Home Ontdek Hamburg Berlijn, Londen, aan de kant: de street art in Hamburg komt eraan!

Berlijn, Londen, aan de kant: de street art in Hamburg komt eraan!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je denkt aan street art, dan denk je waarschijnlijk meteen ‘ik moet weer eens naar Londen of Berlijn’. Kun je doen, altijd leuk, natuurlijk. Maar ik zeg toch liever: kom naar Hamburg. De street art in Hamburg is namelijk hot & happening.

Ik ga je laten zien waarom en neem je mee naar grote street art hotspots in bijvoorbeeld St. Pauli en de Schanze. Maar we duiken ook een paar wijken in die niet bekend staan om hun street art en toch een paar fraaie kunstwerken te showen hebben.

De mooiste street art in Hamburg

Street art Hamburg: waar moet je zijn?

In wijken als St. Pauli, het Karoviertel en de Schanze kun je beter vragen waar er géén street art te vinden is! In andere wijken, zoals in Ottensen of Bahrenfeld, stuit je soms onverwacht op iets bijzonders.

Street art in St. Pauli

In St. Pauli kun je elke week terugkomen en nieuwe dingen zien, met name rond de Paul-Roosen-Straße, Talstraße en Wohlwillstraße. Krijg je van al die street art trouwens dorst, check dan even het artikel Street art, koffie en wijn in St. Pauli, zodat je weet waar je een passende versnapering kunt gaan regelen.

Street art Hamburg: St. Pauli Hafenstraße | Standort Hamburg

Citizen van El Bocho

El Bocho ken je vast wel als je wel eens in Berlijn geweest bent. Maar heb je zijn werk ook al in Hamburg gespot? Hij heeft een aantal heel productieve bezoekjes aan Hamburg gebracht, en dus kom je zijn Citizens, Little Lucy en Pete ook hier veelvuldig tegen.

Meer werk van El Bocho vind je in mijn artikel El Bocho in Hamburg.

De Citizen in de Bernstorffstraße hangt deels onder een afdak en heeft dus goede kans om langere tijd op deze muur te overleven. 🙂

Bernstorffstraße, ter hoogte van de Studio Kino

Citizen dame van El Bocho in de Bernstorffstraße

Bonte toestanden aan de St. Pauli-Hafen-Straße

De St. Pauli-Hafen-Straße is een van die straten in St. Pauli waar je zo veel street art tegenkomt dat het zomaar behoorlijk langer kan kosten er doorheen te lopen dan wanneer het een saaie straat zou zijn. De trap bij deze mural is een beetje rommelig (er liggen ook regelmatig wc’s op straat), maar als je de lelijke tags negeert, is deze toch heel fraai.

St. Pauli Hafenstraße, bij de kroeg ‘Onkel Otto’

Hafen Dude aan het stadion

Deze enorme Urhamburger (ja toch, zo stel ik me stiekem de Urhamburger altijd een beetje voor) staat op een van de tribunes van de thuisbasis van FC St. Pauli, het Millerntor Stadion. Hij is gemaakt door Rebelzer, die nog veel meer van deze kerels op Hamburgse muren gekwast heeft en inmiddels ook een hele serie aan merchandise verkoopt. Ik vind ze geniaal. Deze is eigenlijk nog niet eens de leukste, dus check vooral zijn site even.

Millerntor Stadion, Harald-Stender-Platz 1/ Heiligengeistfeld

 Hafen Dude Millerntor Stadion | Standort Hamburg

Willst du mit mir gehen?

Ik moet altijd grinniken als ik deze zie. Er zijn verschillende varianten in St. Pauli, alle van Ray de la Cruz. De blauwe hieronder bevindt zich in de Talstraße.

Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Street Art in Hamburg: astra-puzzel in St. Pauli | Standort Hamburg

Parkeergarage van de Rindermarkthalle

In de Rindermarkthalle is het de moeite om even een blik in/op de parkeergarage te werpen, ook als je geen auto hebt. Hieronder zie je waarom. Daarná ga je lekker ergens in de Rindermarkthalle eten. Of je loopt meteen door naar het Karoviertel voor nog meer street art.

Street art in het Karolinenviertel

Het is maar een klein wijkje, maar des te meer street art is er op de muur gekwast. Eigenlijk is elke muur wel versierd. Houd vooral ook je ogen voor de kleinere werken!

Krijg je van al die street art trouwens dorst, check dan even het artikel Street art, koffie en wijn in het Karolinenviertel, zodat je weet waar je een passende versnapering kunt gaan regelen.

Street art in het Karolinenviertel | Standort Hamburg

Een van de mooiste murals in Hamburg vind je bij het terras van Mangold aan het begin van de Marktstraße:

Hotspots voor fotografen: Street art in het Karoviertel

Iets verderop in de Marktstraße is deze grote mural in het kader van de Millerntor Gallery op de muur gezet. De kunstenaar is Cranio Artes, in wiens werk de blauwe indianen overal opduiken (zie ook zijn Instagram, ze zijn heel vrolijk).

Naast veel muurvullende kunstwerken zijn er ook overal kleinere te ontdekken, zoals deze in de Turnerstraße:

Street art in het Schanzenviertel

Nog zo’n miniwijk waar de street art in Hamburg zich van zijn beste kant laat zien: de Schanze. Je kunt er gewoon niet omheen. Om leuke winkeltjes en fijne bars kun je trouwens ook niet heen, dus doe vooral een Tour de Schanze om het beste van de Schanze te ontdekken.

SOS: Citizen van El Bocho

Ook in de Schanze kun je werk van El Bocho bewonderen. Vrij veel zelfs. Mijn favoriet is deze Citizen, een beetje verstopt in een steegje bij de 3001 Kino (Schanzenstraße).

Fischernetz

Loop door het Florapark de in Lippmanstraße en duik het binnenhof bij nr. 59 in. Daar loop je tegen een van Hamburgs bekendste en meest geliefde murals aan: ‘Fischernetz’. Hij werd in opdracht van mediabureau Beebop gemaakt door kunstenaarstrio Innerfields, met als thema ‘gebruik van nieuwe media’ – kijk maar naar de tattoos van de visser. De visser en zijn net zijn natuurlijk voor alle Hamburgers herkenbaar, maar staat tegelijkertijd voor, je raadt het al, phishing, het online ongevraagd hengelen naar gegevens.

Hoe de jongens van Innerfields hem gemaakt hebben lees en zie je hier: Fischernetz (met video).

Hier staat hij te hengelen: Lippmannstraße 59, Innenhof

Street art in Hamburg: mural Fischernetz in de Schanze - Standort Hamburg

Botticelli’s Primavera

De drie Gratiën uit Botticelli’s ‘Primavera’, gewoon op een gevel in de Schanze. In 2001 begon de eigenaresse van het huis aan een grondige renovatie. Omdat ze dat niet genoeg vond, wilde ze het ook een persoonlijk tintje geven, en vroeg Eckart Keller de opdracht de drie dames op de muur te zetten.

Bartelsstraße 3

Street art in Hamburg: Schanzenviertel | Standort Hamburg

Kilimanschanzo, Flora Park

In de oorlog was het een Hochbunker, nu is het kunst. En wel een kunstwerk dat je kunt beklimmen. De Kilimanschanzo staat in het Flora Park, achter de Rote Flora en Haus III&70 in het Schanzenviertel. Op kilimanschanzo.de kun je checken op welke dagen je de Kili gratis mag bedwingen en op welke dagen je lid moet zijn van de klimclub, als gast van een lid mee moet komen of een cursus moet doen om naar boven te mogen.

In het Flora Park is ook een speeltuin en een skatepark. Alles is even bont beschilderd, maar de Kilimanschanzo blijft de grootste blikvanger. 

Kilimanschanzo: een hochbunker vol street art

Rosenhofstraße

Eén straatje, heel veel verschillende street art. Je vindt er o.a. meerdere El Bocho’s, en dit werkje:

Central Park

Het hek van voormalige beachclub Central Park zorgt bij mij altijd voor vrolijkheid, kijk dan!

Central Park, Max-Brauer-Allee 230

Street art Central Park Hamburg | Standort Hamburg

Street art Hamburg Altona-Altstadt

Snel door naar Altona! Hier moet je iets harder naar street art zoeken, maar als je weet waar je moet zijn, is er veel te ontdekken.

Mittenimwald in de Kleine Bergstraße

Als je op de Große Bergstraße bij de Bergspitze (tegenover Vapiano) rechtsaf slaat, de Goethestraße in, en je dan meteen omdraait en de straat parallel aan de Große Bergstraße in loopt, dan stuit je meteen op de hoek dit werk van Mittenimwald, die ook in andere Duitse steden actief is.

Deze verzameling vind je in de Kleine Bergstraße. Een relatief nieuw werk vind je in de Wohlwillstraße in St. Pauli, en aan de Hohenzollernring in Bahrenfeld (onderste foto).

Mittenimwald kunst Altona | Standort Hamburg

Toast in de Große Bergstraße

Misschien wel mijn favoriet onder de favoriete murals in Hamburg is de Grande Dame van Ata Bozaci (Toast). Ik noem haar de Grande Dame, maar eigenlijk is ze gebaseerd op een portret van Amanda Beck…

Ze is in 2014 geschilderd en hoort in Toasts serie ’15 Seconds of Fame’.

Grande Dame van Toast in Altona - Street Art | Standort Hamburg

Große Elbstraße: FrauenFreiluftGalerie

Wat doe je als je net van de Fischmarkt komt en de hele dag nog voor je hebt? Kunst kijken in de FrauenFreiluftGalerie! Deze serie murals vertelt het verhaal van 100 jaar vrouwelijke arbeid in de Hamburger haven.

En mocht je denken dat de dames alleen koffie hebben geschonken in de haven: you couldn’t be more wrong. Dus. Gewoon even gaan kijken.

Große Elbstraße, begin bij Zum Schellfischposten

Street art in Hamburg: FrauenFreiluftGalerie aan de Große Elbstraße

Fundbureau

De Sternbrücke ziet er op het eerste gezicht niet zo bijzonder uit. Het is niet Hamburgs mooiste brug. Maar er is wel van alles te beleven, want onder deze brug vind je meerdere clubs. Ook de nodige versiering is aangebracht. De Astra-Stube is bijvoorbeeld voorzien van een grote mural, en ook de ingang van club Fundbureau is een kunststuk. Fundbureau is overigens niet alleen leuk voor live muziek, maar ook vanwege de Nachtflohmarkt.

Fundbureau, Stresemannstraße 114

Warnholtzstraße

Dit muurtje heeft al vele versieringen gehad de afgelopen jaren, maar dit is by far de vrolijkste en bontste. 🙂

Street art in Hamburg Altona: Warnholtzstraße

Street art in Hamburg Altona: Warnholtzstraße

Chemnitzstraße

In Hamburg bevindt de street art zich niet alleen op de muur: als je vanaf de Holstenstraße de Chemnitzstraße in loopt, kom je in de eerste helft van de straat een paar aparte beelden tegen, onderdeel van kunstproject Kunst im Quartier.

De gekleurde huizen aan de rechterkant van de straat (vanaf de Holstenstraße) worden/werden bewoond door een krakersbeweging. Het spandoek dat je hierboven een beetje verfrummeld tegen de gevel geplakt ziet zitten zegt dat kraken “kein Verbrechen” is.

Street art Hamburg Altona-Nord

Margaretenstraße

Ben je in de Schanze of in de buurt van de Weidenallee, loop dan zeker ook het wijkje daarnaast in (Margaretenstraße, Oelkersallee, Vereinstraße, enz.) Voor je het weet loop je tegen deze prachtige 19e-eeuwse reclamewand aan!

Street art Hamburg: Altona Nord

Oelkersallee

Het loont om gewoon wat rond te banjeren, je vindt hier namelijk ook hele fraaie Altbau-huizen. Loop bovendien ook eens een hofje binnen, want ook daar loop je soms de leukste dingen tegen het lijf.

Street art in Eimsbüttel

Eimsbüttel is niet per se een wijk waar je naartoe gaat om de beste street art in Hamburg te bewonderen. En toch moet je de wijk zeker niet overslaan, want ook hier kom je op onverwachte plekken kunst op straat tegen. Er komt ook steeds meer street art bij. Het bekendste kunststuk uit Eimsbüttel is een op Super Mario gebaseerde mural:

Supasupa

De Supermario op de hoek Doormannsweg / Tornquistweg in Eimsbüttel is net als de visser die we hierboven zagen een van de bekendere Hamburgse murals en zeker een van de populairste. Hij is gemaakt door Elmar Lause.

Mario woont aan de kruising Doormannsweg/Tornquiststraße.

Hamburg op de muur in de Agathenstraße

SupaSupa mag dan wel beroemd zijn, als ik eerlijk ben, vind ik ‘m gewoon spuuglelijk. Veel mooier vind ik deze nog nieuwe Hamburg-in-het-klein serie in de Agathenstraße:

Spongebob in de Weidenallee

Is dit Spongebob? Ik weet het eigenlijk niet eens. Anyhow, hij woont in de Weidenallee. Daar is trouwens nog veel meer te doen dan street art bekijken, kijk maar in dit artikel: wandeling door Eimsbüttel.

Street art in andere wijken in Hamburg

Dat sommige wijken in Hamburg uitpuilen van de street art wil natuurlijk niet zeggen dat de muren in andere wijken maar kaal zijn.  Een paar voorbeelden:

Die große Welle von Kanagawa in Ottensen

wandgestalten.de liet zich voor deze mural inspireren door de golven van de Japanse Hokusai (1760-1849). Je ziet hem vanzelf als je in de S-Bahn tussen Altona en de Holstenstraße rijdt.

Barnerstraße, min of meer naast de Lessingtunnel (die te herkennen is aan het feit dat hij langdurig gerenoveerd wordt…)

Street Art Bahrenfeld - STAMP2022

Rookie the Weird tegenover Gin Sul

Op de kruising Bahrenfelder Straße / Gaußstraße, zit tegenwoordig deze mural van Rookie the Weird en Tobias Wüstefeld, gemaakt in het kader van het STAMP-festival editie 2022.

Street art in het Gängeviertel

Het Gängeviertel in de Neustadt is een en al kunst: grote murals, creatieve 3D kunstwerken, ateliers, kleine frutsels op de muur. Ook erg leuk om een keer een workshop of Veranstaltung bij te wonen!

Gängeviertel, Valentinskamp 28A

Nog veel meer street art in Hamburg!

Neup, we zijn er nog lang niet met alle straatkunst!

Street art verandert voortdurend – wat vandaag nog op de muur zit, kan morgen door iemand overgekwast worden. Er is dus steeds iets nieuws te ontdekken. Helaas betekent het ook dat sommige kunstwerken verdwijnen voor je ze goed en wel gezien hebt. (De oplossing? Steeds opnieuw terugkomen naar Hamburg, natuurlijk!)

Heb je Hamburgs mooiste murals bijvoorbeeld al gezien?

En wat dacht je van de street art op het terrein van de oude Viktoria-Kaserne?

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om zelf de street art in Hamburg eens nader te bestuderen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

 

 

Street art in Hamburg | Standort Hamburg

Street art in Hamburg | Standort Hamburg

Uitgelichte afbeelding: Sante Muerte kwam uit de spuitbus van Anna T-Iron die haar in opdracht van het merk Sierra Tequila op de muur vereeuwigde. Hoe ze de kop precies gemaakt heeft kun je zien in deze video. Santa Muerte woonde op de hoek Paul-Roosen-Straße/Am Brunnenhof. (2023: inmiddels overgekwast, maar echt te mooi om niet toch te laten zien.)

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid