Home Ontdek Hamburg Street art tijdens het monumentenweekend: de Viktoria-Kaserne

Street art tijdens het monumentenweekend: de Viktoria-Kaserne

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Street art en monumentenweekend, gaat dat samen?

In Hamburg wel.

Ik ging namelijk weer eens langs bij de oude Viktoria-Kaserne waar tegenwoordig een kunstenaarscollectief atelier houdt. En dan weet je dat het zowel met street art als met monumenten wel snor zit.

Monumentenweekend in Hamburg: Tag des offenen Denkmals

Het heet dan wel Tag des offenen Denkmals, het monumentenweekend duurt toch echt drie dagen. Of eigenlijk een hele week, als je alle lezingen meerekent. Dit jaar vierde het monumentenweekend zijn 25-jarig jubileum, met alleen in Hamburg al meer dan 140 events onder het motto “Entdecken was uns verbindet”.

Tag des offenen Denkmals: Viktoria-Kaserne Altona-Nord

Eigenlijk is het een van mijn favoriete festivals in Hamburg. (Ja, ik vind dit een festival!) Maar zoals dat gaat had ik de week ervoor veel te doen en in het weekend nergens zin in. Dus ik selecteerde maar één locatie in het programma (de villa aan de Max-Brauer-Allee 79, die dit jaar voor het eerst meedeed) … en miste glorieus de rondleiding.

Rondleiding door de Viktoria-Kaserne

Ik was nog wel op tijd voor een rondleiding in de oude Viktoria-Kaserne. Daar was ik al een tijdje niet meer geweest, dus ik was wel benieuwd hoe de verbouwing ervoor stond.

De kunstenaars die het half verpieterde pand in 2015 kochten zijn namelijk nog steeds druk aan het renoveren. Monsterlijke klus, natuurlijk, vooral omdat men in 1878 heel anders dacht over dingen als brandveiligheid en verwarming.

Heel indrukwekkend allemaal, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de street art op en om het terrein een stuk interessanter vond dan de bouwput waar mijn gids ons mee naartoe nam… Minder griezelig ook, trouwens.

Kleurige street art bij de Viktoria-Kaserne | Standort Hamburg

Street art in en om de Viktoria-Kaserne

Dus sneakte ik al vrij snel bij de rondleiding weg om plaatjes te schieten op de binnenplaats.

Hier is een wat wilde tuin (ik denk dat dat bedoeld wordt met ‘urban jungle’). Er worden vlooienmarkten en concerten georganiseerd en er is vooral voor street art fans veel te zien.

Street art tijdens het monumentenweekend in Hamburg

Street art bij de Viktoria-Kaserne

Een andere reden om de rondleiding fluks te verlaten was trouwens de nieuwe trap. Iets met brandvoorschriften en een verdieping die van twee kanten bereikbaar moest zijn, zoiets. Volgens de gids een hoogstandje.

Ik kon alleen maar denken ‘waarom is dit trap scheef in dat gigantische gat gezet en wat doet die gapende diepte naast mij’. De gids had een antwoord: de gapende diepte wordt een zwevende expositieruimte. Ach so.

Monumentenweekend in Hamburg: Street Art bij de Viktoria-Kaserne

Je begrijpt, ik geloofde het wel. Met al het plastic en bouwmateriaal en de oneindige gangen en gangetjes had het sowieso allemaal iets weg van een urbexlocatie.

Nog een reden om een beetje door te lopen: dit beeld komt toch gewoon rechtstreeks uit een boek van Carlos Ruiz Zafon?!

monumentenweekend en street art: prima combinatie

Ik vond het dus een beter idee om even bij te komen met een kop koffie in Cantina Fux und Ganz, beneden in de kazerne. Zo’n held ben ik nu eenmaal niet.

Een tip is hier trouwens de zondagsbrunch – veel meer mijn ding ook 😉

Kunst in de Viktoria-Kaserne: monumentenweekend in Hamburg

kunst in de oude Viktoria-Kaserne in Altona-Nord

Meer street art in Hamburg bekijken?

Puik plan! Er is veel te zien in Hamburg. Doe dat bijvoorbeeld hier:

De kunstenaarskazerne vind je hier: viktoria-kaserne.de, Zeiseweg 9

Meer monumenten in Hamburg ontdekken?

Persoonlijk vind ik dat net zo smullen als street art. 🙂 Hier duik ik de geschiedenis in: Historisch Hamburg en hier vind je alles over de Tag des offenen Denkmals: denkmalstiftung.de.

Wil je volgend jaar zelf monumenten komen bezoeken tijdens de TodD (en sommige daarbuiten)? Dan zijn dit (in elk geval!) mijn aanraders:

  • De kelders van het Chilehaus: het Chilehaus is een architectonisch hoogstandje uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is een bezienswaardigheid op zich en niet voor nieuws UNESCO-werelderfgoed. Wat niet veel mensen weten is dat het gebouwd is op een grond die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn en dat de keldergewelven daarom vol staan met ingenieuze snufjes om het Chilehaus droog te houden.
  • Het Riedemann-Mausoleum: het Ohlsdorfer Friedhof is een groot en vooral ook erg mooi begraafplaatspark. Het Riedemann-Mausoleum is gebouwd voor koopman Anton Riedemann en heeft in de crypte onder de kapel plaats voor maar liefst 35 graven. Het doet niet elk jaar mee aan het monumentenweekend, maar als het meedoet, is het een bezoek waard. [Update 2021 – het mausoleum bevindt zich momenteel in zéér slechte staat en de toekomst van het mausoleum is onzeker. Voorlopig geen openstelling dus.]
  • De joodse begraafplaats in Altona is het hele jaar door te bezoeken (op vaste dagen). Je kunt zelf over de begraafplaats rondwandelen, of je laten rondleiden. Er is een klein bezoekerscentrum, dat geleid wordt door de Denkmalstiftung.
  • Ook het hele jaar door te bezoeken, met een rondleiding van Hamburger Unterwelten: de atoombunker bij het Hauptbahnhof. Het duurde even voordat ik deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog (die kort daarna meteen werd omgebouwd tot atoombunker) durfde bezoeken, maar de rondleiding bleek echt erg interessant. (En ook minder claustrofoibisch dan gevreesd.)

Monumentenweekend in Hamburg: Tag des offenen Denkmals

Café in Viktoria-Kaserne

urban jungle bij de Viktoria-Kaserne

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid