Home Duitse steden 7x Op wijnreis naar Freiburg

7x Op wijnreis naar Freiburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik hoop dat je koffer gepakt is, want vandaag maken we een wijntrip naar Freiburg.

Dat zit zo: tot voor kort kon ik niet echt meepraten over wat  in het tweede couplet van het Duitse volkslied gezongen wordt:

Deutsche Frauen, deutsche Treue, deutscher Wein und deutscher Sang
sollen in der Welt behalten ihren alten schönen Klang,
uns zu edler Tat begeistern unser ganzes Leben lang.

Maar mijn kennis van de Duitse wijn hield wel zo’n beetje op bij Grauburgunder (ja) en Riesling (liever niet). Magertjes, ja.

En als het land, waarin ik nota bene woon, in het volkslied zijn vrouwen en zijn wijn bezingt, dan moet dat toch betekenen dat we met iets bijzonders van doen hebben! (Over die zang heb ik zo mijn twijfels, overigens.)

Hoogste tijd dus voor een wijntrip tussen de wijnvelden: hierbij daarom zeven ideeën voor een wijnreis naar Freiburg en omgeving.

De leukste tips voor een wijnreis naar Freiburg

Tips voor een wijnreis Freiburg en omgeving

1. Weinfest Freiburg

Ieder jaar kun je in juli rond de Münster van Freiburg zes dagen lang wijnproeven op het Weinfest Freiburg. De Münsterplatz is bovendien een goed vertrekpunt voor een wandeling door het historische centrum van Freiburg. Het staat vol Fachwerkhäuser: zelfs de McDonalds (!) is gevestigd in een vakwerkhuis.

De toren van de Münster kun je beklimmen en schijnt een prachtig uitzicht op de stad te garanderen – wellicht niet zo’n goede combinatie met een wijnproeverij.

Ik kan het je niet met zekerheid berichten, want mij krijg je niet naar boven. Degenen die net als ik nogal hoogtevrezig aangelegd zijn hoeven echter niet te treuren, want ook met beide benen op de grond is er genoeg moois te zien, bijvoorbeeld de Wochenmarkt.

2. Wijn proeven op de Münstermarkt

De wekelijkse Münstermarkt vind je ook rondom de Münster. Je kunt hier natuurlijk zelf rondstruinen en shoppen, maar je kunt ook met een culitour meeggaan om met Freiburg Erleben het Kulinarisches Freiburg te leren kennen.

In zo’n tweeënhalf uur maak je kennis met lokale producten op de markt. Onder ‘kennis maken met’ wordt natuurlijk verstaan: proeven! En zonder proeven is een wijnreis Freiburg natuurlijk niet compleet. 😉

Daarom de tip om in het (na-)oogstseizoen te gaan, als er nieuwe wijnen gepresenteerd worden en er dus ook wijn op het proeverijmenu staat.

Wijn drinken in Freiburg

Wijnreis Freiburg: proeverij op de Wochenmarkt

3. Wijnproeverij Alte Wache

Voor nog meer wijnproeverijen in Freiburg  is Alte Wache, eveneens aan de Münsterplatz, je proeflokaal.

Het hele jaar door kun je hier terecht voor proeverijen, maar ook voor Weinerlebnisse. Denk hierbij je moet aan thema-avonden als ‘Wein & Schokolade’ of ‘Wein & Sushi’, en presentaties waarin wijnmakers zichzelf en hun nieuwe wijnen voorstellen.

Ook een idee is een soort verrassingsexpeditie door de wijnkelder. Daarbij mag je zelf de wijnen kiezen waar je meer over wilt weten en die je wilt proeven.

4. Met de tractor door het wijnland

Wijn en rijden, dat gaat alleen samen als je je laat rijden door Bob. Of Bob daarbij op een tractor zit, dat maakt niet uit. Niets staat ons dus in de weg om een Vulkan-Tour te maken met een wijnboer op een tractor en ‘rollende wijnproeverij’. Gaat alternatief ook met een Unimog!

De route tuft door de Kaiserstuhl, een van de warmste gebieden in Duitsland en daarmee een perfecte plek voor wijnstokjes om te groeien.  Heb je honger gekregen, sluit dan de tour af met een lokale specialiteiten in een zgn. ‘Straußenwirtschaft’ (een klein restaurant ‘aan huis’ bij de boer) 

Meer info: Traktorfahrt & Weinprobe im Kaiserstuhl

Wandel je liever door de wijnvelden? Kan natuurlijk ook. Bekijk hier de Kaiserstühler Weinführungen van Freiburg-Kultour.

Wijnproeven in Freiburg | Standort Hamburg

(Zie hoe ik het wijnglas – heel verkeerd, natuurlijk – vastgegrepen heb alsof mijn leven ervan af hangt…)

Wijngaarden in de omgeving van Freiburg | Standort Hamburg

5. Geocaching in Freiburg? Winecaching zul je bedoelen!

Winecaching – misschien wel de ultieme vorm van geocaching: met een GPS op pad om de wijn te vinden? Gesproken over motivatie! Na afloop wordt er uiteraard geproefd!

Meer info over winecaching en andere anders-dan-anders wijnervaringen vind je bij Kaiserstuhl Events.

6. Achter de schermen met Happy Wine Tours

Over wijn valt heel veel te vertellen, en dat kan ook zonder poespas, bewijst Regina Haberl van Happy Wine Tours. In kleine groepjes proef je samen met Regina de vele totaal verschillende wijnen die in de Freiburgse regio worden gemaakt. Liever wat meer actie? Ga dan mee op een wine hike, in een groepje van max. 8 personen. De tour wordt natuurlijk afgesloten met een proeverij.

Meer info: Happy Wine Tours

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Die_alte_Wache_in_Freiburg.jpg

7. Word wijn- en kaaskenner bij Garibaldi

Schuilt er een heuse wijnkenner in jou en is alleen proeven niet genoeg? Schuif aan bij een wijnseminar van Garibaldi. Alleen wijn niet genoeg? Ga voor kaas en wijn (goede keus, goede keus), of sushi en wijn. Wil je ook wel eens meer weten over andere dan Duitse wijnen, dan organiseert Garibaldi ook internationale seminars, waarbij je in Freiburg blijft en toch naar, ik noem een dwarsstraat, Venetië afreist.

Meer info: Garibaldi Weinseminare und Weinproben

Wijnreis naar Freiburg plannen

Hotels in Freiburg

Ik ga er even van uit dat je na een dag sight seeing en wijnlurken geen zin meer hebt om nog een lange Spaziergang te moeten maken voor je op een bed neer kunt ploffen.

  • Hotel Oberkirch is dan erg verleidelijk, want direct gelegen aan de Münsterplatz. Bovendien is het een historisch pand waar al sinds 1738 een Weinstube is. Die Weinstube is er nog steeds, dus ook hier kun je het wijnfestijn nog voortzetten in een lekker klassiek ingerichte kamer met veel hout, en toch comfi en van alle gemakken voorzien.
  • Slaap je liever wat moderner, zet dan koers naar Boutique Hotel Am Stadtgarten: lekker strak ingericht, pal naast de Altstadt, én inderdaad naast de Stadtgarten.
  • Net wat verder van het centrum ligt FourSide Hotel Freiburg: funky, fris en betaalbaar.
  • Wil je je helemaal onderdompelen in de wijnregio, logeer dan bij de wijnboer: Weingut Faber.

Vervoer naar Freiburg

Met de trein naar Freiburg

Met de trein ben je vanuit Amsterdam in zo’n 5 á 6 uur in Freiburg. Sparangebote ben ik tegengekomen voor € 80 –  € 130. Goed zoeken en vergelijken is de moeite waard, want de prijzen willen nogal eens schommelen afhankelijk van het tijdstip waarop je boekt en het tijdstip waarop je wilt reizen.

Freiburg City Card

De Freiburg City Card kan handig zijn als je gebruik wilt maken van het ov en veel bezienswaardigheden en restaurants wilt bezoeken. Net als met de Hamburg Card geldt ook hier dat de kaart vooral voordelig is als je én het ov wilt gebruiken én de kortingen op bezienswaardigheden en restaurants. Voor alleen ov is de kaart dan weer minder voordelig.

Black Forest Card

Maak je niet alleen een wijnreis naar Freiburg, maar verken je ook andere delen van het Zwarte Woud, dan is de Black Forest Card interessant. Met deze kaart krijg je bij allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in het Zwarte Woud korting (o.a. op het Europa-Park, just sayin’…)

Also, ik zou zeggen: Proost en plop! Op naar Freiburg!

Wijntours Freiburg: tips voor de leukste wijnroutes | Standort Hamburg

Wijntours Freiburg: tips voor de leukste wijnroutes | Standort Hamburg

Wijnreis naar Freiburg

Freiburg: wijnreizen

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 4 november 2014 - 08:42

Ja, Freiburg was geweldig. Alweer veel te lang geleden dat ik er was en dus ook niet zo uitgebreid wijn geproefd (mopper). Wij logeerden in Hotel Paradies, vlakbij het station. Was echt een ontzettend goede budgetoptie en je kon er ’s avonds heel goed eten. De zondag-brunch was er gu-wel-dug!

Antwoorden
Fem 4 november 2014 - 09:56

Heb ik ook goede dingen over gehoord, en vanaf het station is het ook nog maar een Katzensprung naar het centrum..
De Duitse wijnen zijn bij nader inzien helemaal zo slecht nog niet 🙂

Antwoorden
Esther 4 november 2014 - 20:40

Aber natürlich nicht! Jij moet een keer langs Weingut Geelen in Trier, Dornfelder proeven (= de Merlot van de Mosel… so lekker).

Antwoorden
Fem 4 november 2014 - 21:01

Hm, klinkt goed. Het zou zomaar kunnen dat ik dit jaar nog naar Trier ga… staat genoteerd!

Antwoorden
Kirsten 5 november 2014 - 10:07

Ik mis Freiburg en de wijnen! Was er vroeger bijna elke maand te vinden en helemaal verliefd op die stad.

Antwoorden
Fem 7 november 2014 - 11:29

Snel weer eens teruggaan dan! Freiburg is inderdaad heel fijn 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid