Home Ontdek Hamburg Wat als je niet van kerstmarkten houdt?

Wat als je niet van kerstmarkten houdt?

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Laten we eerlijk zijn: je kunt er in december gewoon niet omheen als je in Duitsland woont. Op elke straathoek staan groepjes mensen warme wijn te drinken en te doen alsof dat lekker is.

Want laten we ook verder eerlijk zijn: warme wijn is niet lekker.

Ik steek niet meer onder stoelen of banken dat het hele kerstmarktgebeuren aan mij niet besteed is. Ik wil daarover praten. Dus daarom vandaag een paar handige tips voor als je onverhoopt op een kerstmarkt belandt waar je niet wilt zijn.

Maar goed, dus. Waarom ik kerstmarkten stom vind

1. Warme wijn, serieus?

Wijn, meine Lieben, is niet bedoeld voor warme consumptie. Het is ook niet bedoeld als mixdrank. Je gooit er dus geen kruiden en suiker doorheen. Gewoon niet. Punt. En op elke kerstmarkt is de Glühwein dus net zo goor.

En trouwens, Lebkuchen vind ik ook al super smerig.

2. Elke kerstmarkt verkoopt dezelfde troep

Eigenlijk ken ik niemand die ooit iets gekocht heeft op een kerstmarkt. Wat ook niet zo gek is, want wie heeft er nou zin om extra veel geld hinzublättern voor wel, meuk? Als je op zoek bent naar unieke kerstdeco, kun je beter de kleine en aparte winkeltjes afstruinen. Wil je per se iets op een markt kopen, dan heb je op de kleine kerstmarkten de meeste kans. Ja, of op Santa Pauli, maar je moet maar net op zoek zijn naar een kerstdildo, natuurlijk.

3. Het is winter, en het regent meestal. Of het waait. En ik moet ook nog staan.

Joe, ik ben graag buiten, en ik heb ook echt helemaal niks tegen een lange winterwandeling. Maar ik ga in de winter niet op een terras zitten. Laat staan dat ik voor mijn lol op een koud en winderig terras ga staan.

4. WHAM

Need I say more? ‘Last Christmas’ is het allerslechtste kerstlied ooit, toch doet iedereen alsof er sinds 19-flippin’-84 geen fatsoenlijkere kersthits zijn uitgebracht!

5. “Je bent het fijnste pakje onder de dennenboom” of: wat nou, knus?

Alle kerstmarketing draait om gezellig kuschelig samenzijn met dierbaren, o, o, o, wat hebben we het toch knus. Maar ja, niet iedereen heeft een blik dierbaren dat hij/zij kan opentrekken voor het kerstseizoen en ook als je met je collega’s op een kerstmarkt staat heb je niet per se behoefte om elkaar diep en romantisch in de ogen te staren. Los daarvan zijn veel kerstmarkten zo druk dat de romantiek sowieso ver te zoeken is. Doet u mij dat berenvel voor de openhaard dan maar…

Denk jij er net zo over, lees dan verder. Het kan beter worden!

wat als je helemaal niet van kerstmarkten houdt? | Standort Hamburg

Deze farbenfrohe Grinch vind je op de muur bij Die Fabrik in Ottensen. 🙂

Wat nou als je ook niet van kerstmarkten houdt? Tips om het bezoek aan de kerstmarkt draaglijk te houden:

1. Een oplossing voor die smerige warme wijn

Warme rode wijn is niet te hachelen. Het koelt binnen een minuut af en wordt dan nóg smeriger. Dat wil je je smaakpapillen toch niet aandoen! Warme witte wijn is iets beter te doen. Het beste alternatief blijft echter gewoon warme chocolademelk, al dan niet met een scheut rum erin.

2. Probeer andere, nieuwe ‘Glüh’-drankjes uit

Een beetje kerstmarkt experimenteert met andere ‘Glüh’-drankjes. Zo is Glühbier ook een alternatief voor warme wijn, kan er overal wel een ‘Schuss’ in en wordt er ook alcoholvrij flink op los geëxperimenteerd. Het geeft je een doel op de kerstmarkt, en wie weet ontdek je nog iets wat lekker is. 🙂

3. Ga naar een kleinere kerstmarkt

Het kan helpen om naar een kleinere of alternatieve kerstmarkt te gaan, bij voorkeur een kerstmarkt waar het niet alleen om kerstigheid gaat. Denk bijvoorbeeld aan de Winterbasar van de Hanseatische Materialverwaltung, waar je allerlei theaterrequisieten vindt. Of de Öko Weihnachtsmarkt van het Museum der Arbeit, of die in openluchtmuseum Kiekeberg.

Wil je juist over the top gaan met kerst, dan ga je naar de Victorian Christmas Market om shortbread te eten en uit volle borst carols te zingen. (Onder het mom van ‘als je het doet, doe je het beter meteen goed’.)

Bekijk hier het overzicht van alternatieve kerstmarkten in Hamburg.

4. Kerstmarkt zonder WHAM: Winter Pride

Winter Pride in St. Georg is de grootste LGBT-kerstmarkt van Duitsland. Het is ook de enige kerstmarkt met een WHAM-verbod! Opmerkelijk, maar een uitkomst voor iedereen die de schurft aan dat lied heeft en elk jaar meedoet met Whamageddon.

Winter Pride, 25 november – 30 december 2019

5. Zorg voor een gepaste outfit

Ja, je mag heus je glitterorendiadeem opzetten, maar trek daarbij ook gewoon schoenen aan waar je een tijdje op kunt lopen, en een jas die je goed warmhoudt. En trek vooral ook niet je nieuwste of mooiste jas aan. Er gaat geheid iemand poedersuiker of Glühwein op je kliederen.

6. Maak er een spelletje van

Ga bijvoorbeeld op zoek naar de belachelijkste/mooiste/gekste kerstversiering op de markt. Bezoek meerdere kerstmarkten en verzamel de Glühwein-mokken. Ga op zoek naar de lekkerste gepofte kastanjes.

Als je denkt ‘ze zijn allemaal hetzelfde’, dan zijn hier 7 kerstmarkten die wat variatie in het geheel aanbrengen. In elk geval één kerstmarkt is écht heel anders. Ik ken andere kerstmarkten waar kerstmannen komen strippen en waar je de nieuwste vibrators kunt aanschaffen… – nadat je een intiempiercing hebt laten zetten, versteht sich. Wat overigens ook weer een doel/spel op zich is voor op de kerstmarkt! 😉

7. Blijf niet te lang

Een bezoek aan een kerstmarkt hoeft geen avondvullend programma te zijn. Vind je er geen drol aan, maar wil je wel een de sfeer proeven of een indruk krijgen, ga dan gewoon voor één drankje en zoek daarna een gezellige kroeg op waar het warm is en je geen warme wijn hoeft te drinken.

Als je wel graag van klingklokjeklingelingeling gaat…

Dan kan dat in Hamburg, hoor! We hebben een berg kerstmarkten, maak je borst maar nat!

Sterkte dit kerstseizoen!

Op naar Hamburg!

Liever een gewone stedentrip naar Hamburg, zonder kerstmarkten? Snap ik. Deze pagina helpt je bestimmt op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid