Home Ontdek Hamburg Wunderbare watertorens: sprookjestoren te koop in Bahrenfeld

Wunderbare watertorens: sprookjestoren te koop in Bahrenfeld

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In Bahrenfeld staat een bakstenen watertoren uit 1901, het is een plaatje, en hij staat te koop, hoorde ik laatst toevallig.Wat?! Waar dan, waar dan?! Ik wist dat deze wijk vol staat met oude fabrieken, maar van een watertoren had ik nog nooit gehoord. Daar moest ik natuurlijk meer van weten!

Ik mag dan wel net verhuisd zijn, en trouwens ook zeker het geld niet hebben om een historische watertoren in Bahrenfeld aan te schaffen, maar voor een portie fraaie baksteenarchitectuur ga ik graag op onderzoek uit – versteht sich.

Dus ik sprong op mijn Drahtesel, karde naar de Theodorstraße, en vond dit:

Wasserturm Theodorhof 41 in Bahrenfeld

Een watertoren in Bahrenfeld

Het is niet zo gek dat dit torentje me nooit was opgevallen, ook al ligt het eigenlijk op mijn route naar het tuincentrum: de watertoren is vanaf grotere wegen niet te zien. En zelfs als je de Theodorhof gevonden hebt ligt hij een beetje verstopt (zie hier bij Google Maps).

Maar als je hem dan tegen het lijf (deur?) loopt, aan de rand van de Theodorhof, dan begrijp je wel waarom de eigenaresse, Simone Krüger, er op slag verliefd op werd. En ook waarom sommige mensen hem ‘Rapunzel-Turm’ noemen:

Watertoren Bahrenfeld aan het Theodorhof

Rapunzelturm Bahrenfeld

De huidige eigenaresse kocht de kleine watertoren (15 m) hoog een aantal jaar geleden met het idee er een juweel van te maken, wat haar lukte met de tuin. De toren zelf heeft ze kunnen strippen, maar i.v.m. familieomstandigheden moet ze hem nu verkopen.

Met 65m2 is het woonoppervlak van het watertorentje uit 1901 niet heel groot, en door het gebrek aan rechte muren waarschijnlijk ook niet heel praktisch met inrichten. Daarvoor heeft hij wel aan alle kanten ramen en raampjes, en een prachtige en grote tuin. (De aanwezigheid van een tuin of ander buiten vind ik tegenwoordig erg belangrijk, nu ik zelf veel groen om me heen heb ;))

Past de sprookjestoren niet in je budget? Macht nichts, Hamburg heeft nog veel meer mooie watertorens, en in de Schanzenturm kun je gewoon een nachtje komen logeren.

Theodorhof aan de Theodorstraße 41

Zoals zo veel oude complexen in Bahrenfeld herbergt de Theodorhof tegenwoordig vooral fotografen, architecten en kunstenaars. En een Italiaans restaurant, Il Cortile. (… als er ergens gegeten kan worden ben ik nu eenmaal van de partij. Wc, eten, nooduitgang, van die dingen die ik meteen weet te lokaliseren als ik ergens nieuw ben…) En ook een paar schattige voortuintjes.

Theodorhof 41 Bahrenfeld herbergt creatieve bedrijven

Rond de tijd dat de watertoren gebouwd werd, was het terrein van de Theodorhof een militaire kazerne (Feldartillerie). Bij Bildarchiv Hamburg vond ik foto’s van de Theodor-Kaserne uit ca. 1904 en ca. 1908.

Fabrikshof Bahrenfeld

Echt plaatjes dus, deze watertoren en het hofje, als je het mij vraagt. Als je in de buurt bent, is de Theodorhof zeker een leuke Geheimtipp om even te gaan spieken.

Meer Bahrenfeld

Maar wanneer ben je hier nou in de buurt? Nou, bijvoorbeeld als je van Altona op weg bent naar Bauhaus (hoezo wil je tijdens je stedentrip niet naar een bouwmarkt annex tuincentrum?!).

Misschien wil je ook even wandelen en de daliatuin bekijken in het Volkspark, wandel je over het indrukwekkende Altonaer Hauptfriedhof, of ga je naar een concert in de Barclaycard Arena. Of second hand shoppen bij Stilbruch. Of rondstruinen op de Flohmarkt bij de Trabrennbahn. Of zelfs naar een paardenrace op de renbaan! En je kunt ook een voetbalwedstrijd bijwonen in het HSV-stadion! (Of een rondleiding, zoals ik deed en wat, naar mijn bescheiden mening, ook veel interessanter is…)

Je ziet het al, mogelijkheden zat. 🙂

Wat er nog meer in deze wijk te zien, doen en proeven valt, vertel ik je hier: Waarom je nu naar Bahrenfeld moet.

Ik beweer overigens niet dat héél Bahrenfeld uit juweeltjes bestaat… 😉 Direct naast de Theodorhof vind je wat minder inspirerende Plattenbau, zie hieronder…

Bekijk je liever nog wat moois, lees dan hier verder: 15x de mooiste baksteenarchitectuur in Hamburg.

En wil je meer weten over de overblijfselen van Hamburgs kazerne-architectuur, bekijk dan mijn blogs over de Viktoria-Kaserne.

Plattenbau naast de watertoren aan het Theodorhof

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid