Home Ontdek Hamburg Apies kijken in Tierpark Hagenbeck

Apies kijken in Tierpark Hagenbeck

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zes zeehonden in een badkuip op de Reeperbahn, te bekijken voor een paar stuivers. Zo begon Gottfried Clas Hagenbeck in 1848 zijn dierentuin.

Het werd een groot succes.

Gottfried Clas’ zoon, Carl, startte naar aanleiding van dit succes een dierenhandel en opende in 1874 aan de Neuer Pferdemarkt (naast de Rindermarkthalle in St. Pauli) ‘Hagenbeck’s Thierpark’.

Het huidige Tierpark Hagenbeck ligt, met 2.100 bewoners, in Stellingen en bestaat uit een dierentuin en een Tropenaquarium. Ga je mee naar de dierentuin?

Nog even over die 6 zeehonden: de geschiedenis van Tierpark Hagenbeck

Maar voor we aan mijn bezoek toe komen gaan we eerst nog even terug naar die zoo aan de Neuer Pferdemarkt, die liep als een trein. Nieuwe dieren werden aan de collectie toegevoegd, en ook … mensen… iets wat nu haast te pijnlijk om op te schrijven is, maar wat in de late 19e eeuw niet ongebruikelijk was: de ‘Völkerschau’.

Bezoekers konden zich niet alleen vergapen aan exotische dieren, maar ook aan ‘exotische mensen’, van Inuit tot Nubiërs. Dit ging tot het begin van de 20e eeuw door. In 1887 openden de Hagenbecks nog een circus bij het Tierpark.

carl_hagenbeck

In 1907 verhuisde de hele beestenboel naar Stellingen, waar Tierpark Hagenbeck als ’s werelds eerste tralievrije dierentuin wordt geopend – waarmee zoveel bedoeld wordt als dat de dieren relatief vrij rond konden lopen, in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

De Dressurhalle herinnert vandaag nog aan de tijd dat er een circus was. (Een kleine tegenvaller was dat dat nu een event location is die je kunt huren en dat je het bijzondere gebouw niet zomaar van binnen kunt bekijken, laat staan dat er paarden doorheen rennen…)

(c) Archiv Hagenbeck, bij de opening in 1907

Tijdens de bombardementen van 1943 werd de dierentuin zo goed als volledig in as gelegd. De familie Hagenbeck investeerde flink en bouwde het Tierpark na de oorlog opnieuw op. Olifanten die de bommenregen overleefd hadden hielpen met het ruimen van puin. (!)

Het huidige park is zo’n 19 hectare groot en heeft 2.100 bewoners. In het aquarium ernaast wonen nog eens ruim 14.000 beestjes (!). Er is veel groen en een aantal dieren, waaronder de pampahazen en pauwen, huppelt vrij rond.

Meer weten over de geschiedenis van de Hamburgse zoo? Bekijk hier de complete tijdlijn.

(c) Archiv Hagenbeck

Also, nu zelf op naar het Tierpark…

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met dierentuinen. Aan de ene kant ben ik nieuwsgierig, bekijk en fotografeer ik graag dieren en kom ik meer te weten. Aan de andere kant kijk ik veel naar Zembla en word ik na mijn bezoek aan Hluhluwe Game Reserve en andere game reserves in Zuid-Afrika een beetje verdrietig van leeuwen, olifanten en andere grote beesten die grote afstanden horen te kunnen afleggen die maar daarvoor veel te weinig ruimte hebben.

In ieder geval had ik bezoek van vriendin Y. en banjerden we samen door de zoo. Dit kwamen we zoal tegen:

Pampahazen

Zoals gezegd dartelen de pampahazen gewoon los door het park. Of eigenlijk chillen ze vooral op grote grasvelden. Ik vond ze buitengewoon koddig en wil nu een huis met een stuk land om er pampahazen op te laten rondrennen. Kijk dan:

Met de kinderen naar Hamburg: Tierpark Hagenbeck

Dierentuin Hamburg, tips voor Tierpark Hagenbeck

Eismeer

Hoewel over de overtuigingskracht van het ijs en de bijpassende pegels te twisten valt, vond ik het Eismeer een van de leukste onderdelen van Tierpark Hagenbeck. Je kunt de poolbeesten van bovenaf bekijken, maar als je het Eismeer in duikt, zie je veel meer en kom je ook pinguins tegen.

In een uitgebreid gangenstelsel kun je de ijsberen, zeeleeuwen, walrussen en zeehonden onder water zien zwemmen, krijg je info over het poolgebied en de geschiedenis van de dierentuin en ga je op bezoek bij een pinguinkolonie. (Want, geef toe, er zijn weinig zaken die vrolijker stemmen dan een pinguin die naar de kant waggelt, twijfelt en vervolgens toch het water in plonst.) (Ja, OK, David Attenborough, maar die moet je er in dit geval maar even bij denken.)

Zoo Hamburg: het Eismeer

m20160919143016_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Olifanten

Het blijven toch prachtige beesten. En er zijn baby’s, en dit keer zat ik niet in een auto ingeklemd tussen een kudde moeders met baby’s en een hele boze olifantenstier.

Dierentuin Hamburg: Hagenbeck | Standort Hamburg 
Dierentuin Hamburg | Standort Hamburg

Architectuur

De architectuur in deze dierentuin is niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld in de dierentuin van Berlijn, maar toch, er staan zéker bouwwerken in het Tierpark die het vermelden waard zijn.

Om te beginnen de jugendstilpoort naast het berenverblijf. Dit is de oorspronkelijke ingangspoort uit 1907. Hij staat tegenwoordig onder Denkmalschutz. Naast de poort staat een bronzen beeld van Carl Hagenbeck met de leeuw Triest, die hem eens van een tijger redde.

Dierentuin HH| foto met dank aan Sven Schnelting

Dierentuin HH| foto met dank aan KristinaB_gmx

De Dressurhalle had ik graag in volle glorie gezien, maar is tegenwoordig een feestzaal waar je niet zomaar in kunt, en wat er van die glorie over is weet ik niet helemaal. (Zie hier een foto van de buitenkant in 1910.)

Wel gewoon te bezichtigen zijn de Japanse tuin, de Thaise sala (een cadeau van de Thaise consul), en de Nepalese tempel bij de nieuwe hoofdingang en het Tropen-Aquarium.

Architectuur Hagenbeck Tierpark | Standort Hamburg

Dinoauriërs?!

Ja, echt. In de tamelijk grote tuin waar schildpadden rondscharrelen staan ook enorme kunststof dino’s. Met bordjes erbij over herkomst, gewicht en dieet. Je denkt al snel Hallo, gehts noch?! (ze hebben ook erg veel ruimte, deze niet-levende dieren…), maar deze dino’s zijn dus echt vintage. Ze zijn in 1908 gemaakt door dierbeeldhouwer Josef Pallenberg. (Voor de liefhebber: Die Saurier von Stellingen…)

Tropen-Aquarium

Het Tropen-Aquarium is los te bezoeken, of met een combiticket. Er wonen niet alleen tropische vissen, maar ook allerhande reptielen, en, mijn favorieten, ringstaartmaki’s. (En als ik stiekem héél eerlijk ben… is een bezoek aan het aquarium nog veel boeiender dan een bezoek aan de dierentuin. Maar dat heb je niet van mij, hoor.)

Hamburg bij slecht weer: Tropenaquarium Hagenbeck

Ringstaartmaki in Hagenbeck Tierpark

Een bezoek aan Tierpark Hagenbeck

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in de dierentuin. Hieronder de info die je nodig hebt als je zelf wilt gaan:

Tierpark Hagenbeck, Lokstedter Grenzstraße 2
U2, halte Hagenbeck’s Tierpark
Actuele openingstijden en prijzen op de website van de dierentuin
Logeren kan ook, naast de dierentuin ligt Lindner Park-Hotel Hagenbeck. (Aanrader, prachtig hotel, met spa!)

Events in Tierpark Hagenbeck

In de zomer organiseert de dierentuin van Hamburg ‘Dschungel Nächte‘* en ‘Romantik Nächte‘: je bezoekt de dierentuin dan ’s avonds en er zijn themashows en muziek.

* Ik moet nog steeds grinniken om de manier waarop Duitsers het woord ‘jungle’ schrijven…

Tierpark Hagenbeck - bezoek de dierentuin in Hamburg

Zoo in Hamburg Hagenbeck

Duuude…

Op naar Hamburg!

Zin om Hamburg en de aapjes van dichtbij te bekijken? Deze pagina helpt je je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Tierpark Hagenbeck: dierentuin Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Esther 4 oktober 2016 - 10:18

Het is vast heel erg dat ik bij pampahazen denk ‘Mm, pastinaakjes en een glaasje port erbij’ (Ik ben nog aan het afkicken van een maand wild eten. Geef me even). Maar inderdaad: hoe koddig. Ik had er daarentegen ook heel wat voor over gehad om in 1860 naar de zeehonden in dat bad te loeren, wat zal dat gestonken hebben.

De Zoo van Boedapest is ook erg mooi (Art Nouveau, swoon). Die van Belgrado daarentegen is vreselijk (hokken voor de leeuwen van 2 x 4 meter om maar eens wat te zeggen) en zou wat mij betreft morgen gesloten moeten worden.

Antwoorden
Fem 4 oktober 2016 - 16:12

Ja, dat is heel erg 😉 Zo ongeveer alles kan met pastinax en port, maar pampahazen horen toch in mijn achtertuin te huppelen. Er waren ook babypampahazen. Mega knuddelig. Maar goed. Boedapest dus… 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid