Home Ontdek Hamburg Wijken in Hamburg: Speicherstadt en HafenCity

Wijken in Hamburg: Speicherstadt en HafenCity

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De historische Speicherstadt en het Kontorhausviertel prijken sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst. En terecht! Samen met het gloedjenieuwe HafenCity vormt de Speicherstadt een mooi duo (of trio, als je het Kontorhausviertel apart rekent): oude pakhuizen in de typische rode baksteen staan min of meer naast hypermoderne architectonische hoogstandjes als het Unilevergebouw en de Elbphilharmonie. Een must voor architectuurliefhebbers!

Doen in Speicherstadt en Hafencity

Heb je even? Deze wijken zijn niet zo groot, maar je kunt je er prima vermaken.

Architectuur
Je moet zeker langs de oude pakhuizen van de Speicherstadt wandelen, langs de kantoren in het Kontorhausviertel lopen.

In de Elbphilharmonie kun je sinds januari 2017 naar concerten gaan luisteren, maar op het Plaza van het uitzicht genieten is net zo goed een must. Ook hypermodern én muzikaal is U-Bahn halte HafenCity Universität, een van Hamburgs meest instagrammable stations.

Musea
Het Internationales Maritimes Museum is ook vrolijk verplichte kost als je in Hamburg bent. Prachtig museum! (Goed de tijd voor uittrekken, telt namelijk 9 verdiepingen.)

Alles over koffie kom je te weten (en te proeven) in de Genußspeicher: Kaffeemuseum Burg. Vervolgens absoluut flaneren langs de Dalmannkai en in de zomer ijs eten bij de Magellanterrassen en de Traditionsschiffhafen.

Heb je trek in chocolade, ga dan op chocoladetour in het Chocoversum (en maak je eigen chocoreep).

Bekijk hier meer tips:

Restauranttips

  • CARLS Brasserie aan de Elbphilharmonie, met uitzicht op de Elbe
  • Nissis Kunstkantine – waar je niet alleen heen gaat voor lunch of Kafffee & Kuchen, maar ook om kunst te bekijken
  • Fleetschlößchen – mag niet ontbreken: een piepklein restaurantje in een oud tolhuisje/wc-huisje voor het maritiem museum
  • Klein und Kaiserlich – klein, keizerlijk en gemütlich, op steenworp afstand van de Elbphilharmonie en een goede plek voor een stuk Käsekuchen.
  • Aan de Dalmannkai zitten verschillende restaurants (en een ijswinkel waar het altijd druk is), allemaal met mooi Elbzicht.

Hoteltips

25Hours Hotel HafenCity – hip&happening in hartje HafenCity. Heeft bovendien een toffe souvenirwinkel, Mare, die 24 u per dag open is. (Je weet nooit wanneer je shopdrang krijgt!)

Henri Hotel Hamburg Downtown – Henri, ‘als hij een man zou zijn je nieuwe beste vriend’ (volgens het hotel zelf), heb je misschien al voorbij zien komen in mijn blog Design Hotels in Hamburg. En een designplaatje is het, met een knipoog naar de jaren ’50.

Ameron Hotel – Ook het Ameron Hotel heb je misschien al voorbij zien komen op de blog, namelijk in Slapen in… hotels met een verhaal. In dit hotel ligt de historische Börsensaal, waar vroeger koffie werd verhandeld.

Check voor meer hoteltips Internationales Maritimes Museum

Van A naar B in Speicherstadt en HafenCity

Belangrijke stations in deze wijken zijn: Meßberg (U), Elbphilharmonie (Fähre), Baumwall (U), Überseequartier (U) en HafenCity Universität (U).
Zie voor meer ov-tips: Met het ov door Hamburg
Zie voor de plekken waar je een StadtRAD kunt ophalen: StadtRAD Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid