Home Emigreren Standort Kopenhagen

Standort Kopenhagen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

‘Naast de deur’ is misschien wat veel gezegd, maar feit is dat je van hieruit in slechts net-geen-5 uur met een directe ICE naar Kopenhagen kan.

Het leek mij dus een puik plan om voor mijn ‘heidag'(en) – want over de Zaak moet af en toe ook nagedacht worden – eens mijn Standort Hamburg te verruilen voor Kopenhagen. Bovendien hoorde Altona vroeger bij Denemarken, en word ik door Duitsers regelmatig voor Deense gehouden, ook nádat ik verteld heb dat ik uit Nederland kom.

Waar wachtte ik nog op? Auf nach Dänemark!

Dingen die ik gezien heb

Ik begrijp het wel, dat Denen de gelukkigsten op aarde zijn – in elk geval in Kopenhagen kan ik me dat goed voorstellen. De stad is mooi (veel Altbau), schoon, heeft eindeloos veel fietspaden en een ontspannen sfeer.

Zonder plan, maar gewapend met een aantal tips van Nederlandse local Caroline banjerde ik een paar dagen door de stad:

CPH_Street_Food_logo_highres

Papirøen

Papirøen, papiereiland, dankt zijn naam aan de opslagloodsen voor papier. In plaats van papier vind je in de loods nu echter street food, en niet weinig ook: met 35 street food trucks van over de hele wereld zit er altijd wel iets voor je tussen. Ik ging voor de Deense hotdogvariant. En een Duits witbiertje, want je moet niet meteen vergeten waar de Heimat is. Bovendien zag toch niemand me aan voor Deen hier… (of in elk geval niet meer vanaf het moment dat ik mijn mond opentrok).

Papiroen - Standort Hamburg

Het papiereiland ligt als je in de bekende Nyhavn staat ‘aan de overkant’. Je kunt ernaartoe fietsen (een beetje om, want de brug is nog in aanbouw), of met een pontje over. Wij fietsten (ik was deze avond in het goede gezelschap van voornoemde local Caroline) en ploften neer in het avondzonnetje. Toen het kouder en donkerder werd en er magen begonnen te knorren doken we natuurlijk de loods in.

(Update 2019: inmiddels bestaat deze street food market helaas niet meer :( )

Sundowner at Papiroen - Standort Hamburg

Tøjhusmuseet – Tolkien’s Univers “My Precious”

Over het aanbod aan musea niet te klagen in deze stad! Eigenlijk vond ik het weer te mooi om binnen te zijn, maar ik had gezien dat het militair museum (Tøjhusmuseet), onderdeel van het Nationaal Museum (en dus net als dat museum gratis toegankelijk) momenteel een tentoonstelling heeft over de wereld van Tolkien, “My Precious”. Daar moest ik toch een kijkje nemen.

Tolkiens Univers - Standort Hamburg

Tolkien was zeer de moeite waard, maar de rest van het museum ook! Want: 1) het gebouw zelf, 2) de fraai opgezette tentoonstelling over de militaire geschiedenis van Denemarken en 3) de tentoonstelling over de Deense inzet in Afghanistan – waarvoor een militaire basis in Afghanistan nagebouwd is waar je haast in verdwaalt. Voor de liefhebber is er ook een enorme collectie aan kanonnen en wat dies meer zij, maar zo’n liefhebber ben ik niet.

Aan het water van Nørrebro

Ik was op weg naar het Fælledparken in de wijk Nørrebro en stuitte op een fietspad langs het water met dit soort uitzichten:

Norrebro Kopenhagen 2- Standort Hamburg

Na een kort bezoek aan het park ben ik hier dus neergestreken…

Norrebro Jogging - Standort Hamburg

… en ben ik geruime tijd blijven zitten. Ik werd wel een beetje geplaagd door gedachten als ‘moet ik niet Allerlei Dingen Doen?’ maar die bleken goed te negeren. Tenslotte was ik op vakantie/heidag en dan moet er niks. Het weer hielp hier enorm bij:

Norrebro Kopenhagen - Standort Hamburg

Er werd overigens ook nog wel wat gewerkt… en gelezen! Het nieuwe boek van S.J. Watson (van Before I Go to Sleep) is eindelijk verschenen. Het heet Second Life en ik heb het in 2 dagen verslonden, ik zou willen zeggen: een aanrader.

Den sorte diamant – terras van de bieb aan het water

Een andere plek waar ik langdurig in de zon heb zitten lezen en in mijn notitieboekje heb zitten krabbelen is het terras van de ‘sorte diamant’ (‘zwarte diamant’ – kijk, we krijgen het Deens al aardig onder de knie ;) ), de nieuwbouw van de koninklijke bibliotheek.

Koninklijke bibliotheek - Standort Hamburg

Behalve een deel van de bibliotheek is er ook een tentoonstellingsruimte en een concertzaal in de diamant. En, niet onbelangrijk, een cafetaria waar goede koffie is, taartjes, en een buitengewoon fijn terras aan het water. Met strandstoelen:

Terras bibliotek - Standort Hamburg

Terras bij de zwarte diamant - Standort Hamburg

Ik zat achter dit duo, en de jongeman met enge hipsterbaard en hoed (veel enge hipsterbaarden in Kopenhagen, overigens) hield een lange monoloog over zijn reizen door China. Hij was in alle verhalen de held.

Fietsen

Waar je in Hamburg altijd maar een beetje moet raden waar je wel en niet mag fietsen liggen in Kopenhagen gewoon kilometers aan duidelijk aangegeven en breed fietspad. En iedereen lijkt ook op de fiets te zitten. Behalve de mensen in een auto. Maar toch.

Mijn fiets kwam bij Baisikeli vandaan, niet ver van het centraal station. Het is niet alleen een fietsenverhuurder, maar ook een cafeetje, en de winst van de winkel gaat naar een goed doel in Afrika.

Cafe Baesikeli Kopenhagen - Standort Hamburg

Ook fijn: Baisikeli vraagt géén borg als je een fiets huurt en omdat ik koos voor een budget bike, had ik voor 80 DK (net geen € 11) een fiets voor 24 uur.

Baesikeli Kopenhagen - Standort Hamburg

Na een hele dag fietsen had ik een beetje last van het blikken-reet-syndroom, maar dat was mijn eigen schuld, want ik had zo’n sportief model gekozen met een zadel dat wellicht geschikter zou zijn geweest als kapstok dan als zadel.

Fiets bij Baesikeli Kopenhagen - Standort Hamburg

Dingen die normale mensen doen

Ik wilde ook een beetje spelen met mijn camera en vastleggen wat mensen in het wild zoal doen in Kopenhagen:

Ordinary people doing ordinary things in Kopenhagen - Standort Hamburg

“Vrouw loopt achter fontein langs Nykredit en kijkt daar heel tevreden bij.”

Vrouw probeert vrouw in rode trui te omhelzen - Standort Hamburg

“Vrouw in zwarte jas probeert vrouw in rode trui te omhelzen”

Intrigerend, niet? Ik weet dat de beide dames elkaar kort na dit moment uitbundig omhelsden, maar hier ziet het er even een moment uit alsof de dame in het rood het allemaal zo net nog niet weet en liever een hand geeft…

Wij poetsen het paleis - Standort Hamburg

“Wij zemen de schuifpui” (zie Brigitte Kaandorp)

Bij het paleis, Christiansborg, werd de gevel gepoetst. Ik liep ook dwars door een tv-opname met ernstig kijkende belangrijke mensen heen.

Check die vijver dan - Standort Hamburg

“Check die vis dan!”
Deze kindjes controleren de vijver in de tuin van de koninklijke bibliotheek. Moet ook gebeuren.

Dingen die ik gehoord heb

Eerst wilde ik een paragraafje wijden aan ‘dingen die ik niet verstaan heb’, maar dat werd een wat lang lijstje, en bovendien lastig weer te geven, want het ging tenslotte om dingen die ik niet verstaan had. Anyhow, na uiteraard gedegen observatie van de Deense taal kan ik zeggen:

– de meeste Denen spreken sneller en slordiger dan Sarah Lund
– het Deens heeft de wonderlijke eigenschap op schrift in ’t geheel niet overeen te komen met wat er gezegd wordt.

Nu wil ik dus Deens leren. Ik ken al een paar mooie woorden. Twee leerde ik van Sarah Lund, en een dankzij de Deutsche Bahn:

Undskyld

‘pardon/sorry’ – multi-inzetbaar, en je moet ergens beginnen! En het klinkt zo vriendelijk.

Tivoli Kopenhagen - Standort Hamburg

Vanuit mijn kamer had ik uitzicht op de malle torentjes van Tivoli.

Siddeplads

Toegegeven, de uitspraak is wat minder koddig dan de schrijfwijze (‘zidplatz’), maar immerhin. Omdat het op de heenweg nogal een gedoe was om zonder Siddepladsreservering met de trein mee te mogen (lang verhaal, gaan we het niet verder over hebben, maar DB was lekker voorbereid en bleef tickets verkopen voor treinen waar al lang en breed geen Siddepladsen meer voor waren) was mijn eerste aankoop in Denemarken een Siddepladsreservering voor de trein naar huis.

Kopenhagener Altbau - Standort Hamburg

Altbau is er ook veel in Kopenhagen trouwens. Hoej!

Een zeer handig woord dat in te zetten is als ‘Ja, OK’, maar ook als ‘lul maar raak, ik luister toch al niet meer’ en alles daartussenin.

Engels

Ik hoorde trouwens ook Engels, want daar zijn de Denen goed in. En ik zag ook Deense ondertitels op de tv die ik ter beschikking had! Geen nagesynchroniseerde troepjes, nee, gewoon Engels met Deense ondertitels!

Bonuswoord

Het bonuswoord van vandaag is Bundesligahår. Ik zag het voor het eerst in deze post op Klein Deens Geluk: Wat Deense woorden je kunnen leren over de wereld. (Ik ben het in het wild niet tegengekomen, wat misschien maar beter is ook. Maar een prachtwoord is het.)

Kopenhagen fietsstad - Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

12 reacties

jessie 4 oktober 2015 - 11:26

Mooi en leuk geschreven en Kopenhagen lijkt me zeker een bezoek waard!

Antwoorden
Fem 4 oktober 2015 - 17:38

Absoluut! Veel te zien, maar ook heel fijn als je gewoon wilt relaxen en normalemensendingen wilt doen :)

Antwoorden
Margot 4 oktober 2015 - 13:16

Oeh, tof dat je naar Kopenhagen bent geweest! Klinkt alsof het zeker de moeite waard is! Ik hoop er volgend voorjaar op bezoek te gaan bij twee oud-huisgenootjes van wie ik mijn tot nu toe Deense lievelingswoord (tevens het enige Deense woord dat ik ken) leerde: cowboybukser. Wat je dan dus inderdaad uitspreekt als hwlrrhsber (of zo).

Antwoorden
Fem 4 oktober 2015 - 17:41

Ooh, zéker doen! (Al was het maar om nog meer van dat soort mooie woorden te leren ;)) ‘hwlrrhsber’ klinkt als een mooie weergave voor een woord dat in mijn hoofd allerlei spannende associaties opwekt (iets met stoere kerels en boksers en misschien lederen broeken – hoewel ik bij het laatste dan weer meteen aan The Village People moet denken…) en dat in werkelijkheid een wat teleurstellende betekenis heeft (‘jeans’, hum).

Antwoorden
Esther 4 oktober 2015 - 14:03

Leuk leuk leuk! Als je de volgende keer gaat, mits in zomer/nazomer, kom ik die kant op gevlogen! Ik zou ook weleens midden in de winter willen en dan schaatsen en naar de kerstmarkt in Tivoli (want daar hebben sterrenkoks dan stalletjes, hoppa).

Antwoorden
Fem 4 oktober 2015 - 17:42

Jaaa! Ik had het perfecte nazomerweer! Ben geen fan van kou en ijs enzo, maar Caroline zei wel dat Tivoli in de winter erg mooi aangekleed is. (Maar then again: who cares, als er chefkoks zijn en er dus goed eten is ;) )

Antwoorden
Caroline 4 oktober 2015 - 22:01

Aaahw. <3 Weet je zeker dat onder de hoed van meneer 'ik-ben-de-held-van-China' geen bundesligahår zat? Je wéét het niet he. En verder: ik moest heel hard lachen. Om alles wat je schreef. Maar vooral om de tevreden, ultradeense Nykreditvrouw. Treffender had je Denemarken niet kunnen portretteren. Hejhej!

Antwoorden
Fem 5 oktober 2015 - 13:36

Tak, tak :) Onder de hoed zat in elk geval bruin haar met 1 geblondeerde lok, hetgeen ik meteen toeschreef aan zijn hispterigheid. Maar ik heb inderdaad niet opgelet of het in Bundesligamodel was geknipt… Ik was natuurlijk tezeer onder de indruk van zijn heroische vertellingen… ;)

Antwoorden
Leonieke 5 oktober 2015 - 13:15

Kijk aan! Een nieuwe stad voor op mijn lijstje Wenen-Berlijn-Parijs ;-)

Antwoorden
Fem 5 oktober 2015 - 13:35

Ik mis HH toch heel hardnekkig in dit lijstje… ;)

Antwoorden
Ester 5 oktober 2015 - 22:05

Ha, heerlijk om te lezen :-) En mijn vriend en ik zeiden na onze eerste dag in Kopenhagen ook: ‘geen verrassing dat de Denen een van de gelukkigste mensen ter wereld zijn’. Ik zou er best kunnen wonen. Maar dan liever alleen in de zomer, want ik heb in Nederland al genoeg last gehad van winterdipjes.

Antwoorden
Fem 6 oktober 2015 - 07:29

Ja, mee eens, ik ben ook niet van sneeuw en ijs. Maar met zulk mooi nazomerweer is het schitterend :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid