Home Duitse steden 5x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland

5x UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het mag geen verrassing zijn dat mijn hart sneller gaat kloppen van sporen uit de geschiedenis. Sporen die waar je gewoon op straat over struikelt en die je iets vertellen over het leven in vroeger tijden. (Ik ben soms ook een beetje een romanticus, ach ja…)

Ik bezoek dan ook graag UNESCO-werelderfgoedlocaties en daarmee zit ik in Duitsland goed. Van de meer dan 1.000 locaties op de UNESCO-werelderfgoedlijst liggen er 41 in Duitsland.

En 5 van deze bijzondere plekken vind je in Noord-Duitsland, niet al te ver van Hamburg. Ga mee naar de Hanzesteden Bremen, Hamburg, Lübeck, Wismar en Stralsund.

Bremen, Rathaus en Rolandbeeld

Bremen trad in 1358 tot tot de Hanze. Het gotische Bremer Rathaus dateert uit die tijd en doorstond oorlogen, brand en andere narigheid. Met het imposante Rathaus liet Bremen zien hoe rijk haar burgerij was. In de 17e eeuw werd het Rathaus verbouwd en werd er een renaissancegevel op gezet. Zo paste het beter bij de pas gebouwde Kamer van Koophandel, dat eigenlijk een fraaiere gevel had dan het Rathaus.

De Roland, het grote beeld voor het stadhuis stamt uit 1404 en symboliseert de vrijheid van de Hanze. In Europa vind je vele rolandbeelden, maar dat in Bremen is het oudste exemplaar dat bovendien sinds het op het plein is neergezet niet meer van zijn plek geweest is.

Lees meer over Bremen:

Tip: ga mee met een rondleiding door het Rathaus.

Hamburg, Speicherstadt en Kontorhausviertel

In 2015 veroverde ook Hamburg een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In de Speicherstadt werd de handelswaar die in de haven aankwam opgeslagen. Cacao en koffie waren voor Hamburg heel belangrijke producten. Met de bouw van de pakhuizen werd eind 19e eeuw begonnen. Aan het begin van de 20e eeuw was een complete pakhuizenstad, de Speicherstadt (letterlijk ‘opslagstad’), verrezen.

Al die handel bracht natuurlijk de nodige administratieve rompslomp met zich mee. Daarom werd in de jaren ’20 en ’30 het Kontorhausviertel gebouwd. Direct naast de Speicherstadt, zodat de handel nooit ver weg was. (Onder het motto ‘trust your neighbours but tie your camel’ moet je je waar natuurlijk nooit uit het oog verliezen.)

Het Kontorhausviertel gold als architectonisch hoogstandje en het Chilehaus, in de vorm van een scheepsboeg, sierde in de jaren ’30 al menig tijdschriftcover.

Lees meer over Hamburgs UNESCO-werelderfgoed:

UNESCO-Werelderfgoed Noord-Duitsland: Speicherstadt

Lübeck, historisch stadscentrum

Nog een Hanzestad op de UNESCO-lijst en zeker niet de minste. Lübeck was lange tijd de Koningin van de Hanzesteden en een van de grootste en machtigste steden van Duitsland. Vandaag de dag is het een gezellig stadje waar je goed kunt winkelen.

Dat hanzeverleden is echter nog goed voelbaar in Lübeck. Het complete centrum heeft de status van Werelderfgoed gekregen. Als je er rondloopt, zal dat je niet verbazen. Je struikelt over de baksteengotiekmonumenten.

Een paar mooie voorbeelden zijn de Holstentor, het Heiligen-Geist-Hospital en het Burgkloster. In het klooster is nu het Europäisches Hansemuseum gevestigd. Dit museum is absoluut een must als je Lübeck bezoekt.

Lees meer over Lübeck:

Wismar, historisch stadscentrum

Wismar is een schoolvoorbeeld van een stad uit de bloei van de Hanze in de 14e eeuw. Je vindt er grote bakstenen kathedralen en statige huizen waar de rijke kooplui mee pronkten (of de blits maakten, zo je wilt).

Daarnaast heeft Wismar een goed behouden historische haven. In het Welterbe-Haus duik je de hanzegeschiedenis van het stadje in.

Stralsund, historisch stadscentrum

Stralsund was een van de eerste leden van de Hanze en ook hier lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Veel van de baksteengotiek staat in deze stad aan de Oostzee nog fier overeind. Het hele centrum staat dan ook op de werelderfgoedlijst. Belangrijke monumenten zijn de Marienkirche, het Rathaus, de Nikolaikirche en het Katharinenkloster.

Tip: bekijk ook de stationshal van Stralsund.

Hoewel Wismar en Stralsund twee steden zijn die bepaald niet bij elkaar in de buurt liggen, vormen ze samen één UNESCO-werelderfgoed.
Op de werelderfgoedtentoonstelling in Stralsund kom je alles te weten over de twee steden.

UNESCO Werelderfgoed in Noord-Duitsland: Altstadt van Stralsund

UNESCO-werelderfgoed elders in Duitsland

Meer werelderfgoed in Duitsland vind je langs de UNESCO-routes bij Germany Travel.

Meer tips voor Noord-Duitse steden:
10x gezellige kerststeden in Noord-Duitsland

Op naar Hamburg!

Hamburg is een prima uitvalsbasis om meerdere UNESCO-locaties in Noord-Duitsland te bezoeken. Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid