Home Ontdek Hamburg Voetbal in Hamburg: 3 cultclubs die je moet kennen

Voetbal in Hamburg: 3 cultclubs die je moet kennen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Goh, Fem, vertel eens wat over voetbal in Hamburg. Want zeg je Hamburg, dan zeg je voetbal. Nou, eh, nee, ik zeg dat niet, maar voetbal, dat is hier zeker een wel Een Ding, daar kun je ook niet omheen als je hart niet sneller gaat kloppen van behaarde mannenbenen die achter een bal aan rennen. Maar dan ben je wel een beetje in de minderheid, want Hamburg neemt voetbal erg serieus.

Het verbaast je dan misschien ook niet dat Hamburg de thuishaven van een aantal van de bekendste clubs van Duitsland is, en dat we ook een paar van de oudste clubs hebben. En dus moeten we het dus toch even over voetbal in Hamburg hebben. Dat doen we aan de hand van drie voetbalclubs uit Hamburg die een echte cultstatus hebben.

Nur der HSV…

HSV - Voetbal in HamburgAls we het hebben over voetbal in Hamburg, dan kunnen we niet om de Hamburger Sport-Verein, beter bekend als HSV heen. HSV is een van de oudste en meest prestigieuze voetbalclubs van Duitsland, opgericht in 1887. Je kunt zeggen dat HSV min of meer aan de wieg stond van het georganiseerd voetbal in Duitsland. De thuisbasis van HSV is het Volksparkstadion, dat plek heeft voor 57.000 fans.


Fun fact: de HSV-spelers worden ook wel ‘Rothosen’ genoemd. Huh, hun logo is toch juist blauw-wit-zwart? Stimmt, maar bij wedstrijdens spelen ze in de kleuren van Hamburg: rode broekjes met witte shirts erop.


HSV heeft zes keer de Duitse landstitel gewonnen, voor het laatst in 1983. Deze hoogtepunten maakten HSV tot een van de meest gerespecteerde clubs in het land. De glorie is tegenwoordig wat eh, tanende, al maakt het de fans niet minder fanatiek.

HSV was de enige club die sinds de oprichting van de Bundesliga altijd 1. Liga speelde. Na jaren kwakkelen en met de hakken over de sloot naar het volgende seizoen was het in 2018 niet meer te redden. Sindsdien speelt HSV in de 2. Liga en hoopt vurig op een Aufstieg.

Wil je eens een kijkje bij de Rothosen nemen, dan kan ik je een rondleiding door het Volksparkstadion aanraden, zelfs als je (zoals ik) geen voetbalfanaat bent.

Altona 93: lokale trots

Altona 93 - Voetbal in HamburgTerwijl HSV het grote podium van het Duitse voetbal beheerst, heeft Altona 93 een speciale plaats in het hart van de Hamburgers. Ook deze club is al een ouwetje, opgericht in 1893 en een van de oudste voetbalclubs in de regio.

Altona 93 speelt zijn thuiswedstrijden in het Adolf-Jäger-Kampfbahn-stadion, in de wijk Bahrenfeld (Bezirk Altona), en heeft een kleine maar bijzonder trouwe aanhang. Mooi aan dit stadionnetje is dat je het in eerste instantie niet als zodanig zou herkennen. Het is klein, ligt midden in een woonwijk en is eigenlijk gewoon een voetbalveldje met een bescheiden tribune. Dat is tegelijkertijd ook de kracht van de Adolf-Jäger-Kampfbahn. Dit stadion is van de buurt, ademt nostalgie en is de plek waar je bijpraat met de buren. Altona 93 organiseert regelmatig evenementen om de band tussen de fans en de club te versterken.

Sportief gezien heeft Altona 93 niet de landelijke bekendheid van HSV, maar het heeft wel zijn momenten gehad in de lagere divisies van het Duitse voetbal. Wil je het lokale voetbal in Hamburg beleven, dan moet je zeker een keer een thuiswedstrijd van Altona 93 gaan bekijken.


Fun fact: de poort van het stadion, zie hieronder, staat op de monumentenlijst:


Altona93, poort

FC St. Pauli: de club met een boodschap

FC St Pauli - Voetbal in HamburgEn dan hebben we uiteraard FC St. Pauli nog, misschien wel de opvallendste voetbalclub in Hamburg. De club, opgericht in 1910, staat bekend om zijn sterke politieke en sociale betrokkenheid. FC St. Pauli staat voor inclusiviteit, diversiteit en anti-discriminatie en heeft altijd de deuren open gezet voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid of geloof. Dat zie je ook terug in de fanbase van de club.


Ook over het tenue van St Pauli heb ik overigens een fun fact: dat is bruin, en de spelers worden de ‘Braun-Weißen’ genoemd. Hun pakjes zijn bruin omdat dat toen de club werd opgericht eigenlijk de norm was. Daar hebben ze gewoon niks meer aan veranderd.

Nog een fun fact: St Pauli is de grote rivaal van HSV, maar dat is niet altijd zo geweest. De bruinbroekjes werden pas na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke speler. Voor de oorlog was de Eimsbütteler TV de grootste concurrent van HSV.


Het Millerntor-Stadion, waar FC St. Pauli zijn thuiswedstrijden speelt, is meer dan alleen een voetbalstadion. Tijdens wedstrijden vind je er vaak spandoeken en vlaggen die de waarden van de club weerspiegelen, en supporters organiseren demo’s voor sociale rechtvaardigheid. Als er niet gespeeld wordt, bijvoorbeeld in de zomer, dan verandert het stadion in een Open Air bioscoop, en niet te vergeten de Millerntor Gallery, waar je niet alleen kunst kunt kijken, maar ook nieuwe bandjes kunt ontdekken.

FC St. Pauli speelt in de 2. Liga. Dat betekent dat er sinds 2018 Stadt-Derbys tussen HSV en FC St Pauli gespeeld worden. Deze wedstrijden kunnen voor veel trammelant en opwinding zorgen… en zijn soms ook verpletterend saai. In Miniatur Wunderland lijken ze wel te weten wie er aan de winnende hand is…

Ook in het stadion van St Pauli kun je meegaan met een rondleiding.

Voetbal kijken in Hamburg

Voetbal kijk je natuurlijk het beste in het stadion. Tickets regel je via de clubs:

Volg je de wedstrijd liever op tv? De meeste wedstrijden van voetbalclubs uit Hamburg worden hier door Sky uitgezonden. Maar je kunt natuurlijk ook naar een van deze Kneipen gaan om samen met de locals te kijken.

Meer voetbal in Hamburg

Je ziet, Hamburg is onlosmakelijk verbonden met voetbal. HSV vertegenwoordigt de (toegegeven wat stoffig geraakte) glorie en traditie van het Duitse voetbal, terwijl Altona 93 de lokale gemeenschap en haar geschiedenis omarmt. FC St. Pauli gaat op zijn beurt verder dan het voetbalveld en gebruikt de sport als een platform voor sociale verandering.

Naast deze drie cultclubs hebben we natuurlijk nog meer: een overzicht van alle clubs in Hamburg, waar je ook zelf een balletje kunt trappen, vind je op hamburg.de.

HSV, Altona 93 en St. Pauli: 3x cultclubs die je moet kennen | Standort Hamburg

Op naar Hamburg!

Zie je een reisje naar Hamburg wel zitten, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk om inspiratie op te doen deze artikelen eens:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid