Home Ontdek Hamburg Alterromantiek aan de Schwanenwikbrücke

Alterromantiek aan de Schwanenwikbrücke

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Mocht je denken dat wij Hamburgers niet romantisch zijn, dan heb je het hartstikke mis! Tussen Hohenfelde en Uhlenhorst, aan de oostkant van de Alster, bevindt zich namelijk een van de meest romantische bruggen van Hamburg, de Schwanenwikbrücke.

Too much love will kill you, ook als je een brug bent

De Schwanenwikbrücke is een Fachwerkbrücke en is tussen 1874 en 1878 gebouwd naar ontwerp van Franz Andreas Meyer. Het is een van de oudste bewaard gebleven bruggen met een staalconstructie. In de Tweede Wereldoorlog werden de doorgangen onder de brug dichtgemaakt en gebruikt als Luftschutzbunker.

Hamburgs verliefden vonden deze brug met zijn sierlijke bogen, relingen met wijnbladeren en de lantaarns zó romantisch dat de brug uiteindelijk bijna bezweek onder de enorme hoeveelheid liefdesslotjes die eraan gehangen werden. (Bijna geen brug in Hamburg is veilig voor deze slotjes, ga bijvoorbeeld ook maar eens bij de Landungsbrücken of de Michaelisbrücke kijken) De slotjes werden in 2012 overgebracht naar het Hamburg Museum. De brug is een beschermd monument.

Hier vind je de Schwanenwikbrücke

De Schwanenwikbrücke bevindt zich aan de Schwanenwik, oostkant van de Alster (Google Maps) en verbindt de wijken Hohenfelde en Uhlenhorst.

➤ Doen in de buurt: neem de tijd om alle bezienswaardigheden rond de Alster te bekijken. Je kunt ook zonder liefdesslotjes heel romantisch in het Alsterpark zitten. 😉

Ga ook eens kijken in de wijk Uhlenhorst. Vanaf de Schwanenwikbrücke is ook St. Georg is ook makkelijk te bereiken. Comfortabel overnachten doe je bij spahotel Aspria.

Schwanenwikbrücke door AltSylt, CC BY-SA 4.0

Fietstocht om de Alster | Standort Hamburg

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Uitgelichte afbeelding: Von Pauli-Pirat – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0

Schwanewikbrücke in Hamburg rond 1900

Schwanenwikbrücke rond 1900

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid