Home Ontdek Hamburg Uitzicht over de Elbe: Altonaer Balkon

Uitzicht over de Elbe: Altonaer Balkon

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik dacht, ik probeer het weer eens met een serie, ook om mezelf te motiveren wat meer te ondernemen: de tip van de maand. Noem het een goed voornemen. En zoals vaak met goede voornemens strandde ook dit plan vrij snel: ik heb het retedruk met projecten voor klanten en wil eigenlijk na mijn werk vooral niets doen.

Deze tip gaat dan ook niet over een plek die ik net ontdekt heb of waar ik iets gedaan heb. Nee, deze tip is een plek waar ik kom om niets te doen. Behalve naar de haven kijken en eventueel een Alster drinken: het Altonaer Balkon.

Altonaer Balkon

Die plek is het Altonaer Balkon, een park en havenuitkijkpunt achter het Altonaer Rathaus, op een kleine tien minuten (lopen) van Bahnhof Altona. Een Geheimtipp kun je het niet echt meer noemen, maar dat maakt het uitzicht niet minder mooi. Twee jaar terug zag je hier vooral tieners naar hun telefoons staren – kennelijk hielden Pokemons zich hier ook graag op om het uitzicht te bewonderen… Gelukkig is de rust hier weer wedergekeerd en is het weer een fijne plek om even op je gat te zitten na een lange werkdag (of een lange dag sight seeing, natuurlijk ;))

Ik wandel hier het liefst ’s morgens vroeg, of aan het einde van de middag als de zon begint onder te gaan. Als je naar de foto’s kijkt, begrijp je wel waarom. Met nieuwjaar is dit trouwens ook een goede plek om vuurwerk te kijken: goed zicht over de haven, maar veel minder druk dan bijvoorbeeld aan de Landungsbrücken.

De bronzen sculptuur aan het balkon heet ‘Maritim’ (1968) en is van Gerhard Brandes. Het zijn drie vissers met hun roeispanen. (Op de een of andere manier dacht ik altijd dat het een oorlogsmonument is – ik had die roeispanen ook niet als roeispanen herkend – maar dat is dus niet het geval.)

Gasthaus zum Elbblick

Wel een Geheimtipp is het Gasthaus zum Elbblick, ‘ein altes Traditionslokal’ dat niet zo bekend is bij toeristen, maar erg geliefd bij Hamburgers. Ik at hier mijn eerste Labskaus, een gerecht dat eigenlijk best lekker is, ook al ziet het eruit alsof het al een keer door iemand is opgegeten. Krijg je het daar niet warm van, geen zorgen, de vis wordt elke dag vers gehaald op de Fischmarkt, dus een Fischpfanne kan altijd. 🙂

Binnen hangen zeevaartsattributen en muziekinstrumenten aan de muur. Buiten kijk je vanuit de Biergarten op de Elbe. Wat mij betreft mag de lente weer beginnen en starten we het terrasseizoen!

Gasthaus zum Elbblick, Olbersweg 49

Hohes Elbufer

Heb je nog geen zin om op je gat te zitten en zit er nog een wandeling in, dan is er ook geen m/v overboord. Als je bij het Altonaer Balkon de andere kant op gaat en de brug oversteekt, kun je langs de hoge Elbufer in de richting van Övelgönne lopen.

Onderweg kom je maar liefst drie parken tegen vanwaar je ook op de Elbe uitkijkt: het Heine Park, het Donnerspark en de Rosengarten. Mijn favoriete tijdstip voor de wandeling naar Övelgönne is zondagmorgen, voor het druk wordt op het Elbstrand.

FrauenFreiluftGalerie

Je kunt natuurlijk ook bij het Auswanderer Denkmal naar beneden lopen en een wandeling direct aan de Elbe maken. Pik dan ook meteen de FrauenFreiluft Galerie mee, een serie murals die laat zien welke rol vrouwen de afgelopen 100 jaar in de haven van Hamburg hebben gespeeld.

Ook leuk om te doen in en om Altona

Wijken van Hamburg: Altona
Wijken van Hamburg: Ottensen

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid