Home Ontdek Hamburg Tijdreis door Hamburg

Tijdreis door Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vroeger was alles beter… Nou… heel eerlijk gezegd begin ik toch steeds meer te zien in deze uitspraak…

Hoe het ook zij, ik zie hier een goede aanleiding voor een tijdreis door Hamburg, want de geschiedenis ligt hier gewoon voor het oprapen. We gaan heel Hamburg door en we belanden zelfs in de 14e eeuw. Ga je mee?

Een ritje in een oude U3

Onze tijdreis door Hamburg begint met een rondje in de U3. De U3 is namelijk een prima manier om een indruk van Hamburg te krijgen, want de meeste haltes op deze route zijn bovengronds. En als je op het juiste moment op het juiste station staat, heb je zomaar een vintage metro te pakken. 

Zo eentje waar je met je hele gewicht aan de deurkklink moet hangen om de deur open te krijgen. Inclusief retrobekleding op de stoelen (hoewel, toegegeven, zo goed als alle U’s in Hamburg een wat retro bekleding hebben 😉 ) en krakende scharnieren! Einsteigen bitte!

Alles over sightseeing vanuit de metro lees je hier: Bekijk Hamburg vanuit de U3
Tip: er zijn heel veel stations de moeite waard om even uit te stappen, maar station Sierichstraße (uit 1912) is wat mij betreft echt een van de mooiste stations van Hamburg.

Fernsprechamt Schlüterstraße

Knipper met je ogen en je kunt je zo voorstellen dat Harry Potter voorbij vliegt op zijn Nimbus 2000. Hamburgs Hogwarts is eigenlijk het oude Fernsprechamt in de Schlüterstraße. En dat is toch ook een magische plek, want hier werd in 1902 de eerste telefooncentrale van Hamburg ingericht. Bijzonder aan de centrale was dat er nu ook langeafstandstelefoonverkeer mogelijk was, o.a. met Altona en Wandsbek.

Harry Potter zul je er misschien niet tegenkomen, maar studenten loop je zeker tegen het lijf: het Fernsprechamt is nu nog een postkantoor, maar wordt binnenkort onderdeel van de universiteit.

Fernsprechamt Schlüterstraße, Schlüterstraße 5

Terug in de tijd met de U3

Sprookjesachtige tijdreis door Hamburg: Fernsprechamt Schlüterstraße

Een wandeling door deze straten

Eigenlijk hoef je in Hamburg alleen maar de straat op te gaan als je je terug in de tijd wilt wanen. De Deichstraße in de Altstadt werd bijvoorbeeld voor het eerst genoemd in 1314 en is een van de oudste overgebleven straten van Hamburg. Tip: heb je de architectuur bewonderd, ga dan eten bij Ti Breizh

In de Paul-Roosen-Straße in St. Pauli en omgeving zie je niet alleen gave street art die elke week verandert, maar stap je ook in de voetsporen van The Beatles.

Gaat je hart sneller kloppen van Altbau uit de late 19e eeuw? Het mijne ook! In Altona, Eppendorf, Eimsbüttel en St. Pauli vind je nog heel veel van dit soort juwelen. In St. Georg, Winterhude en Uhlenhorst trouwens ook. Bekijk voor de zekerheid gewoon mijn artikel over historische architectuur, want het is nogal wat!

Houd je meer van industriële architectuur en baksteencreaties? Daar hebben we er ook ontzettend veel van. Check hier mijn favoriete Backstein-Beauties!

Joodse begraafplaats van Altona

Als je over de drukke Königstraße rijdt, is het bijna niet voor te stellen dat je voorbij zoeft aan een van de grootste bewaard gebleven Joodse begraafplaatsen ter wereld. Toch merk je als je op de Joodse begraafplaats, midden in Altona, bent, zo goed als niets van het verkeer. Deze begraafplaats ligt er al sind 1611 en is vooral in de herfst een heel bijzondere plek.

Jüdischer Friedhof, Königstraße 10A

Historische architectuur in Hamburg

Tijdreis door Hamburg: Joodse begraafplaats in Altona

Filmavond in Abaton Kino of Zeise Kino

Abaton is om meerdere redenen een van de fijnste bioscopen in Hamburg: de combinatie van gemütliches jaren ’70 interieur + een goed filmaanbod dat zowaar ook beschikbaar is als OmU (Original mit Untertiteln) en zelfs als OF (Originalfassung) is gewoon unschlagbar.

Schrikt een beetje nasynchronisatie je nu niet af, of ga je sowieso voor Duitse films, dan is de Zeise Kino in de Zeisehallen ook zeker een aanrader voor je tijdreis door Hamburg. In de Zeisehallen zat vroeger  vroeger (vanaf 1898) een scheepsschroevenfabriek, tegenwoordig kun je er lekker eten, kunst kopen en naar de film. En het gebouw bewonderen natuurlijk, want zoiets kom je niet vaak tegen. De treinrails waarop de boel vroeger vervoerd werd ligt er nog!

Abaton, Allende-Platz 3
Zeise Kino, Friedensallee 7-9

Met je inner-Kommissar naar het Imperial Theater

Met de hartelijke groeten van Sherlock en Agatha: Hamburg heeft een heus Krimi-Theater! En wel midden op de Kiez in St. Pauli.  Op een steenworp afstand van de plek waar de Engelmacherin van St. Pauli woonde, maar dat is weer een heel ander verhaal. Het Imperial combineert old school pluche en een retro bar met de beste Krimis op toneel. Mijn Krimi-minnend hart kan niet wachten tot de theaters weer open kunnen!

Imperial Theater, Reeperbahn 5

Foto: imperialtheater via IG

Geschiedenis tanken bij de Oldtimer-Tankstelle Brandshof

Heb je benzine nodig, dan ben je bij de Großtankstelle Brandshof niet aan het goede adres. Maar ik zou als ik jou was mijn petticoat in mijn tas gooien, want rock’n’roll, dat is dit tankstation uit 1953 wél. Heb je toevallig een oldtimer bij je, dan is dit de plek om hem te laten checken. Of je gaat gewoon currywurst eten in de Imbiss, die uiteraard ook geheel in ’50er jaren stijl is gehouden. Je kunt het tankstation trouwens ook afhuren voor een feestje. (Feestjes, je weet wel, dat deden we vroeger ook…)

Het verbaast je waarschijnlijk ook niet dat dit tankstation onder Denkmalschutz valt. 

Großtankstelle Brandshof, Billhorner Röhrendamm 4

Op Oldie Tour door Hamburg

Vroemm, vroemm! We karren nog even door en wel in een opgeknapte VW-Bulli uit de late jaren ’70 voor een heuse Oldie Tour. De Bulli’s heten Uschi, Carlos, Barbarella en Ziggy… 🙂 (Ik voel me meteen thuis, want mijn planten hebben ook een naam.)

Er zijn vaste routes waarmee je de highlights van Hamburg ziet, maar je kunt ook een privétour samenstellen. Tip: doe de Oldie Tour in het kerstmarktenseizoen en maak er een Glühwein-tour van.

Oldie Tour Hamburg, Alter Teichweg 13

Alter Elbtunnel

Ga je op tijdreis door Hamburg, dan mag de Alte Elbtunnel ook echt niet op je reis ontbreken. Dankzij de oude lampen, de tegels, de reliëfs op de muren en niet te vergeten het prachtige (maar enge) trappenhuis is het niet moeilijk terug in de tijd te gaan en je even havenarbeider in 1911 te voelen. 

Lees hier alles over de Alte Elbtunnel. Je vindt hem aan de Landungsbrücken.

Speicherstadt en Kontorhausviertel: Hamburgs UNESCO Werelderfgoed

De Speicherstadt wordt ook wel het ‘schatkistje van Hamburg’ genoemd. Een beetje een uit de hand gelopen schatkistje, want het is het grootste pakhuizencomplex ter wereld dat geboren werd uit noodzaak. De Deutsche Zollverein besloot namelijk eind 19e eeuw dat waren niet meer tolvrij mochten worden opgeslagen. Hamburg had dus een vrijhaven nodig om alle goederen die over de hele wereld vervracht werden kwijt te kunnen.

Deze Freihafen werd de Speicherstadt, die vol stond met Speicher, pakhuizen. Ze werd gebouwd tussen 1885 en 1927, en was destijds het toppunt van moderne baksteenarchitectuur. Voor het eerst werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een centraal geregelde energievoorziening. Dat zorgde ervoor dat je kranen niet meer handmatig hoefde te bedienen, en dat ging toch een stuk sneller.

Toen de Speicherstadt eenmaal stond, kwam de handel in Hamburg pas écht goed op gang. Zo goed dat er een wijk met kantoren nodig was om alle administratie te verwerken: het Kontorhausviertel. Ook dat is niet minder dan een schatkist aan prachtige gebouwen.

Geen wonder dat de Speicherstadt en het Kontorhausviertel sinds 2015 samen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Je tijdreis gaat hier verder:

Historische architectuur in Hamburg: Chilehaus

Tijdreis door Hamburg: wandel door het Kontorhausviertel

Tijd om te slapen? Dan hoeft je tijdreis door Hamburg nog niet voorbij te zijn

Kijk, dat tijdreizen is natuurlijk vermoeiend. Maar het is ook veel te leuk om ermee te stoppen. Heb ik een oplossing voor, namelijk een kamer in een van deze hotels:

HENRI 

“If Henri were a person, you’d feel relaxed in his presence straight away and wonder if you hadn’t come across him before”, aldus je nieuwe makker Henri. Hij zou ook bevriend zijn met Audrey Hepburn en Paul Newman, want zo’n tiep is hij.

Henri’s huis is ingericht met een vette knipoog naar de jaren ’50, incl. draaischijftelefoon en bijpassend behang. Bovendien heeft hij een wellnesscentrum, dus ik zie hier genoeg mogelijkheden voor een mooie vriendschap. 🙂

HENRI Hotel Hamburg, Bugenhagenstraße 21

Gastwerk

De oude gasfabriek neemt je mee naar het Bahrenfeld van 1892-1895 gebouwd, toen nog een een zelfstandige en ronkende  industriestad. De fabriek voorzag het westen van Hamburg van stroom. Waar vroeger de kolen opgeslagen staat nu het industrieel-stoere designhotel Gastwerk Hotel, een van mijn favoriete hotels in Hamburg. Elementen die nog aan de gaswerktijd herinneren zijn o.a. behouden in de Denk.Mal Bar van het hotel.

Gastwerk Hotel Hamburg, Beim alten Gaswerk 3

Hamburg heeft trouwens nog veel meer hotels met een verhaal – je vind ze in dit artikel.

Retro Hamburg: de oude gasfabriek is nu een heerlijk designhotel

Meer ideeën voor een tijdreis door Hamburg

Dit was nog lang niet alles, natuurlijk! Kijk maar:

Is het al tijd voor een tripje naar Hamburg?

Vind je het ook hoogste tijd worden, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je in een paar uur in Hamburg. Meer inspiratie vind je hier:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid