Home Ontdek Hamburg Bijzondere hotels in Hamburg: hotels met een verhaal

Bijzondere hotels in Hamburg: hotels met een verhaal

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heb je al eens geslapen in een bordeel? (Wait, don’t answer that) Of in een school? Een ijzergieterij misschien?

Een fijn bed na een dag door Hamburg banjeren is natuurlijk heel belangrijk. Als dat fijne bed dan ook nog staat in een bijzonder hotel met een verhaal, dan is dat wat mij betreft een grote bonus. Daarom zet ik vandaag zeven bijzondere hotels in Hamburg op een een rijtje.

Schanzenturm, foto door Peter Gogolin

Bijzondere hotels in Hamburg, wat dacht je bijvoorbeeld van…

… Slapen in een bordeel

Het Kiezbude Hostel hoorde tot in de jaren ’80 nog bij een bordeel annex bar. In 2006 werd het omgebouwd tot hostel, met o.a. tweepersoonskamers en appartementen in, laten we zeggen, sfeervolle ‘rotlichtambiente’.

Doen in de buurt:

Kiezbude, Lincolnstraße 2
S Reeperbahn

Bijzondere hotels in Hamburg: t. Pauli

… slapen in een ijzergieterij

Tegenwoordig kom je om goed te eten in het east Restaurant en te relaxen in het Wellnessbereich naar het east Hotel , vroeger werd hier heel hard gewerkt. Van 1888 tot in de jaren ’80 werd hier ijzer gegoten door Eisengießerei und Maschinenfabrik Schenck & Co., de opvolger van een door brand verwoeste ijzerfabriek uit 1850 op dezelfde plek.

Hoe de oude fabriek werd omgetoverd in een hip en luxe hotel lees je hier (pdf, Duits, en een tikje aan de droge kant…).

East Hotel Hamburg - Alte Giesserei

Doen in de buurt:

east, Simon-von-Utrecht-Straße 31
U St. Pauli

… slapen in een Hafenkran

Voor één nacht kun je je innerkraanbestuurder vrije teugel geven en krijg je de sleutels van de “GREIF”: vroeger een  havenkraan die zware ladingen uit schepen hees, nu een luxe hotelkamer. Hamburgs kleinste hotel telt maar één kamer, maar je hebt alles dat je nodig hebt – van Erlebnisdusche tot prachtig uitzicht op de Elbphilharmonie.

Doen in de buurt:

Floatel Hafenkran Hamburg, Am Sandtorkai 60

… slapen in een school

Ooit een lagere school, nu een strak hotel met hoge ramen, baksteenelementen verwerkt in het design en foto’s van Hamburg boven je bed. En een schoolbord aan de muur. ;) De Volksschule ligt iets verder van alles wat je moet zien in Hamburg dan je misschien wilt, maar de U-Bahnhalte Rauhes Haus ligt op een Katzensprung van het hotel, dus in een kwartiertje ben je overal waar je wezen moet.

Doen in de buurt:

  • De U-Bahn pakken in de richting van de Speicherstadt en het Kontorhausviertel
  • Relaxen in het Hammer Park (check het Sportlerhaus, prachtige Backsteinbau)
  • Een bezoek brengen aan het Museum für Kunst und Gewerbe
  • Of aan de Deichtorhallen

Hotel Volksschule, Büddesweg 9
U Rauhes Haus

Bijzondere hotels in Hamburg, logeren in de Volksschule Hamburg

… slapen in de koffiebeurs

Eén en al bedrijvigheid was het hier in de hoogtijdagen van de Hamburger Kaffeebörse: de in 1887 geopende beurs was de eerste Hamburgse termijnmarkt (wat ik een raar woord blijf vinden voor financiële beurs, maar ik ben dan ook geen econoom) waarvoor een grote internationale rol was weggelegd.

De beurs was onderdeel van Speicherblock O, en lag dus, temidden van de Kaffeespeicher, waar de koffie werd opgeslagen. Nu is het onderdeel van het Hamburgse UNESCO-werelderfgoed.

Speicherblock O raakte tijdens de bombardementen in de zomer van 1943 zwaar beschadigd, maar werd in oude stijl hersteld na de oorlog. De historische Börsensaal, waar de koffie verhandeld werd, kun je in het Ameron Hotel als vergader- of feestzaal huren.

Houd ook de Tag des offenen Denkmals in de gaten, want soms doet het Ameron mee en is de zaal tijdens het openmonumentenweekend in september te bezichtigen.

De inrichting van het hotel herinnert sterk aan het koffieverleden, en aan de zeevaart.

Doen in de buurt:

Ameron Hotel Speicherstadt, Am Sandtorkai 4
U Überseequartier

Hotel met een verhaal: Ameron Hotel Speicherstadt

… slapen in een watertoren

De Schanzenturm, gebouwd tussen 1907 en 1910, was ooit Europa’s grootste watertoren. Hij was nog tot 1961 in gebruik (en nog tot 1970 in archieffunctie en plek om watervoorzieningsapparatuur te testen).

Daarna zag het er somber uit voor de toren: hij stond leeg, als kantoorpand bleek hij onbruikbaar en omwonenden protesteerden hevig tegen iedere vorm van ‘Umnutzung’.

Uiteindelijk pachtte Mövenpick het gebouw en begon in 2005 met een grondige verbouwing. Je kunt er nu slapen met uitzicht op het Schanzenpark, en borrelen in de CAVE bar in de kelder van het hotel. De tower suite heeft een 360° uitzicht over Hamburg. En een prijskaartje, dat ook.

Doen in de buurt:

  • Swingdansen bij Haus 73 aan het Schulterblatt
  • Flammkuchen eten bij Jimmy Elsass in Eimsbüttel
  • In de zomer: Open Air Kino in het Schanzenpark
  • De Schanze in duiken, zie tips hier en hier

Mövenpick Hotel Hamburg, Sternschanze 6
U/S Sternschanze

Bijzondere hotels in Hamburg: logeer in een watertoren

… slapen in een bunker

De Energiebunker in Wilhelmsburg is een bezienswaardigheid op zich: ga mee met een rondleiding, drink koffie bij Café Vju en bekijk de haven van Hamburg eens van de andere kant van de Elbe.

In het zomerseizoen van 2019 kon je een ‘cube’ boeken bij Sleeperoo en wakker worden met fantastisch uitzicht over de haven van Hamburg. Een Sleeperoo cube laat zich nog het best beschrijven als ‘een soort tentje, maar dan iets comfortabeler’. Je sliep in je cube op het dakterras van de Hochbunker. Hopelijk komt Sleeperoo post-corona weer terug!

Doen in de buurt:

Sleeperoo, trefpunt in Café Vju, Neuhöfer Straße 7, bushalte Veringstraße

Foto: Sleeperoo

… slapen in een oud kantoor

Henri ken je misschien al als je nieuwe beste vriend uit de blog over design hotels. Het ligt middenin het Kontorhausviertel en was vroeger dan ook een kantoor waar de handel uit de Speicherstadt nauwkeurig werd geregistreerd. Nu is het een fijn design hotel met een hippe jaren ’50 inrichting. (Dat kan echt, ‘hip’ en ‘jaren ’50” in één zin, check zelf maar.)

Doen in de buurt:

Henri Hotel Downtown Hamburg, Bugenhagenstraße 21
U/S Hauptbahnhof

Bijzonder Slapen in Hamburg: in een kantoorpand

Bijzonder hotel in Hamburg: logeer in een oud kantoorpand

… slapen in een oude gasfabriek

Toen Gastwerk nog Gaswerk was, voorzag het fabriekscomplex het westen van Hamburg van gas. Het complex heeft later nog heel wat meegemaakt: het overleefde de bombardementen van 1943 (zij het met flinke beschadigingen), werd een voederverwerkingsfabriek, opslagplaats, kraakpand en noem maar op.

Doordat een groepje architecten in de jaren ’90 opmerkte dat het zonde was dat er niets met het complex gedaan werd en een clubje oprichten om de Backsteinbau te behouden kun je nu slapen in een industrieel monument, dat bovendien een erg goed restaurant heeft, een bar met een gave naam (Denk.Mal Bar, ik bedoel maar) en een spa.

Het hotel ligt in Ottensen/Bahrenfeld, waar nog veel meer oude fabrieken staan die nu omgetoverd zijn tot markt- en feesthallen, cultuurcentra, multimediabedrijven, enz., dus fabrieksliefhebbers kunnen in de buurt hun ogen uitkijken. Ik vind het sowieso een van die bijzondere hotels in Hamburg waar je gewoon even moet binnenlopen om het gebouw te bewonderen.

Doen in de buurt:

Gastwerk Hotel Hamburg, Beim alten Gaswerk 3
bushalte Bornkampsweg

Bijzondere hotels in Hamburg: de oude gasfabriek

Designhotels in Hamburg: Gastwerk

Meer hotelinspiratie nodig? Bekijk al mijn hoteltips bij elkaar.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 15 februari 2016 - 13:21

Het bordeel laat ik even zitten, maar die koffiebeurs… oh la la!!

Antwoorden
Fem 19 februari 2016 - 21:05

Hehe :) Voordeel van de koffiehistorie is ook dat er daar in de buurt heul veul goede koffie te lurken is, hoera!

Antwoorden
John 17 februari 2016 - 15:20

Ha ha, ja die vraag over het bordeel.. die laat ik inderdaad maar zitten. Wel een catchy openingszin, want daardoor heb ik je artikel gelezen. Bedankt voor de tips!

Antwoorden
Fem 19 februari 2016 - 21:03

Gerne! Ik zou misschien zelf ook niet onmiddellijk voor het bordeel kiezen, maar aan de andere kant zijn de kamers toch weer zó over the top dat het leuk is… :)

Antwoorden
Ester 19 februari 2016 - 15:39

Wat een bijzondere lijst! Met stip bovenaan slapen in een watertoren voor mij :-) Ik denk dat mijn meest bijzondere slaapplaats de oud-gevangenis in Ljublana was, waar tegenwoordig een heel hip hostel in zit maar waar alle ‘cellen’ nog intact zijn.

Antwoorden
Fem 19 februari 2016 - 21:04

Oeh, dat klinkt zeker interessant! En een beetje spooky, maar absoluut een bijzondere plek!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid