Home Emigratie Zo vind je een goede accountant in Hamburg

Zo vind je een goede accountant in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Je eerste gedachte is misschien ‘hoezo zou ik een accountant in Hamburg nodig hebben?’

Begrijpelijk. Als je niet in Hamburg woont, is de vraag ook meer dan terecht. 😉 Woon je wel in Hamburg, dan is de vraag weliswaar begrijpelijk, maar kan het toch een goed idee zijn om een accountant in Hamburg te zoeken en je belastingaangifte uit te besteden.

Zo’n type heet hier een Steuerberater, en ik vertel je in dit artikel waarom je er een nodig hebt.

TLDR; laat je bij de zoektocht naar een goede belastingadviseur/accountant in Hamburg niet adviseren door mijn ex en ook niet door mijn vroegere buren.

Beter lees je in plaats daarvan dit aritkel en win je advies in bij mensen die er iets van weten.

Heb je een accountant in Hamburg nodig?

Situatie: je werkt in loondienst

Werk je in loondienst, dan kun je in theorie zelf je belastingaangifte doen. Ik zou het je echter niet aanraden, vooral niet als je nog niet heel lang in Duitsland woont. Het Duitse belastingrecht is, nou ja, geen kattenpis.

Ben je in loondienst, dan heb je echter niet per se een belastingadviseur nodig, maar kun je prima terecht bij zgn. Steuervereine die de hele boel voor je regelen voor een Mitgliedsbeitrag van ongeveer € 30 per jaar. Voor Hamburg check je bijvoorbeeld de mogelijkheden bij Lohnsteuerhilfe. Veel Duitsers die in loondienst werken zijn of lid van een Steuerverein, of hebben toch een Steuerberater.

Situatie: je hebt een eigen bedrijf of je situatie is op een andere manier ingewikkeld

Iets feestelijks als een Steuerverein zit er voor zelfstandigen helaas niet in. Dan komt dus de Steuerberater/in in beeld, en een hogere rekening – maar daarvoor wordt dan wel alles geregeld.

Een goede Steuerberater/in is zijn/haar geld meer dan waard. (Bovendien: je moet niet alles kenne kenne, om met Riek Balk te spreken – als ik in Nederland als zzp’er zou werken, zou ik ook zéker een accountant in de arm nemen.)

Ik heb me eerst laten adviseren door mijn ex (sowieso altijd een uitermate slecht idee) en daarna door mijn buren. Die hadden allemaal obscure accountants die een en ander als vriendendienst deden, maar dat voor mij alleen via de officiële weg wilden doen (op zich ook al twijfelachtig, dat bijbeunen), en vervolgens helemaal niks, nakkes, nada deden (heel veel mis mee, lang verhaal voor een andere keer).

Het vinden van mijn eerste Steuerberater, toen nog in Hannover, was een hoogtepunt in mijn integratie, maar was uiteindelijk een dieptepunt in alle andere opzichten. (Niet in de laatste plaats omdat naderhand mijn huidige Steuerberaterin de aangiftes nog eens opnieuw moest doen… 🙁 ) Hannover bleek overigens absoluut een stad voor een leuke stedentrip, dat dan weer wel.

Op zoek naar een belastingadviseur in Hamburg

Also, iemand die je in Hamburg helpt met je boekhouding en belastingaangifte is dus super handig als je hiernaartoe bent verhuisd. Da’s duidelijk. Hoe ga je nu verder?

Tips voor het zoeken naar een goede Steuerberater

Deze tips liggen enorm voor de hand, maar het zijn toch dingen om goed in je oren te knopen (geloof me, ik ben door schade en schande wijs geworden…):

  • Laat je niet door mijn ex of buren adviseren.
  • Zoek iemand die ervaring heeft met jouw branche, en als je zzp’er bent, iemand die ervaring heeft met kleine bedrijven.
  • Zoek bij voorkeur ook iemand die ervaring heeft met bedrijven die internationale facturen sturen (als je internationale klanten hebt).
  • Begin vroegtijdig met zoeken, Steuerberater in Hamburg lijken in ieder geval geen droog brood te hoeven eten. Veel Kanzleien in Hamburg hebben een Aufnahmestopp voor nieuwe Mandanten.
  • Zoek iemand die niet seniel is. (Maar echt! Het laatste dat je wilt is dat 5 jaar na dato de aangifte van het jaar waarin je naar Hamburg verhuisd bent nog een keer over gedaan moet worden omdat de eerste Steuerberater er een potje van gemaakt had!)
  • Krijg zo snel mogelijk boven water hoe de Steuerm/v wil dat je spullen aanlevert, wie je vaste contactpersoon is, welke checklists je moet gebruiken, welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Veel Steuerlieden zijn hier graag schimmig over. Schimmig is niet goed.
  • Wat ook niet goed is: slechte communicatie. Dring aan op normale communicatie en dram door tot je de info hebt die je nodig hebt. Denk aan Riek Balk: je huurt iemand in omdat je niet alles zelf hoeft te kunnen en te weten. Indien dit niet werkt, z.s.m. wegwezen.
  • Oefen vast op je handtekening, want als je eenmaal een Steuerm/v gevonden hebt, dan moet je een hoop machtigingen ondertekenen en formulieren invullen. Maar daarna komt alles goed.

Er zijn verschillende vergelijkingssites te vinden waar je accountants in Hamburg met elkaar kunt vergelijken. Betrouwbare sites om een Steuerberater te vinden zijn in elk geval:

Wat kost een Steuerberater eigenlijk?

Dat is lastig te zeggen, want dat verschilt per situatie en inkomen. Er zijn wettelijke richtlijnen voor, maar een en ander hangt af van je omzet/loon en (in geval van een eigen bedrijf) het aantal transacties per maand op je zakelijke rekening. Het beste informeer je je vooraf globaal en stel je vervolgens concrete vragen als je eenmaal een kandidaat hebt gevonden aan wie je evt. je boekhouding en belastingaangifte wilt overdragen.

Hoe herken je een betrouwbare Steuerberater in Hamburg

O, en vergeet dat M-biljet in het jaar dat je verhuist niet!

Je zou het haast vergeten, maar voor het jaar dat je verhuist moet je ook nog belastingaangifte doen in Nederland. Dit gaat via een M-biljet of M-formulier. Ook dit kun je in principe zelf doen. Ik heb destijds (2013), nadat ik één blik op dat formulier geworpen had, fluks een belastingadviseur ingeschakeld.

Zorg er in elk geval voor dat alle informatie uit je M-formulier ook beschikbaar is voor je belastingadviseur in Duitsland. Ook al begrijpt hij/zij daar an sich de ballen van. Ook al heb je aangegeven dat je tot en met maand x in Nederland hebt gewerkt en daar belasting hebt betaald, en vanaf maand y in Duitsland werkt en daar belasting betaalt, de gegevens uit Nederland kunnen alsnog relevant zijn voor je aangifte in Duitsland. (Opnieuw, schade, schande, en een slechte Steuerdropveter uit Hannover, in mijn geval – doe er je voordeel mee!)

➤Bekijk hier de info van de Nederlandse Belastingdienst: belastingaangifte internationaal.

➤ Wil je meer weten over verhuizen naar Hamburg? Bekijk dan hier mijn tips!

Een anker heb je nodig: zo vind je een goede belastingadviseur in Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid