Home Ontdek Hamburg In de voetsporen van The Beatles in Hamburg

In de voetsporen van The Beatles in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

“En er was ook nog iets met The Beatles in Hamburg, voor wie dat belangrijk vindt…” heb ik vrij vaak gezegd als afsluiter van de reeks argumenten waarom Hamburg nou zo leuk is.

Na, er blijken dus best veel mensen te zijn voor wie dat gegeven erg belangrijk is. Beatles-tourguide Stefanie Hempel gaf mij voor deze opmerking keiharde (spreekwoordelijke, geen zorgen) stevig Popoklatsch.

Je begrijpt, het is dus tijd om toch maar eens in het Hamburg van The Beatles te duiken!

The Beatles in Hamburg - waar het allemaal begon

The Beatles in Hamburg: de holy places…

Want de tijd dat The Beatles in Hamburg waren, daar heeft St. Pauli het nog steeds over. Hamburg is waar het voor the Beatles in de jaren ’60 allemaal begon. Hier kwamen ze aan als snotneuzen van net 18 jaar en vertrokken ze als helden. En omdat ik niet meer wist dan dat The Beatles in Hamburg waren geweest, ging ik – in de stromende regen, maar dat terzijde – met Stefanie mee op een van haar Beatles-rondleidingen door St. Pauli.

The Beatles-Platz

We begonnen de rondleiding, uiteraard, op The Beatles-Platz, aan de Reeperbahn. Hier kun je je even zelf Beatle voelen door in een van de silhouetten te kruipen. Op de grond zijn in de vorm van een LP de grootste Beatles-hits op metalen platen gegraveerd, en inmiddels ook al een keer vervangen, omdat ze door bepaalde gedragingen van fans tamelijk snel sleten of zelfs gejat werden.

The_Beatles in Hamburg - Beatles Platz foto met dank aan Carmelo Bayarcal CC-BY-SA-3.0

Het loont overigens om je neus een beetje dicht te knijpen op de Platz. (Reeperbahn + vele vrijgezellenpartijtjes, bedenk het zelf maar…)

Große Freiheit

Hamburg had begin jaren ’60 een nogal ruige naam, en de Reeperbahn was ook in die tijd de Hamburgse rosse buurt. De clubs in de Große Freiheit waar The Beatles – jochies nog – begonnen te spelen hebben hun moeders waarschijnlijk menig nacht uit hun slaap gehouden. De uitsmijters van de Kaiserkeller waren bijvoorbeeld getrainde boksers, om een indruk te krijgen van het publiek dat er kwam…

De jongens waren bij aankomst in Hamburg nog een amateurband, zeker geen pro’s. Tijdens hun allereerste optreden in Hamburg, in de Indra (Große Freiheit 64) zette de eigenaar een stripper naast hen, voor het geval het publiek ze niet interessant genoeg zou vinden. De Indra en de Kaiserkeller zijn nog steeds clubs, en Stefanie nam ons er mee naartoe.

The Beatles in St. Pauli | Standort Hamburg

indra club sign

Jägerpassage

Naast de legendarische clubs bezocht ik de bioscoop waar de band in een oude opslagruimte woonde en waar de heren iedere morgen om 11 u gewekt werden door de film die achter de muur van hun hok kamer startte (ideaal als je na een nacht lang muziek maken om 6 u je bed in gestort bent).

Ook de Jägerpassage, ik schreef er al eens over, was natuurlijk in de route opgenomen. In dit hofje werd in 1961 een foto van John Lennon genomen die hij in 1975 als albumcover voor Rock ‘n’ Roll gebruikte.

Hier de Jägerpassage zónder John Lennon:

Jaegerspassage zonder John Lennon - Standort Hamburg

Lipinski, CC-BY-SA-3.0

En hier de albumcover, met:

En nog vele andere(n)…

Het mooiste van de hele tour vond ik geloof ik nog de Gedenktafel op de binnenplaats van wat vroeger de Star-Club was: onder de tag cloud van (later) grote namen die in de Star-Club hun eerste optredens deden staat “und viele andere”. Zo’n voetnoot intrigeert mij dan weer mateloos, en ik wil dolgraag weten wie er dan net-niet-belangrijk-genoeg waren om apart op de plaat genoemd te worden… Ik bedoel maar, je zult maar net bij die ‘vele anderen’ horen!

Stefanie liet me ook nog vele andere plekken zien waar the Beatles in Hamburg waren – dat ik die nu niet opnoem is niet omdat ze niet belangrijk genoeg waren, maar omdat ik vind dat je gewoon zelf mee moet gaan op Beatles-tour.

The Beatles in Hamburg | Standort Hamburg

Bij de pijl!

Beatles tour door Hamburg | Standort Hamburg

Over Stefanie en Hempel’s Beatles-Tour

Stefanie Hempel was als klein meisje al een enorme Beatles-fan en het is dus niet heel verwonderlijk dat ze singer-songwriter geworden is en jaren geleden bedacht dat Hamburg een speciale Beatles-tour moest hebben. Zij was de eerste die dit soort tours aanbood. Er zijn er inmiddels veel meer, je kunt bijvoorbeeld ook met een travestietenduo The Beatles achterna, maar Stefanie is de enige die tijdens haar tour een ukelele op zak heeft en onderweg vele Beatles-hits ten gehore brengt.
Inmiddels is ze daarom zelf ook een beetje een beroemdheid in St. Pauli geworden.

Meer info: Hempels Musictour 

De tours zijn in het Duits of in het Engels en zijn ook leuk voor mensen die eigenlijk niet bijzonder veel met the Beatles hebben (zoals ik, niet slaan): Stefanie kent St. Pauli als haar broekzak en zit vol witzige anecdotes, zowel over The Beatles als over Hamburg. Ze deed me ook een beetje denken aan een oud-collega van me met wie ik altijd erg kon lachen, maar daar heb jij natuurlijk geen drol aan. Immerhin…

Bekijk voor meer leuke tours ook: 11x boeiende rondleidingen in Hamburg.

En voor meer over St. Pauli: wijken in Hamburg, St. Pauli.

Stefanie Hempel, foto door Valentin Ammon

En waarom ik een carrière als filmmaker achterwege laat…

Dat wordt onmiddellijk duidelijk als je onderstaand, met mijn brakke telefoon geschoten fragment bekijkt. Maar voor het idee:

Standort Hamburg on Beatles Tour from Fem Eggers on Vimeo.

Meer over The Beatles? Mark A. Schneegurt vertelt je nog meer!

Dus: in de voetsporen van The Beatles en op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om je inner-Beatle in Hamburg de vrije teugel te geven, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Esther 28 september 2015 - 08:17

Ik haalde John Lennon zelfs aan in het artikel dat ik ooit schreef over Hamburg ‘Ik ben geboren in Liverpool, maar groeide op in Hamburg…’ Oh zo.

Antwoorden
Fem 1 oktober 2015 - 16:45

Dat ging mij dan weer te ver 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid