Home Ontdek Hamburg Nemo, ben je in het Tropen-Aquarium in Hamburg?

Nemo, ben je in het Tropen-Aquarium in Hamburg?

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor een tropische zomervakantie ga je gewoon naar… Lokstedt! Naar het Tropen-Aquarium in Tierpark Hagenbeck, om precies te zijn.

Op meer dan 8.000 vierkante meter gaan we op een heuse expeditie en ontmoeten we een slordige 14.000 dieren. Ik hoop dus dat je innerlijke David Attenborough er klaar voor is! (Natuurlijk is hij dat. Sir David is er altijd klaar voor, duh.) 

Trek dus gauw je kaki afritsbroek aan, dan duiken we het Tropen-Aquarium in en kijken we waar Nemo uithangt. Los geht’s!

Maak kennis met de bewoners van het Tropen-Aquarium in Tierpark Hagenbeck

Je bent nog niet binnen of de Nemo-grappen slaan je al om de oren – ik ben natuurlijk verre van origineel… Maar Nemo moet wachten, want als we het Tropen-Aquarium in het Tierpark Hagenbeck binnenstappen, dan worden we eerst enthousiast begroet door, jawel, een vrolijke bende ringstaartmaki’s.

En die zijn zo leuk! Ik blijf er in elk geval graag hangen. (Tip: voedertijd. Want ringstaartmaki’s en eten… nuja, ik vond het voor mezelf allemaal erg herkenbaar….)

Don’t come between the Nazgul and its prey… en trouwens, blijf ook uit m’n aura, ja?!

Ik wacht wel hoor… Maar schiet wel een beetje op…

In het Tropen-Aquarium Hagenbeck wonen zeker niet alleen vissen. Nee, we gaan langs bij 14.300 exotische schepsels uit meer dan 300 landen.

Een paar diersoorten zijn met uitsterven bedreigd, een paar zijn best wel gevaarlijk (pas op: nijlkrokodillen!) en bonte vogels vliegen gewoon langs je heen. 

Nemo moet je zien te vinden tussen 12.999 andere vissen, verdeeld over 19 zeewatertanks, 10 zoetwatertanks.

Ik heb me laten vertellen dat we het insgesamt over 15.000 badkuipen hebben. De Große Hai-Atoll is gevuld met een groot deel van die badkuipen. Daar kun je veilig van achter een gewelfde glaswand naar de fascinerendste roggen kijken. (En haaiachtigen, maar ik vind juist die platte vissen zo grappig.) (Ook al krijg ik ze zelf nooit mooi op de foto, maar gelukkig is daar Lutz Schnier, zie de foto van de adelaarsrog hieronder!)

Midden in het Tropen-Aquarium dobberen de nijlkrokodillen. Omgeven door watervallen en bijzondere planten kun je ze van alle kanten zien. (Gratis tip: ook vanuit het restaurant, dat op het meer uitkijkt – want als je ergens kunt eten, dan ben ik van de partij.) Sommige bijzondere planten zien eruit als dansende fallussen, ik geef het je maar even mee. 

Verder vind je in deze tropenwereld hagedissen, giftige en wurgslangen, amfibieën, insecten en spinnen en kleurige vogels, maar ook vleermuizen en zelfs ratten.

Psst… Nemo niet gevonden? Macht nix, hij is er wel. Zoekt en gij zult vinden! 😉 

Adelaarsrog met ochtendhumeur (en nog steeds een schoonheid!) (c) Lutz Schnier, Tropen-Aquarium Tierpark Hagenbeck

Deze kleintjes wilden gelukkig wel voor me poseren (soort van…)

Trouwens, als je van architectuur houdt…

Ja, goed, ik ben vast een van de weinige mensen die naar een dierentuin gaan vanwege de architectuur. Maar ik hou daar nou eenmaal van, laat me! 🙂 Er bestaat ook gewoon zoiets als ‘zoo-architectuur’, trouwens.

En Tierpark Hagenbeck is in die categorie sowieso wel een aanrader, en ook vrij uniek. (Waar vind je nog meer een Japanse tuin naast een jugendstilpoort, bijvoorbeeld. Nou jij weer.) Het aquarium sluit daar naadloos op aan.

Tegelijkertijd is het misschien ook een beetje verwarrend, dat geef ik toe. Maar juist daarom zo interessant! Sta je namelijk voor de hoofdingang van zowel de dierentuin als het aquarium, dan sta je voor een oud Nepalees tempelcomplex.

Wandel je vervolgens het Tropen-Aquarium binnen, dan doet de deur toch een beetje alsof je naar Afrika gaat, en voor je het weet sta je midden in een tropische grottenwereld!

Meer weten over de kunst en architectuur van Tierpark Hagenbeck? Check Hamburgs Kulturkarte.

Hagenbeck Aquarium| foto met dank aan Observatorix

Hagenbeck Aquarium| foto met dank aan Observatorix

Hagenbeck Aquarium| foto met dank aan Allan Watt

Binnenhuisarchitectuur in het Aquarium

Leuk, natuurlijk, die gebouwen. Maar om ervoor te zorgen dat de exotische bewoners zich helemaal senang voelen in Stellingen, moet ook de binnenhuisarchitectuur op orde zijn.

Er wordt dus voor een constant klimaat gezorgd dat zo veel mogelijk lijkt op de leefomstandigheden van de verschillende dieren. Op de website van het Tierpark kun je daarom ook elke dag precies zien wat de temperatuur in de zoo is, en hoe het gesteld staat met het weer in het aquarium. (Op het moment van schrijven 25°C.)

Het is je misschien al eens opgevallen als je door de dierentuin loopt: van kooien en rasterwerk houdt Hagenbeck niet. De vogels vliegen hier dus gewoon om je hoofd, en je kunt helpen de ringstaartmaki’s te voeren. (Ze zijn ook super nieuwsgierig, trouwens.) (De crocs zitten overigens wel op veilige afstand, hoor, en je hoeft je ook geen zorgen te maken om een slangenbeet.)

Vogels! Vond ik vroeger nooit wat aan, maar dankzij Sir David doet mijn hart bij dit bord toch een sprongetje. En bij de vogels die erbij horen, uiteraard.

Dansende fallussen, ik zei het toch

De hamvraag is natuurlijk…: het Tropen-Aquarium in Hamburg bezoeken, ja of nee? (Spoiler: ja)

Sinds ik de big five in een game resort heb zien rondrennen heb ik, zoals veel mensen, wat moeite met dierentuinen. Dieren horen niet in hokjes.

Tegelijkertijd doet Tierpark Hagenbeck veel aan educatie en onderzoek, en is het een mooie en gevarieerde dierentuin waar veel te zien is, veelal dus zonder tralies.

Ik bezocht het Tropen-Aquarium van Hagenbeck pas voor het eerst in 2019 (!), lang na mijn eerste bezoek aan de dierentuin zelf. Zonde, achteraf, want stiekem vind ik het aquarium dus veel leuker dan de zoo. Ik had me op mijn eerste bezoek niet voorbereid en was dus buitengewoon verrast door alle niet-vissen die in het aquarium wonen. Goed, deze verrassing heb ik met deze blogpost voor je verpest, maar dat maakt de omgeving écht niet minder leuk.

Er is ontzettend veel variatie, er is veel te leren, en de ringstaartmaki’s alleen al zijn je entreeticket waard. En anders wel de adelaarsroggen, want wat een boeiende beesten zijn dat! Had ik ook nooit over nagedacht, maar ik bracht een deel van mijn zomervakantie 2019 dus voor dat raam voor en kan je zeggen: ja, absoluut boeiend.

Bezoek het Tropen-Aquarium in Tierpark Hagenbeck: praktisch

Je vindt het Tropen-Aquarium bij Tierpark Hagenbeck hier:

Tropen-Aquarium, Lokstedter Grenzstraße 2
U2, halte Hagenbeck’s Tierpark
Actuele prijzen en openingstijden op de site van het Aquarium
Logeren kan ook, pal naast de dierentuin ligt Lindner Park-Hotel Hagenbeck (zeker een aanrader!)

O, en om nog even terug te komen op Nemo… Er woont in elk geval familie van Nemo in Hamburg. Maar dat kun je ze ook niet kwalijk nemen, toch?

Ben je daar dan toch? 

Op naar Hamburg!

Zin gekregen in een stedentrip Hamburg en wil je wel eens weten waar die Nemo uithangt? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Nog meer inspiratie nodig? Heb ik voor je! Bekijk bijvoorbeeld deze artikelen:

Tropen-Aquarium Hagenbeck, Hamburg | Standort Hamburg

Tropen-Aquarium Hagenbeck, Hamburg | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid