Home Ontdek Hamburg 7 vooroordelen over Hamburg

7 vooroordelen over Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wij moeten eens even ernstig met elkaar te praten. Jawel. Soms lees ik online namelijk zulke gekke dingen over Hamburg!

Op de valreep van het jaar ontkrachten we daarom nog snel 7 vooroordelen over Hamburg die je volgend jaar fluks overboord moet gooien.

Vooroordeel 1: Hamburg = St. Pauli = Reeperbahn

Als je op zoek bent naar sex, drugs & rock’n’roll, dan zit je aan de ‘Geile Meile’ zeker goed. Maar als je op zoek bent naar meer, en ik neem graag aan dat dat het geval is, dan moet je echt even verder kijken.

In Hamburg is altijd iets te doen, of je nu van Flohmärkte houdt, van musea, feestjes, kunst, festivals, bioscopen, een goed glas wijn, of rustgevende parken: het is er allemaal. En vergeet ook de haven niet, het UNESCO-werelderfgoed, de arcitectuur, uitgaan in oude scheepsfabrieken en Hamburgs rijke geschiedenis

Ik kan nog wel even doorgaan. In plaats daarvan tip ik je beter om hier te beginnen als je wilt weten waarin Hamburg je moet zijn als je de Reeperbahn uit hebt – tenslotte hebben we nog 6 andere vooroordelen om aan te pakken!

Vooroordeel 2: Hamburg heeft geen historische gebouwen

Bombardementen hebben in 1943 grote delen van Hamburg in as gelegd, dat klopt. Maar dat er geen historische gebouwen zouden staan is zo’n apekool dat ik niet goed weet of ik erom moet lachen of huilen. (Ik geloof toch dat ik erom moet huilen.) (Echt, het is me een raadsel waarom ik dat toch steeds blijf tegenkomen op allerlei blogs… 😭)

Waar de gaten geslagen zijn, dat is nog goed te zien, met name in het oosten van Hamburg. Maar tóch staat de stad vol prachtige oude panden. Neem bijvoorbeeld de historische Speicherstadt, die sinds 2015 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst prijkt.

En wat dacht je van de die schitterende 19e-eeuwse Altbau in bijvoorbeeld Eppendorf, Altona, Eimsbüttel, St. Pauli en de Schanze. En die typisch Hamburgse baksteenarchitectuur die je door de hele stad ziet?! En deze trappenhuizen?!

Dat en nog veel meer heb ik voor je bij elkaar gezet: bekijk de mooiste historische architectuur in Hamburg.

Nee, Leude, als je in Hamburg bent geweest zonder historische gebouwen te zien, dan heb je je ogen dicht gehad, dat kan niet anders! Vooroordeel over Hamburg – ontkracht!

Vooroordeel 3: Hamburgers zijn een stelletje horken

Das norddeutsche ‘Jo’ ist ein vollständiger Satz mit Subjekt, Prädikat und Objekt. Punkt!

Duitsers die niet uit Hamburg komen vinden de noorderlingen vaak afstandelijk en snobistisch.

Nu heb ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal omdat ik nooit ergens anders dan in Hamburg heb gewoond, dus het kan zijn dat de Schwaben pas echt keigezellige lui zijn. Maar écht ontoegankelijke snuiters vind ik de Hamburgers niet.

Nederlanders vinden ze vaak erg leuk. Heb je een Rudi Carell-accent? Top, dat is hier eerder een plus dan een handicap 😉 Hamburg is erg ‘weltoffen’ en wemelt van de Möchtegernhamburgers – ruim de helft van de inwoners is geen Urhamburger. Een praatje heb je zo aangeknoopt.

Wat me de afgelopen jaren wel is opgevallen, is dat Hamburgers (of meer algemeen: Duitsers) iemand niet snel een vriend noemen. Je blijft vrij lang een ‘Bekannte’, ook al heeft dat een minder oppervlakkige betekenis dan het Nederlandse ‘kennis’. Is er eenmaal een vriendschap ontstaan, dan is het ook echt menens en heb je een vriend waar je van op aan kunt.*

Mallerds zijn het trouwens wel, soms, die Hamburgers. Zo begroeten ze elk schip dat de haven binnen vaart, en is het strafbaar om de Alsterzwanen te beledigen.

Vooroordelen over Hamburg: Hamburgrs zijn lomperikken

Vooroordeel 4: Hamburg ziet eruit als een DDR-stad

Dit heb ik een keer op een reisblog gelezen – raadselachtig! In Hamburg vond je volgens de blogger, hoewel het ‘officieel in West-Duitsland’ ligt, een wilde mix van wereldstad en Oost-Duitse stad. Ähm…

Hamburg ligt niet eens in de buurt van het voormalige Oost-Duitsland en is op geen enkel moment deel geweest van de DDR (wist ik in de jaren ’80 al…). (Check voor de zekerheid maar even op Google Maps als je niet gelooft waar Hamburg ligt ;))

Natuurlijk hebben we ook hier gedrochtelijke naoorlogse architectuur staan. Ik overweeg zelfs een blogpost over de lelijkste gebouwen van Hamburg te schrijven, want ze zijn er absoluut.

Maar je hoeft maar één blik te werpen op de moderne architectuur in HafenCity of de bonte verzameling grote en kleine winkels en bars/restaurants om te weten dat een vergelijking met een grauwe DDR-stad vol Plattenbau gewoon Quatsch is.

Ik kan er niks anders van maken.

Vooroordelen over Hamburg: er is geen interessante architectuur.

Vooroordeel 5: in Hamburg is het altijd prutweer

Regen ist erst wenn die Heringe auf Augenhöhe schwimmen

Over het weer mogen we in Hamburg zelf ook graag mopperen. Een goed regenpak is hier de investering ook wel waard, maar Hamburg blijkt niet de regenachtigste stad van Duitsland te zijn. Zelfs met een royale 751 liter water per vierkante meter die jaarlijks naar beneden plenst staan we slechts op de 4e plaats. Ik bedoel, hee, je zult die 1.726 liter in Oberstdorf maar op je dak krijgen!

Kom je naar Hamburg, check voor vertrek dan gewoon de site van de Deutsche Wetterdienst en stop je plu in je tas.

Mocht je door Schietwedder overvallen worden, dan is er nog steeds geen nood aan de m/v: Hamburg bij slecht weer.

Hamburg is niet de regenachtigste stad van Duitsland

Foto: statista.de

Vooroordeel 6: als je in Hamburg wilt winkelen, moet je naar de Innenstadt gaan, Mönckebergstraße en co.

Voor mij zijn de leukste winkels van de stad de gekke winkeltjes. Plekken waar je én wijn én koffie én chocolade kunt kopen, in één winkel. De boekhandel die zich op strips richt, of juist op Krimis. De winkels met souvenirs van Hamburgse kunstenaars. De tassenshop die tassen maakt van oude gymtoestellen (hebben we!). De winkels van Hamburgse mode- en designlabels.

Die winkeltjes bevinden zich niet in de binnenstad. Je vindt ze hier, op de leukste plekken om te winkelen in Hamburg.

Wat je wel vindt rondom het Rathaus, aan Jungfernstieg, Mönckebergstraße, Spitalerstraße en Neuer Wall? De grote ketens en de winkels die je thuis in de PC Hooft treft. En daarvoor hoef je dus niet naar Hamburg te komen. 😉 (Maar als je in de buurt bent, moet je wel even naar het Levantehaus gaan, want dat is qua architectuur en kunst bijzonder.)

Vooroordeel over Hamburg: shoppen moet je in de binnenstad doen. Nee!

Vooroordeel 7: Hamburg haalt het niet bij Berlijn

Nee, nee, nee, lieve mensen.

Hamburg is anders dan Berlijn. Und das ist auch gut so. (Kijk maar hier.) Sterker nog, het is een reden om gewoon in beide steden een citytrip te maken. Liefst regelmatig zelfs, want zowel Berlijn als in Hamburg verandert waar je bij staat.

Hint: Hamburg is, als je met de auto op weg bent naar Berlijn helemaal geen gekke Abstecher. Ook met de trein is het goed te doen!

Wat ik zo leuk vind aan Hamburg is dat de Stadtteile allemaal een eigen sfeer hebben.

Ik ben een groot fan van de haven en vind het heerlijk het niet uitmaakt wat ik wil doen, omdat het allemaal betrekkelijk dichtbij is. Of ik nou naar het strand wil, op adem wil komen in een park of een museum of galerie in wil duiken.

Vooroordelen over Hamburg die niet kloppen: Hamburg is minder leuk dan Berlijn. Onzin!

Also, deze vooroordelen over Hamburg kunnen nu definitief de prullenbak in. Ken je er nog meer? Of ken je vooroordelen en clichés die misschien wél kloppen? Zet ze in de comments!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk voor meer inspiratie ook deze artikelen:

7x gekke vooroordelen over Hamburg | Standort Hamburg

* Persoonlijke ervaring, hè, ik zeg niet dat ik ‘de’ Hamburger doorgrond heb, zelfs niet dat ‘de’ Hamburger bestaat. 😉

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid