Home Duitse steden Urbexen in Duitsland – voor helden en watjes

Urbexen in Duitsland – voor helden en watjes

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als ik voor een blogpost over urbext hotspots in Duitsland puur uit eigen ervaringen zou moeten putten, dan zou de titel waarschijnlijk ‘urbexen voor watjes’ geheten hebben. We zouden ook vrij snel klaar geweest zijn.

Ik ben gefascineerd door oude, vervallen gebouwen en hun verhalen, maar ik klim niet graag over dingen heen en ben bang voor scheuren in mijn jas/broek, instortende trappenhuizen en herdershonden die achter me aan rennen. Enzo.

Gelukkig is er veel moois van heldhaftigere urbexers te vinden en zijn er zelfs urbextours die je kunt doen. En een paar locaties heb ik zelf ook gezien. Ik verzamelde een aantal mooie urbex hotspots in Duitsland voor je.

Urbexen in Berlijn

Maar ik begin natuurlijk met de Beelitz Heilstätten, in de buurt van Berlijn, waar ik in 2015 voor het laatst was. Sindsdien is er best wat veranderd: er is nu een boomkroonpad en horeca op het terrein, bijvoorbeeld.

Is het dan nog wel een urbex hotspot? Natuurlijk wel: urbex staat voor urban exploring, het gaat ja om het verkennen, om de geschiedenis, om de verhalen. Níemand zegt dat je daarbij met je spijkerbroek aan een stuk prikkeldraad moet blijven hangen!

Afijn, ik bezocht het voormalig sanatorium voor tbc-patiënten vlak vóór het boomkroonpad en voor de horeca (en had uiteraard te weinig te eten bij me, iets waar ik al heel snel spijt van kreeg). Ik vond het prachtig en fotografeerde heel veel behang:

En murals:

Urbexlocaties in Duitsland: spooky tips

Urbexen in Duitsland vanuit je luie stoel

Urbexen in Potsdam

Fluks door naar de Kaserne Krampnitz bij Potsdam, een enorm terrein met meer dan 50 afzonderlijke gebouwen waar vroeger waar de cavalerie van Hitler trainde (de Heeres-Reitschule), later zijn pantserwagens.

Na de oorlog namen de Russen het terrein over, sinds de jaren ’90 is het verlaten. Dat heeft geleid tot een spannende mix van overblijfselen uit zowel de nazitijd als de Russische tijd. En het heeft de Kaserne tot een geliefde urbex hotspot gemaakt. Marjolein van Berlijn Blog was er bijvoorbeeld:

Bekijk ook zeker even de foto’s van Proj3ct m4yh3m (hoort er een beetje bij als je gaat urbexen, een malle naam…):

Tips voor een eigen bezoek aan de Krampnitz-Kaserne vind je bij Abandoned Berlin:

Urbexen Krampnitz Kaserne, foto door James C. Farmer

Urbexen Krampnitz Kaserne, foto door Paul

Urbexen in Hamburg

Hamburg staat niet echt bekend om zijn urbexlocaties. Maar er zijn zeker wat duistere plekken die ik je kan tippen:

Schilleroper

Wel hebben we middenin St. Pauli de Schilleroper staan, het oude circus dat weliswaar (nog) onder Denkmalschutz staat (men wil ervan af), maar dat dusdanig op instorten staat dat zelfs urbexers er niet meer in willen:

Bunkers en tunnels: Hamburg underground

Wat Hamburg óók heeft zijn bovengrondse/ondergrondse bunkers en tunnelstelsels die deels toegangelijk zijn.

Via Hamburger Unterwelten kun je meegaan met rondleidingen (in Duits of Engels). Deze rondleidingen zijn in no-time volgeboekt, dus plan je bezoek goed in – eerlijkheid gebiedt me hier te zeggen dat ik me in de afgelopen jaren al twee keer had aangemeld voor de rondleiding door de atoombunker onder het Hauptbahnhof en ook al twee keer had afgezegd voor ik eindelijk durfde te gaan. Onder begeleiding van een vriend.

Ik ben een beetje een Pantoffelheld… Dit terzijde. (Maar het was absoluut de moeite waard en ook niet claustrofobisch!)

Dark tourism in Hamburg

Meer rafelrandjes van Hamburg vind je hier: Dark Tourism in Hamburg.

Riedemann Mausoleum

‘Petroleumkoning’ Wilhelm Anton Riedemann boerde uitstekend in de late 19e eeuw. Daar hoorde een kapitale villa bij, en uiteindelijk ook een eigen mausoleum. Heel lang was het fraaie Riedemann Mausoleum echter niet in gebruik (lees hier meer over het Mausoleum).  Vandaag de dag staat het leeg. Niemand wil het hebben. Het staat dus net zo te verpieteren als de Schilleroper, en net als de Schilleroper staat het op instorten en is het dus zelfs om te urbexen niet meer geschikt.

Virtueel kunnen we het nog wel bekijken, en een herfstwandeling over het Ohlsdorfer Friedhof kan ik je ook alleen maar aanraden:

Urbexen in de omgeving van Hamburg

Op een slordige 30 km van Hamburg, in Elmshorn, staan de Knechtsche Hallen, een oude lederfabriek die al sinds 2006 leeg staat. Ook dit is geen echte urbexlocatie zoals de andere locaties in deze blogpost, maar het is wél een bijzonder gebouwencomplex, en het is altijd leuk om de geschiedenis in te duiken.

Urbexen in Schwalmtal

Voor het volgende verlaten terrein gaan we naar Schwalmtal (waar?!), tussen Neurenberg en München. Hier werd in 1913 een Franciskaner klooster geopend, het St. Josephsheim. Naast de broeders woonden er ook gehandicapte kinderen.

In 1939, de Nazi’s hadden het alweer geruime tijd voor het zeggen, veranderde de naam van het klooster in Waldniel Hostert en werd het een plek waar gehandicapten ‘verpleegd’ en ‘geuthanaseerd’ werden. Na de oorlog werd het terrein teruggegeven aan de broeders, die het verkochten aan de Engelsen, die er op hun beurt een school van maakten voor kinderen van miliatairen, de Kent School. Sinds begin jaren ’90 staan de gebouwen leeg.

Jenny van ikreis.net bezocht het terrein:

Zie ook:

Kent School urbexlocatie, foto door Chris Jefferson | Standort Hamburg

Urbexen in Bad Wildungen

Aan de exacte locatie van verlaten gebouwen kleeft vaak enig mysterie, niet in de laatste plaats omdat je op de meeste plekken eigenlijk niet mag komen. Urbexlocaties krijgen daarom ook vaak een bijnaam.

In het geval van het huis annex de kliniek in Bad Wildungen werd die naam ‘Dr. Annas Haus’, hoewel de arts die hier zijn praktijk-aan-huis had dr. Kraft was en zijn vrouw Hildegard heette.

Hoelang het huis al verlaten is, is niet bekend – sommige zeggen sinds de jaren ’70, andere zeggen pas veel later. In ieder geval is het huis met inboedel en al verlaten. En dat is dus niet alleen de piano, de sjieke jurken en het bed, maar ook de OK en de ingewanden en foetussen op sterk water…

Zie voor spooky foto’s:

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Arjen Toet| Standort Hamburg

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Rebecca Bathory| Standort Hamburg

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Yann Pesin | Standort Hamburg

Urbexen in Wünsdorf

Tot slot het Haus der Offiziere in Wünsdorf-Waldstadt, niet ver van Berlijn. Dit complex werd nog voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd als militair trainingskamp en werd later door de Nazi’s opgeslokt. Na de oorlog werd het overgenomen door de Russen en werden er zoveel Russische militairen geparkeerd dat het de bijnaam ‘Klein Moskou’ kreeg. Sinds 1994 staat het terrein grotendeels leeg.

proj3ctm4yh3m bracht ook hier een bezoek (gave foto’s!):
proj3ctm4yh3m | Haus der Offiziere

Met Go2Know kun je zelf een tour van 7 uur maken in/om het Haus der Offiziere:
Haus der Offiziere met Go2Know

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Steffi Reichert | Standort Hamburg

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Reinhard | Standort Hamburg

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Kevin Hackert | Standort Hamburg

Handige sites voor urbexers in Duitsland

Op zoek naar meer Duitse urbex hotspots? Check:

Hamburg is niet per se een urbex-stad, maar toch sla je Hamburg beter niet over…

Ja, goed, dit is een beetje ‘wij van WC-Eend adviseren… WC-Eend’, maar ik ga het toch doen. Want ook al is Hamburg niet echt een stad die wemelt van de urbexlocaties, er is wél van alles te beleven als je van geschiedenis, architectuur, en spooky spul houdt:

Op naar Hamburg dus!

Deze helpt pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein doe je er een paar uur over. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

ivonne 29 april 2017 - 19:35

Gaaf! Ik ben gek op Urbex maar het is zo moeilijk om locaties te ontdekken waar je terecht kunt….Dank voor het oplichten van het tipje van de sluier!

Antwoorden
Fem 3 mei 2017 - 12:54

Gerne! Is inderdaad vaak een beetje een puzzel, er hangt toch vaak een zweem van geheimzinnigheid omheen!

Antwoorden
Jenny 29 april 2017 - 20:32

Hele gave locaties!

Ik heb alleen Beelitz en Kent School gezien, die waren tof.

Antwoorden
Fem 3 mei 2017 - 12:58

Heb jij in Beelitz het boomkroonpad ook al gezien? Ik nog niet – zal er ooit wel van komen, maar ik vind het ergens ook een beetje jammer dat er nu allerlei voorzieningen bij gekomen zijn. Dat het (deels) legaal toegankelijk was, maar dat er verder weinig was vond ik juist de charme van het terrein.

Antwoorden
Esther 2 mei 2017 - 09:08

Geweldig! Mooi overzicht. Iets zegt mij dat er in Bayreuth ook wel te urbexen valt, iets met Wagner en vervallen en mystery enzo.

Antwoorden
Fem 3 mei 2017 - 13:03

Bestimmt, ik zie net ook een paar lege fabrieken daaro…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid