Home Emigratie De Duitse post heeft een hekel aan mij, maar dat weerhoudt me er niet van te stemmen

De Duitse post heeft een hekel aan mij, maar dat weerhoudt me er niet van te stemmen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het heeft nogal wat voeten in aarde om te stemmen vanuit Duitsland.

Is dat omdat het zo moeilijk is met ‘al die’ enveloppen? Nee, natuurlijk niet, het zijn twee enveloppen, dat kan mijn driejarige buurmeisje. 

Stemmen in Nederland als je in Duitsland woont is ingewikkeld vanwege de Deutsche Post.

Als je mij bent. Want de Deutsche Post houdt niet van mij. 🙁

Na jaren van vermiste pakketjes en brieven (zelfs de rouwkaart bij het overlijden van mijn beste vriend, I kid you not), verkeerd bezorgde post, willekeurig geretourneerde post en post die je niet mee krijgt, kan ik weinig anders bedenken dan dat het persoonlijk is. Om trouwens nog te zwijgen van doodnormale verjaardagskaarten die er 11 dagen over doen om vanuit Arnhem in Hamburg te komen.

Ik krijg het Spaans benauwd als iemand zegt ‘ik heb dit met de post naar je toe gestuurd’, want of de post dan ooit nog boven water komt, wie zal het zeggen.

Een echt pakje heeft een miljoen stempels.

Pakjes, enge, moeilijke dingen zijn dat. Soms keren ze na een tour door Duitsland na een maand terug bij de afzender. Voornoemde afzender kan dan aan de vele stempels zien dat het pakje in Düsseldorf is geweest, in München en in Berlijn, maar niet in Hamburg, terwijl toch echt op het pakje staat dat het daarnaartoe moet.

Soms kun je de pakjes volgen en kan de afzender zien dat het pakje een week ligt te chillen ergens in een depot. En soms verdwijnen pakjes in een groot zwart gat. Mijn vermoeden is daarbij dat pakjes die er potentieel boeiend uitzien apart gehouden worden voor de eindejaarstombola voor postmedewerkers. 

Tip: pakjes nooit zonder track & trace de deur uit doen.

Nederland? Dat is wel erg ver. Ik doe het wel gewoon bij jou in de bus.

Ja, echt. Naast de kaarten en brieven die er van Nederland naar Hamburg ruim tien dagen over doen, naast de kaarten en brieven die gewoon nooit op plaats van bestemming aankomen, zijn er ook nog de poststukken die gewoon zonder reden bij de afzender bezorgd worden. 

Op de foto onderaan zie je dat ik, in principe volstrekt overbodig, bij het adres waar mijn stem naartoe moet ‘An:’ heb gezet. En op de achterkant staat ‘Von:’. Dat doe ik niet omdat ik niks beters met mijn leven of inkt te doen heb, maar omdat ik ook wel perfect gefrankeerde en dito geadresseerde post in mijn eigen brievenbus bezorgd heb teruggevonden. Toen ik op hoge poten naar de postkiosk ging, keek de kioskmeneer ook een beetje puzzled. 

Hij vermoedde dat de postbode niet had begrepen wat de voorkant van de envelop was geweest… Daar geeft een envelop zelf op zich vrij duidelijke aanwijzingen voor, evenals de plaatsing van de postzegel. Het lijkt mij ook iets wat elke vijfjarige al onder de knie heeft, maar bij de Duitse post is dat kennelijk kennis die alleen aan gevorderden prijsgegeven wordt.

Want dat is wel een dingetje: het probleem ligt altijd in Duitsland. PostNL lijkt er redelijk in te slagen een postje over de grens te krijgen en weet ook wat ermee gedaan moet worden als er iets van over de grens komt. Maar in Duitsland lijkt de post toch vooral voor grote verwarring te zorgen.

Marlene Dietrich zou haar post waarschijnlijk ook niet meekrijgen.

Soms ben je niet thuis als een pakketje komt. Of belt de bezorger gewoon niet aan en telepateert hij dat hij voor de deur staat. Wat je natuurlijk ontgaat. 

Ook dat doet mij het angstzweet uitbreken, want dat betekent dat ik, met paspoort én Meldebestätigung, naar het postkantoor moet en dan mogelijk een discussie moet aangaan.

Want ja, als er op het pakje niet exact de naam staat die ook in je paspoort staat, dan krijg je met pech dus ook je pakje niet mee. Want roepnamen, daar doet de Post hier niet aan. (Duitsland in het algemeen niet, trouwens.) Koosnamen en andere vertederende dingen op een brief die naar Duitsland moet? Voor de grap een brief aan de hond sturen? Niet doen. (Gratis tip.)

Nu ken ik gelukkig de mensen van mijn lokale postkantoortje, maar bij de eerste keer heb ik bij het grote postkantoor in Altona staan fulmineren of Marlene Dietrich dan ook haar post niet had meegekregen omdat er in háár paspoort ‘Maria Magdalena’ stond en niet ‘Marlene’?!

Wekt de brief de indruk dat er losgeld gevraagd wordt? Dan wordt hij (misschien) wel bezorgd.🤔

Ja, da’s ook mooi. Duitse postbodes mogen een brief alléén ergens in de brievenbus gooien als de naam van de ontvanger op diezelfde brievenbus staat. Meestal is dat enkel de achternaam. Op zich best een goed idee, overigens.

Maar Nederlandse geinponems die kaarten aan de hond adresseren hebben dus pech. 

Post die aan mij geadresseerd is met alleen ‘Fem + adres’ komt dus ook niet aan. Meerdere kaarten zijn zo verdwenen. 

Behalve die ene, van een oud-collega van mij. Zij had, heel attent, de moeite genomen om de letters F, E en M uit de krant te knippen en op de enveloppe te plakken. Zonder mijn achternaam erbij. Die kaart kwam wel aan, ook al stond ook toen alleen mijn achternaam op de brievenbus. 

Toch attent, wel, dat zo’n postbode dan meedenkt: “Dat zal wel een losgeldbrief zijn, dat lijkt me belangrijk!”

Het ellendigste postkantoor van Hamburg, ik verzin het niet

Hamburg heeft niet heel veel echte postkantoren meer. Als je echt pech hebt, wordt je post naar het postkantoor aan de Kaltenkirchener Straße gebracht en mag je afreizen naar de hel.

Ondanks mijn weinig warme band met de Deutsche Post zijn mijn eigen ervaringen met dit postkantoor vreemd genoeg niet eens heel slecht. Het ligt ruk, je moet er altijd lang wachten. Maar verder heb zelfs ik niet heel veel klagen. In elk geval heb ik, tot nu toe, mijn pakjes altijd mee naar huis kunnen nemen.

Toch heeft dit postkantoor op Google Reviews een gemiddelde beoordeling van 1,4 en staat het bekend als de horrorhel onder de Hamburgse postkantoren.

Kiekmo heeft een mooie bloemlezing gemaakt van de mooiste Google reviews over het postkantoor aan de Kaltenkirchener Straße. Ik moet zeggen: het is soms gewoon pure poëzie.

Maar geen zorgen, mensen, stemmen zal ik!

Mocht het de postbode ook dit keer niet behagen mijn oranje vloppe naar Nederland te brengen, dan gaat hij gewoon met de bloedspoedkoerier. Want elke stem tegen rechts is er één en dus belangrijk.

Woon je in het buitenland en wil je ook stemmen? Doen!

Hier lees je hoe dat gaat: Stemmen vanuit het buitenland. Los geht’s!

*Disclaimer:* ja, mijn ervaringen met de Duitse post zijn echt heel slecht, en ja, ik meld elke vermissing ook netjes bij de post. Als jij wel altijd je post tussen NL/DE krijgt vind ik dat echt onwijs feestelijk voor je, maar dat doet helaas niets af aan het feit dat ik mijn post heel vaak niet krijg. Wie gesagt, ik vat dit postfalen persoonlijk op. 😉

Stemmen vanuit het buitenland: zo werkt het

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Hans 12 maart 2021 - 13:42

LOL, en herkenbaar, ook vanuit Belgisch perspectief.
Voorheen posten wij de Stembrief altijd in Nederland, ervan uitgaande dat de Belgische post zou schrikken van zo’n vel oranje, buitenformaat envelop (omslag in het Vlaams). Dit jaar echter, door een bekende oorzaak, was dat niet mogelijk, en hebben we de stembrief afgegeven op het postkantoor, zodat we in elk geval zeker wisten dat het poststuk voldoende gefrankeerd werd. (Mits je Nederlands spreekt, zijn de postkantoorbeambten redelijk vriendelijk) Slim van je om er een retour adres op te zetten. Wij hebben daar niet aan gedacht. Misschien is dat ook de reden dat we de brief niet hebben terug gekregen.

Een staaltje Belgische post:
1) Ze presteren het om verjaardagskaarten voor onze tweeling, gelijktijdig verzonden van 1 adres uit Nederland, met een week tussentijd af te leveren.
2) Gisteren (11/3) kregen we onze nieuwjaarskaart aan onze zonen retour. Zij wonen (samen) in België 3 gemeentes verderop. Reden Het adres was niet volledig. Het enige dat mogelijk ontbrak was eventueel een busnummer, de rest van het adres was zeker ok. En hun namen staan correct op hun brievenbus. Toch ook een beetje onwil.

Houd je goed.
Jouw motivatie om te stemmen is geheel de mijne.

Groet,

Hans

Antwoorden
Fem 14 maart 2021 - 12:51

Gemakshalve gaan we ervan uit dat het postkantoor de noodzaak heeft ingezien, of anders op z’n minst zo van het oranje geschrokken is dat ze hem pardoes over de grens gejopt hebben! Nieuwjaars- en verjaarskaarten zijn ook altijd een grote uitdaging, vooral als gelijktijdig meerdere kaarten onderweg zijn. Is er énige indicatie waar de nieuwjaarskaart aan jullie zonen tussen eind december en medio maart allemaal geweest is? Soms overweeg ik een postduif te trainen… Toch opvallend dat de Belgische post zich zeer verwant lijkt te voelen aan de Duitse…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid