Home Emigratie Steuerberatung voor beginners

Steuerberatung voor beginners

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin! In deze blogpost deel ik mijn ervaringen met mijn moeizame zoektocht naar een goede Steuerberater. Wil je meteen handige tips om zelf een belastingadviseur te vinden in Hamburg? Bekijk dan de blogpost Vind je eigen Steuerberater in Hamburg.

Soms ben ik een beetje als een voormalig chef van mij, die ons schijnbaar altijd nóg zo’n feestelijke vergadering in het vooruitzicht wilde stellen door te zeggen “daar moeten we het nog maar eens een keer over hebben”.

Ik betrap me erop dit soort dingen ook te zeggen en een en ander vervolgens op de lange baan te schuiven (dit gebeurde met de vergaderingen helaas niet, dus daar loopt de vergelijking spaak).

De Steuerberaterij is zo’n onderwerp.

Het is zo’n onderwerp waarbij ik een bruin papieren zakje bij de hand moet houden om in geval van nood in te ademen. Maar goed, het moet er eens van komen.

Ik pakte het zoeken/vinden van een Steuerberater niet handig aan. Lees, luister, huiver, en doe er je voordeel mee.

Wonen in Hamburg, een Steuerberater in Hannover… geen succesverhaal

Ik zag het aangaan van een verbintenis met de Steuerberater in Hannover als een van mijn grote integratiemijlpalen. In Duitsland hoor je er pas bij als je naast een eigen huisarts, Frauenarzt, dermatoloog, enz. ook een eigen advocaat, Steuerberater en wat al dies meer zij hebt, dus je begrijpt dat dit een grote stap was.

Het was niet meegevallen om er een te vinden, in Hamburg had geen enkele belastingm/v tijd voor me. In Hannover belandde ik op advies van mijn buren en even leek het alsof alles goed kwam. Ik ontmoette de beste man in oktober 2014, hij was reuze vriendelijk, gaf nog wat tips over Hannovers bezienswaardigheden en vertelde me wat hij nodig had om mijn boekhouding en belastingaangifte te kunnen doen. Hij verwachtte de aangifte over 2013 wel ‘in een week’ te kunnen doen.

Het bleek een wat lange week te zijn, waarin ik tot en met december herhaaldelijk moest anpöbelen zonder ook maar enige reactie te ontvangen. Ik vroeg of hij al mijn Unterlagen had, of ik nog iets moest sturen, en er kwam nul reactie. Ik begon ondertussen te zoeken naar andere Steuerberater, maar nog steeds had niemand tijd.

Mijn aangifte over 2013 werd uiteindelijk pas gedaan nadat het Finanzamt bij mij begon te drammen dat ik nog niks ingeleverd had. Toen bleek opeens dat mijn Steuerdude nog heel veel meer van mij nodig had. Over 2014 werd niets gezegd. Mails werden of niet beantwoord, of steeds door een andere Mitarbeiter/in beantwoord. Na een paar maanden werd de aangifte van 2014 spontaan afgehandeld, maar mij was duidelijk dat ik deze relatie wilde beëindigen. De jacht op een nieuwe Berater/in was geopend.

Op zoek naar een Steuerberater/In in Hamburg

Ik dacht dat het handig zou zijn voor een Steuerberaterin te gaan, een steuermevrouw dus (geen idee waarom, eigenlijk), en wel een die ervaring had met kleine bedrijven in mijn sector. In elk geval wilde ik geen meneerberater met een pak dat meer gekost heeft dan ik in een maand omzet en die niets van mijn onderneming zou begrijpen (over vooroordelen gesproken, maar ja, je moet ergens beginnen).

Ik vond een Steuerkanzlei die perfect was. Goede, informatieve website (ipv enkel het visitekaartje gescand online), goed verhaal, bij mij in de buurt. Helaas had deze dame absoluut geen tijd en was de helft van haar Mitarbeiterinnen ziek, met zwangerschapsverlof (en dat duurt hier doorgaans minstens een jaar) of met vakantie. Ik kon eventueel een half jaar later nog eens navragen. Hm…

De tweede perfecte optie was een Beraterin die ik ‘kende’ via mijn vriendin bij Unternehmer ohne Grenzen, maar die bleek naar Berlijn te verhuizen.

Nadat ik – mopperend en gefrustreerd – een hele rits boekhouders in Hamburg zonder enig succes benaderd had belandde ik in Eppendorf: frisse en informatieve website, foto’s van het team (‘rijp’ genoeg om veel ervaring te hebben, jong genoeg om te begrijpen hoe het internet werkt) en ervaring met mijn branche.

Ik sloeg er geen acht op dat het kantoor waarschijnlijk meer kost dan ik in een jaar omzet, maar de tijd begon te dringen voor mijn aangifte, en mijn geduld was ook op. Bovendien wilde Eppendorf mij wel beraten.

Eppendorf

Onmiddellijk ben ik dus op één knie gegaan om de Steuertante aan mij te binden, en voilá, een nieuw Steuer-huwelijk was daar. Er staan flesjes Chanel 5 op het toilet en het kantoor is total schicki micki. Mijn Steuerberaterin vind ik eigenlijk een beetje eng en ik zou nog vele blogs kunnen wijden aan onze eerste ontmoeting (of aan de Steuer[gecensureerd] in Hannover), maar dat lijkt me niet zo netjes, online. 

(edit 2022: nu we alweer jaren met elkaar gewerkt hebben, kan ik alleen maar zeggen dat ik buitengewoon tevreden met haar ben en zeer blij dat ik bij die dropveter in Hannover ben weggegaan!)

Ik nam contact op met Hannover om onze samenwerking te ontbinden. Er kwam geen reactie. Ik nam contact op met álle medewerkers die ik daar kende. De helft van mijn mails kwam terug als ‘onbestelbaar’. Er kwam geen reactie. Bij een nieuwe bespreking met Eppendorf bleek dat Hannover zich wel met (geringe) info bij Eppendorf gemeld had, maar niet bij mij, en dat Hannover ook een en ander niet heel professioneel had aangepakt.

Eppendorf en ik hebben een modus vivendi gevonden en ik ben van Hannover af. De rekening heb ik nog niet gezien, dus of ik faillissement moet aanvragen aan het begin van volgend jaar weet ik nog niet, maar ik heb goede hoop dat ik kan blijven zeggen “Jaaa, ik heb natuurlijk een Frauenarzt, een dermatoloog en ook een Steuerberaterin”, en dat ik vooral nog aan het verkrijgen van een advocaat moet werken…

Moraal van dit verhaal

Laat je heel goed adviseren in je zoektocht naar een Steuerberater, bij voorkeur niet door mijn buren.

En bekijk al mijn tips voor het vinden van een Steuerberater in Hamburg.

Al mijn tips over emigreren naar Hamburg vind je op deze pagina.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid