Home Emigratie De kleine Standort Hamburg Sekt-test

De kleine Standort Hamburg Sekt-test

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Je hebt het laatste kerstkransje waarschijnlijk nog niet eens achter de kiezen, maar het volgende feest staat alweer voor de deur, en daar moet je toch goed op voorbereid zijn: en Silvester/Oudejaarsavond is in Hamburg natuurlijk niet compleet zonder Sekt. Een kleine Sekt-test mag daarom op Standort Hamburg niet ontbreken.

De Sekten uit de test zijn allemaal prima betaalbaar, zo tussen € 3 en € 5. Dit is vooral erg fijn als je, net als ik, niet erg bekwaam bent in het ontkurken van een bubbelfles en het eerste glas daarmee sowieso op het tapijt belandt.

Ik koop mijn Sekt gewoon in de supermarkt, maar Hamburg heeft ook een wijnhandel die gespecialiseerd is in Sekt: het hanseatisches Wein & Sekt Kontor Hawesko.

Boticelli Prosecco

Gelukkig hoeft er voor mij niet per se een ploppende kurk aan te pas te komen om er een janboel van te maken. De Boticelli komt met een gewone kurk, die met een kurkentrekker en het nodige geweld uit de fles gerukt dient te worden. Ik heb regelmatig ruzie met zo’n kurk – hij mag bij mij graag afbreken.

Als je de kurk er dan eenmaal uit hebt, in één stuk of in brokjes, dan zegt de fles alsnog gezellig ‘plop’ en heb je een erg lekkere, frisse, droge prosecco. Simpel, lekker, en met een aardig logo (tsja…) krijgt hij een 8 van mij.

Faber Roter Sekt

De Fabersekt komt uit de stal van Sektkellerei Schloss Wachenheim, een van de grootste Sektproducenten in Duitsland. Om Faber kun je hier niet heen. Er zijn liebliche (zoete) varianten, ik ben daar niet zo stuk van, en natuurlijk ook droge varianten, waar ik ook niet enorm gelukkig van word. Om ‘weer eens iets anders’ te drinken neem je de rode Sekt. Ik moest er even aan wennen (vond hem aanvankelijk op de een of andere manier zurig), maar vond hem uiteindelijk toch nog een zesje waard.

Rotkäppchen

Ook de Rotkäppchen vind je overal en in dit geval vind ik dat niet echt een reden tot vreugde. Prima als je een noodfles nodig hebt, maar echt een smaakvolle Sekt is het niet. Zonder toevoegingen vind ik hem niet spannend en geef ik hem een 5. Je kunt hem echter pimpen met een scheutje van ’t één of ’t ander (zie verderop in deze test), en dan wordt het een heel ander verhaal.

Brut d’Argent

De Brut d’Argent is een aanvulling van een van mijn trouwe lezers, met bijval van een trouwe lezeres (beide toevallig ook Dutchies in Hamburg). De lezer schrijft:

“Bij het lezen van je Sekttest kreeg ik eigenlijk al vrij snel plaatsvervangende hoofdpijn, zeker bij het deel over Faber. Ook met Rotkäppchen stuur je je gasten echter het Grote Donkere Bos in. Als je een echt drinkbare en betaalbare (supermarkt-) Sekt wilt kopen, ga dan voor de Brut d’Argent, een lekkere prikkelende Blancs de Blancs van de Chardonnay-druif. Kosten: zo rond de 6 Euro – afhankelijk waar je deze koopt en in welke variant.”

Dat is duidelijk: de oorspronkelijke Sekt-test was ontoereikend en moest zo snel mogelijk uitgebreid worden met de Brut d’Argent, die ik zelf nog niet kende! Gelukkig werd me al vanuit verschillende hoeken assistentie aangeboden…

Uiteindelijk moet ik zeggen dat ik ook deze Sekt niet echt fantastisch vond: een bescheiden 6,5 voor mij.

Beck Wein schenkt Freude ein

OK, dit is geen Sekt, maar deze wijn doet het tóch leuk op oudejaarsavond. Als je op zoek bent naar een lekkere Duitse witte wijn, die droog en toch fruitig is, dan is Beck je wijn. Na mijn trip naar Freiburg heb ik wel een grotere sympathie voor Duitse wijnen opgevat dan voorheen, maar Beck blijft een favoriet.

De kers in de Sekt

Extra feestelijk en ook erg lekker zijn fruitjes in de Sekt. Vooral lychees, mandarijntjes, kersen en bessen doen het goed. De fruitjes zuigen zich vol met Sekt, wat een leuke verrassing is als je glas bijna leeg is. Bovendien voegen ze zoetigheid aan de Sekt toe, zonder het geheel te doen smaken als liebliche Sekt.

IJsklontjes kunnen ook, maar voor het koel houden van de Sekt werd de koelkast al uitgevonden. Ze smaken ook nergens naar, dus je hebt ze niet nodig. Om de Sekt wat lichter te maken, kun je er beter een scheut Rabarberschorle of Himbeerschorle in gieten.

Sekt mit Schuss

Duitsers zijn dol op het mixen van hun drankjes en ik begin ook in dat opzicht al aardig in te burgeren.  Het liefst drink ik mijn Sekt gewoon met wat fruitjes, maar een scheut Oldesloer Holunder Blüte doet een glas Sekt geen kwaad. Je moet er wel voorzichtig mee zijn, want hoewel het zoet is en in combinatie met de Sekt wegdrinkt als limonade, is het een likeur met 16% alcohol.

Desalniettemin krijgt de Sekt met Oldesloer Holunder Blüte een 8. Ik zou voor dit drankje geen Sekt nemen die ook zonder toevoegingen echt heel lekker is, maar eentje die wat opleuking kan gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een Rotkäppchen.

Vind je Sekt vies? Niet getreurd, Feuerzangenbowle mag ook nog met oudejaarsavond en heißer Kakao mag altijd!

Op naar Hamburg!

De beste manier om zelf een Sekt-expert te worden is natuurlijk een tripje naar Hamburg. Check deze pagina voor je planning.

Hamburg is dichter bij dan je denkt: met de trein ben je er al in een paar uur.

Kom je voor de kerstmarkten, dan zijn deze artikelen ook zéker handig:

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 28 december 2014 - 21:27

Sinds ik in Spanje heb gewoon draai ik mijn hand niet om voor ‘Tinto de Verano’: ijsblokes 1/3 fanta lemon en 2/3 rode slobberwijn. Smaakt als Sangria, maar is stukken sneller klaar. Iedereen drinkt het ’s zomers in Spanje. Ofwel: ik snap dat mixen wel 😉

Antwoorden
Fem 29 december 2014 - 15:36

Schön 🙂 Ik ben sowieso een voorstander van dingen die gemakkelijk in elkaar te flansen zijn!

Antwoorden
marijke 15 december 2015 - 20:45

Jammer, jammer net te laat maar volgend jaar test ik de zoete voor je! Verheug me al. ?

Antwoorden
Fem 16 december 2015 - 19:19

Ha, betekent dat dat er al een nieuw tripje richting het noorden gepland is?? 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid