Home Emigratie Fijn en niet fijn aan terug zijn in Nederland

Fijn en niet fijn aan terug zijn in Nederland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

En dan opeens is het moment daar dat je weer naar Nederland teruggaat na een wereldreis van een half jaar. Nog één laatste keer met al die bagage aan de sjouw, nog één keer héél lang vliegen. Ik zag er best tegenop. Mijn laatste reisdag duurde in totaal 31 uur, de nacht ervoor had ik beroerd geslapen, en mijn hoofd was één grote chaos van heel gemengde gevoelens.

Inmiddels ben ik in alle opzichten wel geland, en is het tijd voor een voor- en nadelen lijstje te maken van terug zijn in Nederland. Ik begin – natuurlijk – met wat er fijn aan is.

Fijn

Mensen – het fruit in mijn eigen Fristie
Spreekt voor zich, denk ik. Ook al had ik regelmatig contact met ze en voelde het bij de meeste mensen helemaal niet alsof ik aan de andere kant van de wereld zat, het is toch weer fijn om mensen ‘in het echt’ te kunnen zien.

KAAS en ook Tulipe
Kaas was nauwelijks voorhanden onderweg. Alleen bij Fairview in Paarl, Zuid-Afrika heb ik echte kaas kunnen eten, en dat was alweer maanden geleden. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik zag dat bij thuiskomst mijn koelkast vol met heel veel fijne kazen lag! En hoewel ik onderweg echt hele lekkere wijnen geproefd heb (ook hier: Fairview, mensen, Fairview), was het ook fijn om herenigd te worden met de Tulipe, dus ook de flessen Tulipe die voor me klaar stonden waren een aangename verrassing

Kneuterig, popperig, typisch Hollandsch
Ik weet niet goed hoe ik het beter moet omschrijven dan dat. Maar ga een paar maanden weg, kom terug in je home town, en ga dan een stukje fietsen. Dan weet je wat ik bedoel. En dat is dan toch wel weer fijn. Ohja, thuis. En de Hema!

Wennen

Rechts rijden
Dat is dus echt even wennen. Ik steek momenteel over als een bejaarde, en sta regelmatig vertwijfeld op de vluchtheuvel omdat ik niet goed weet waar ik moet lopen, waar het andere verkeer vandaan komt en hoe ik verder moet.  Net als bij wennen aan links rijden is fietsen makkelijker dan lopen.

Niet fijn

Toiletten
Ik blijf erbij dat het volkomen knots is dat we in Nederland zo goed als geen openbare toiletten hebben. Dat je ervoor moet betalen, en dat ze dan vaak nog steeds niet schoon zijn.

Druk
Ik vind het hier druk. Verkeer, geroep, gedram. En de meeste mensen zijn niet geneigd tot een praatje ofzo. Te druk voor, of te raar, praten met een onbekende. (Toch heb ik in de trein naar mijn nieuwe werk dan ook wel weer leuke gesprekjes aangeknoopt met mensen, omdat ik toch zelf vast wil houden aan deze nieuwe gewoonte).

Home is where the heart is, maar waar is dat?
Ik voel me ook een beetje verscheurd. Het is fijn om weer in Nederland te zijn, thuis, bij eigen mensen, in eigen land. Maar ik mis ook Nieuw-Zeeland. En ik mis ook mijn nieuwe vrienden. “Home is where the heart is” en dat is nu zo ongeveer overal. Daar kun je veel voordelen in zien, maar ik ervaar het momenteel als nogal onpraktisch.

Anyhow, ik neem er nog een slok op en ga me eens mentaal voorbereiden op mijn nieuwe baan voor het komende half jaar! 😉

Hoe het verder ging…

Surprise… met die baan werd het natuurlijk niks, en het zal je niet verbazen, gelet op de naam van deze webzijde: ik ben begin 2013 zomaar in Hamburg beland! En daar heb ik inmiddels (2022 als ik dit tik) best aardige dingen over te vertellen, al zeg ik het zelf. Dus mocht je nu pardoes op dit artikel beland zijn (ik acht dit onwaarschijnlijk, maar houd het niet voor onmogelijk), en denken ‘nou, dat Hamburg, dat lijkt me wel wat’, dan heb ik hier een wegwijzer voor je:

Deze pagina helpt je bijvoorbeeld op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je al in een paar uur in Hamburg! Meer inspiratie kun je bijvoorbeeld hier opdoen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid