Home Duitse steden Standortwechsel: tips voor een weekendje Münster

Standortwechsel: tips voor een weekendje Münster

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De eerste keer dat ik een weekendje Münster deed, sliep ik op een slaapzaal boven de lokale Gay Kino. Dat waren nog eens tijden! Latere bezoeken waren niet half zo spannend, maar zeker niet minder leuk: Münster is een gezellige stad voor een weekendje weg, zonder dat je er heel ver hoeft te reizen.

Dit zijn mijn tips voor een weekendje Münster. Je zult trouwens zien dat het toch nog best spannend wordt. 😉 En we gaan kaas eten (maar dat spreekt voor zich!).

Top 7 bekende bezienswaardigheden in Münster

Elke stad heeft zo haar highlights die je gewoon een keer gezien moet hebben. Voor Münster zijn dat:

1. Prinzipalmarkt en het Rathaus

Het gotische Rathaus met zijn grote bogen is oud en nieuw tegelijk: het stamt uit de 14e eeuw, maar werd in de oorlog verwoest. In de jaren ’50 is het in originele staat hersteld. Hier, in de Friedenssaal, werd 1648 de Vrede van Münster getekend.

Direct naast het Rathaus staat het Stadtweinhaus (!), waar vroeger de wijnvoorraden van de stad werden bewaard, en het Haus der Niederlande, dat een van de oudste gildehuizen van Münster is. Duitslands grootste verzameling van Nederlandse literatuur bevindt zich hier.

Door de Vrede van Münster zou je haast vergeten dat Münster ook een Hanzestad was. De Hansesteine die je in het oude centrum op straat liggen herinneren hier nog aan. Voor alle ins en outs over de geschiedenis van de stad kun je meegaan met een historische stadstour, maar zelf rondbanjeren is net zo leuk.

Bezienswaardigheden in Münster: struin door het oude centrum

Weekendje Münster: slenteren door het oude centrum

2. St. Lamberti-Kirche

De laatgotische Lamberti-Kirche is opvallend om twee redenen. Of eigenlijk drie: 1) hij staat echt midden in het centrum, dus je kunt hem echt niet missen. Wat ook meteen opvalt, als je omhoog kijkt, zijn (2) de drie kooien die aan de kerk hangen.

Heel ongezellig, ja, maar zo is het. Heeft allemaal te maken met Jan van Leiden en zijn club van wederdopers. Die waren ervan overtuigd dat het nieuwe Jeruzalem zich in Münster bevond, dat je alleen kunt dopen op volwassen leeftijd en dat gemeenschap van goederen en polygamie goede manieren zijn om je op het einde der tijden voor te bereiden. Daar dachten ze in Münster anders over. Jan en zijn twee belangrijkste volgelingen werden ter dood veroordeeld, en hun lichamen werden in kooien aan de kerk gehangen. Zodat verder niemand op malle ideeën zou komen. De originele kooien zijn overigens in de oorlog verwoest, er hangen nu replica’s.

De derde reden (3) dat deze kerk bijzonder is, is gelukkig wat gezelliger: de St. Lamberti heeft als een van de weinige Europese kerken nog een torenwachter, en het is ook nog een vrouw. Woop woop! Zes dagen in de week klautert ze naar boven en blaast ze ’s avonds elk half uur op haar hoorn.

Bezienswaardigheden Münster | foto met dank aan Neus Oliver

3. St.-Paulus-Dom met Wochenmarkt

De dom zoals je die nu in Münster ziet is een combinatie van romaanse en gotische architectuur met een vleugje jaren ’50. Dat laatste is vooral te zien in het portaal van de kathedraal. De 13e-eeuwse dom is namelijk in de oorlog zwaar beschadigd geraakt en is na de oorlog hersteld. Prachtig, daar niet van, maar mij is hij een beetje te groots.

Ik vind de markt op de Domplatz (elke woensdag en zaterdag) dan ook veel gezelliger. Een beetje rondslenteren, mensen kijken, een hapje eten op de markt of op een terras, dat werk…

Bezienswaardigheden Münster: Dom | Standort Hamburg

4. Clemenskirche

Maar dan de Clemenskirche. Daar hoor je minder over, maar die is toch echt bijzonder. Erg over the top misschien ook, maar ik vond dat wel een mooie verrassing. Het ontwerp is van barokarchitect Johann Conrad Schlaun en dateert van 1753. Ook deze kerk werd in de oorlog zwaar beschadigd, om niet te zeggen zo goed als verwoest. Tussen 1956 en 1973 is de Clemenskirche echter weer naar originele tekeningen herbouwd.

Hij is niet vreselijk groot, maar des te meer is er te zien aan de binnenkant:

Clemenskirche in Münster | Standort Hamburg

5. Schloss Münster & botanische tuin

Studeren in een Schloss, dat is toch even andere koek dan het LAK/1175 in Leiden… Schloss Münster was vroeger een prinsbisschoppelijk paleis, tegenwoordig is het het hoofdgebouw van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Het kasteel werd gebouwd tussen 1767 en 1787 en is een van de belangrijkste voorbeelden van barokarchitectuur in Noord-Duitsland.

Achter het Schloss ligt de vroegere kasteeltuin, nu de botanische tuin van de universiteit. En dat is geen kinderachtige botanische tuin: 200 jaar oud, 4,6 hectare groot, meer dan 8.000 soorten planten. Hier loop je van het moeraslandschap door naar een bamboebosje en van daaruit via de alpenweide naar een moestuin. (Tip: ga in de herfst! Die kleuren!)

Zien in Münster: Botanische tuin Münster | Standort Hamburg

Lang weekend Münster: botanische tuin | Standort Hamburg

Stedentrip Münster: Schloss Münster | Standort Hamburg

6. Die Promenade

Münster is bij Duitsers bekend als ‘fietsstad zoals je die verder alleen in Nederland vindt’. Goed, als Nederlander kun je daarover natuurlijk kritisch zijn, maar feit is wel dat Münster vrij compact is en dat er prima gefietst kan worden. Rond de Aasee bijvoorbeeld, of over de Promenade. De Promenade is ook meteen heel praktisch, want in een slordige 5 kilometer kun je om de hele Altstadt van Münster fietsen. Zonder dat er auto’s in de weg zitten. Kan natuurlijk ook te voet.

Weekendje Münster | foto Karsten Berlin

7. Geen ontkomen aan: de kerstmarkt in Münster

Bereid je er maar vast op voor: vanaf eind november is eigenlijk het hele centrum van Münster een kerstmarkt. In het centrum vind je maar liefst vijf kerstmarkten. De kerstmarkt bij het Rathaus is de grootste en de oudste, maar de gezelligste vind ik de Aegidii Weihnachtsmarkt (met sprookjesthema).

Dit is het complete overzicht van alle kerstmarkten in Münster

Ben je nou echt een kerstmarktenfanaat, dan zijn deze kerstmarkten in Noord-Duitsland erg de moeite waard!

Weekendje Münster | Standort Hamburg

 

5x minder bekende bezienswaardigheden in Münster

Na de highlights maak je je stedentrip Münster compleet met een aantal minder bekende bezienswaardigheden, de Geheimtipps. Mag van mij ook bij je tweede bezoek, want Münster is gewoon een gezellige stad waar je makkelijk meer dan eens naartoe kunt gaan.

1. Hafenpromenade: KreativKai

Op het eerste gezicht ziet het Hafenviertel van Münster er niet zo inspirerend uit. Maar schijn bedriegt! Hoewel dit vroeger een probleemwijk was, is het tegenwoordig een levendige plek en ook wel de “Hipstermeile” van Münster. Het zit er vol terrassen, restaurants, een jazz-club en een theater, een grote bioscoop en zelfs wat street art. Aan de Kreativkai hebben ook veel kunstenaars hun ateliers. Vooral in de zomer, of met mooi herfstweer, is het hier goed flaneren aan het water.

2. Sweet dreams are made of… cheese

Tip der tips, omdat ik nu eenmaal een echte kaaskop ben: de Hafenkäserei. Je kunt hier niet alleen lekker eten, maar ook meegaan met een (bio)kaasrondleiding. Kaas! Te veel kaas bestaat niet, mensen, echt niet.

Bekijk de haven van Münster

 

3. Kreuzviertel

Als je Standort Hamburg al vaker gezien hebt, dan weet je dat ik een groot Altbau-fan ben. In het bijzonder van jugendstilarchitectuur.

Ik was dus ook aangenaam verrast toen ik in Münster het Kreuzviertel binnenwandelde. Daar vind je fraaie Altbau, en meerdere leuke cafés.

Een van die cafés, F24 (Frauenstraße 24), is een heuse cultlocatie. Het huis waarin dit café zich bevindt had in 1970 afgebroken moeten worden. Dat viel niet lekker, wat leidde tot een van de eerste huisbezettingen in Duitsland. In 1980 zag ook het Denkmalschutzamt in dat afbreken zonde zou zijn, en sindsdien is het een officieel monument.

Dat is natuurlijk mooi voor mij als architectuurfan, maar ook als dat je niet zo interesseert kun je hier best even binnenlopen. In F24 worden namelijk lezingen, poetry slams en concerten georganiseerd, en je kunt er goed gerechten uit het Midden-Oosten naschen.

Onbekendere bezienswaardigheden Münster | foto met dank aan Neus Oliver

Stedentrip Münster | Standort Hamburg

4. Ontspannen aan de Aasee

Vroeger was een stedentrip met mij maken een beetje een werkvakantie. Ik probeerde zoveel mogelijk in een paar dagen te proppen om maar niks te hoeven missen. Inmiddels hoef ik niet meer zoveel. Ik wil gewoon een beetje rondwandelen, op mijn gemak kijken waar het me bevalt, lekker eten, en op mijn gat zitten als daar behoefte aan is.

De Aasee is op zich geen Geheimtipp, je komt ‘m in Münster vanzelf tegen. Maar het is misschien wel een plek die je overslaat als je druk bent alle bezienswaardigheden in de stad te bekijken. Zonde. Wil je even de Seele baumeln lassen, dan is de Aasee daar perfect voor: gewoon in het gras, of op een van de terrassen. Rondom de Aasee is het goed wandelen (en sculpturen bekijken, zie verderop), op de Aasee kun je varen. Ook de Allwetterzoo ligt min of meer aan de Aasee (maar wel op een punt waarop je denkt dat je van de wereld valt als je verder gaat).

Doen in Münster

5. Skulptur.Projekte

De gay Kino was niet het enige dat voor opwinding zorgde tijdens mijn eerste bezoek. Als je er een beetje op let, dan zie je rond de Aasee en ook in de rest van Münster overal opvallende sculpturen staan. Niet allemaal even mooi, als je het mij vraagt, maar wel interessant. Goede kans dat het beeld waar je voor staat onderdeel is van de Skulptur.Projekte.

Alle tien jaar worden kunstenaars in Münster uitgenodig om een kunstwerk voor de openbare ruimte te ontwerpen. Dit kan een beeld zijn, maar ook iets uit de categorie performance art zijn. Het project duurt 100 dagen. Na die 100 dagen worden veel beelden aangekocht door het LWL-Museum für Kunst und Kultur of de universiteit en zijn daarna blijvend in de stad te zien.

Weekendje Münster: sculpturen

 

4x doen in Münster, ook bij slecht weer

Je hebt Münster nog niet uit, mocht je daar bang voor zijn. Nay, nay! En mocht je slecht weer in Münster hebben, dan is dat ook geen enkel probleem.

Das Schlosstheater

Das Schlosstheater is klein en gemütlich. De nadruk in het oudste bioscoopje van Münster (het werd geopend in 1953) ligt op arthouse films. Heb je meer zin in een blockbuster, dan ga je naar Cineplex aan de haven. Houd er rekening mee dat de meeste films daar nagesynchroniseerd zijn en dat de tijden waarop de Originalfassung vaak wat willekeurig zijn. Ik heb de laatste Bridget Jones-film hier bijvoorbeeld in het Duits gezien omdat de OF-versie alleen op maandagmiddag te zien was. (Ik ben nog aan het bijkomen van een Duits sprekende Colin Firth…)

Stadtmuseum Münster

Ik vind het altijd leuk om iets meer te weten te komen over de stad die ik bezoek. (Dit niet altijd tot vreugde van mijn reisgezelschap, maar ik neem dat voor lief.) Gewoon een beetje de geschiedenis in duiken, en dan het liefst ook de alledaagse geschiedenis, ik vind dat gewoon fijn. Die Vrede van Münster vind ik heus interessant, maar ik vind het toch nog leuker om kruidenier Henke (1911) te bezoeken. Of Café Müller (jaren ’50). Kan gewoon in het Stadtmuseum Münster. Het museum is bovendien gratis te bezoeken.

Andere musea in Münster

Voor een niet al te grote stad puilt Münster overigens best nog uit van de interessante musea. Wat dacht je van het LWL-Museum für Naturkunde, of het Picasso-Museum? In dit overzicht vind je alle musea van Münster.

Allwetterzoo Münster

En over musea gesproken: zelfs de Allwetterzoo heeft een eigen paardenmuseum! (Er is fotografisch bewijs waarop ik op een elektrisch peerd zit, maar het is voor iedereen beter dat ik dat niet deel ;)). Hoe het ook zij, naar de dierentuin ga je wellicht niet voor het museum. Gelukkig zijn er ook meer dan 300 diersoorten om kennis mee te maken.

De leukste restaurants in Münster

Had ik de Hafenkäserei al genoemd???

Er is natuurlijk meer:

Brauerei Pinkus Müller

Voor simpele maar lekkere typisch (Noord-)Duitse gerechten ga je naar het Kuhviertel, de oudste wijk van Münster, en wel naar Brauerei Pinkus Müller
. Een goed (en biologisch) biertje is hierbij ook meteen gegarandeerd. Dit is wel een van de bekendste restaurants van Münster, dus het kan beredruk worden. Reserveren is dus aan te raden.

Fyal

“Fuck You Art Lovers“, ofwel Fyal,  is een uit de hand gelopen kunstproject. In 2007 was het een soort pop-up café voordat dat hip werd. Muziek, kunst, een hapje, een drankje, en dat voor een paar maanden. Fyal was echter zo’n succes dat het nog steeds bestaat en een echte hotspot geworden is.

Altes Gasthaus Leve

Van hip gaan we terug naar heerlijk traditioneel: het Altes Gasthaus Leve, niet ver van de Clemenskirche. Stevige Westfaalse kost in een knusse setting – neem even de tijd om de tegeltjes te bewonderen! (De inrichting doet me een beetje denken aan de Bonte Koe in Leiden vroeger, maar dan Duits.) (Ik zeg vroeger, want het is ook al zeker 14 jaar geleden dat ik daar voor het laatst was.) (Ik ben toch niet de enige die van oude tegels houdt?!)

Eten in de haven

Is kaas niet zo je ding, maar wil je wel lekker in de haven eten, dan zijn LuMiná (mediterrane keuken) en Cafe Med (mediterraan/Italiaans) leuke plekken. Zelf vind ik LuMiná net iets gezelliger. Ook handig trouwens als je voordat je naar de bioscoop gaat nog even iets wilt eten.

Fijne en betaalbare hotels in Münster

JB Apartments
JB ligt op een Katzensprung van de haven. De appartementen variëren van vrij klein tot aangenaam ruim. Ik heb een paar keer in het kleinste appartement gelogeerd en vond het precies goed: schoon, licht en comfi.

Hotel Kaiserhof
Slaap je liever in een hotel, dan is Hotel Kaiserhof een uitstekende optie: super comfortabel, betaalbaar, en heel centraal.

Factory hotel
Logeren in een hotel met een verhaal? Ook dat kan in Münster: het Factory Hotel ligt aan de rand van het trendy Kreuzviertel en is gevestigd in een oude bierbrouwerij. Je bent van alle gemakken voorzien, maar vindt er ook nog oude details. Ook niet onbelangrijk: je zit zo in het centrum van Münster en naar lekker eten hoef je niet lang te zoeken.

Een weekendje Münster plannen

Reis naar Münster

Voor een lang weekend Münster hoef je vanuit Nederland niet ver te rijden: vanuit Utrecht ben je er in 2,5 uur al. Ook met de trein ben je er zo. Vanuit Münster is er ook een directe treinverbinding met Hamburg – just sayin’ 😉

MünsterCard

Ben je eenmaal in Münster, dan kan een MünsterCard een uitkomst zijn. Met deze kaart kun je niet alleen gratis met het ov, maar kun je ook musea in duiken, een fiets huren en meewandelen met rondleidingen.

De beste reistijd voor een stedentrip Münster

Een lang weekend Münster kan eigenlijk altijd wel. Omdat ik echt dol ben op herfstkleuren ga ik zelf het liefst in de herfst naar Münster. De Promenade en de botanische tuin vind ik dan op hun mooist.

Boekentip voor onderweg

Ik begin reizen graag met een boek waarin de stad/regio waar ik naartoe ga een rol speelt. Liefst een Krimi, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Voor Münster kan ik je de historische Krimi Der Werwolf von Münster van Maria Rhein aanraden.

Andere mooie steden in Noord-Duitsland

Nu je toch onderweg bent… deze steden kan ik je ook erg aanraden!

  • Lüneburg is een gezellige stad die je prima als dagtrip vanuit Hamburg kunt bekijken.
  • Hetzelfde geldt voor Glückstadt, dat bekend staat om zijn Matjes, maar nog veel meer te bieden heeft, hoe klein het ook is.
  • Friedrichstadt is ook klein en gemütlich, en heeft een bijzondere Nederlandse connectie. Het wordt zelfs het ‘Holländerstädtchen’ genoemd.
  • Ontdek je liever een grotere stad, dan is Hannover echt een ondergewaardeerd juweel. (Zelfs door de Hannoveranen zelf, shame on them!)
  • Bremen is ook absoluut de moeite waard, en ligt op maar een slordige 120 kilometer van Hamburg.
  • Want Hamburg, had ik het daar al over gehad? Moet je ook echt eens naartoe gaan! Doe hier vast inspiratie op

15 tips voor een lang weekend Münster | Standort Hamburg

15 tips voor een lang weekend Münster | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid