Home Ontdek Hamburg Winkelen in Hamburg

Winkelen in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude, we moeten het even over winkelen in Hamburg hebben. Hamburg is namelijk een geweldige stad om te winkelen, maar ‘de binnenstad’ krijgt vaak onterecht buitensporig veel aandacht. Terwijl je, als je écht leuke winkels wilt ontdekken, gewoon de Schanze en het Karoviertel in moet duiken. En St. Pauli, en als je toch bezig bent, ook Ottensen. De winkels in Eimsbüttel en Eppendorf sla je beter ook niet over. En nog veel meer, nu we het erover hebben, maar blijf toch in godsnaam weg uit die binnenstad. 😉

Ik help je op weg met mijn favoriete winkels in Hamburg:

Winkelen in Hamburg

Winkelen in de Schanze en het Karoviertel

In het Karolinenviertel is de Marktstraße dé straat waar je de leukste winkels vindt, in het Schanzenviertel zijn dat het Schulterblatt en de Susannenstraße.

Lockengelöt

Design, net een beetje anders. Heel gewone dingen blijken nog veel meer functies te kunnen vervullen. Boeken, bijvoorbeeld, doen het heel goed als sleutelborden…

Lockengelöt, Marktstraße 114, U Feldstraße

Foto: Loeckengeloet_made_in_Hamburg via IG

Hanseplatte

Als je op zoek bent naar de beste ‘Hamburg sounds’, haast je dan naar Hanseplatte. Tocotronic, Deichkind, Udo Lindenberg, Fettes Brot, in deze platenzaak vind je ze allemaal.

Hanseplatte, Neuer Kamp 32, U Feldstraße

Bruno’s Käseläden

Een kaaswinkel is misschien niet de eerste winkel waar je aan denkt als je van plan bent te komen shoppen in Hamburg. Maar ik vind kaas erg belangrijk, en dit is mijn favorietenlijst 😉 Bovendien is Brunos Käseladen een kaaswinkel met cultstatus en kun je er ook lunchen. Toch maar even kijken dus.

Brunos Käseladen, Schulterblatt 60, S/U Sternschanze

Wie es euch gefällt

Bij Wie es euch gefällt snuffel je naar kleding en accessoires in alle prijsklassen. Extra leuk aan deze winkel is dat je er soms ook kunstwerken kunt bekijken.

Wie es euch gefällt, Juliusstraße 16, S/U Sternschanze

30x shoppen in Hamburg

 

Foto’s: Loeckengeloet_made_in_Hamburg, wieeseuchgefaelt, kaufdichgluecklich, lokaldesignhamburg 

Kauf dich glücklich

Kauf dich Glücklich is een van dé shophotspots van Hamburg. Een winkel vol leuke woon-en-hebbedingen. Kleine Geheimtipp: in de Bartelstraße, verstopt aan een hofje op nr. 55, vind je de outlet store van Kauf dich Glücklich.

Kauf dich Glücklich, Susannenstraße 4, S/U Sternschanze

Lokaldesign

Unieke meubels en woonaccesoires vind je bij Lokaldesign aan het Schulterblatt. De meubels worden namelijk gemaakt door jonge ontwerpers en van de meeste stukken bestaat maar één exemplaar. Lokaldesign werkt o.a. samen met kunsthogescholen – goeide kans dat je iets in huis haalt van een ontwerper die over een paar jaar wereldberoemd is!

Lokaldesign, Schulterblatt 85, S/U Sternschanze

Winkelen in St. Pauli

In St. Pauli laat je de schreeuwerige winkels aan de Reeperbahn beter links liggen (tenzij je op zoek bent naar een nieuwe vibrator of een kek zweepje, die vind je daar namelijk gegarandeerd).

Leuker om te shoppen zijn de Paul-Roosen-Straße en de Clemens-Schulz-Straße en de dwarsstraten daarvan.

Strips ‘n’ Stories

Dé plek voor fans van graphic novels. Houd ook zeker de agenda in de gaten, want de presentaties van nieuwe strips en graphic novels zijn feestjes waar de illustratorenscene van Hamburg zich verzamelt.

Strips ‘n’ Stories, Wohlwillstraße 28, U St. Pauli of Feldstraße

30x winkelen in Hamburg | Standort Hamburg

 

Foto’s: Zeitlos.wohnelemente, stripsstories, kindamtellerrand, kaufhaushamburg

St. Pauli Kunstkiosk

In de kunstkiosk krijgt iedere maand een andere lokale kunstenaar de mogelijkheid zijn nieuwste werk in de winkel te laten zien. Nast deze kleine tentoonstelling vind je er handgemaakte schatten, variërend van schilderijtjes, magneetborden, sleutelborden, ontbijtplankjes, sieraden en kunstwerkjes op zwerfhout. Het best verkopende souvenir is volgens de kiosk een flesje met zand van het Elbstrand…

St. Pauli Kunst Kiosk, Paul-Roosen-Straße 5, U St. Pauli of S Reeperbahn

Winkelen in Ottensen

Aan het begin van de Ottenser Hauptstraße vind je vooral ketens, maar loop vooral even door, en sla ook de Große en de Kleine Rainstraße in. En kijk ook even in de zijstraten van de Bahrenfelderstraße, en in de Friedensallee.

Zeitlos Wohenelemente

Deze kleine winkel staat propvol spulletjes voor in huis – van praktisch tot deco. Veel grenst aan kitsch, maar soms kom je iets vrolijks tegen waarvan je niet wist dat je het nodig had maar dat toch echt mee naar huis moet.

Zeitlos Wohnelemente, Ottenser Hauptstraße 45, S Altona

Eaton Place

Een van mijn lievelingscafeetjes in Hamburg, Eaton Place (scoooooones!), heeft ook een eigen winkel. Vol fijne Engelse spullies en niet te vergeten een bijzonder groot assortiment aan wunderbare theesoorten. (Ik had toch sterk de indruk dat na 8 september de Jubilee Tea bijzonder hard ging.)

Eaton Place at Home Store, Ottenser Hauptstraße 46, S Altona

Winkelen in Hamburg: Eaton Place at home store in Ottensen

Foto: Standort Hamburg

Bonscheladen

Ben je benieuwd hoe eigenlijk bonbons en ander snoepgoed getoverd worden? Kom dan naar de mooiste snoepwinkel van Ottensen: van di-vr kun je hier om 16.15 precies zien hoe het in z’n werk gaat. Op andere tijdstippen kun je je uiteraard gewoon vergapen en verproeven aan de mooiste zoete creaties.

Bonscheladen, Friedensallee 12, S Altona

Kaufmannsladen

De Kaufmannsladen is zo’n winkel waar je toch altijd even naar binnen moet, alleen al omdat het er lekker ruikt. Je kunt er zelf je muesli samenstellen, en voor de lunch kun je hier lekker brood kopen. Verder zijn er serviesgoed, kruiden,vele oliesoorten, thee, noem het maar op.

Kaufmannsladen, Bahrenfelder Straße 203, S Altona

Marktzeit in der Fabrik

Marktzeit is niet zomaar een Wochenmarkt: je doet hier niet alleen boodschappen, maar je kunt er ook kunst uit Hamburg en omgeving, lekker laat ontbijten en naar live muziek luisteren. De locatie maakt het af: de oude scheepsonderdelenfabriek aan de Barnerstraße.

Marktzeit in der Fabrik, Barnerstraße 36, bushalte Fabrik

Winkelen in Hamburg

 

Foto’s: Standort Hamburg, bjrnsn.brewer, LYS vintage, nick_reads  

Ser Mer

Ser Mer heeft vrolijke jurken en aparte sieraden van verschillende grotere en kleinere merken.
Ser Mer, Kleine Rainstraße 10, S Altona

Stiels Designbutik

“Buy now or cry later” staat er in de etalage van Stiels Designbutik. Dat je gewaarschuwd bent. Je vindt er Scandinavisch design voor in huis. Ik ben vooral fan van de vazen en serviezen!

Stiels Designbutik, Hohenesch 6, bushalte Fabrik

Winkelen in Eimsbüttel

In Eimsbüttel kom je in de Weidenallee een paar mooie winkels tegen. Aan de Osterstraße vind je verder alles dat je zoekt, van keten tot kleine boetiek.

ABC Magazin-Laden

Bij ABC vindt niemand het een probleem als je een tijdschrift uit de kast pakt en het ter plaatse gaat lezen. Sterker nog, het wordt aangemoeidigd. ABC heeft bovendien bijzondere tijdschriften op de planken staan die jer (bijna) nrgens anders vindt.

ABC Magazin-Laden (FB-pagina), Weidenallee 61, S/U Sternschanze, U Christuskirche

Beyond Beer

Bij Beyond Beer kun je je onderdompelen in de wereld van craft bier (vaak ook van Hamburgse makelij, extra leuk). In de kleine bar van de winkel worden proeverijen en biercursussen georganiseerd en wordt je alles verteld over het verhaal achter het bier dat voor je neus staat.

Beyond Beer, Weidenallee 55, S/U Sternschanze, U Christuskirche

De leukste winkels in Hamburg

Foto’s: Thalia Hamburg, Standort Hamburg, Secondella Hamburg, Jooles1405

Mylys

Mylys is een paradijs voor craftliefhebbers, met mooiste wol van over de hele wereld. Wil je even uitrusten van al het gewinkel, dan kan dat hier ook, je kunt er namelijk ook koffiedrinken. (Ik vind dat een goed concept, trouwens, winkels waar je ook kunt koffielurken.)

Mylys, Weidenallee 12, S/U Sternschanze, U Christuskirche

Stadtkutter

Stadtkutter was ooit een pop-up store, maar was zo’n succes dat de winkel nu gewoon ‘voor vast’ is. Als je nog op zoek bent naar een echt Hamburgs souvenir, is de kans groot dat je hier slaagt. Alle producten bij Stadtkutter zijn gemaakt door ontwerpers uit Hamburg en omgeving.

Stadtkutter, Weidenallee 17, S/U Sternschanze

Lys Vintage

Deze prachtige winkel begon met Scandischavische klassiekers uit de jaren ’50 en ’60. Die kun je er nu ook nog krijgen, maar inmiddels richt Lys Vintage zich vooral op het allernieuwste Scandinavische design.

Lys Vintage, Eppendorfer Weg 8, U Christuskirche

Winkelen in Eppendorf

Eppendorf is een sjieke wijk, en dat merk je ook aan de winkels. De Eppendorfer Weg, de Lehmweg en het gebied rond de Eppendorfer Baum zijn plekken waar je aparte boetiekjes tegenkomt. Eppendorf is natuurlijk ook de wijk van Hamburgs leukste Wochenmarkt: de Isemarkt.

Liv Interior

De ontwerpen van de hotste designers uit Zweden, Denemarken en Noorwegen verzamelt Mareike Reimers in Liv. Met een naam die Deens is voor ‘leven’ is dat precies waar de winkel om draait: fijn leven in een mooie omgeving. In normalemensentaal: gave meubels en woonaccessoires uit Scandinavië. 🙂

Liv Interior, Eppendorfer Weg 174, U Christuskirche

Stories!

Heb je zin om nieuwe schrijvers te ontdekken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ga dan naar Stories! in Eppendorf. De medewerkers geven je graag advies. Het leukste is het ‘Abendbrot’, waarbij onder een hapje en een drankje de nieuwste en beste boeken gepresenteerd worden en de medewerkers van Stories! je hun persoonlijke tips geven.

Stories!, Straßenbahnring 17, U Hoheluftbrücke

Kaufrausch

Kaufrausch was meer dan 30 jaar geleden een beetje een vreemde eend in de bijt in Eppendorf. Een winkel waar je van alles kon kopen, van lingerie tot hoeden tot cadeautjes, en waar je nog koffie kon drinken ook. Inmiddels is Kaufrausch een van de winkels in Hamburg die een cultstatus heeft bereikt. Je kunt er nog steeds de meest uiteenlopende dingen kopen, op elk detail is gelet. Café Harry’s im Kaufrausch verzorgt de koffie.

Kaufrausch, Isestraße 74, S Eppendorfer Baum

Winkelen in St. Georg

In St. Georg is de Lange Reihe de straat waar je de meeste mooie winkels tegenkomt – o.a. een paar fijne wijnwinkels, maar dat is waarschijnlijk materiaal voor een aparte blogpost. 😉

Kaufhaus Hamburg

“Alles Gute aus der Stadt” is het motto van Kaufhaus Hamburg en dat beschrijft de winkel erg treffend. Je gaat er naartoe voor typisch Hamburgse woonaccessoires, kantoorartikelen, Feinkost, fotografie, en natuurlijk ook Hamburgse gin.

Kaufhaus Hamburg, Lange Reihe 70, S/U Hauptbahnhof

Mutterland

Wie geen genoeg krijgt van de Hamburger specialiteiten doet er goed aan om even een tussenstop bij Mutterland in te lassen. Bij Mutterland koop je niet alleen delicatessen uit Hamburg, maar uit heel Duitsland.

Mutterland, Ernst-Merck-Straße 9, S/U Hauptbahnhof 

The Art of Hamburg

Bij The Art of Hamburg kun je terecht voor een stevige dosis Ankerliebe: handgemaakte kleding, tassen, jasjes voor je telefoon en allerhande accessoires met een Hamburgs tintje. NIet heel goedkoop, wel erg leuk. Er is een tweede filiaal in St. Pauli: Ditmar-Koel-Straße 19.

The Art of Hamburg, Lange Reihe 48, S/U Hauptbahnhof

Winkelen in Hamburg: Ser Mer in Ottensen

Winkelen in andere wijken

Büchereck, Niendorf

Niendorf is weliswaar niet per se een walhalla voor shopliefhebbers, maar in Niendorf-Nord zit wel een goede boekhandel: Bückereck. Behalve een mooi assortiment aan boeken worden hier ook regelmatig lezingen gegeven die de moeite waard zijn.

Büchereck Niendorf Nord, Nordalbingerweg 15, U Niendorf-Nord

Waitzstraße, Othmarschen

Othmarschen is een prachtige wijk om doorheen te lopen en heeft, heel overzichtelijk, één winkelstraat. Je vindt er o.a. meerdere, wat duurdere kledingboetiekjes, een wijnbar, een Moraba om lekker koffie te drinken, een fijne natuurwinkel, een sjiekere decowinkel en maar liefst twee boekwinkels.

Mühlenkamp, Winterhude

De Mühlenkamp is een straat vol cafeetjes en winkels, op een steenworp afstand van de Alster en het Stadtpark. Dus als je in Winterhude bent, zeker even gaan kijken. Bijvoorbeeld bij Tweegeschwendner, SpeicherArtdeco en Cosman-Interior. Toegegeven, de Mühlenkamp is vooral een straat voor een gezellige koffie of borrel en praktische boodschappen, maar het is een gezellige straat, en zo dichtbij de Alster, wel, daar kun je toch niet omheen dan.

35x winkelen in Hamburg | Standort Hamburg

Is er dan echt helemaal niets te shoppen in de binnenstad van Hamburg?

Nee, nou, dat is natuurlijk ook niet helemaal waar, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Om mij volstrekt onduidelijke redenen noemen bloggers de Mönckebergstraße, Spitalerstraße en de Neuer Wall vaak als winkelwalhalla’s. Raadselachtig, echt. Ja, als je van ketens houdt, of graag duur gaat shoppen bij Gucci of Armani. Dan zit je in deze straten wel goed. En als je naar een kerstmarkt wilt, dan ook zéker. Maar als je in de Altstadt echt leuk wilt winkelen, ga dan liever hiernaartoe:

Levantehaus

Het Levantehaus is een bijzonder winkelcentrum aan de ‘Mö’. Bijzonder vanwege de architectuur, de kunst, en natuurlijk de mooie winkels (o.a. voor speelgoed en een Creuset-winkel).

Levantehaus, Mönckebergstraße 7, U Mönckebergstraße

Thalia

Ook voor Thalia maak ik graag een uitzondering. Dat is namelijk een boekwinkel, en boekwinkels zijn altijd goed. Thalia is op zich geen heel bijzondere boekwinkel, maar is wel groot. Het aanbod is dus ook breed, en dat is voor een boekenwurm zoals ik al snel reden om ergens uren zoet te zijn.

Thalia, Europapassage, S Jungfernstieg

Felix Jud & Co.

Dan meteen nog maar een boekhandel, en wel een hele fraaie in de oudste en mooiste passage van Hamburg: Felix Jud & Co. in de Mellin-Passage. Ook hier vergeet je waarschijnlijk snel de wereld om je heen!

Felix Jud & Co., Neuer Wall 13, U/S Jungfernstig of Rathausmarkt

Secondella

“Second hand, but first class” – Secondella is geen winkel voor de koopjesjager, maar toch een stuk betaalbaarder en zeker een interessantere winkel dan de Armani’s en Gucci’s verderop.

Secondella, Hohe Bleichen 5, S/U Jungfernstieg

Ben je in de Neustadt en zoek je nog een mooi souvenir, neem dan een kijkje bij Frohstoff, waar je (o.a.) de mooiste kussens, tasjes, kaarten en theemutsen vindt. Alles handgemaakt. Houd je, net als ik, erg van mooi (brief)papier, wandel dan even bij Papier und Feder naar binnen.

En kan de inrichting van je huis je niet bont en bijzonder genoeg zijn, waai dan even aan bij Maison F. in de Poolstraße.

Vooroordeel over Hamburg: shoppen moet je in de binnenstad doen. Nee!

Nog meer winkelen in Hamburg: hier gehts weiter!

Deze lijst is natuurlijk nog maar het begin. Het is ook mijn favorietenlijst, dus hij is vast ook nogal gekleurd – en dan heb ik me echt nog ingehouden bij de kaas- en boekenwinkels! Maar hier zijn nog veel meer leuke winkels in Hamburg:

  • Er komen steeds meer vintage winkels bij. Ik zette de beste second hand winkels voor je op een rijtje: 15x second hand en vintage winkels in Hamburg.
  • De Hamburg Styleguide van National Geographic is een erg mooie gids boordevol tips voor designliefhebbers. Er staan trouwens niet alleen mooie winkels in, maar ook goede restaurants.
  • Toller Ort is een handig tweetalig (EN en DE) boekje vol ‘shops & spots’. Of je nou zoekt naar stripboeken, vintage kleding, meubels, vis (!), muziek van Hamburger bandjes of kunst, Toller Ort vertelt je dat er in Hamburg een winkel voor is. Alle adressen zijn op wijk gesorteerd, met een klein kaartje.
  • Wil je weten waar je bewust en duurzaam kunt winkelen in Hamburg? In dit artikel zet ik een aantal mooie duurzame winkels voor je bij elkaar.
  • Op zoek naar cadeau-inspiratie? Check het overzichtje van kerstcadeaus uit Hamburg.
  • Bekijk voor een mooi aandenken aan je trip naar Hamburg: Het betere souvenirshoppen in Hamburg.
  • Houd er rekening mee dat op zondag de winkels gesloten zijn. In Hamburg is het vier keer per jaar verkaufsoffener Sonntag (koopzondag). De data vind je hier: hamburg.de/verkaufsoffener-sonntag/.
    Niet alle winkels doen daaraan mee, vooral de kleinere boetieks niet. Check dus voor de zekerheid altijd even de website van de winkel waar je naartoe wilt. 

NB, dit is natuurlijk geen verrassing, maar toch: dit zijn mijn persoonlijke tips, en de lijst is bij lange na niet volledig. Ik heb simpelweg nog niet alle mooie winkels in Hamburg ontdekt. Kom dus zeker nog eens terug, of beter nog, kom zelf naar Hamburg! 😉

Winkelen in Hamburg: de Hamburg Styleguide

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan en daar al je geld uit te geven? Deze pagina je op weg om je reis te plannen.

Met de trein doe je er helemaal niet zo gek lang over vanuit Nederland. Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier.  Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

35x winkelen in Hamburg | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid