Lüneburg is een van de leukste dagtrips die je vanuit Hamburg kunt maken, als je het mij vraagt. Want hoewel Lüneburg het net niet heeft gehaald als UNESCO-werelderfgoed, is het stadje absoluut niet minder schattig en gezellig! Lüneburg barst bovendien van de bezienswaardigheden. Het ligt op slechts 55 km van Hamburg, perfect dus voor een dagtrip vanuit Hamburg.
- Bezienswaardigheden in Lüneburg
- Lüneburgs bijzonderste winkels
- Restaurants in Lüneburg
- Kerstmarkten in Lüneburg
- Hoe kom je er en waar kun je logeren: plan je reis naar Lüneburg
Bezienswaardigheden in Lüneburg
Middeleeuws centrum
In de Hanzetijd draaide alles in het ruim 1.000 jaar oude Lüneburg om de zouthandel, die buitengewoon goed liep. De zouthandel maakte Lüneburg tot een van de rijkste Hanzesteden. Die sfeer kun je nog goed proeven als je in het centrum rondloopt, omdat Lüneburg als een van de weinige Duitse steden de Tweede Wereldoorlog zonder al teveel kleerscheuren is doorgekomen.
Het oude centrum is dan ook zeker een van de bezienswaardigheden in Lüneburg die de stad zo leuk maken. Let vooral ook op de vele prachtige deuren in het centrum!
Industrie- und Handelskammer Lüneburg
Een van de opvallendste gebouwen die je in Lüneburg tegenkomt is de Handelskammer. Het is haast niet te geloven dat dit toch tamelijk wilde gebouw met zwart/wit gelakte bakstenen in 1548 als woonhuis (!) gebouwd werd.
Na de dood van de eerste eigenaar, Hermann Kloppenburg, deed het gebouw echter zo’n 350 jaar dienst als Brauhaus en Gasthaus, later nog als bank. Na de Tweede Wereldoorlog trok de Handelskammer erin.
Aan het plein Am Sande vind je nog veel meer bijzondere baksteencreaties – dit was dé plek waar de zouthandel haar hoogtijdagen beleefde.
IHK Lüneburg, Am Sande 1
Kloster Lüne
Net iets buiten het centrum van de stad ligt het voormalig benedictijnse klooster dat in 1172 gesticht werd door Hildeswidis von Markboldestorp. (De award voor naam van het jaar gaat naar… Hildeswidis!) Het klooster wordt vandaag de dag bewoond door een evangelische gemeenschap. Leuk detail: een van de vertaalsters met wie ik vroeger heb samengewerkt woont tegenwoordig in het klooster!
Er is een klein textielmuseum en van april-oktober worden er rondleidingen door het kloostercomplex gegeven. In het textielmuseum is een aantal waardevolle borduurstukken te vinden, maar ik persoonlijk vind de baksteengotiekarchitectuur van het complex veel interessanter.
Kloster Lüne, Am Domänenhof
Wasserturm
De watertoren is zo’n bezienswaardigheid waarvoor je even wat moet overwinnen. Nuja, ik dan, want hoogtevrees. Vanaf de oude toren (1905) heb je bij goed weer zo’n 40 km zicht op Lüneburg en de omgeving. Bovenin de toren zit een watermuseumpje, dat je bereikt met de lift. Vervolgens klim je nog een stukje hoger om het uitzicht te bewonderen, en dan vervolg je de tentoonstelling naar beneden. In theorie met de trap, door de oude watertank.
In theorie, ja. Want die oude watertank is één groot gapend en diep zwart gat. En dus eng.
Ik heb de watertoren nu een paar keer bezocht en elke keer overviel me de grote gapende diepte die mij tegemoet kwam toen ik de deur naar de watertank opende. Elke keer kon ik gelukkig nog net met bibberknietjes terug snellen naar de lift… (Goed gezelschap helpt hierbij overigens wel, en dat heb ik als ik naar Lüneburg ga :).)
Mooi istie trouwens wel die watertoren, en het uitzicht, ik geef het toe, mag er ook best zijn.
Wasserturm Lüneburg, Bei der Ratsmühle
Brauereimuseum Lüneburg
Museumfans kunnen ook heel goed meer dan een dagtrip naar Lüneburg maken, want aan musea geen tekort. Het Deutsche Salzmuseum bevindt zich natuurlijk hier. Ook vind je in het centrum het Ostpreußische Landesmuseum, en het relatief nieuwe Museum Lüneburg.
Voor de eerste gezamenlijke dagtrip kozen we echter voor, jawel: het Brauereimuseum (want hoewel ik de voorkeur geef aan wijn heb ik de afgelopen jaren een goed biertje ook leren waarderen). Je kunt in de Gaststätte ernaast biertjes (uit Lüneburg!) proeven als je dorst hebt gekregen, of het laten bij het bekijken van de oude ketels en bekers in het museum.
Brauereimuseum Lüneburg, Heiligengeiststraße 39
Salü Salztherme
Na een dag sight seeing heb je wel wat ontspanning verdiend, oder? De zoutbaden van de Salü Salztherme lenen zich daar heel goed voor. Er zijn niet alleen zoutbaden, sauna’s en wellnessbehandelingen, maar ook een groot Erlebnisbad – ook leuk als je met kinderen op stap bent dus.
Salü Salztherme, Uelzener Straße 1 -5
Bijzondere winkels in Lüneburg
Lünebuch
Een goede boekwinkel mag natuurlijk nooit ontbreken op een favorietenlijstje, of wel soms?! En Lünebuch is een fijne en bovendien grote boekhandel om fijn te stöbern.
PraLüne
Kijk, zout, dat is natuurlijk een mooi product. Maar chocoláde… Daar gaat mijn hart toch net iets sneller van kloppen. Bonus dus dat de PraLüne zout en chocolade gewoon combineert.
Samowar Tea & Records
Ik mag het wel als winkeliers zich niet op één ding vastpinnen. In dit ‘Ladencafé’ vind je, je raadt het al: heerlijke theesoorten, en ook muziek. Maar je kunt er ook taart eten en wijn drinken, soms worden er concertjes gegeven, en als je op zoek bent naar iets leuks voor in huis, dan heb je zomaar kans dat je daarvoor ook in deze winkel slaagt.
Foto: samowarteaandrecords via IG
Restaurants in Lüneburg
Mälzer Brau- und Tafelhaus
In de Heiligengeiststraße, bij het Brauereimuseum, zitten verschillende gezellige restaurants waar je terecht kunt voor stevige Duitse kost en een goed glas bier. Wij eten graag bij Mälzer Brau- und Tafelhaus, met uitzicht op de grote koperen bierketels. Ook Krone is een gezellige optie.
VISCVLE
Door SZENE Hamburg betiteld als een van de beste restaurants in het Hamburger Umland, en niet zonder reden. Het restaurant zelf bestempeld zich als ‘Capetonian Crossover’, en dat roept goede herinneringen op. Smaakt ook net zo goed!
Café Zeitgeist
Voor Kaffee und Kuchen is in huize Docta Café Zeitgeist vaste prik. Wij zijn nu eenmaal gewoontedieren. 😉 En waarom ook niet, als iets goed bevalt?!
Kerstmarkt in Lüneburg
De kerstmarkt(en) van Lüneburg moet ik hier ook echt even vermelden. Hoewel ik geen fan van kerstmarkten ben, maak ik voor de kerstmarkten in Lüneburg graag een uitzondering.
De kerstmarkt op de Marktplatz is gezellig, de sprookjeshuizen zijn dat ook. Wij zijn elk jaar te vinden op het Winterhof van Krone: klein, gemütlich en sinds dit jaar ook met een Weihnachtspyramide:
Plan je eigen stedentrip Lüneburg
De beste reistijd voor Lüneburg
De mooiste tijd om te gaan: wat mij betreft de herfst, omdat in het herfstzonnetje het oude centrum het mooist is. Kerstmarktliefhebbers komen natuurlijk in december.
Vervoer naar Lüneburg
Met een Niedersachen regioticket kun je voor € 23 met twee personen een dag lang onbeperkt door Niedersachsen touren met de Regional-Bahn (altijd even de website van DB checken, de prijzen willen nog wel eens stiekem veranderen). Vanuit Hamburg doe je er met de snelle verbinding van Metronom ongeveer een half uur over. (Hamburg ligt niet in Niedersachsen, maar omdat het Bundesland HH zo klein is kun je vanuit Hamburg ook met een Schleswig-Holstein- of Niedersachsenticket reizen.)
Fietsen in Lüneburg
In het vrij compacte Lüneburg kun je prima te voet op pad gaan, maar net als in Hamburg zijn er ook hier Stadträder. Deze fietsen kun je ook voor een hele dag meenemen.
Hotels in Lüneburg
Anno 1433
Blijf je een nachtje (of twee) in Lüneburg logeren, dan tip ik je hotel Anno 1433, in een fraai gerestoreerd middeleeuws pand. Blij je nog iets langer, dan kun je denken aan de Altstadt Apartments, dat ook in een gerestoreerd pand op leeftijd zit.
Hotel Bergström
Of je boekt een kamer in het romantische Hotel Bergström, aan het water, en bekend van de tv-serie ‘Rote Rosen’.
Doen in de omgeving
Blijf je wat langer in de buurt, dan is de Lüneburger Heide is een perfecte manier om je stedentrip Lüneburg te verlengen.Lüneburg laat zich trouwens ook prima combineren met Hamburg… just sayin’! 😉
7 reacties
Fijne foto’s hebbie gemaakt!
Tnx! Het weer hielp erg mee (gezelschap ook, al kon ik daardoor de beste fotoi niet voor blog gebruiken ;))
Mooie foto’s van Lueneburg, het blijkt dat ik het vorig jaar niet allemaal gezien heb. De baksteenarchitectuur heb ik grotendeels gemist. Nog een keertje erheen dusmaar, Uelzen (Hundertwasser) staat ook nog op het pgm
Ja, het station van Uelzen (en het stadje) staan ook nog op mijn lijstje – tot nu toe enkel doorheen gezoefd op weg naar Hannover. Lüneburg is (relatief) klein maar (erg) fijn. 🙂
Een keer overgestapt in Uelzen van spoor 101 naar 303 en ik had daar maar 5 minuten voor. Dat was dus rennen door die fraai verhundertwasserde onderdoorgang. De volgende keer (als die ooit komt) sla ik er een aansluiting over en ga ik het station en het stadje wat beter bekijken. Destijds kwam dat niet bij me op en dat was maar goed ook.
Lüneburg ligt toch in NederSaksen? Is het S/H-kaartje daar ook gldig?
Vond het destijs een mooie en gezellige stad. Ook de scheepslift 6km ten noordwesten is apart.
https://ximaar.wordpress.com/fi08d05/ De heide is ook mooi, maar wel een stukkie verder.
Goed punt, zal dat even aanpassen: vanuit Hamburg kun je óók met een Niedersachsen-ticket reizen, ook al ligt Hamburg in Bundesland Hamburg! (Tevens inderdaad in S-H, maar daar heb je voor Lüneburg niks aan.)