Home Duitse steden Vijf ideeën voor een wijntrip naar Freiburg

Vijf ideeën voor een wijntrip naar Freiburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vandaag maken we een wijntrip naar Freiburg.

Dat zit zo: tot voor kort kon ik niet echt meepraten over wat  in het tweede couplet van het Duitse volkslied gezongen wordt:

Deutsche Frauen, deutsche Treue, deutscher Wein und deutscher Sang
sollen in der Welt behalten ihren alten schönen Klang,
uns zu edler Tat begeistern unser ganzes Leben lang.

Voor een wijnliefhebber geht das natürlich gar nicht, ich weiß. Ik houd wel gepassioneerd van de Grauburgunder en van Riesling word ik doorgaans niet zo heel wild.

Maar daar hield mijn kennis van de Duitse wijn zo ongeveer op.

En als het land, waarin ik nota bene woon, in het volkslied zijn vrouwen en zijn wijn bezingt, dan moet dat toch betekenen dat we met iets bijzonders van doen hebben! (Over die zang heb ik zo mijn twijfels, overigens.)

Hoogste tijd dus voor een wijntrip tussen de wijnvelden: hierbij daarom vijf ideeën voor een wijnreis naar Freiburg en omgeving.

De leukste tips voor een wijnreis naar Freiburg

Tips voor een wijntrip naar Freiburg

1. Weinfest Freiburg

Ieder jaar kun je in juli rond de Münster van Freiburg zes dagen lang wijnproeven op het Weinfest Freiburg. De Münsterplatz is bovendien een goed vertrekpunt voor een wandeling door het historische centrum van Freiburg. Het staat vol Fachwerkhäuser: zelfs de Macdonalds (!) is gevestigd in een vakwerkhuis.

De toren van de Münster kun je beklimmen en schijnt een prachtig uitzicht op de stad te garanderen – wellicht niet zo’n goede combinatie met een wijnproeverij.

Ik kan het je niet met zekerheid berichten, want mij krijg je niet naar boven. Degenen die net als ik nogal hoogtevrezig aangelegd zijn hoeven echter niet te treuren, want ook met beide benen op de grond is er genoeg moois te zien, bijvoorbeeld de Wochenmarkt.

Wijn drinken in Freiburg

Wijnreis Freiburg: bekijk het centrum van Freiburg

2. Proeven op de Münstermarkt

De wekelijkse Münstermarkt vind je ook rondom de Münster. Je kunt hier natuurlijk zelf rondstruinen en shoppen, maar je kunt ook met een culitour meeggaan om met Freiburg Erleben het Kulinarisches Freiburg te leren kennen.

In zo’n tweeënhalf uur maak je kennis met lokale producten op de markt. Onder ‘kennis maken met’ wordt natuurlijk verstaan: proeven! En zonder proeven is een wijnreis Freiburg natuurlijk niet compleet. ;)

Daarom de tip om in het (na-)oogstseizoen te gaan, als er nieuwe wijnen gepresenteerd worden en er dus ook wijn op het proeverijmenu staat.

Wijnreis naar Freiburg: proeverijen op de Wochenmarkt

3. Wijnproeverij Alte Wache

Voor nog meer wijnproeverijen in Freiburg  is Alte Wache, eveneens aan de Münsterplatz, je proeflokaal.

Het hele jaar door kun je hier terecht voor proeverijen, maar ook voor Weinerlebnisse. Denk hierbij je moet aan thema-avonden als ‘Wein & Schokolade’ of ‘Wein & Sushi’ (ik zou daar niet op gekomen zijn…), en presentaties waarin wijnmakers zichzelf en hun nieuwe wijnen voorstellen.

Ook een idee is een soort verrassingsexpeditie door de wijnkelder. Daarbij mag je zelf de wijnen kiezen waar je meer over wilt weten en die je wilt proeven.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Die_alte_Wache_in_Freiburg.jpg

(Zie hoe ik het wijnglas – heel verkeerd, natuurlijk – vastgegrepen heb alsof mijn leven ervan af hangt…)

4. Freiburg ondergronds

‘Ondergrondse tour’, dat betekent in Hamburg meestal een tour door een ‘Tiefbunker’ uit de Tweede Wereldoorlog. Het ondergrondse Freiburg heeft (wat mij betreft) een heel wat gezelliger karakter: hier wandel je door grote wijnkelders en hoor je alles over de lokale wijnproductie.

Net als in een bunker kan het hier aan de frisse kant zijn, maar gelukkig laat je gids je tijdens een wandeling door een wijnkelder niet omkomen van de dorst. Een proeverij hoort namelijk ook bij de tour. :)

Niet overslaan: wijnproeverij in Freiburg

5. Winecaching

Winecaching – voor mij de ultieme vorm van geocaching: met een GPS op pad om de wijn te vinden. Gesproken over motivatie!

Meer info over winecaching en andere anders-dan-anders wijnervaringen vind je bij Schwarzwald Tourismus. (Ik heb bijvoorbeeld ook wel interesse in een ‘rollende Weinprobe’…)

Wijnreis naar Freiburg: praktisch

Logeren in Freiburg tijdens je wijntrip

Ik ga er even van uit dat je na een dag sight seeing en wijnlurken geen zin meer hebt om nog een lange Spaziergang te moeten maken voor je op een bed neer kunt ploffen.

Hotel Oberkirch is dan erg verleidelijk, want direct gelegen aan de Münsterplatz. Bovendien is het een historisch pand waar al sinds 1738 een Weinstube is.
Die Weinstube is er nog steeds, dus ook hier kun je het wijnfestijn nog voortzetten. Voor € 139 per nacht (vanafprijs voor een tweepersoonsstandaardkamer) heb je een kamer, lekker klassiek ingericht met veel hout, en toch comfi en van alle gemakken voorzien.

Een budgetalternatief, iets verder van het centrum, maar wel dichtbij het station is het fris en kleurig ingerichte StayInn hostel (tweepersoonskamer voor € 55 per nacht).

Vervoer naar Freiburg

Met de trein naar Freiburg

Met de trein ben je vanuit Amsterdam in zo’n 5 á 6 uur in Freiburg. Sparangebote ben ik tegengekomen voor € 80 –  € 130. Goed zoeken en vergelijken is de moeite waard, want de prijzen willen nogal eens schommelen afhankelijk van het tijdstip waarop je boekt en het tijdstip waarop je wilt reizen.

Vliegen naar Freiburg

Je kunt ook naar Basel vliegen en van daaruit met de AirportBus naar Freiburg rijden. Een retourvlucht Amsterdam-Basel kost tussen de € 100 en € 130, een retourticket Basel-Freiburg met de bus kost zo’n € 43.

Het is waarschijnlijk goedkoper om met de trein naar Freiburg te reizen, maar als je ook nog in Basel rond wilt kijken, is vliegen een interessante optie. Voor mij was vanuit Hamburg de combi vlucht + bus de snelste.

Freiburg City Card

De Freiburg City Card kan handig zijn als je gebruik wilt maken van het ov en veel bezienswaardigheden en restaurants wilt bezoeken. Net als met de Hamburg Card geldt ook hier dat de kaart vooral voordelig is als je én het ov wilt gebruiken én de kortingen op bezienswaardigheden en restaurants. Voor alleen ov is de kaart dan weer minder voordelig.

Black Forest Card

Maak je niet alleen een wijnreis naar Freiburg, maar verken je ook andere delen van het Zwarte Woud, dan is de Black Forest Card interessant. Met deze kaart krijg je bij allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in het Zwarte Woud korting (o.a. op het Europa-Park, just sayin’…)

Also, ik zou zeggen: Proost en plop! Op naar Freiburg!

Liever ergens anders naartoe? Wat dacht je van deze fijne Duitse steden? Of, wild idee, natuurlijk, kom een keer naar Hamburg!

Freiburg Altstadt

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 4 november 2014 - 08:42

Ja, Freiburg was geweldig. Alweer veel te lang geleden dat ik er was en dus ook niet zo uitgebreid wijn geproefd (mopper). Wij logeerden in Hotel Paradies, vlakbij het station. Was echt een ontzettend goede budgetoptie en je kon er ’s avonds heel goed eten. De zondag-brunch was er gu-wel-dug!

Antwoorden
Fem 4 november 2014 - 09:56

Heb ik ook goede dingen over gehoord, en vanaf het station is het ook nog maar een Katzensprung naar het centrum..
De Duitse wijnen zijn bij nader inzien helemaal zo slecht nog niet :)

Antwoorden
Esther 4 november 2014 - 20:40

Aber natürlich nicht! Jij moet een keer langs Weingut Geelen in Trier, Dornfelder proeven (= de Merlot van de Mosel… so lekker).

Antwoorden
Fem 4 november 2014 - 21:01

Hm, klinkt goed. Het zou zomaar kunnen dat ik dit jaar nog naar Trier ga… staat genoteerd!

Antwoorden
Kirsten 5 november 2014 - 10:07

Ik mis Freiburg en de wijnen! Was er vroeger bijna elke maand te vinden en helemaal verliefd op die stad.

Antwoorden
Fem 7 november 2014 - 11:29

Snel weer eens teruggaan dan! Freiburg is inderdaad heel fijn :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid