Home Ontdek Hamburg Spirit of Hamburg 1842-1965

Spirit of Hamburg 1842-1965

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eine Großmacht wurde das Deutsche Reich durch Preußen, eine Weltmacht durch Hamburg

Een leuk bericht voor de geschiedenisfreaks onder ons – en ja, ik ben me ervan bewust dat ik dat voornamelijk zelf ben, maar immerhin. Ik stuitte namelijk op de documentaire Spirit of Hamburg 1842-1965 gemaakt door Chronos Media. (Site begint helaas uit zichzelf een zeer dramatisch muziekje te spelen, maar het wordt leuk als je dat muziekje uitgezet hebt.)

Spirit of Hamburg – wasda?

Spirit of Hamburg laat je in vier afleveringen van elk een klein uur door het Hamburg van 1842 tot 1965 wandelen. Van de grote Brand van Hamburg, die een groot deel van de stad in as legde, tot de bouw van de Speicherstadt (nu UNESCO-werelderfgoed), van de bouw van stations, statige huizen en musea tot de verwoesting ervan in de oorlog; alles komt voorbij.

Ook leuk: de geschiedenis van Hamburgs twee voetbalclubs, St. Pauli en HSV, het bezoek van Queen Elizabeth en natuurlijk the Beatles. Heel apart om oud Hamburg in bewegend beeld te zien: sommige plekken zijn vrijwel niet veranderd, andere zijn vrijwel onherkenbaar.

Je kunt op de site alle afleveringen voor € 09,05 huren, of per aflevering huren voor € 2,68. Of de dvd-set of download aanschaffen. Liever gratis kijken naar historisch Hamburg? Check Chronos’ Youtube-kanaal, dat ook uitpuilt van de mooie films (zie ook onder).

De trailers kun je hier bekijken:

afl. 1 en 2

SPIRIT OF HAMBURG Trailer 1 und 2 from Konstantin von zur Mühlen on Vimeo.

afl. 3 en 4

Chronos Media

Geschichte braucht Menschen, die sie erzählen

Chronos Media is zo’n toko waarmee ik meteen vrienden zou willen worden op Facebook als ik nog op Facebook zat. Het is van Konstantin von zur Mühlen en verzamelt sinds 2001 historisch beeldmateriaal uit de Duitse geschiedenis. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot het grootste privaatarchief van Duitsland en zijn er kilometers aan filmmateriaal vanaf de late 19e eeuw tot nu. En aan boeiende docu’s.

Chronos heeft bovendien een Youtube-kanaal (weer met dat hysterisch-dramatische muziekje, dat wel) en een Vimeo-kanaal, waar je korte filmpjes en lange docu’s kunt vinden. Bijzonder op het Vimeo-kanaal zijn de filmjpes met kleurenbeeld uit Hamburg (rond 1950) en Berlijn (net na de oorlog en volledig in puin).

Anyhow, je weet waar je me de komende regenachtige zondagen kunt vinden…

Op naar Hamburg!

Kom je liever gewoon zelf naar Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid