Home Ontdek Hamburg Sprong over de Elbe: Wilhelmsburg

Sprong over de Elbe: Wilhelmsburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De wijk Wilhelmsburg wekt bij veel mensen gedachten op aan stinkende industrie en uiterst deprimerende flatgebouwen.

En er gebeurt ook veel industrieels in Wilhelmsburg en er staan ook veel lelijke Hochhäuser.

Maar het Elbinsel bestaat verre van alleen maar uit lelijkheid. Sterker nog, voor een uiterst landelijk vakantiegevoel kun je op Wilhelmsburg in Moorwerder prima terecht, en voor een van de uniekste uitzichten op Hamburg überhaupt moet je echt naar Wilhelmsburg afreizen.

IBA-Gelände & Inselpark

Direct aan het S-Bahn station Wilhelmsburg begint de vrolijkheid, met het gebouw van het Behörde Stadtentwicklung und Umwelt op het IBA-Gelände:

Stadtentwicklung und Umwelt Wilhelmsburg Standort Hamburg

Het gebouw werd neergezet tijdens de Internationale Bau-Ausstellung Hamburg (IBA) tusen 2007 en 2013. Tegenwoordig wordt er in dit gebouw nagedacht over duurzame Stadtentwicklung enzo.

Stadtentwicklung und Umwelt Wilhelmsburg detail Standort Hamburg

Of het een mooi gebouw is, is nog maar de vraag, maar het ‘heeft wel wat.’

Ernaast ligt het Inselpark, ooit het terrein van de grote tuintentoonstelling, nu een park waar je kunt wandelen, skeeleren, fietsen, klimmen, varen, harken in een moestuintje, moderne architectuur kunt bewonderen, het kerkhof van goede ideeën kunt bezoeken of naar een concert kunt luisteren. Tevens erg geschikt om te pootje baden of in het gras te lanterfanten. Alle events vind je in de kalender van het Inselpark.

Chinese Spring Lantern Festival, or Chinese Yuanxiao- Lantern Festival Hamburg Germany July, 01,2017

Tijdens het Chinese Spring Lantern Festival

Flakbunker with a view

Vanaf de Flakbunker Wilhelmsburg, tegenwoordig de ‘Energiebunker’, heb je uniek zicht op Hamburg en de haven, zelfs bij heiig weer.

De rondleidingen door de bunker en de tentoonstelling zijn zeer de moeite waard.

Meer over de bunker lees je in mijn blogpost Flakbunker with a view: de energiebunker in Wilhelmsburg.

Energiebunker

Café Vju

Op de 8e verdieping van de Energiebunker zit Café Vju, waar je op zondagmorgen uitgebreid kunt lunchen, of gewoon kunt koffie lurken met een prachtig uitzicht.

Wilhelmsburger Rathaus

Er zijn plekken waar Wilhelmsburg aardig zijn best doet het lelijkeflatgebouwenimago van zich af te schudden, bijvoorbeeld in de wijken rondom de Rotenhäuser Damm, de Kurdamm Straße en de Wilhelm-Georg -Straße. Veel Gründerzeithuizen zijn er niet heel fantastisch aan toe, maar ze staan er nog steeds en ze zijn ook nog steeds mooi, ook met wazige telefoonshopjes erin. Voor nog meer Altbau-romantiek ga je naar het Rathaus aan de Mengestraße: Backsteinbau uit de Gründerzeit.

Wilhelmsburger Rathaus - Standort Hamburg

Foto Autobahnmeister/cc-by-sa-4.0 

Honigfabrik

Ooit een margarinefabriek (!)(OK, en later daadwerkelijk een honingfabriek), tegenwoordig een bont cultuurcentrum. Je vindt het aan het Veringkanal, waar je ’s zomers ook goed aan het water kunt relaxen of bij een van de cafeetjes kunt neerploffen. Het Honigfabrik programma vind je hier: Honigfabrik.

Wilhelmsburg | Standort Hamburg

Foto Flamenc/cc-by-sa-4.0

Katten

Om te zeggen dat je voor katten naar Wilhelmsburg moet lijkt me vooralsnog overdreven, maar feit is dat ik in een weekendje Wilhelmsburg méér katten in het wild gezien heb dan in de afgelopen jaren in heel Hamburg (namelijk 3 stuks). Omdat het nog niet erg wil vlotten met Projekt Katzencafé gaat Hamburg nog steeds gebukt onder ernstige Katzenmangel. Wie daar erg onder lijdt (o.a. ikzelve) moet dus toch maar even naar Wilhelmsburg afreizen.

Alte Harburger Elbbrücke

Ooit de enige brug van Wilhelmsburg naar Harburg, nu een voetgangersbrug een een van Hamburgs fotogeniekste bruggen: de alte Harburger Elbbrücke.

M20160604151113_Standort Hamburg_Harburger Elbbruecke Wilhelmsburg

Plaatje, niet? En vanaf de andere kant:

M20160604151217_Standort Hamburg_Alte Harburger Elbbruecke

M20160604174845_Standort Hamburg_Alte Harburger Elbbruecke

En nog een ansichtkaart:

Hamburg Wilhelmsburg Brug

Het hoe en waarom

Wilhelmsburg bereik je het makkelijkst met de S-Bahn, ongeveer 10 minuutjes vanaf het Hauptbahnhof. Een alternatief is met de ferry door de haven via de Landungsbrücken en Finkenwerder. Als je dat doet kun je meteen een fiets meenemen en door de haven karren (en dan doorfietsen naar Moorwerder, maar dat beter alleen doen als het niet 37 C° is).

Het Stadtteil is geen Altona of Ottensen, maar ik moet mijn vooroordelen over Wilhelmsburg toch echt overboord gooien: je bent er zo vanuit de stad, het is veel mooier dan ik gedacht had en het is bovendien zeer geschikt voor een landelijk vakantiegevoel op steenworp afstand van het gebruis en gebubbel van de stad.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid