Home Duitse steden 7x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland

7x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het mag geen verrassing zijn dat mijn hart sneller gaat kloppen van sporen uit de geschiedenis. Sporen waar je gewoon op straat over struikelt en die je iets vertellen over het leven in vroeger tijden. (Ik ben soms ook een beetje een romanticus, ach ja…)

Nu wil het geval dat Noord-Duitsland uitpuilt van de historische steden en thuisbasis is van meerdere UNESCO-werelderfgoedlocaties en dat je als geschiedenisliefhebber hier echt je hart kunt komen ophalen. Van middeleeuwse baksteengotiek tot indrukwekkende beschermde landschappen, het is er allemaal.

Vandaag bezoeken we dus 7x bijzonder UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland, niet al te ver van Hamburg. Ontdek de Hanzesteden Bremen, Hamburg, Lübeck, Wismar en Stralsund, kom wadlopen en maak kennis met woeste Vikingen.

UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland: Lübeck

UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland

Bremen, Rathaus en Rolandbeeld

We trappen ons bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland af met Bremen. Bremen trad in 1358 tot tot de Hanze. Het gotische Bremer Rathaus dateert uit die tijd en doorstond oorlogen, brand en andere narigheid. Met het imposante Rathaus liet Bremen zien hoe rijk haar burgerij was. In de 17e eeuw werd het Rathaus verbouwd en werd er een renaissancegevel op gezet. Zo paste het beter bij de pas gebouwde Kamer van Koophandel, dat eigenlijk een fraaiere gevel had dan het Rathaus.

De Roland, het grote beeld voor het stadhuis stamt uit 1404 en symboliseert de vrijheid van de Hanze. In Europa vind je vele rolandbeelden, maar dat in Bremen is het oudste exemplaar dat bovendien sinds het op het plein is neergezet niet meer van zijn plek geweest is.

Lees meer over Bremen:

UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland: Bremen

Noord-Duits werelderfgoed Bremen

Hamburg, Speicherstadt en Kontorhausviertel

In 2015 veroverde ook Hamburg een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst met de historische Speicherstadt en het Kontorhausviertel. In de Speicherstadt werd de handelswaar die in de haven aankwam opgeslagen. Cacao en koffie waren voor Hamburg namelijk erg belangrijke producten en je moet je handel nu eenmaal ergens kwijt. Aldus begon Hamburg eind 19e met de bouw van de pakhuizen. Aan het begin van de 20e eeuw was een complete pakhuizenstad, de Speicherstadt (letterlijk ‘opslagstad’), verrezen.

Al die handel bracht natuurlijk de nodige administratieve rompslomp met zich mee. Daarom werd in de jaren ’20 en ’30 het Kontorhausviertel gebouwd. Direct naast de Speicherstadt, zodat de handel nooit ver weg was. (Onder het motto ‘trust your neighbours but tie your camel’ moet je je waar natuurlijk nooit uit het oog verliezen.)

Het Kontorhausviertel gold als architectonisch hoogstandje en het Chilehaus, in de vorm van een scheepsboeg, sierde in de jaren ’30 al menig tijdschriftcover.

Lees meer over Hamburgs UNESCO-werelderfgoed:

UENESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland: Speicherstadt, Hamburg

UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland: Hamburg

UNESCO-Werelderfgoed Noord-Duitsland: Speicherstadt

Lübeck, historisch stadscentrum

Nog een Hanzestad op de UNESCO-lijst in Noord-Duitsland en zeker niet de minste. Lübeck was namelijk lange tijd de onbetwiste Koningin van de Hanzesteden en een van de grootste en machtigste steden van Duitsland. Vandaag de dag is het een gezellig stadje waar je goed kunt winkelen.

Dat hanzeverleden is echter nog goed voelbaar in Lübeck. Sterker nog, het hele centrum heeft de status van Werelderfgoed gekregen. Als je er rondloopt, zal dat je niet verbazen. Je struikelt over de baksteengotiekmonumenten.

Een paar mooie voorbeelden zijn de Holstentor, het Heiligen-Geist-Hospital en het Burgkloster. In het klooster is nu het Europäisches Hansemuseum gevestigd. Dit museum is absoluut een must als je Lübeck bezoekt!

Lees meer over Lübeck:

UNESCO-werelderfgoed Noord-Duitsland: Lübeck

UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland: Lübeck centrum

Wismar, historisch stadscentrum

Twee erfgoederen voor de prijs van één: hoewel Wismar en Stralsund twee steden zijn die bepaald niet bij elkaar in de buurt liggen, vormen ze samen één UNESCO-werelderfgoed. We beginnen met Wismar. Dit stadje is een schoolvoorbeeld van een stad uit de bloei van de Hanze in de 14e eeuw. Je vindt er grote bakstenen kathedralen en statige huizen waar de rijke kooplui mee pronkten (of de blits maakten, zo je wilt). Wandel zeker ook door de goed behouden historische haven van Wismar. In het Welterbe-Haus duik je vervolgens de hanzegeschiedenis van het stadje in.

Wil je logeren in werelderfgoed, bekijk dan de Ferienwohnungen am Gewölbe – knusse appartementjes die uitkijken op het water.

UNESCO Werelderfgoed Noord-Duitsland: Wismar

Wismar: historisch stadscentrum UNESCO

Stralsund, historisch stadscentrum

Stralsund was een van de eerste leden van de Hanze en ook hier lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Veel van de baksteengotiek staat in deze stad aan de Oostzee nog fier overeind. Het hele centrum staat dan ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Belangrijke monumenten zijn de Marienkirche, het Rathaus, de Nikolaikirche en het Katharinenkloster. Tip: bekijk ook de stationshal van Stralsund. ♥

Op de werelderfgoedtentoonstelling in Stralsund kom je alles te weten over het erfgoed van Wismar en Stralsund.

UENESCO-werelderfgoed Noord-Duitsland: stadscentrum Stralsund

UENESCO-werelderfgoed Noord-Duitsland: stadscentrum Stralsund

Hedeby-Danevirke

De archeologische vindplaats Hedeby-Danevirke (ook wel Haithabu-Danewerk) bestaat uit de overblijfselen van een ooit belangrijke handelsstad -je vindt er sporen van wegen, gebouwen, begraafplaatsen en een haven die dateren uit de 1e en 2e eeuw na Christus. De plaats wordt omsloten door een deel van de Danevirke, een vestinglinie die het schiereiland Jutland scheidt van de rest van het Europese vasteland. Door de unieke ligging tussen het Frankische Rijk in het zuiden en het Deense Koninkrijk in het noorden werd Hedeby een handelsknooppunt tussen het Europese vasteland en Scandinavië en tussen de Noordzee en de Oostzee. De goed bewaard gebleven archeologische vondsten verklappen ons een schat aan info over economische, sociale en historische ontwikkelingen in Europa in de Vikingtijd. Wil je alle ins en outs weten, bezoek dan het Wikinger Museum Haithabu.

Meer info over Hedeby als UNESCO-locatie: haithabu-danewerk.de

UNESCO-erfgoed Noord-Duitsland: Haithabu

UNESCO-erfgoed Noord-Duitsland: Hedeby

Foto vikingzwaard: Keeshu – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0

Duitse Waddenzee

De Waddenzee ken je natuurlijk, het grootste aaneengesloten systeem van zand- en slikwadden ter wereld. De Duitse Waddenzee wordt onderverdeeld in drie nationale parken: Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer, Hamburgisches Wattenmeer en Niedersächisches Wattenmeer. Nu denk je misschien ‘Hamburg ligt toch helegaar niet aan de Waddenzee?!’ Nou, ja en nee. Hamburg zelf namelijk niet, maar het eilandje Neuwerk, voor de kust bij Cuxhaven, hoort bij Hamburg. En dat eilandje ligt pal in het waddengebied. Vandaar dat het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee ook een beetje van Hamburg is.

Afijn, de ingewikkelde interactie tussen fysische en biologische factoren in dit kustwatergebied zorgen voor een wilde variatie aan getijdengeulen, zandbanken, zeegrasvelden, mosselbanken, zandplaten, slikken, schorren, estuaria, stranden en duinen. En dat zorgt weer voor een grote variatie aan planten- en diersoorten.

Meer info voor je bezoek op nationalpark-wattenmeer.de

UNESCO-werelderfgoed Noord-Duitsland: Duitse Waddenzee

UNESCO-werelderfgoed Noord-Duitsland: Duitse Waddenzee

UNESCO-werelderfgoed in Duitsland: er is nog veel meer

Duitsland telt maar liefst 51 UNESCO-werelderfgoedlocaties. Je komt ze tegen op deze UNESCO-routes bij Germany Travel.

Neem ook een kijkje op welterbedeutschland.de, waar je een handige kaart met alle werelderfgoedlocaties in Duitsland kunt downloaden.

Meer tips voor een bezoek aan Noord-Duitse steden:

Op naar Noord-Duitsland!

Hamburg is een uitstekende uitvalsbasis om meerdere UNESCO-locaties in Noord-Duitsland te bezoeken. Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Unesco-werelderfgoed Lübeck

7x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland | Standort Hamburg

7x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid