Home Ontdek Hamburg Street art, koffie en wijn in St. Pauli

Street art, koffie en wijn in St. Pauli

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Om de lente te vieren maken we vandaag een wandelingetje door St. Pauli, om street art te bekijken.

Voor de street art in St. Pauli heb je inderdaad geen wandelroute nodig – de kunst ligt hier op iedere straathoek voor het oprapen. Maar je moet natuurlijk wel weten waar je op een fijn terras kunt gaan zitten om plop te doen of een stuk taart te eten. En daarvoor ben ik er. Een globale wandeling dus, met veel street art. En plekken waar je taart kunt eten en wijn kunt drinken, omdat dat belangrijk is.

Street Art in St. Pauli - Thadenstraße, rechts van de Wohlwillstraße

Start in de Thadenstraße

Je start Beim grünen Jäger, vlak bij het U-Bahn station Feldstraße (U3). Sla rechts de Thadenstraße in. Je ziet hier een bont beschilderd huis, en in de zijstraten kom je grote murals van 1010 en Rebelzer tegen. Je kunt je reis niet beter beginnen dan met een fijne koffie en pasteis de nata in je buik. Die regel je bij Café Rolo (FB-pagina), Thadenstraße 4. (Een avocadotosti doet het hier ook heel goed!)

Door naar de Wohlwillstraße

Daarna loop je de Wohlwillstraße in. Hier passeer je een Begrip in St. Pauli: de Kleine Pause, Wohlwillstraße 37Dit is een tamelijk onooglijke snackbar, jawohl, die altijd open is en waar het eigenlijk ook altijd propvol is. Cultstatus, eben. Hier ga je voor of na het uitgaan op de Kiez nog een vette hap halen, of drink je op vrijdagavond caipi’s voor een belachelijk laag bedrag. Of je gaat hier gewoon even kijken hoe lang de rijen zijn…

Loop je verder de straat in, dan duikt kom je tegen het einde van de straat, Kaffee Stark, aan je linkerkant tegen. Je komt nu heel dicht in de buurt van allerlei street art, maar als je je nog even mentaal wilt voorbereiden, kan dat hier met een kop koffie of een ontbijtje. De wifi is gratis, en je mag op de menukaart tekenen!

Kaffee Stark was het allereerste cafeetje in Hamburg dat ik ooit bezocht, maar dat terzijde. Nog iets verderop loop je tegen de bonte Kandie Shop aan.  En daar weer naast zit een fietsenwinkel waarvan de naam me doet grinniken, Suicycle. Ook dit terzijde. (Het zegt wel iets over de manier waarop veel mensen hier fietsen, helaas.)

Mural in St. Pauli

Street art in St. Pauli

De Clemens-Schulz-Straße in

Je bent nu in de Clemens-Schulz-Straße aangeland, die als je rechtsaf slaat op een gegeven moment van naam verandert en de Paul-Rosen-Straße wordt. Hier wordt je al snel duidelijk waarom je geen gids nodig hebt voor de wildkunst in St. Pauli: vanaf hier tot aan de Reeperbahn is street art simpelweg overal. Auf die Plätze, los dus!

Tip: sla vooral de hofjes en zijstraatjes niet over, want die zijn vaak bont beschilderd.

Paul-Roosen-Straße / Talstraße_ street art in St. Pauli

Elke week iets nieuws te zien in St. Pauli

De leukste cafeetjes in deze buurt:

Kraweel, terras met uitzicht op street art. Sommige mensen zien eruit alsof ze lukraak dingen uit hun kast hebben aangetrokken, en toch werkt het. Zo is de inrichting van Kraweel ook een beetje. Heel gezellig, en een serieuze kandidaat voor mijn nieuwe lievelingscafé. – Paul-Roosen-Straße 6, tegenover de Talstraße.

Fahrrad-Café St. Pauli: “Ik wil graag een koffie en nieuwe snelbinders!” In het Fahrrad-Café is dat geen gek verzoek. Je kunt je fiets hier gewoon mee naartoe nemen en laten repareren, terwijl je gezellig aan een goede koffie nipt. Het Fahrrad-Café verhuurt ook fietsen, dus misschien kun je morgen een fietstocht door Hamburg maken 🙂 – Detlev-Bremer-Straße 37.

Café Mimosa is klein, maar een erg fijne plek voor een wijntje of een taartje. Veel mensen die in de buurt werken gaan hier ’s middags lunchen, of drinken hier hun Feierabendbierchen.  – Clemens-Schulz-Straße 87

3-Zimmer-Wohnung heeft een heerlijk kitscherige inrichting met veel rood pluche en tuttige schemerlampen. Hier kun je ook eens in de maand terecht voor het Tresenlesen, waarbij je onder het genot van een wijntje gratis getrakteerd wordt op literaire voordrachten. – Talstraße 22.

Sla de street art in de hofjes en steegjes van St. Pauli niet over

Ga ook hier even langs:

Delikat St. Pauli. Kaas, wijn, knisperkraakvers brood, honing, en alles uit de regio. Moet ik hier meer over zeggen? Neem een grote tas mee voor je inkopen! Oh, en je kunt er ook koffie drinken!

Zur lustigen Mama is een wat fout ouwemannenkroegje in de Paul-Rosen-Straße 2, dat je eigenlijk gewoon een keertje gezien moet hebben. Gooi wat in de juke-box en meebrullen maar met Ti Amo of Du bist so heiß wie ein Vulkan

Als je dieper in het Stadtteil St. Pauli wilt duiken, of op zoek bent naar een rondleiding, loop dan even langs bij het St. Pauli Office, Wohlwillstraße 1. Hier kunnen ze je álles over St. Pauli vertellen.

Bonte street art op zijkant hotel in St. Pauli

Rebelzer is een van Hamburgs bekendste street artists

Op naar de haven

Als je alle zijstraatjes hebt uitgekamd ben je wel weer toe aan een versnapering. En dat kan heel goed aan de Hein-Köllisch-Platz, bij Café Geyer (op no. 1). Ik vind Geyer het leukst voor een ontbijtje, maar je kunt er ook ’s avonds prima borrelen en eten. Extra leuk aan Café Geyer is dat er een goed bewaarde El Bocho op de muur zit.

Drink je je drankje liever met zicht op de Elbe (ik kan het je niet kwalijk nemen!), loop dan een stukje door naar het Park Fiction (met echte neppalmbomen), loop de brug over en sla dan linksaf de St. Pauli-Hafen-Straße in. Onderweg loop je tegen nog meer straatkunst aan. Daarna loop je langs het water in de richting van station Landungsbrücken. Onderweg plof je nog even neer bij beach club Strand Pauli om de haven bij zonsondergang te zien.

Cafe Geyer heeft een El Bocho op de muur

St Pauli Street 1 Art Hafenstrasse - Standort Hamburg

Nog veel meer street art te zien

Hamburg zit goed in z’n street art. Meer moois op straat vind je bijvoorbeeld hier:

Meer fijne plekken voor een hapje of een borrel!

Misschien heb je inmiddels serieuze trek gekregen, of wil je ook eens iets proeven in een andere wijk. Kom dan hier even wat inspiratie opdoen!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

St. Pauli is bont!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid