Home Ontdek Hamburg Wunderbare watertorens: de Schanzenturm

Wunderbare watertorens: de Schanzenturm

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De wunderbare watertoren waar ik vandaag mijn spreekbeurt over ga doen is een plaatje met een bewogen geschiedenis. Van die geschiedenis kunnen we echter bijkomen in de bar van deze watertoren, en als het echt te bont wordt, dan kunnen we zelfs blijven slapen.

Ik heb het natuurlijk over de Schanzenturm, de oude watertoren aan de rand van het Schanzenviertel. Deze bijzondere plek is nu de thuisbasis van Mövenpick Hotel Hamburg, en we gaan er gauw een kijkje nemen.

1910: de grootste watertoren van Europa

Toen de Schanzenturm in 1910 in gebruik werd genomen, was hij de grootste watertoren van Europa. Toch kostte het architect Wilhelm Schwarz maar drie jaar om hem te bouwen. Een beetje hulp had Schwarz daarbij wel, want hij bouwde de toren op een bestaand waterreservoir uit 1863.

De watertoren had twee boven elkaar geplaatste watertanks, die elk 2.300 kubieke meter konden opslaan. Dat is natuurlijk nogal een gewicht, dus een met baksteen beklede constructie uit beton en staalplaten ondersteunde de tanks. Het achthoekige, puntige torendak was bedekt met koper, met daaronder een galerij die als uitkijkplatform diende. Voor bikkels zonder hoogtevrees (niks voor mij dus…), want dit platform was alleen te bereiken via een externe wenteltrap met 181 treden.

Hoewel het koperen dak in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest is, bleef de toren zelf overeind staan en bleef het waterreservoir ook na de oorlog in gebruik.

1961: wat doen we met de watertoren in de Schanze?

De modernisering van Hamburgs waternet in 1956 zorgde er echter voor dat de watertoren in de Schanze overbodig werd. Vanaf 1961 was hij als watertoren uitgerangeerd. De stad gebruikte de toren nog een tijdje als archief en locatie om waternetapparatuur te testen, maar wilde het liefst van de toren af. Het onderhoud liep namelijk nogal in de papieren, en om de toren voor administratieve doeleinden te gebruiken was een extra kantoorgebouw nodig, en daarvoor was nergens ruimte.

Er werden allerlei ideeën in de groep gegooid voor de Umnutzung van de Schanzenturm, van IMAX-bioscoop (hebben we al) tot tropenaquarium (hebben we ook al), maar al deze ideeën liepen op niets uit. Nuja, op niets behalve protesten van omwonenden.

Decennia lang zag het er treurig uit voor de oude watertoren…

Schanzenturm

van watertoren tot hotel: de Schanzenturm in Hamburg

2005: de watertoren wordt een hotel, maar niet zonder slag of stoot

Omwonenden en zekere types verzetten zich al langere tijd hevig tegen alle vormen van Umnutzung van het gebouw. Helemaal dramatisch werd het toen in 2003 Mövenpick Hotel & Resorts zich aanmeldde om de toren te pachten en er een hotel van te maken.

Ondanks rechtszaken, demonstraties en rellen (je bent in de Schanze of niet…) begon Mövenpick in 2005 met een grondige, en als je het mij vraagt erg geslaagde, renovatie van de watertoren.

De toren zelf is van binnen zo goed als geheel gestript, maar de bakstenen kruisgewelven die de basis vormden voor de wateropslag uit 1863 zijn bewaard gebleven. Hier kun je tegenwoordig een wijntje ploppen in de CAVE Bar.

De Schanzenturm nu: borrelen en logeren in een bijzondere watertoren

Wordt het nou heel laat met dat wijntje in de CAVE Bar, dan kun je blijven slapen in een room-with-a-view waar je u tegen zegt. De tower suite heeft een 360° uitzicht over Hamburg. Daar hangt wel een stevig prijskaartje aan, maar dan heb je wel het beste uitzicht van de stad.

Heb je geen zin in dat prijskaartje, dan neem je gewoon een kamer een paar verdiepingen lager en bekijk je het uitzicht over Hamburg op andere plekken (bijvoorbeeld hier).

Het hotel heeft verder vergaderzalen, mocht je daar zin in hebben, een serre-restaurant waar je de hele dag terecht kan en een fitnescentrum met sauna.

Mövenpick Hotel Hamburg, Sternschanze 6, U/S Sternschanze

Wat is er te doen in de buurt van de Schanzenturm?

Nou, best veel, want het Schanzenviertel is een van de populairste wijken van Hamburg, waar altijd wel iets loos is. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Plan je stedentrip Hamburg

Op naar Hamburg dus, dat is duidelijk. Maar hoe kom je in Hamburg, waar ga je slapen en waar kun je lekker eten? Geen stress, op deze pagina help ik je op weg met de planning.

Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Slapen in de Schanzenturm: Mövenpick Hotel Hamburg

Doen in de buurt van de Schanzenturm: de Schanze ontdekken

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid