Home Emigreren Zoekt, en gij zult vinden, ook een woning in Hamburg

Zoekt, en gij zult vinden, ook een woning in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze blog vertel ik hoe ik in 2013 mijn eerste woning in Hamburg zocht, en vond. Ben je zelf op zoek naar een huisje in Hamburg? Dan vind je hier al mijn tips: Verhuizen naar Hamburg.

Een weinig optimistische klasgenote zei me twee weken geleden dat het onmogelijk was om woonruimte te vinden in Hamburg. Dat zou zeker zes (6!) maanden duren.

Bij mijn eerste woningbezichtiging, van een flatje in Eimsbüttel, kwamen inderdaad maar liefst 25 andere gegadigden opdraven. De moed zakte mij, van nature toch al niet vreselijk optimistisch ingesteld, in de schoenen.

Ik had nog maar een maand om iets te vinden. Dat zou nooit lukken. Ik zou waarschijnlijk dakloos worden. En zou hier nooit kunnen wonen. Terug moeten naar Leiden, en daar god-weet-wat moeten gaan doen.

Aan dit soort gedachten heb je dus niks. Het ontmoedigingsbeleid van mijn klasgenote irriteerde  me ook enorm. Ik intensiveerde mijn zoektocht.

En werd daarvoor beloond: begin mei 2013 krijg ik de sleutel van een (echt!) charmante Altbauwohnung, met veel zon, een bad, en een vaatwasser :) precies in de wijk waar ik wilde wonen: Altona-Altstadt. De verhuurders zijn buitengwoon tolle Leute, die zo enthousiast waren dat ze mijn naam al op de brievenbus gezet hadden nog vóórdat we het contract getekend hadden:

Unbefristet” is mijn huurcontract niet, maar dat is niet erg. Ik heb nu weer een half jaar om uit te zoeken wat ik ga doen, en waar. (Oh ja, dat Bürogemeinschaft, dat komt omdat in hetzelfde pand ook een kantoorwoning is.)

Om te vieren dat ik mezelf niet meer hoef aan te prijzen als de allerleukste huurder uit de gegadigden dus: champoepel :)

Ook op zoek naar een woning in Hamburg?

Check dan hier al mijn tips: Verhuizen naar Hamburg, zo doe je dat

Twijfel je tussen Altbau of Neubau? Bekijk dan hier mijn artikel over de geneugten van de Altbau-woning en hier waarom ik inmiddels tóch in een nieuwbouwhuis woon.

 

Heb je deze artikelen al gelezen?

17 reacties

jessie 23 april 2013 - 07:24

Hoera!!! En ik hoop dat de champagne goed smaakte!!!

Antwoorden
Fem 23 april 2013 - 07:43

:) werd beter na een paar glazen

Antwoorden
jessie 6 mei 2013 - 11:46

Gek hoe vaak dat toch gebeurt… ;)

Antwoorden
Fem 6 mei 2013 - 16:14

doch doch :)

Antwoorden
Saskia 23 april 2013 - 07:41

Viel Spaß :-)

Antwoorden
Fem 23 april 2013 - 07:43

Dank!

Antwoorden
Sanne 23 april 2013 - 09:09

Hoera! Of was het sekt?

Antwoorden
Fem 23 april 2013 - 12:09

Sekt ja, potato, potato, ;)

Antwoorden
roel 25 april 2013 - 10:00

Wow wat leuk!! Duitsland is zeer toll om te wonen, leuke mensen daar! Ik ben benieuwd naar je avonturen :)

Antwoorden
Fem 26 april 2013 - 14:44

Ha Roel, dank! :)

Antwoorden
Merel de Graaf 29 oktober 2013 - 12:03

Hoi Fem,

Wat een goed enthousiast verhaal!
Ik ben op het moment op zoek naar een woning in Hamburg omdat ik daar ga werken.
Maar dat doe ik dus vanuit Nederland, niet heel gemakkelijk dus en net als jij toen, heb ik nog een 5 weken a een maand.
Heb je nog tips voor een gestresste woningzoekende?
:)

Antwoorden
Fem 29 oktober 2013 - 12:15

Hoi Merel, leuk dat je naar Hamburg komt! Erg leuke stad! Wg-gesucht.de ken je vast al. Zwischenmiete.de is ook een aardige site. Ik ben zelf ook lid geworden van Internations, een netwerk voor expats dat regelmatig events organiseert, en een forum heeft. Toytowngermany ken je misschien ook al? Ook een forum waar voornamelijk expats komen. Het is makkelijker om iets te vinden als je hier bent en wat mensen kent, dus als je iets tijdelijks zou kunnen vinden, is dat een goede basis om van daaruit verder te zoeken.

Antwoorden
Fem 29 oktober 2013 - 12:17

Ken je al collega’s op je werkplek? Ik zou hen ook vragen of ze iets weten, of hun oren&ogen open kunnen houden.
Zal verder nog even voor je rondvragen of bekenden van mij nog iemand kennen die z’n huis al dan niet tijdelijk uit gaat!

Antwoorden
Merel de Graaf 29 oktober 2013 - 12:33

Deze tips zijn al heel fijn.
Ik heb pas vorige week gehoord dat ik dus naar Hamburg ga verhuizen, maar ben dus al volop gestresst.
Ik ken helaas nog niemand op mijn nieuwe werkplek, maar ik zal inderdaad die forums gaan afzoeken.
Dankjewel!!

Antwoorden
RoberTo Budie 24 oktober 2017 - 20:26

Ik wil all erg lang in Hamburg wonen, is Er Enige
mogelij(heide om dat te bereiken.

Antwoorden
Fem 24 oktober 2017 - 20:37

Hoi Roberto, zeker niet onmogelijk, zou ik zeggen! Het helpt natuurlijk als je al werk hebt in Hamburg en evt. bij familie of vrienden, of in een ho(s)tel kunt overnachten zodat je vanuit Hamburg zelf kunt zoeken naar een eigen woning. Ik heb hier mijn tips verzameld: https://www.standorthamburg.eu/2016/verhuizen-naar-hamburg/

Antwoorden
Jolanda Prosje 7 juli 2019 - 11:35

Hi Fem! Ik lees ook mee want ben op zoek naar een woning vanwege een nieuwe job in Hamburg! Spannend! Meer tips zijn uiteraard altijd welkom

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid