Home Ontdek Hamburg St. Pauli, waar de torens een tango dansen

St. Pauli, waar de torens een tango dansen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Dansende kantoortorens, in St. Pauli hebben we ze. Wat, bitte schön, dat zijn, tanzende Türme?

Nou, als je de Reeperbahn op loopt, dan kunnen deze twee torens je niet ontgaan.

Goed, dat deze bijzondere torens een tango met elkaar dansen, dat is misschien niet meteen duidelijk. Maar daarvoor vertel ik je dan in deze blogpost waarom je de Tanzende Türme in St. Pauli eens onder de loep moet nemen. En de rest van St. Pauli ook, trouwens.

Spannende architectuur in Hamburg: de Tanzende Türme in St. Pauli

De Tanzende Türme in St. Pauli, ook wel onze ‘Tango-Türme’ genoemd

Je ziet ze meteen als je de Reeperbahn op wandelt, twee wolkenkrabbers met een knik erin. Je kunt eraan voorbij lopen, deed ik ook lange tijd. Maar beter doe je dat niet, want Hamburg blijkt ook veel te bieden te hebben aan moderne architectuur, en deze twee torens zijn daar een goed voorbeeld van.

Het verhaal achter de torens zit zo

Ja, leuk hoor, al dat glas enzo, maar hoezo hebben die gebouwen een knik? Nou…

Op de plek waar van de late 19e eeuw tot in de oorlog het beroemde en beruchte danslokaal “Zum Trichter” stond staan nu twee kantoortorens. Ze zijn ontworpen door het (toenmalige) Hamburgse architectenbureau BRT (Bothe, Richter, Teherani), in opdracht van Projekt Elbpark GmbH & Co KG en Strabag Real Estate GmbH. Mede-oprichter Hadi Teherani bedacht twee torens, van 85 en 75 meter hoog, met 24 verdiepingen. Spannend, zul je denken. Ja, toch! Hij bedacht namelijk ook een gevel uit glas en staal, met een knik erin. En die knik, die heeft een betekenis.

De twee torens dansen, jawel, een tango met elkaar. Ja, je moet er maar op komen. Met een knipoog naar de reputatie van de Reeperbahn… (maar dan sjieker, als je het mij vraagt…) (Maar ik daag je uit, want in het Arcotel ONYX direct naast de torens kun je o.a. kamers boeken met een eigen paal – jazeker, een paal om aan te dansen… Dus.)

Ongeveer de helft van het beschikbare kantooroppervlak is in gebruik door financier Züblin Development GmbH, dochter van de Strabag SE-groep. Gelukkig (want kantoren, daar heb ik het niet zo op…) kun je er ook nog bier drinken. Er zit ook nog een radiostation in de tangotorens, en in de kelder vind je er de club Mojo.

Het bouwproject won de derde prijs bij de BDA Hamburg Architektur Preis 2012.

De torens zijn geopend in 2012, de hoogste van de twee meet 85,75 m en ze kostten samen ‘maar’ 180 miljoen euri’s. Dat is echt een koopje, als je het vergelijkt met de Elbphilharmonie! Ich sage ja nur…

Redenen om de Tanzende Türme eens van dichtbij te bekijken

Deze dansende torens zijn nogal een verschijning. Je ziet ze van verre, of je nu in Planten und Blomen staat, of in de haven. Benieuwd hoe de binnenkant eruitziet? Geen zorgen, je hoeft niet per se een baan in de gebouwen te zoeken. (Kan natuurlijk wel.)

Nee, voor een Perspektivwechsel zoef je gewoon met de lift naar boven: vanaf rooftop bar Clouds heb je prachtig uitzicht over de stad. Stijg je sowieso graag tot grote hoogten, dan zijn dit de mooiste uitkijkpunten over Hamburg.

Maarrrr… heb je, net als ik, hoogtevrees (brr)? Macht nix, dan gaan we gewoon op de begane grond aan het bier bij BrewDog St. Pauli. Wel zo prettig. 🙂 Daarna nog zin in een biertje? In de craft-beer-gids heb ik de leukste bieradressen van Hamburg bij elkaar gezet.

(Ook als je hoogtes echt niet tof vindt zijn zowel Clouds als het uitzicht trouwens echt de moeite waard. En dat zegt wat, want ik vind mijn woning op 1 hoog echt meer dan genoeg en stierf 1.000 doden in het stadhuis van Hannover.)

Nu we toch bezig zijn: waarom je niet alleen de Tanzende Türme, maar ook de rest van St. Pauli moet bezoeken

Als je je pand(en) aan het begin van de Reeperbahn neerzet, dan weet je dat je op publiek kunt rekenen. Er is nu eenmaal genoeg te beleven. (Jaja, dat ook, maar dat zoek je maar fijn even zelf op…)

Wat dacht je bijvoorbeeld van de kinky kerstmarkt op de Spielbudenplatz, Santa Pauli? Je weet tenslotte maar nooit wanneer je lijf om een intiempiercing scheeuwt, of om een hete date met de kerstman.

Kun je niet wachten tot het kerstseizoen aanbreekt, dan is dat ook geen enkel probleem, want de St. Pauli Nachtmarkt vind je elke woensdag op de Spielbudenplatz.

Sowieso moet je de wijk St. Pauli niet overslaan. Al was het maar om de gezellige cafés en, niet te vergeten, de street art. Elke week iets nieuws, geloof me.

Zin om een tripje naar Hamburg te plannen?

    • Met de trein ben je vanuit Amsterdam in 5-6 uur in Hamburg. Heb je mooi de tijd om lekker te lezen. Over Hamburg, natuurlijk, want voorpret, dat vinden wij fijn.
    • Ga je liever met je eigen auto, dan lees je hier wat je moet weten als je met je bolide deze kant op komt.
    • Wil je centraal in St. Pauli logeren? Dan kan ik je Arcotel ONYX, pal naast de torens, aanraden. (Met themakamers, bijv. met een paal om je inner-paaldanser ook eens een avondje uit te gunnen ;)) Is je budget kleiner, dan is het IBIS budget St. Pauli Messe een goede budgetoptie.
    • Bekijk voor meer inspiratie wat er allemaal nog meer te doen is in Hamburg en welke bezienswaardigheden echt de moeite waard zijn.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid