Home Ontdek Hamburg Wijken in Hamburg: Uhlenhorst

Wijken in Hamburg: Uhlenhorst

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het is alweer even geleden dat we voor het laatst kennismaakten met een van de wijken in Hamburg. Hoogste tijd dus om je voor te stellen aan Uhlenhorst, in het oosten van Hamburg, direct aan de Außenalster. Uhlenhorst is wat mij betreft een goede ‘vakantiewijk’: groen, rustig, direct aan het water en een goede uitvalsbasis voor fietstochtjes.

Wijken in Hamburg: Uhlenhorst, direct aan de Alster

Doen in Uhlenhorst

Rondje om de Alster

Omdat je in Uhlenhorst pal aan het water zit, begin je met een rondje om de Außenalster. Dit kan wandelend, hollend of fietsend. 🙂

Koffie in het Literaturhaus

Op op krachten te komen na al deze activiteit heb je een koffie of high tea verdiend in het Literaturhaus-Café. (Niet vergeten het jugendstilplafond te bewonderen.) Op het programma van het Literaturhaus vind je interessante lezingen, en er is een erg goede boekwinkel.

Architectuur bekijken

Uhlenhorst is een sjieke wijk en dat zie je terug in de architectuur. Naast prachtig opgeknapte Altbau kom je er ook moderne architectuur tegen (soms in de categorie ‘apart’) en een paar bakstenen gebouwen.. Bekijk ook zeker de moskee bij Schöne Aussicht, en station Mundsburg.

Architectuur in Uhlenhorst

Toneel bekijken in het Ernst Deutsch Teater

De voormalige megabioscoop van Wandsbek/Uhlenhorst is nu het Ernst Deutsch Theater. Het richt zich (vooral) op maatschappijkritische stukken, hedendaagse komedies. Klassiekers kun je er echter ook bekijken, en improvisatietheater. En, niet te vergeten: Best of Poetry Slam.

Ernst Deutsch Theater, Friedrich-Schütter-Platz 1, U Mundsburg

Feesten op Dat Uhlenfest

Elke zichzelf respecterende wijk in Hamburg heeft een eigen Straßenfest. Zo ook Uhlenhorst, elk laatste weekend van augustus (dit jaar 24-26 augustus). Vaste ingrediënten zijn de Flohmarkt, live muziek, Künstlermeile en straatkunst. O, en hapjes en drankjes, natuurlijk.

Meer info en programma: Dat Uhlenfest

Shoppen in de Hamburger Meile

Echt spannend is de Hamburger Meile niet. Het is een groot winkelcentrum met, nou ja, veel winkels (ketens), en een food court. Maar omdat je nooit weet wanneer je heel dringend een nieuw paar schoenen nodig hebt (!) wil ik het toch niet onvermeld laten. (Maar toch: als je zin hebt om te winkelen en wat uniekere winkeltjes zoekt, tip ik je om te gaan shoppen in Ottensen, de Schanze of St. Pauli.)

Hamburger Meile, Hamburger Straße 27, U Mundsburg

Blockbuster zien in UCI Kinowelt Mundsburg

Mocht je zin hebben in een film, dan plof je naast de Hamburger Meile in het pluche van megabioscoop UCI Kinowelt. Er worden voornamelijk blockbusters vertoond en meestal nagesynchroniseerd (…), maar soms heb je geluk en kun je er een mooie film zien.

UCI Kinowelt Mundsburg, Hamburger Straße 1 – 15, U Mundsburg

Doen in Uhlenhorst: Uhlenfest

Doen in Uhlenhorst: Ernst Deutsch Theater

Meer Uhlenhorst: Minibreak in eigen stad: Uhlenhorst.

Restauranttips

Alsterperle is klein, maar fijn. Het is een voormalig wc-huisje aan de Alster waar je nu Aperol Sprizze op het terras drinkt. In de winter is er erwtensoep! (Hoej!) – Eduard-Rhein-Ufer 1, bushalte Mundsburger Brücke

Bij Spanische Treppe eet ja tapas op het water: het terras drijft op een zijarm van de Alster – Armgartstraße 7, U Uhlandstraße

Heb je meer trek in Italiaans, steek dan de brug over en daal aan de overkant af naar het volgende terras: Anleger 1870 is een prima Italiaans restaurant dat eveneens op het water drijft en gaaf uitzicht op de Alster heeft.- Hartwicusstrasse 7, U Uhlandstraße

Uhlenhorst | foto door Maecius | Standort Hamburg

Uhlenhorst | foto door clemens runge | Standort Hamburg

Hoteltips

Hotel Aspria Hamburg Uhlenhorst is een club/resort hotel midden in Uhlenhorst, op 5 minuten lopen van de Alster. De sauna en saunatuin zijn geweldig. Ik bracht er deze week mijn zomerse minibreak in eigen stad door en ben van plan nog eens terug te gaan.

Nog meer zen: Nippon Hotel Hamburg is een klein stukje Japan in Hamburg. Het ligt heel mooi aan een zijkanaaltje van de Alster.

Van A naar B in Uhlenhorst

De handigste haltes voor Uhlenhorst zijn Mundsburg (U3) en het Hauptbahnhof (S, U). Omdat je zo dicht bij de Außenalster bent, is een fiets natuurlijk ook heel geschikt. En de benenwagen, niet te vergeten.
Bekijk voor meer ov-tips: Met het ov door Hamburg. En voor de fiets: Fietsen in Hamburg.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Uhlenhorst

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid