Home Emigratie Selbst und ständig – zeg, wat doe jij eigenlijk?

Selbst und ständig – zeg, wat doe jij eigenlijk?

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vraag 1 is meestal: “Wanneer kom je weer naar huis?”

De volgende vraag die sommige mensen uit hun slaap lijkt te houden, vraag 2, luidt: “Wat doe je daar eigenlijk?”

Waarna vraag 3 niet lang op zich laat wachten: “Waarom in jezusnaam Hamburg?”

Over het antwoord op vraag 1 schreef ik hier al eens, binnenkort gaan we het er opnieuw over hebben. Het antwoord op vraag 3 lijkt me inmiddels ook wel duidelijk, maar ik wil de beroerdste niet zijn, dus hop, hier 20 redenen om van Hamburg te houden.

Vandaag gaan we het echter over het antwoord op vraag 2 hebben. Ik wil natuurlijk niet dat er iemand slaaptekort oploopt door vragen over mijn zakelijk welzijn.

Wat doe ik hier eigenlijk? Nou, ik ben ZZP’er, ofwel selbstständig Unternehmerin … Dat betekent:

Selbst und ständig

De vraag wordt meestal gesteld nadat de vrager vernomen heeft dat ik als Selbstständige werk. Hierop zijn er verschillende mogelijkheden, 3 in getal:

 • ofwel de vrager heeft zelf ook wel eens ambitie gehad om als ondernemer verder te gaan, maar heeft daarvoor eigenlijk nooit heel veel gedaan, waardoor het natuurlijk niet lukte, waardoor de vrager het idee heeft dat het bij anderen ook niet kan lukken zonder stiekeme baan en/of zij een suikeroompje moeten hebben (dit zijn de mensen die ik flinke Popoklatsch wil geven);
 • ofwel de vrager kijkt me meewarig aan omdat hij denkt dat Selbstständige eigenlijk betekent ‘werkloos’ (tevens reden voor een pak rammel);
 • ofwel de vrager heeft oprechte interesse in en/of ook enig begrip van ondernemerschap en wil meer weten over mijn projecten.**

Ik hoef je niet uit de leggen dat de laatste categorie mijn favoriete is.

Er is trouwens nog een (sub?)categorie, bedenk ik me nu, dat zijn de mensen die zeggen, “Ik zie de hele tijd maar foto’s van fijne boeken lezen in cafeetjes enzo, maar waar is dat dan voor?” En dat is eigenlijk een mooie vraag, want dan bedenk ik me weer hoe fijn het is om niet opgesloten te zitten in een kantoor dat niet het mijne is. 😉

Anyhow, ja, ik heb mijn eigen bedrijf. Dat betekent inderdaad dat ik selbst und vaak ook ständig (voortdurend) werk, maar dat ik daarvoor in de plaats eigen baas ben, élke maand medewerker van de maand ben (woop! woop!) en vooral verschillende projecten kan doen, waar ik zelf ja of nee tegen kan zeggen. En dat ik nooit kantoorkoffie hoef te drinken, hetgeen ik ook als een enorme plus ervaar.

Wat dan?

Never a dull moment, dat ‘ständig’ arbeiden komt natuurlijk ook doordat er als zelfstandige altijd wel iets te doen is, van het werk zelf tot de administratie tot marketing en het sauber houden van het Büro…

Ik redigeer, schrijf en vertaal, om maar eens wat te noemen. Ik werk mee aan de totstandkoming van romans, wetenschappelijke publicaties, kunstboeken, historische boeken, webpublicaties, salontafelboeken, enz., en ik ben veel bezig met het thema Hamburg. Ik vertaal ook veel teksten over finance.

femina docta, tekstschrijver, vertaler en redacteur in Hamburg

femina docta, dat is mijn bedrijf, mijn eigen toko. femina docta was vroeger in uitgeefland de bijnaam die collega R. mij gaf toen ik afstudeerde.

Vergissingen heb ik ook wel gemaakt, trouwens. Heel in het begin heb ik bijvoorbeeld wel eens vertaald voor wat men noemt ‘content farms’ (o.a. Fiverr – afrader!!), wat neerkwam op heel veel werk en heel weinig geld. Ik deed er wel heel snel meer vertaalervaring op, maar ben blij dat ik daarmee gestopt ben. (Vertalen doe ik nog steeds, maar alleen voor serieuze en leuke klanten – je leert heel snel wat je werk waard is en dat je niet voor bodemprijzen moet werken :))

En kun je daarvan leven dan?

Ja, koekoek, natuurlijk kan ik daarvan leven, anders ging ik wel iets anders doen (om collega-Selbstständige E. even te citeren). De Quote500 ga ik waarschijnlijk niet halen, maar dat is eerlijk gezegd mijn ambitie ook niet 😉 (Ik vind dit echt een héél rare vraag, eerlijk gezegd.)

Waar dan?

Dat hangt natuurlijk af van waar ik mee bezig ben. Hier, bijvoorbeeld, in het Museum van Kunst & Gewerbe schreef ik over de Mode en Tattoo Ausstellungen:

Ik schrijf ook over hotels, musea, festivals enz., en ben daarvoor dan wel eens unterwegs. Maar veel van mijn werk vindt gewoon, weinig spectaculair, aan mijn laptop plaats.

Ik ben in Hamburg begonnen met een home office, maar was dat al vrij snel zat en ben blij dat ik tegenwoordig extern mijn eigen kantoor huur. Neemt niet weg dat ik af en toe nog steeds graag pen en papier meeneem naar een terras, en soms ook de deur niet uit wil en vanaf de bank of balkon werk.

Hoe dan?

Op zich kan ik me deze vraag wel voorstellen: toen ik een vaste baan-op-een-kantoor had wilde ik ook wel voor mezelf beginnen, maar had ik geen idee hoe. Ik had immers een huur die betaald moest worden, en de sportschool en nog heel veel meer waar ik auf keinen Fall zonder kon.

Tot ik niet meer verder kon in mijn werk en op reis ging. Daarna werkte ik nog een tijdje op een ander kantoor, om vooral bevestigd te worden in mijn kantoorfobie, vervolgens vertrok ik naar Barcelona en belandde ik daarna Hamburg.

En toen had ik dus geen baan meer, en had ik ook geen enkele aanvechting om er een te zoeken – nog los van mijn niet-overwonnen kantoorfobie brengt werken in Duitsland toch een hoop mogelijke complicaties met zich mee: je zult maar belanden in een ouderwetsche Duitsche onderneming en de baas als Gods plaatsververvanger op aarde moeten zien… (gechargeerd, ja, maar hiërarchie is hier in het bedrijfsleven wel degelijk een Ding, en de Baas heeft zijn Functie om een Reden, en ik kan daar niet zoveel mee.)

Dus vervolgens ging ik:

 • nadenken over wat ik wilde doen;
 • mij verheugen over het feit dat ik een goed netwerk opgebouwd had en contacten had onderhouden;
 • hard werken;
 • investeren in mezelf en in de Zaak (ofwel een prima excuus om nog meer cursussen en andere leerprojecten te doen);
 • zelfvertrouwen kweken…

uog-logo

En omdat femina docta in Duitsland gegründet is deed ik ook het volgende:

 • Ik bracht een bezoek aan de Unternehmersberaterin omdat het vele malen praktischer is als iemand je helpt bij het wegwijs worden in de wirwar van Duitse regelgeving. In Hamburg kun je daarvoor bijvoorbeeld terecht bij Unternehmer ohne Grenzen. Je kunt hier terecht voor allerhande advies en workshops, of je nu bezig bent je ondernemingsplan te schrijven, wegwijs probeert te worden uit het Duitse belastingsysteem of je beter wilt profileren naar potentiële klanten;
 • Ik vulde 100.000 formulieren in en zorgde dat ik aangemeld raakte als Freiberufler bij het Finanzamt;
 • Omdat de bijdragen voor de zorgverzekering hier inkomensafhankelijk zijn en voor Selbstständigen de regels anders en ondoorgrondelijker zijn dan voor mensen in loondienst liet ik me ook beraten bij Evangelische Auslandsberatung e.V. (wat verder overigens niets met religie van doen heeft);
 • En ik regelde me natuurlijk een Steuerberaterin.

Meer over ondernemen in Duitsland en hoe ik Freiberufler werd lees je hier: Freiberufler in Hamburg.

Also:

Realität beginnt mit einem Traum: zelfstandig ondernemer in Hamburg

** Uiteraard is er ook een grote groep mensen die wel weten wat ik doe, die wel interesse hebben in wat ik doe, net als ik interesse in hun werk heb, maar met wie het gesprek gewoon niet vaak op werk komt – en dat is heel prima. 

Op naar Hamburg!

Overweeg je om zelf in Hamburg te gaan werken of ondernemen? Check dan hier mijn tips.

Eerst maar eens beginnen met een stedentrip Hamburg? Goed idee. Begin hier met de planning van je reis.

Meer inspiratie nodig? Heb ik ook:

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Esther 19 juni 2015 - 22:51

Hoera! Geen quote 500, maar wel gequoot bij Heur uit Hamburg! Goed begin van het weekend!

Antwoorden
Fem 20 juni 2015 - 09:47

hehe, ja, dat is toch bijna hetzelfde he 😉 Cheers!

Antwoorden
Debby 20 juni 2015 - 00:19

Leuk geschreven en inspirerend. Zou ook dolgraag voor mezelf beginnen, maar dus ook geen idee waar te beginnen :’D

Antwoorden
Fem 20 juni 2015 - 09:48

Gewooon beginnen! Hoeft ook niet onmiddellijk fulltime, je kunt ook heel klein beginnen (en dat doe je toch eigenlijk al, je geeft toch nog privéles?)

Antwoorden
Jenny - ikreis.net 20 juni 2015 - 14:08

Heerlijk geschreven. Raar eigenlijk dat sommige mensen je dergelijke vragen gaan stellen, dat zouden ze toch ook niet doen als je achter de kassa zou zitten?

Antwoorden
Fem 20 juni 2015 - 16:36

Eigenlijk wel, ja, maar ik krijg toch de indruk dat het voor veel mensen erg belangrijk is dat er elke maand exact dezelfde hoeveelheid geld binnenkomt. (?) (Wat prima is, maar ik begrijp dan weer niet zo goed waarom ze zich dan zorgen maken om mijn bankrekening – tenzij ze bang zijn dat ik ooit geld zou willen lenen? ;))

Antwoorden
Karla Muschter-Rechenberger 23 augustus 2017 - 18:07

Beste Fem, ik you graag met jou contact opnemen. Ben naar Hamburg van Amsterdam verhuist, you graag inj contact willen komen.

Antwoorden
Fem 23 augustus 2017 - 18:55

Hallo Karla, je kunt me een mailtje sturen op fem [at] standorthamburg.eu!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid