Home Ontdek Hamburg Uitzicht over Hamburg: 7 plekken om de stad van bovenaf te bekijken

Uitzicht over Hamburg: 7 plekken om de stad van bovenaf te bekijken

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het is misschien niet heel voor de hand liggend dat iemand met verschrikkelijke hoogtevrees het gaat hebben over uitkijkpunten in Hamburg, maar ik ga het toch doen. Een ‘Perspektivwechsel’ laat je namelijk weer met heel andere ogen naar de stad kijken. Bovendien zijn er ook uitzichtsplatformen die eigenlijk terrassen zijn, dus dat motiveert me ook extra 😉

Hierbij dus 7x het mooiste uitzicht over Hamburg. Er zit maar één plek bij waar je mij echt niet op krijgt, de andere plekken zijn ook voor minder heldhaftigen heel geschikt. En het beeld dat je van Hamburg krijgt is zéér de moeite waard!

Perspektivwechsel: Energiebunker Wilhelmsburg

De voormalige Flakbunker in Wilhelmsburg wordt tegenwoordig gebruikt om energie op te wekken. Helemaal bovenin kun je koffiedrinken bij CafĂ© Vju en Hamburg eens vanaf de andere kant van de Elbe bekijken. Je kunt het ‘dakterras’ van de bunker helemaal rondom lopen en ook de andere kant van Wilhelmsburg en Harburg zien. (Terras tussen aanhalingstekens, want hoewel het dat nu is, stond hier vroeger het zware afweergeschut…) Bij goed weer heb je ook mooi uitzicht op de haven.

Tip: ga mee met de rondleiding door de bunker.

CafĂ© Vju, Neuhöfer Straße 7, 30 m hoog

Uitkijkpunten in Hamburg, Energiebunker | foto door williwieberg

Uitzicht over Hamburg vanaf de Energiebunker

Zonsondergang vanaf Dockland

Dockland is een kantoorgebouw aan de haven, heel toepasselijk in de vorm van een scheepsboeg. Het dak bestaat uit Ă©Ă©n grote trap die leidt naar een uitkijkplatform. Als ik aan de binnenkant loop en me vasthoud vind zelfs ik de trap goed te doen. Vanaf het platform kijk je over de haven, richting Övelgönne en bij goed weer naar Blankenese. Aan de andere kant zie je in de verte de Elbphilharmonie liggen.

Tip: het mooiste uitzicht heb je bij zonsopgang of zonsondergang. Misschien een leuk idee als je op zondagmorgen voor dag en dauw opgestaan bent voor de Fischmarkt.

Dockland, Van-der-Smissen-Straße (naast de cruise terminal, maar je ziet het vanzelf ;)), 25 m hoog

Dockland:uitkijkpunt over hamburg

Blik op de haven vanaf de Elbphilharmonie

Jarenlang was de Elphi, die maar niet af kwam, een doorn in het oog van elke Hamburger. Maar nu het concertgebouw eenmaal klaar is, vinden de meeste mensen het een plaatje. Ik ben in elk geval als een blok voor de Elbphilharmonie gevallen. Het lijnenspel, de kleuren, ze ziet er vanuit elke hoek weer anders uit. Maar voor dit uitzicht gaan we niet naar de Elphi kijken, we gaan er naar binnen.

Het Plaza is voor iedereen gratis toegankelijk. Het kan druk zijn, want er mogen niet te veel mensen tegelijkertijd rondlopen. Heb je geen zin om in de rij te staan, dan kun je vooraf voor € 2 online een kaartje kopen.

Wil je eens flink uitpakken en wakker worden met dit uitzicht, dan kun je logeren in het Westin Hotel. Je kunt ook gewoon een craft biertje gaan drinken bij Störtebeker Elbphilharmonie.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 2, Plaza op 37 m hoogte

Uitkijkpunten in Hamburg, Elbphilharmonie | foto door Pierre de Sable

Uitzicht over Hamburg: Elbphilharmonie | Standort Hamburg

Blik op het Stadtpark: Planetarium

Het planetarium bevindt zich in een voormalige watertoren uit 1930 en torent hoog boven het Stadtpark uit. Het uitzicht is hier wijds en heel groen. Ondanks dat het uitzichtsplatform op het moment niet open is (zie onder) raad ik je toch aan het Planetarium (en zeker ook het Stadtpark) te bezoeken. Het is een bijzonder bakstenen gebouw en de tentoonstellingen en films zijn vaak interessant. Na je bezoek kun je je Seele bĂ€umeln lassen in het Stadtpark – mogelijkheden genoeg met een Badesee, grote grasvelden en verschillende BiergĂ€rten!

Planetarium, Linnering 1, Aussichtsplatform op de 8e verdieping

Uitkijkpunten in Hamburg, Planetarium | foto door zidderer

Planetarium Hamburg

Uitzicht op de Elbe: SĂŒllberg

Het Treppenviertel in Blankenese is met al zijn trappen en smalle straatjes sowieso een goede plek om via allerlei doorkijkjes mooie foto’s te maken en rond te klauteren.

Tip: vanuit St. Pauli/Altona kun je prachtig langs de Elbe fietsen, tot Blankenese (en verder, richting Wedel). Dit is een van mijn favoriete dingen om te doen in de zomer.

Hauser SĂŒllberg, SĂŒllbergsterrasse 12, 75 m hoog

Uitzicht over Hamburg: Uitzichtpunt SĂŒllberg | Standort Hamburg

Uitkijkpunten in Hamburg, SĂŒllberg | foto door nnetz71

Uitzicht over Hamburg vanaf de Michaeliskirche

De Michaeliskirche, bekend van alle mokken en t-shirts, is zeker een van de gratis bezienswaardigheden die je bij je eerste bezoek moet bekijken. Echte waaghalzen bekijken niet alleen de kerk maar bestijgen ook de toren – zo heet het letterlijk: ‘Turmbesteigung’. Voor mij meteen al een teken dat ik er niet aan moet beginnen…

Dit is namelijk die ene locatie waar je mij Ă©cht niet op krijgt. De foto heb ik dan ook geleend van familie. Ik ben nog te zeer getraumatiseerd van de Dom in Utrecht… (hoe eng het echt is kan ik je dus ook niet zeggen maar ik heb ook mijn grenzen ;))

Michaeliskirsche, Englishe Planke 1
De kerk is gratis te bezoeken, de toren bestijg je voor € 5. Dit kan ook ’s avonds, dan kost het € 10,50, en krijg je er een drankje bij. En een gaaf uitzicht over Hamburg, natuurlijk. Meer info: Nachtmichel.
7x uitkijkpunten over Hamburg: Michel

De parkeergarage van Ikea!

Jazeker, de parkeergarage van Ikea! Parkdeck 4, om precies te zijn. Niet zo heel voor de hand liggend misschien, wel een Geheimtipp die je uit laat kijken over Altona en St. Pauli. In je eentje, hoogstwaarschijnlijk, want op dek 4 staan bijna nooit auto’s. Ik geef toe dat ik deze best hoog vond, ook al zijn de randen dat ook.

Je hoeft trouwens niet met de auto te komen; je kunt het parkeerdek ook gewoon vanuit het trappenhuis bereiken.

Ikea-Altona, Große Bergstraße 164, ingang parkeergarage vanaf de Lawaetzweg, 4e etage van het Parkdeck (dus 6e in totaal)

7x het mooiste uitzicht over Hamburg | Standort Hamburg

7x het beste uitzicht over Hamburg | Standort Hamburg

Meer uitkijkpunten over Hamburg

  • Ik zei het al even: ik geniet het meest van een uitzicht vanuit zittende positie. 🙂 Check daarom ook even
    5x de leukste rooftop bars in Hamburg.
  • We hebben ook een Fernsehturm, maar die is al jarenlang gesloten voor publiek. Dingetje met brandveiligheid. Er zijn echter berichten dat hij in de niet al te verre toekomst weer open gaat, dus wie weet… Ondertussen kun je op Standort Hamburg wel al over de Hamburger Fernsehturm lezen.
  • Vanaf het paadje ‘Bei der Erholung’ en Auf dem Stintfang bij de jeugdherberg kijk je over de LandungsbrĂŒcken. Vooral met de Hafengeburtstag een leuke plek om naar het feestgedruis te kijken en toch een beetje in de schaduw te zitten.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Fijne hoteldeals voor Hamburg vind je hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

O, en mocht je honger krijgen, ik heb ook de pagina Lekker eten in Hamburg flink uitgebreid met nieuwe adressen. 🙂

Het beste uitzicht tijdens de Hafengeburtstag | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. DĂ© plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid