Home Ontdek Hamburg Viva Frida Kahlo – Immersive Experience in Hamburg

Viva Frida Kahlo – Immersive Experience in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vandaag gaan we naar een tentoonstelling, maar we gaan niet naar een gewone tentoonstelling. Bij Viva Frida Kahlo hangt de kunst namelijk niet aan de muur, nee, je loopt er doorheen. En de kunst beweegt ook nog, soms op een oppervlak van 10 meter. Niet voor niets heet de tentoonstelling Viva Frida Kahlo – Immersive Experience, en daar is geen woord van gelogen.

Bekijk waarom je deze tentoonstelling niet mag missen.

Viva Frida Kahlo - Immersive Experience in Hamburg: een tentoonstelling die je niet wilt missen

Timeline

Ken je Frida nog niet, dan is dat geen enkel probleem. (Ik wist ook niet bijster veel.) De eerste zaal is gewijd aan een tijdlijn die je door het leven van Frida Kahlo leidt aan de hand van haar kunst. Een stem in de rol van Frida Kahlo citeert haar. (Heb je op zich geen drol aan als je nauwelijks of geen Spaans spreekt, maar het gaat hier om de sfeer.) Het geheel wordt begeleid door een speciaal gecomponeerde soundtrack.

De zelfportretten van Frida Kahlo bewegen overigens ook: Frida knippert met haar ogen, en rookt een sigaret. Zelfs de papagaaien zitten niet stil. Voor het animeren van haar schilderijen is speciaal toestemming geregeld van de stichting die de nalatenschap van Kahlo beheert.

Viva Frida Kahlo - Immersive Experience

Viva Frida Kahlo Virtual Reality Experience

Viva Frida Kahlo - Immersive ExperienceIn de volgende ruimte wordt het pas echt spannend, want daar zet je een VR-bril op en duik je in de symboliek en dromen van Frida Kahlo. Dit, beste mensen is écht heel gaaf. Zo gaaf en fascinerend zelfs dat ik toen ik de hele tentoonstelling gezien had nog een keer terug gegaan ben om de VR Experience nog een keer te doen.

Casa Azul, het blauwe huis, is het huis waar Kahlo zowel geboren als overleden is. Lange tijd was dit haar Standort. Ze begon er op 18-jarige leeftijd te schilderen na een ernstig busongeluk met behulp van een spiegel en een speciaal gemaakte ezel boven haar bed.

Tijdens de VR Experience lig je letterlijk in Frida’s ziekbed in haar kamer – en dan stijgt het bed op en zweeft door enorme watermeloenen naar een fantastisch kleurrijke wereld van bloemen, doodskoppen, een jungle en allerhande symbolen. Het is één groot kleurenfeest en je komt echt ogen tekort.

Geen zorgen als je even moet bijkomen na de VR Experience: in de volgende ruimte is de binnenplaats van het Casa Azul nagebouwd, en kun je even uitpuffen tussen de papagaaien en een bewegend portret van Frida.

Viva Frida Kahlo - Immersive Experience

Frida Kahlo vertelt haar levensverhaal

Het verhaal gaat verder in een enorme zaal waar zo’n 40 beamers Kahlo’s werken en verschillende fases uit haar leven op de muren en vloer projecteren. Frida Kahlo vertelt haar levensverhaal praktisch zelf. “Ik ben geboren in Mexico Stad in een blauw huis,” zegt een voice-over in Duits met een Spaans accent. Ze vertelt over haar jeugd, het ernstige busongeluk, haar ontmoeting met haar toekomstige man Diego Rivera met wie ze een turbulente relatie aangaat die de rest van haar leven duurt. (“Mijn leven kent twee tragedies, de ene is het ongeluk, de andere is Diego.”) Foto’s, geanimeerde beelden en kleine filmpjes – soms behoorlijk psychedelisch! – flikkeren door de zaal, begeleid door tropische muziek.

Frida vertelt haar verhaal in ongeveer 45 minuten.

Viva Frida Kahlo - Immersive Experience

Op naar Frida?

Daar kan ik kort over zijn: ja. Ben ik fan van Frida Kahlo, nee. Vind ik al haar werk mooi, zeker niet. (Ik houd niet van lugubere dingen en daar heeft ze toch een zekere hang naar.) Is haar levensverhaal opbeurend, bepaald niet. En bepaald gratis is deze Frida Kahlo-tentoonstelling ook al niet… MAAR…. deze tentoonstelling is écht heel mooi gemaakt. Ook als je helemaal niets over Frida Kahlo weet is Viva Frida Kahlo een boeiende en leerzame tentoonstelling. En ik kan het niet vaak genoeg herhalen: de VR Experience is echt een krankzinnige explosie van kleur en

Viva Frida Kahlo, immersive experience: praktisch

Viva Frida Kahlo is in Hamburg nog te zien tot 22 oktober 2023
UNITED SCENE, Gaussstrasse 190 a, 22765 Hamburg
Openingstijden: ma t/m zo 10.00 – 21.00 uur
Tickets: vanaf € 23, online een ticket en timeslot regelen is aan te raden

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om kennis te maken met Frida en Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Hamburg heeft trouwens nog veel meer gave musea, en met het ‘all you can art’ ticket van de Hamburger Kunstmeile, kun je op één ticket maar liefst vijf kunstmusea bezoeken!

Bekijk voor meer inspiratie ook deze artikelen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid