Home Duitse steden Stedentrip Duitsland plannen: 8 tips

Stedentrip Duitsland plannen: 8 tips

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wil je een stedentrip Duitsland plannen, maar ontbreken er nog wat puzzelstukjes in je vakantieplanning? Dan ben je op deze pagina op Standort Hanburg aan het goede adres!

Of je nou al weet dat je binnenkort een stedentrip Duitsland gaat maken en al een stad gekozen hebt, of je nog aan het oriënteren bent: Duitsland is een topbestemming voor stedentripfans en met mijn tips kom je er vast helemaal uit.

Een stad in Duitsland kiezen!

Ja, daar begint de pret al, we gaan een stedentrip Duitsland plannen en de eerste vraag is natuurlijk: waar gaat de reis naartoe? 

Duitsland heeft alles van prachtige steden tot de mooiste natuurgebieden, en het is allemaal te bereiken in één dag treinen/rijden. Super fijn. Deze vragen kunnen je helpen een stad te kiezen:

  • Zoek je een stad in de buurt van de grens…
    Wat dacht je van Bad Bentheim, Münster, Keulen, Aken of Osnabrück?
  • …of wil je wat verder weg op stedentrip?
    Denk eens aan Hannover, Dresden, Leipzig of München!
  • Wil je een grote, bruisende stad verkennen…
    Hamburg (natuurlijk), of Berlijn misschien?
  • … of heb je juist meer zin in een kleinere, onbekendere stad?
    Quedlinburg, Marburg, Lüneburg, Görlitz of Passeu iets voor jou?
  • In welk seizoen maak je je stedentrip? Kom je de bloesem bewonderen, of kom je juist voor de gezellige kerstmarkten? Een stedentrip Duitsland kan altijd, maar elk seizoen heeft zijn eigen bijzonderheden en festivals.
  • Heb je maar een paar dagen, of heb je wat meer tijd?
  • En als je wat meer tijd hebt, heb je dan ook zin om in de omgeving van je stad rond te kijken?

Blader hier ook vooral eens op de site: op de pagina Steden vind je alle steden die ik voor je heb verzameld. Kijk ook eens bij de dagtrips in de omgeving van Hamburg, of check waar in Duitsland je fijn kunt fietsen en combineer je stedentrip Duitsland met een fietsvakantie.

Je stedentrip Duitsland zelf plannen of een pakket boeken

Bestemming kiezen, tickets regelen een hotel vinden en gáán – een stedentrip Duitsland plannen kun je heel makkelijk zelf doen. Maar heb je nou geen zin om hotels te vergelijken en naar tickets te speuren, boek dan gewoon een pakket waar alles al in zit.  Geen gedoe, en nog vaak voordelig ook.

Stedentrip Duitsland met de trein

De meest relaxte manier om een stedentrip Duitsland te maken is wat mij betreft met de trein: goed boek of fijne podcast erbij en voor je het weet ben je op je bestemming. In vier uur ben je vanuit Utrecht bijvoorbeeld al in Hannover zijn. Naar München of Berlijn ben je wat langer onderweg, maar dan heb je ook meer kans je boek uit te hebben voor je aankomt. 😉

Tip: koop je tickets op tijd, bijvoorbeed drie maanden voor vertrek, dan vind je de beste prijzen. Reis je nou vaker naar en in Duitsland, dan is een BahnCard 25 of 50 de moeite waard: op elk ticket dat je koopt krijg je dan 25% of 50% korting.

Stedentrip Duitsland met de auto

Ga je liever met je eigen auto, dan kun je ook al in een paar uur in Duitsland zijn. Check hier hoe ver je moet rijden en bij de ANWB even in welke steden je een milieusticker nodig hebt, en karren maar!

Let op: in Duitsland geldt een ‘situative Winterreifenpflicht‘. Dat betekent dat je banden moet hebben die bij het weer passen en dat winterbanden verplicht zijn als er sprake is van (kans is op) sneeuw, natte sneeuw, ijzel. Er hangt dus geen datum aan deze winterbandenplicht, maar als grove richtlijn wordt wel gebruikt: Von O bis O, ofwel van Oktober tot en met Ostern (Pasen) rijd je met winterbanden.

Stedentrip Duitsland plannen: handige tips | Standort Hamburg

Een fijn hotel zoeken

Also, je hebt een bestemming, en je hebt je vervoer. Nu nog een hotel boeken! Bij voorkeur niet te ver weg van alle bezienswaardigheden en het ov, maar als het even kan ook niet in een ‘al te levendige buurt’ (tenzij je juist komt om de bloemetjes eens flink buiten te zetten, natuurlijk). En voor een goede prijs, natuurlijk, en als het kan graag ook een beetje gezellig. Het boeken van een hotel kan best een opgave lijken, maar wanhoop niet: ik verzamel bij elke stad op deze site ook mijn favoriete hotels. 

Ook bij het zoeken naar mooie hotelaanbiedingen geldt: ruim voor vertrek heb je de beste kans op een goede aanbieding.

Gaan we nu kijken wat we gaan doen op onze stedentrip. 🙂

Wat wil je echt zien en doen tijdens je stedentrip?

Je stedentrip hoeft geen werkvakantie te worden, maar het is toch wel zo handig om een beetje een idee te hebben van wat je wilt zien en doen, zodat je niet thuiskomt en baalt dat je dingen hebt gemist. Zijn er bijvoorbeeld musea die je absoluut wilt zien, of restaurants waar je hoe dan ook wilt eten? Of kom je misschien voor een festival naar de stad?

Tip: sla de plekken waar je zeker naartoe wilt op in Google Maps, dan geeft je telefoon als je onderweg bent meteen aan of je ergens in de buurt bent. Ook handig: je kunt je persoonlijke kaarten ook offline opslaan.ze plaatsen alvast op in Google Maps met een sterretje. Dan heb je ze meteen bij de hand als je ze onderweg nodig hebt.

Bekijk hier alle Duitse steden op Standort Hamburg en lees ook het artikel artikel 10x Dingen die je in elke Duitse stad eens moet doen. Of doe hieronder nog meer inspiratie op!

Reisgidsen

Een handige reisgids in je tas stoppen, is ook altijd een goed idee. ANWB-Extra gidsen en de Marco Polo gidsen zijn lekker compact en staan toch vol informatie. Ze hebben ook handige kaartjes.

Tip: Marco Polo heeft voor een aantal steden (o.a. Hamburg, München, Keulen) ook een ‘Beste Stadt der Welt’ en ‘Köln für Kölner’ (Keulen voor Keulenaren) gids. Aanraders! Deze gidsjes zijn in het Duits, maar de beschrijvingen zijn kort en makkelijk te volgen. 

Is je Duits prima en ben je op zoek naar nog meer insider tips, dan kan ik je de boeken in de serie 111 Orte die man gesehen haben muss erg aanraden (o.a. beschikbaar voor Hamburg, Düsseldorf, Duitse eilanden, verschillende Duitse regio’s).

City Cards en dagkaarten voor het ov

Veel Duitse steden hebben een City Card waarmee je korting hebt op bezienswaardigheden, musea en restaurants en waar ook een ov-kaart is inbegrepen. De kaarten heten hier vaak CityCard, [naam van de stad] CARD, Erlebniskarte of Welcome Card. 

Wil je vooral veel van het ov gebruik maken, dan kan een ov-kaart voor een dag of een paar dagen voordeliger uitpakken.

Wist je trouwens dat je in veel Duitse steden prima kunt fietsen? Veel steden hebben een eigen stadsfietsensysteem. In Hamburg heb je bijvoorbeeld Stadtrad en veel andere steden, o.a. Berlijn, Keulen en Hannover hebben Nextbike.

Geen zin om zelf het wiel uit te vinden? (Moehahaha.) Maak dan een fietstour met een gids, bijvoorbeeld in Bonn, Dresden, Keulen of Leipzig (en nog veel meer steden).

Over Standort Hamburg

Op Standort Hamburg deel ik, Fem, mijn favoriete tips voor, uiteraard Hamburg, maar ook voor de interessantste en mooiste Duitse steden. Zelf woon ik sinds begin 2013 in Hamburg, en ik heb Duitsland nog láng niet uit. 

Meer weten? Lees hier verder.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.