Home Emigratie Wat je (kennelijk) altijd al over Hamburg wilde weten…

Wat je (kennelijk) altijd al over Hamburg wilde weten…

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Soms kijk ik mijn ogen uit als ik zie via welke zoektermen mensen op mijn blog belanden.

Vandaag dus: veelgestelde vragen over Hamburg beantwoord, ofwel: wat je altijd al over Hamburg wilde weten maar aan Google vroeg in plaats van aan mij. Gaan we!

1. Is Hamburg groter dan Berlijn?

Hier kunnen we kort over zijn: nee. Berlijn telt zo’n 4 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Duitsland. Hamburg volgt als tweede stad met een slordige 2 miljoen Leude.

In het verlengde hiervan kom ik ook tegen ‘waar ligt Hamburg op de kaart’ en ‘is Hamburg in Oost- of West-Duitsland’. Jongens toch! Deze vraag intikken is toch meer werk dan invoeren ‘Hamburg’ + maps? Wel een beetje opletten bij aardrijkskunde, hoor!

Maar goed. Hamburg ligt in het noorden van West-Duitsland, aan de Elbe, en is zowel stad als Bundesland. Kijk maar hier.

Ik heb overigens genoeg redenen in huis om eens een keer voor Hamburg te kiezen i.p.v. Berlijn, maar het beste bezoek je natuurlijk beide steden.

2. Waar te eten in Hamburg?

Dit is een goede en belangrijke vraag, en gelukkig heb ik antwoorden!

Een groot voordeel van wonen in een Großstadt is dat er qua eten echt heel veel opties zijn. Van stevige Duitse kost tot Libanees, van uitstekende visrestaurants tot Vietnamees en alles ertussen – je vindt het hier.

Op de pagina Lekker eten in Hamburg heb ik mijn favoriete plekken neergezet voor elk moment van de dag. Check ook deze post als je op zoek bent naar typisch Hamburgse gerechten en restaurants waar je die kunt krijgen.

Veel gestelde vragen over Hamburg

3. Waar eten met kerst Hamburg

Dit is een van die veelgestelde vragen over Hamburg die ik wel goed begrijp, maar die een stuk lastiger te beantwoorden is. Het is namelijk niet bij te houden welke restaurants met kerst open zijn en niet. Sommige restaurants zijn het ene jaar wel open, het andere jaar niet, andere onthullen het pas op het laatste moment, of helemaal niet.

De beste strategie is om een paar restaurants uit te kiezen die je leuk lijken en dan op de website te kijken of te informeren of ze met kerst open zijn.

Bekijk ook mijn Kerst-FAQ voor alles dat je moet weten over kerst in Hamburg.

4. Duitse scheldwoordenlijst

Mijn blogpost over Duitse scheldwoorden is al jaren een van de best gelezen artikelen op Standort Hamburg. Geen wonder, want als je gaat schelden, dan kun je maar beter een beetje creatief zijn. En dat lukt met mijn lijst aardig. En misschien is het daarna gewoon tijd voor vakantie!

Op deze zoekterm kom ik vele varianten tegen, waaronder ‘ergste Duitse scheldwoorden’ (ga je mond spoelen met water en zeep!), ‘Duitse schelt woorden’ [sic] en ‘Schweinhund scheldwoord betekenis’. Een wat intrigerende variant is ‘Surinaamse scheldwoorden’. Helaas ken ik er daarvan niet één… Maar ik ben altijd bereid bij te leren, uiteraard.

Er zijn trouwens nog veel meer mooie Duitse woorden om de blits mee te maken op een partijtje. Wat dacht je van deze Duitse uitdrukkingen, of van onze lievelingswoorden 2018? (De lijst voor 2019 komt er deze maand nog aan, natuurlijk!) (zie hier!)

5. Kerstmarkt Papenburg

Dit is kennelijk een erg prangende vraag, want hij komt elk jaar weer terug. Ik kan hem helaas niet beantwoorden, want ik heb de kerstmarkt van Papenburg nog nooit bezocht. Moet ik misschien volgend jaar maar eens gaan doen.

Ik kan je wel deze 10 kerstmarkten in Noord-Duitsland aanraden. En natuurlijk ook de vele kerstmarkten in Hamburg!

6. Kerstmarkt in Bremen of Oldenburg?

Goede vraag – het is een kwestie van smaak, denk ik! Voor allebei valt wat te zeggen: flaneer je liever langs het water, ga dan naar de kerstmarkt aan de Schlachte in Bremen. Houd je meer van een knus plein en vooral veel boerenkool, ga dan naar boerenkoolhoofdstad Oldenburg.

Als ik moet kiezen, ga ik voor Bremen, al was het maar omdat daar ook het Übersee-Museum is, en dat is een van mijn favoriete musea allertijden. Maar dat heeft dan weer niks met kerstmarkten te maken…

7. Oud en Nieuw Frankfurt

Frankfurt, welja!? Maar helaas: ik heb geen flauw idee hoe oud en nieuw in Frankfurt is. Ik kan je wel veel vertellen over oud en nieuw in Hamburg. En als je eens een keer heel iets anders wilt, dan kun je oud en nieuw aan de Duitse kust eens overwegen!

8. Shockerende dingen over een Hamburger

Intrige en mysterie! Waar zijn deze mensen naar op zoek? Over welke Hamburger zijn er schmutzige dingen te ontdekken? Of gaat het toch om een stukje vlees? Geen idee… Maar als je op zoek bent naar spanning en sensatie, dan is een Krimi-tour misschien iets voor je? Of lees anders mijn favoriete Duitse Krimis, of beluister de Hamburgse true crime podcast Dem Tod auf dem Spur. (Twijfel je of je het kunt volgen, lap dan hier je politiejargon even op.)

9. Waar koop je antibiotica in Duitsland?

Antibiotica zijn geen smarties en die koop je dus niet zomaar, koekoek! Je krijgt ze bij de apotheek, op recept, zoals dat hoort.

Nu is het wel zo dat in Hamburg mensen zelfs voor verkoudheden (!!) antibiotica eisen (!!) bij hun huisarts en dat er helaas genoeg huisartsen zijn die die dan bizar genoeg uitschrijven (!!). Een van mijn hardnekkigste pet peeves aan wonen in Duitsland, echt, ZUCHT. Zie ook: naar de dokter in Duitsland.

10. Hamburg hoeren en de geilste grannies

Hamburg = Reeperbahn = hoeren, het blijft toch een van de vooroordelen over Hamburg. Ik kom in de zoekvragen zelfs tegen ‘Herberststraße kosten 2018’! Leude! Hoe moet ik dat weten! Als vrouw mag je die straat niet eens in!

Maar also, ben je dan echt op zoek naar sex, drugs & rock ‘n’ roll, dan hoef je alleen maar de sündige Meile op te lopen, ofwel, jawel, inderdaad, de Reeperbahn. Ga je in december, dan kun je meteen een strippende kerstman meepikken op Santa Pauli, de geilste kerstmarkt van Duitsland.

O, en sla ook de pornodeur bij het Museum für Kunst und Gewerbe niet over…

Schlagermove in het klein | Standort Hamburg

11. Madurodam openingstijden

Die vraag kan Google waarschijnlijk beter beantwoorden dan ik, maar ik begrijp de link wel. Hamburgs Miniatur Wunderland is natuurlijk een wat uit de hand gelopen Madurodam.

12. Hoe luidt de Hamburger Gruß en het antwoord daarop

Als je een Hamburger begroet met “Hummel, Hummel”, dan is het enige juiste antwoord daarop: “Mors, Mors”. Dat is, kort gezegd de Hamburger Gruß. Maar pas op, het is niet de bedoeling dat je in Hamburg daadwerkelijk mensen op die manier begroet. Tenzij je graag kenbaar wilt maken dat je niet uit Hamburg komt…

De formule stamt uit de 19e eeuw, en komt waarschijnlijk van waterdrager Johann Wilhelm Bentz, die door de buurtkinderen voortdurend belaagd werd en Hummel of Hans Hummel genoemd werd. Achtervolgd door schreeuwend grut dat ‘Hummel! Hummel!’ gilde, riep hij genervt terug ‘Klei mi an’n Mors’, in goed Duits: ‘leck mich am Arsch’…

Tegenwoordig is het een geuzengroet die je vooral in voetbalstadions hoort. Wil je een Hamburger op z’n Hamburgs groeten, dan zeg je gewoon ‘Moin’.

13. Ziektekostenverzekering hoi hoi

Zeker, een goede zorgverzekering is erg belangrijk als je naar Hamburg verhuist, maar het hele proces was bij mij geen kwestie van ‘hoi hoi’. Tot ik uiteindelijk alles geregeld had, natuurlijk. Vanaf toen was het best wel hoi hoi. Toegeven, er is het afgelopen jaar maar één iemand geweest die zo vol goede moed naar een zorgverzekering zocht, maar ik wilde hem toch even vermelden.

Bonusvraag: is Hamburg een leuke stad?

Na, daar durf ik toch wel te beweren: ja, best wel. Kijk maar eens rond op Standort Hamburg, bijvoorbeeld bij de bezienswaardigheden, en de insider tips. En als je bang bent voor verveling, vrees niet, bekijk gewoon wat er allemaal te doen is in Hamburg. En lees ook deze romans over Hamburg.

Dus waar wacht je nog op, hop, op naar Hamburg!

Wat je altijd al over Hamburg wilde weten | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid