aan de oevers vind je dan allerlei marktstandjes met koek&zopie.

Schaatsen in Hamburg: schaatsen op de Alster

Tijdens het laatste Alstereisvergnügen zag het er zo uit. Dit was een jaar voor ik aankwam in Hamburg (toen het trouwens ook poepiekoud was, maar dat terzijde).

Alstereisvergnügen Hamburg 2012

Indoor ijsbanen in Hamburg

Mocht het nou echt helemaal geen schaatsweer zijn, maar wil je toch in vorm blijven, dan zijn er in Hamburg ook indoorschaatsbanen:

Eissporthalle q.beyond Arena

Heb je in augustus al de schaatskriebels? Waarom ook niet, tenslotte liggen de pepernoten ook alweer bij de Appie… Gelukkig begint het seizoen in de q.beyond Arena (voorheen Volksbank Arena) vroeg, en gaat het ook lang door. In het weekend kan iedereen komen schaatsen. Tussen november en april kun je er bovendien Eisstockschießen. (Dat blijkt dus toch een ding te zijn hier!)

Eissporthalle q.beyond Arena, Hellgrundweg 50
Bereikbaar met bus 22 richting Blankenese, halte Hellgrundweg
Seizoen van augustus tot en met mei, in de weekenden geopend voor iedereen
Van december t/m februari elke eerste zaterdag van de maand Eisdisco

Eisbahn Stellingen

Hier trainen de profi’s van het HSV-ijshockeyteam, maar jij kunt hier vanaf oktober ook gewoon je rondjes komen schaatsen.

Staat je kind nog niet zo stevig op de schaats? Geen probleem, deze schaatsbaan heeft speciale schaatsuurtjes voor moeder/vader/kind. En ook voor senioren, trouwens.

Eisbahn Stellingen, Hagenbeckstraße 124
Bereikbaar via U2, halte Tierpark Hagenbeck
Open voor het publiek vanaf oktober

Meer tips voor de winter in Hamburg

Naast schaatsen kun je natuurlijk nog veel meer doen in winters Hamburg!

Kom je ook schaatsen in Hamburg?

Kun je niet wachten om je schaatsen in Hamburg onder te binden, zwier dan eerst naar deze pagina je op weg te helpen om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Schaatsen in Hamburg – bewaar de tips voor later!

Schaatsen in Hamburg: de leukste schaatsbanen | Standort Hamburg

Schaatsen in Hamburg: de leukste schaatsbanen | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

Ester 4 december 2015 - 16:06

Oh wat hoop ik deze winter op natuurijs. Dikke pret, veel leuker dan met 100 man op 50 vierkante meter rondjes draaien.

En bij Eisstockschießen ging mijn fantasie ook de vrije loop, al dacht ik eigenlijk aan iets gevaarlijkers.

Antwoorden
Fem 5 december 2015 - 10:28

Ja, daar zeg je me wat, je zou ook nog aan enge dingen met kruisboogachtige constructies kunnen denken. Het is in werkelijkheid dus wat minder spectaculair, dat Eisstockschießen… Ik zou het wel een belevenis vinden, op de Alster schaatsen… Het is sowieso echt zo’n 100 jaar geleden dat ik op natuurijs stond!

Antwoorden
walter 21 januari 2016 - 20:53

Hoi Fem,
vraagje…mag je met noren ook het ijs op bij de Eisarena Blumen und Bomen?

Antwoorden
Fem 21 januari 2016 - 21:07

Ha Walter, goede vraag, waar ik niet meteen antwoord op heb. Heb het even nagevraagd, laat je weten wanneer ik reactie heb!

Antwoorden
walter 21 januari 2016 - 21:30

Top, dank je wel!

Antwoorden
walter 23 januari 2016 - 11:13

Hoi fem,
Toevallig al een antwoord gekregen? Rijdt morgen naar hamburg en zou graag nog een paar rondjes schaatsen als dat mogelijk Is, maar dan wel op mijn eigen schaatsen 🙂

Antwoorden
Fem 23 januari 2016 - 21:52

Hi Walter, nee, helaas nog nul bericht vanuit de Eisarena… :/

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid