Home Reisinfo Slapen in… het bos: Hotel Wälderhaus in Wilhelmsburg

Slapen in… het bos: Hotel Wälderhaus in Wilhelmsburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wakker worden met een frisse houtgeur en fluitende vogeltjes om je heen, daarvoor hoef je echt niet in een tentje te gaan liggen creperen. Nee, je kunt ook gewoon in een comfortabel bed in het Wälderhaus in Wilhelmsburg logeren.

Tijdens mijn laatste weekendje Wilhelmsburg – dat eigenlijk door de week plaatsvond, maar laten we daar niet over piepen – deed ik precies dat en liet ik me rondleiden door het Science Center.

Raphael Hotel Wälderhaus in Wilhelmsburg | Standort Hamburg

Science Center

Naar het Wälderhaus ga je namelijk niet alleen voor het hotel, maar vooral ook voor het Science Center, een bezoekerscentrum met een mooie tentoonstelling over zowel bos- als stadsnatuur. Geen overbodige luxe in een stad waar een groot deel van de kinderen onder de 10 jaar nog nooit in een bos geweest is (!).

Het Science Center was eigenlijk in Niendorf gepland, in het Niendorfer Gehege, dat natuurlijk de perfecte goede locatie is voor een infocentrum over wouden en bossen en beestjes. De Niendorfenaren dachten daar echter anders over; mooi geen infocentrum in hun bos!

Uiteindelijk is gekozen voor de rand van het Wilhelmsburger Inselpark, waar na de grote Internationale Gartenschau 2013 veel ruimte beschikbaar was. Zo veel ruimte, dat er buiten een infocentrum met tentoonstelling ook een groot hotel omheen gebouwd werd waarin de thema’s duurzaamheid en natuur een grote rol kregen.

Science Center in het Wälderhaus | Standort Hamburg

Het Science Center deed me een beetje denken aan bezoekerscentrum De Hoep uit mijn jeugd (Castricum? Of was het Bergen? Bakkum?), maar dan in gemoderniseerde versie (ongetwijfeld is De Hoep tegenwoordig ook retemodern…).

De tentoonstelling geeft een aardige indruk van wat je in Duitsland zoal in het wild tegen kan komen, en laat ook zien dat je helemaal niet zo ver hoeft te gaan om midden in de natuur te zijn. Alles is interactief met geuren en kleuren en knopjes waar je op kunt drukken, wat natuurlijk niet alleen voor kinderen leuk is, geef toe.

Het Science Center bevindt zich in het Wälderhaus hotel, maar kan door iedereen bezocht worden. Je kunt een rondleiding aanvragen, maar ook prima op eigen houtje het woud verkennen. Mocht je verdwalen, dan kun je de Wälderhaus app downloaden (helaas alleen voor iPhone).

Zie ook: bezoekersinfo Science Center.

Science Center Wälderhaus

Hotel Raphael Best Western Wälderhaus

Het eerste wat je opvalt als je het Wälderhaus binnenloopt is de enorme hoeveelheid hout die je in elk brokje design tegenkomt en de combinatie met industriële constructies van buizen en een uitgebreid sprinklersysteem.

Het hele gebouw is opgetrokken uit zo duurzaam mogelijke materialen, voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een geothermisch systeem, en op het dak van het hotel zijn wilde tuinen aangelegd om vogels en andere dieren aan te moedigen er hun intrek te nemen. Zitten er grenzen aan je dierenvriendenschap, geen zorgen: elke kamer heeft ook een hor, zodat je niet letterlijk je slaapkamer hoeft te delen met de lokale flora en fauna.

De wanden van de kamers zijn van hout, en elke kamer is vernoemd naar een eigen boom, waarvan takken, foto’s en een beschrijving in de kamer aanwezig zijn. Ik zou graag de blits maken hier met mijn kennis over de boom van mijn stekje, maar feit is dat er op mijn kamer ook chocolade op mij lag te wachten en dat de naam van de boom me dus jammerlijk ontschoten is.

Raphael Hotel Wälderhaus, Am Inselpark 19, S-Bahn: Wilhelmsburg

Hotel Wälderhaus in Hamburg

Inselpark en Wilhelmsburg

Hotel Wälderhaus ligt aan de rand van het Inselpark in Wilhelmsburg, op nog geen vijf minuten lopen van S-Bahn halte Wilhelmsburg. Vanaf daar ben je in 8 minuten op het Hamburger Hauptbahnhof.

Het Inselpark is bij uitstek geschikt om doorheen te fietsen of wandelen,  door moestuintjes te dwalen, te kanoën of enge dingen te doen op een van de klimwanden. Luieren in het gras, op het terras of bij de Freiluftbühne kan uiteraard ook. Een compleet overzicht van alle (zomer)activiteiten in het Inselpark, van vlooienmarkt en Naturerlebnistag tot Kultur- und Bewegungsfest vind je hier: Veranstaltungen Inselpark.

Ook het Wälderhaus organiseert vlooienmarkten, kleine concerten en speciale tentoonstellingen. Op de website vind je het actuele programma.

Meer Wilhelmsburg:

Overigens, mocht je wél graag in een tentje logeren en wakker worden met uitzicht op de Elbe, dan kan dat zeker ook: bekijk hier mijn post over Camping Elbe Camp.

Op naar Hamburg!

Zin in Hamburg? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

11 reacties

Jan 18 mei 2016 - 11:35

Hotel ziet er zeker geinig uit, maar is er in Wilhelmsburg zelf niet verder gewoon helemaal geen drol te doen??

Antwoorden
Fem 22 mei 2016 - 17:28

Ha Jan, nou ja, nee, ik zou niet puur voor Wilhelmsburg naar Hamburg afreizen, maar er is op zich echt nog best wel wat te doen in de buurt (de bunker bezichtigen en beklimmen voor het uitzicht, fietsen door Moorwerder, of door het Inselpark, cultuursnuiven in de oude honingfabriek…). Met de S-Bahn ben je bovendien echt in nog geen 10 minuten in St. Pauli en St. Georg, dus je bent zo op een plek waar nog veel meer te doen is.

Antwoorden
Esther 18 mei 2016 - 22:10

Oh, wat een slim concept en ziet er superleuk uit. Ik heb ook eens in een totaal houten kamer geslapen (in Johannesburg), een heel interessante ervaring!

Antwoorden
Fem 22 mei 2016 - 17:26

Ja, leuk he, ik vond het effect op de lucht en het geluid ook heel apart (en aangenaam!)

Antwoorden
Ximaar 20 mei 2016 - 09:40

Nicht mien tasse kaffee. 😉

Ik word thuis al gek van de merels (wat een lawaai) en loop zo de Alkmaarder Hout in. Maar het is me ook veel te groot. Alles boven de 15 kamers ervaar ik als een Van der Valk. Te groot, te duur en te onpersoonlijk. Zelf vond ik het Bootshuis aan de Spree in Beeskow heerlijk relaxed.

Antwoorden
Fem 22 mei 2016 - 17:22

Oh, dat ben ik echt helemaal niet met je eens. Groter is m.i. echt niet per definitie onpersoonlijk en sfeerloos… Los daarvan betaal ik op zich ook graag voor een goed bed in een prettige, sfeervolle omgeving. In dit geval is dat ook zeker niet de hoofdprijs 🙂

Antwoorden
Ximaar 28 mei 2016 - 21:40

Probleem is dat ik voor m’n werk vaak in grote hotels werd gestopt. Dat deed het reisbureau van het moederbedrijf. Later waren we zo slim om ter plekke iets geschikters te zoeken. Op fietsvakantie wil ik een goed bed en boven 2 sterren worden die vrijwel niet beter. Ook weinig verkeerslawaai, maar daar zijn de meeste hotels goed tegen geïsoleerd. Intern lawaai echter vaak niet en dan ben je blij met maar een paar kamers aan een gang. Zo heb ik een maand of 4 in een holiday-inn resort geslapen, met een bijbehorend theater. Door de weeks ging het goed, maar in de weekenden was het een pokke herrie van schreeuwende mensen op de gangen. Die kwamen daar soms tot 100 personen bij elkaar om er een huwelijk te vieren. Ze kapen dan zo’n hotel en die durft daar weinig aan te doen omdat het om veel geld gaat. Dat effect begint al bij een buslading. Vandaar dat ik als het even kan hotels mijdt waar 50 personen of meer kunnen slapen. Natuurlijk gaat het niet altijd op, maar ik heb slechte ervaringen met te grote hotels, in de USA, GBR, Taiwan en Frankrijk. Niet in Duitsland, maar dat komt omdat ik daar niet voor m’n werk heb geslapen. Er is en enorm goed aanbod van kleinere hotels en daar gaat het eigenlijk nooit fout.

Antwoorden
Fem 29 mei 2016 - 16:57

Ja, dat kan ik me dan weer levendig voorstellen, dat soort hotels klinken als de hel op aarde!

Antwoorden
Thea 24 juli 2016 - 12:03

Op weg naar denemarken willen we een paar dagen hamburg er aan vast knopen zonder direct met de auto in het stadsgenoten te geraken.. Welk betaalbaar hotel ( gebied ) is aan te raden ? Bedankt

Antwoorden
Fem 25 juli 2016 - 07:03

Hoi Thea, leuk idee! Wijken waar je aan kunt denken zijn Winterhude, of Bahrenfeld. Je zit dan wat minder centraal, maar met bus of Bahn ben je zo waar je wezen moet. Het Wälderhaus (Wilhelmsburg) is ook goed te doen wat afstand tot het centrum betreft. Stellingen, eventueel (ook met oog op AirBnB)

Antwoorden
Thea 24 juli 2016 - 12:04

Stadsgenoten is stadsgewoel. ( sorry )

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid